کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقد سیاست روز بر اظهارات ظریف

برخی همچنان خواب مذاکره با آمریکا را می بینند

28 آبان 1399 ساعت 23:26


خوش بینی بی اندازه به دولت جدید آمریکا که در یادداشت خود در سی.ان.ان مواضع خود را در خصوص برجام پلاس و بعضی از موضوعات با اهمیت مرتبط با ایران در دوران کاندیداتوری خود با صراحت اعلام کرده، به نظر می رسد دقیق و صحیح نبوده و انتظار ملت را برآورده نمی کند و صرفا بیانگر آن است که برخی همچنان خواب مذاکره با آمریکا می بینند.
وزیر امور خارجه کشورمان اخیرا در گفت وگو با روزنامه ایران اعلام کرده؛ اگر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا شد، میتواند با سه فرمان اجرایی همه تحریم‌ها علیه ایران را لغو کند.
محمدجواد ظریف در گفتوگوی تفصیلی با روزنامه ایران افزود: اگر زمانی آقای بایدن مستقر شود و بخواهد تعهدات مبتنی بر قطعنامه ۲۲۳۱ آمریکا را اجرا کند، ما هم می‌توانیم فوراً به تعهدات برجامی خود به صورت کامل برگردیم. این روند اصلاً زمانبر نیست. با چند قانون اجرایی از سوی رئیس جمهوری آمریکا انجام‌پذیر است.
وی تاکید کرد اینکه گفته می‌شود رئیس جمهوری بعدی آمریکا نخواهد توانست برخی از تحریم‌های برجامی آمریکا را لغو کند، فقط حرف است.
پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برخی رسانه‌های این کشور اعلام کردند که دولت ترامپ قصد دارد تحریم‌هایی مرتبط با قوانین ضد تروریسیم علیه ایران وضع کند که لغو آنها به عقیده تحلیلگران بسیار دشوار خواهد بود. محمد جواد ظریف درباره این که احتمال دارد دولت جدید آمریکا برای لغو تحریمها برای تهران شرط بگذارد، گفت: کسی که میتواند شرط بگذارد ایران است. ایران باید راضی شود و بقیه ۴+۱ باید راضی شوند که آمریکا به برجام برگردد. اما امریکا باید تعهداتش را انجام دهد.
پیشتر و در زمان مبارزات انتخاباتی جو بایدن و کامالا هریس معاون وی گفته بودند ایالات متحده آمریکا مشروط به برجام بر میگردد. آنها شرط بازگشت را مذاکره درباره برنامه موشکی ایران عنوان کردهاند. با این حال در برخی دیگر از سخنرانیها نیز جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا، گفته است در صورتی که ایران تعهدات برجامی خود را انجام دهد، آمریکا به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ باز میگردد. حالا این سوال مطرح است؛ در حالی که خود آمریکایی اذعان می کنند که روند تحریم ها پروسه طولانی و پیچیده ای دارد؛ چگونه برخی دولتمردان ما عنوان می کنند که جو بایدن می تواند با ۳فرمان تحریم های ضد ایرانی را لغو کند!
بازگشت بایدن به برجام، اولویت های آمریکا نیست
دکتر سید رضا صدرالحسینی درکارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت وگو با سیاست روز گفت: علی رغم تفاوت های فاحشی که مراحل انتخاباتی این دوره از انتخابات آمریکا با دوره های گذشته داشته است و امروز پس از گذشته بیش از دو هفته از انتخابات این کشور که در دوره های گذشته با فاصله حداکثر ۴۸ ساعت تکلیف کلی انتخابات مشخص و تبریک کاندیدای حزب بازنده برای پیروز انتخابات صادر می شد در این دوره از انتخابات این اتفاق معمول نیز نیفتاده است.
وی افزود: هنوز رییس جمهور قبلی پیروزی رییس جمهور جدید را نپذیرفته است وموضوعات مختلفی در کشور مطرح است که اگر بایدن پیروز شود چه تحولاتی ممکن است رخ دهد یکی از این موضوعات مطرح دستور بابدن به بازگشت آمریکا به برجم می باشد؛ در این مورد می توان گفت آیا بازگشت به برجام برای بایدن دارای اولیت است؟
این استاد دانشگاه تصریح کرد: آیا اظهارعلاقه مقامات رسمی ایران به این بازگشت احتمالی آمریکا به برجام تامین منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را به دنبال دارد؟ و سوالاتی دیگر از این دست که می تواند در حوزه تامین منافع ملی جمهوری اسلامی ایران از جانب کارشناسان روابط بین الملل مطرح گردد.
وی با تاکید بر اینکه اخیرا مطالبی در مورد اظهار نظر وزیر محترم امورخارجه کشور ایران مطرح شده است که ایشان در فضای رسانه ای گفته وزیر امور خارجه ایران گفت اگر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا شد، میتواند با سه فرمان اجرایی همه تحریمها علیه ایران را لغو کند، بیان داشت: به نظر می رسد این نقل قول صحیح نیست و دلیل اصلی آن این است که اولا برداشته شدن همه تحریم های آمریکایی توسط رییس جمهور تصویب و اجرا نشده بود که رییس جمهور جدید بتواند آن را یک مرتبه و فراگیر ملغی کند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی ادامه داد: بخشی از این تحریم ها، تحریم های مصوب مجلسین آمریکا بوده است که همه تحلیلگران سیاسی می دانند که خانم ناسی پلوسی که ازحزب دمورکرات می باشد درحال حاضر با توجه به صف بندی جمهوری خواهان و دموکرات ها در سنا نمی تواند به سرعت و بطور کامل این همکاری را با دولت دموکرات بایدن انجام دهد؛ بنابراین افزایش انتظارت جامعه برای اقدامی که بخش عمده آن هنوز نامشخص است می تواند زمینه بروز مشکلاتی در فضای روحی و روانی مردم و همچنین ظرفیتی را برای افراد و جریان هایی فراهم کند که بیش از سی سال است هر شب خواب مذاکره با آمریکا را می بینند.
صدرالحسینی گفت: به نظر می رسد موضوع بازگشت به برجام دردولت آینده آمریکا به عنوان یک اولویت اولیه مطرح نخواهد بود چرا که اشکالات و ایرادات و نقدهای بزرگی که در حال حاضر در حوزه های سیاسی امنیتی و اقتصادی آمریکا با آن روبرو است، اولویت های دیگری را که در راس آنان مقابله با بیماری کشنده کرونا این کشور را در ردیف اول جهان قرار داده است می باشد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به اینکه هرچند که دستگاه دیپلماسی فعال وپویا باید آینده نگر باشد و براساس اطلاعات دقیق برآورده های متقن به حاکمیت منتقل کند، بیان داشت: اما خوش بینی بی اندازه به رییس دولتی که در بیانیه خویش با سی.ان.ان مواضع خود را در خصوص برجام پلاس و بعضی از موضوعات با اهمیت مرتبط با ایران در دوران کاندیداتوری خود با صراحت اعلام کرده و ضمنا مواضع ایشان در زمان اوباما و در زمان پس از شهادت قهرمان ملی ایران سردار سلیمانی با صراحت بیان کرده است به نظر می رسد دقیق و صحیح نبوده و انتظار ملت را برآورده نمی کند.
وی خاطرنشان کرد: شناخت دیپلمات ها و مقامات سیاسی از یکدیگر یک امتیاز محسوب می گردد اما نباید انقدر ساده لوح بود که شناخت فردی از رییس جمهوری که در کشوری مانند آمریکا که ساختارهای پیداو پنهان حکومت و همچنبن نهادگرایی آن برای همه کسانی که در حوزه روابط بین الملل آگاهی دارند کاملا مشخص است به این روبط اکتفا کرد؟

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 116157

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116157/برخی-همچنان-خواب-مذاکره-آمریکا-می-بینند

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir