کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

احتمال تجزیه «حضرموت» یمن درپی درگیری ریاض و ابوظبی؛

ادامه کشتار یمن و رشد تنفر جهان از سعودی

13 اسفند 1396 ساعت 21:43


در حالی که مدتی پیش تمامی فرماندهان سعودی عزل شدند و این احتمال به وجود آمد که این پالس بن‌سلمان برای خاتمه جنگ باشد اما همچنان مردم مظلوم یمن با تجاوزات سعودی به خاکشان دچار مشکلات هستند و حالا احتمال تجزیه استان نفت‌خیز آنها مطرح شده است.
درخواست‌های ساکنان استان نفت‎خیز «حضرموت» به دنبال تشدید درگیری‌های اخیر عدن بین عناصر طرفدار عربستان و امارات، افزایش یافته است؛ بر همین اساس در فضای مجازی، طی روزهای اخیر کمپینی آغاز شده تحت نام «تعیین سرنوشت حضرموت».
استان نفت‌خیز و وسیع «حضرموت» با مساحت ۱۸۸ هزار کیلومترمربع و با توجه به جایگاه اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی آن که در مرز عربستان سعودی قرار دارد و همچنین به دلیل متصل شدن به خلیج عدن از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است.
زمزمه‎ها برای تاسیس دولت حضرموت به تدریج همزمان با انقلاب فوریه ۲۰۱۱ مردم یمن افزایش یافت و یک جنبش سیاسی به نام «العصب الحضرمیه» برای تعیین سرنوشت حضرموت و جدایی هویت آن از بقیه مناطق این کشور شکل گرفته است؛ هر چند این جنبش در ابتدای تحرکاتش، چندان از پشتوانه مردمی برخوردار نبود، اما مطالبات آن اخیرا همزمان با نابسامانی اوضاع امنیتی عدن و درگیری‎های مستمر آن و در نتیجه تضعیف دولت مستعفی در جنوب یمن، توسعه و به بخش‌های دیگر حضرموت تسری پیدا کرده است و در واقع با هر درگیری که در شهر عدن واقع در جنوب یمن صورت می‌گیرد، درخواست‌ها برای جدایی استان حضرموت واقع در شرق یمن افزایش می‏یابد.
پایگاه خبری «العربی الجدید» در گزارشی در این باره نوشت: عواملی از این دست باعث شده که اهالی حضرموت انجام هرگونه گفت‎وگوی ملی درباره فدرالی شدن یمن به شش منطقه را بعید بدانند و بنابراین مواضع آنها برای رهایی از مرکزیت صنعاء و عدن تقویت شود.
از سوی دیگر، جدایی‌طلبان حضرموت معتقدند که وجود نیروهای «نخبه حضرموتی» در شهرهای ساحلی استان، نخستین گام برای تحقق اهداف جدایی‌طلبی است و فریادهایی که جدایی‌طلبان طی چند روز گذشته سر دادند، می‌تواند نوعی «فشار مردمی برای خروج از تبعیت صنعاء و عدن» باشد.
ایمن باحمید یکی از فعالان رسانه‌ای یمنی می‌گوید که مردم حضرموت هشتگی را با عنوان «حضرموت خواستار تعیین سرنوشت خود است» به راه انداختند و بیشتر آنها تاکید کردند که حضرموت بخشی از طرح‌های جنوب و شمال یمن نیست.
جمعان بن‌سعد دیگر فعال رسانه‌ای و سیاسی یمن می‌گوید که حضرموتی‎ها نگران درگیری‎های قدیم و جدید عدن هستند و بویژه اینکه حضرموت اکنون از ثبات نسبی برخوردار است و از همین روی خواهان تعیین سرنوشت خود با جدا کردن خود از صنعا و عدن هستند.
طبق این گزارش، درگیری در مناطق بین دو استان «الضالع» که اهالی آن حامی «شورای انتقالی جنوب» هستند و استان «ابین» که طرفدار دولت مستعفی یمن به ریاست عبدربه منصور هادی هستند، امروز به عدن کشیده است؛ مساله‌ای که باعث می‌شود مطالبات حضرموت محقق شود.
بیشتر کارشناسان درباره علت درگیری‌های اخیر در عدن می‌گویند که عربستان و امارات به دنبال تجزیه یمن هستند و این دو کشور سعی دارند با پررنگ نشان دادن اختلافات خود بر سر مناطق نفوذ، زمینه را برای درگیری بین نیروهای خود فراهم کنند تا بدین وسیله طرح تجزیه یمن رسما آغاز شود.
این اتفاق‌ها در حالی رخ می‌دهد که موج سعودی ستیزی در دنیا بالا گرفته است و در این مسیر انگلیسی‌های مخالف سفر ولیعهد عربستان به لندن با راه‌اندازی طوماری به جنایات رژیم سعودی اشاره کرده و یادآور شدند حملات عربستان به یمن کشتار گسترده‌ای را در این کشور موجب شده است.
در خبرها آمده بود که مخالفان سفر بن‌سلمان طوماری را در سایت پارلمان انگلیس به راه انداخته‌اند که به وسیله آن از ترزا می‌نخست وزیر درخواست کردند دعوت خود از ولیعهد سعودی را پس بگیرد.
در متن این طومار آمده است «رژیم عربستان سعودی، یکی از بدترین سوابق حقوق بشری را در جهان دارد. شکنجه و بازداشت‌های خودسرانه به میزان زیادی مستند شده‌اند. تنها در سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۰۰ نفر به دار آویخته شدند. ولیعهد [عربستان] بمباران یمن را هدایت کرده است. ده‌ها هزار نفر کشته یا مجروح شده‌اند. قحطی وسیع و وبا همه جا را فراگرفته و بدترین بحران انسانی در جهان را بوجود آورده است اما بریتانیا همچنان تسلیحات به عربستان سعودی می‌فروشد».
در ادامه طومار اعتراضی آمده است «رژیم سعودی از سرکوب‌ها در بحرین حمایت کرده و ارتش عربستان برای پایان دادن اعتراضات صلح‌آمیز سال ۲۰۱۱ مداخله کرده بود. زندگی مردم بحرین، یمن و عربستان سعودی مهم‌تر از فروش تسلیحات است. برای حقوق بشر به پا خیزید و این سفر را لغو کنید».
این طومار تا کنون با بیش از ۱۱ هزار امضا بر روی سایت پارلمان انگلیس در دسترس است. براساس قوانین انگلیس اگر طوماری مردمی بر روی سایت این کشور بیش از صد هزار امضا داشته باشد، نمایندگان پارلمان موظفند آن را در جلسه‌ای به مناظره بگذارند.
دولت انگلیس در پاسخ به این طومار گفته است تعامل با عربستان سعودی بخشی حیاتی از روابط لندن با ریاض است و این روابط برای امنیت دو کشور مهم و به امن نگه داشتن دو کشور کمک کرده است. در ادامه دولت انگلیس گفته است، منافع اقتصادی و امنیتی بسیار مهمی در ادامه و توسعه روابط با عربستان سعودی برای انگلیس وجود دارد.
دولت انگلیس افزود «تعامل با عربستان سعودی فرصتی را فراهم می‌کند تا روابطمان را توسعه دهیم و اعتماد و احترام لازم برای افزایش تعامل در مسایل دو جانبه را توسعه دهیم. سفر دوجانبه فرصتی مهم برای ما در راستای داشتن مباحث سازنده درباره تمام مسایلی است که مد نظر دو طرف بوده است».
در ادامه دولت انگلیس بیان داشت، محمد بن‌سلمان اصلاحات زیادی برای مدرنیته کردن جامعه و اقتصاد عربستان سعودی انجام داده است و این کشور به سرعت در حال تغییر است از جمله به زنان اجازه رانندگی و حضور در مسابقات فوتبال داده شده است.


کد مطلب: 103511

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103511/ادامه-کشتار-یمن-رشد-تنفر-جهان-سعودی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir