?>?> سیاست روز - ابلاغ بسته توسعه صادرات غیرنفتی - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

معاون وزیر اقتصاد خبرداد؛

ابلاغ بسته توسعه صادرات غیرنفتی

19 بهمن 1398 ساعت 23:44


معاون وزیر اقتصاد از تدوین و ابلاغ بسته توسعه صادرات غیرنفتی سال ۹۸ خبر داد و گفت: این بسته توسط ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مصوب شده و ابزارهای خوبی برای حمایت از صادرات دارد.
محمدعلی دهقان دهنوی در همایش مناطق آزاد ویژه و توسعه همکاری‌های اقتصادی با کشورهای همسایه و اوراسیا، اظهار داشت: زنجیره‌های جهانی ارزش بین مناطق اقتصادی شکل گرفته و از طریق موافقت‌نامه‌ها به بازارهای مصرف می‌رسند. پیمان‌های چندجانبه سالهاست که در میان کشورها وجود دارد و بعد از انقلاب موافقت‌نامه با اوراسیا بزرگترین تحول محسوب می‌شود که با اتحادیه اوراسیا در قالب تجارت آزاد و ترجیحی شکل گرفته است که از جمله مزیت‌های آن، این است که کاهش برخی از تعرفه‌های گمرکی، بازار مشترک انتقال کار و سرمایه میان اتحادیه وجود خواهد داشت و همچنین عوامل تولید، تحرک کافی بین کشورهای منطقه ایجاد می‌کنند. همچنین در قالب اتحادیه گمرکی، تعرفه برخی کالاها حذف خواهد شد و در کنار آن، تعرفه‌های مشترک که مزیت دارد برقرار می‌شود.
معاون وزیر اقتصاد به آمارهای اقتصادی اتحادیه اوراسیا اشاره کرد و گفت: این اتحادیه ۳ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می‌دهد و در حوزه نفت و بخش‌های اقتصادی و تجاری مزیت‌های خوبی دارد و فرصت خوبی برای توسعه بازار مشترک است.
وی ادامه داد: یکی از مزیت‌های تجارت با اتحادیه اوراسیا باعث کاهش هزینه‌های حمل و نقل کالا می‌شود. ۷۰ درصد تجارت دنیا در قالب اتحادیه‌ها در حال انجام است. اکنون با ۱۵ کشور همسایه تنها ۲ درصد نیازهای آنها از طریق کشور ما تأمین می‌شود. این اتحادیه ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت داشته که بازار خوبی برای کالاهای ایرانی است.
دهقان دهنوی با بیان اینکه تحرک نیروی کار و اشتغال، تجارت و سرمایه‌گذاری با همکاری مشترک میان ایران و اتحادیه اوراسیا تقویت می‌شود، فزود: می‌توان در این چرخه اقتصادی، بخشی از فرایند تولید کالا را به صورت مشترک انجام داد. یکی از مزیت‌های بازار رقابتی، تولید کالای رقابت‌پذیر است که می‌تواند برای ما تمرین باشد.
وی از تدوین و ابلاغ بسته توسعه صادرات غیرنفتی سال ۹۸ خبر داد و گفت: این بسته توسط ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مصوب شده و ابزارهای خوبی دارد که یکی از آنها سپرده‌گذاری یک‌هزار میلیارد ریالی است که با نرخ سود ۱۱ تا ۱۸ درصد در اختیار تجار و صادرات قرار می‌گیرد. همچنین یک میلیارد یورو سپرده‌گذاری ارزی پیش‌بینی شده که در قالب تسهیلات ارزی خواهد بود. همچنین در بودجه، ۷۰ تا ۸۰ میلیارد تومان لحاظ شده است. وزارت اقتصاد آمادگی دارد تا اگر پیشنهادی باشد، از طریق کارگروه برونگرایی اقتصاد مقاومتی ذیل ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مباحث را پیگیری کند.

مثبت ۸۵ میلیارد دلار؛ تراز تجاری ۶ ساله مناطق آزاد
در این مراسم همچنین دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به صادرات ۱۳۰ میلیارد دلاری در برابر واردات ۴۵ میلیارد دلاری مناطق آزاد از تراز مثبت ۸۵ میلیارد دلاری تجارت مناطق آزاد خبر داد و با بیان اینکه موافقت‌های تجاری بین المللی یکی از قدیمی ترین ابزارهای توسعه تجارت بین کشورها محسوب می‌شوند، گفت: این موافقت نامه‌ها در سه دسته یک جانبه، دو جانبه و چند جانبه تقسیم می‌شوند که مهمترین و پیچیده‌ترین موافقت نامه‌های تجاری نوع سوم آن هستند.
به گفته بانک، در موافقتنامه‌های چندجانبه چندین کشور به صورت متناظر اقدام به اعمال تعرفه ترجیحی میان یکدیگر کرده و سبب می‌شود تا این موافقتنامه ها از تنوع جغرافیایی و سطح دسترسی بازارهای بالاتر برخوردار بوده و به عنوان کلیدی ترین ابزار تجارت بین الملل مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: طبق آمارهای جهانی در حال حاضر ۴۸۴ موافقتنامه بین اللملی و چندجانبه در دنیا وجود دارد اما در دو سال اخیر به دلیل کارشکنی‌های امریکا و تصمیمات نابخردانه رئیس جمهور دلال مسلک آن، عدم تعهد به موافقتنامه‌های تجاری بین المللی در منطقه نمود داشته است. دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی یادآور شد: مهمترین موافقتنامه‌های تجاری دنیا در جنوب شرق آسیا، اروپا و کشورهای آسیای میانه دیده می‌شود و در میان کشورهای همسایه ایران نیز ترکیه و هند بیشترین موافقتنامه‌های چندجانبه تجاری را به امضا رسانده اند.
وی تصریح کرد: ۷۳ درصد صادرات ۱۶۸ میلیارد دلاری ترکیه و ۶۷ درصد صادرات ۳۲۳ میلیارد دلاری هند در سال ۲۰۱۸ به بازارهای کشورهایی که در این موافقتنامه‌های چند جانبه عضو بوده اند انجام شده است.
مشاور رئیس جمهور یکی دیگر از آثار موافقت نامه‌های چندجانبه را اثرگذاری آن بر افزایش امنیت سیاسی کشورهای عضو موافقتنامه‌های چندجانبه دانست و گفت: ایران در حال حاضر با ۴۶ کشور از طریق سه موافقتنامه چند جانبه مرتبط است.
وی ادامه داد: از آبان ۹۳ عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا به صورت آزمایشی آغاز شد که بر اثر آن دسترسی فعالان اقتصادی ایران به بازار ۳۳۰ میلیارد دلاری ۵ کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان جهت صادرات محصولات داخلی فراهم شده است.
بانک به ظرفیت ۵۴۰ میلیارد دلاری تولیدات ۵ کشور عضو این اتحادیه اشاره و اظهار کرد: می‌توانیم بخش زیادی از نیازهای کشور خود را با قیمت تمام شده کمتر نسبت به دیگر بازارهای بین المللی از کشورهای عضو این اتحادیه خریداری کنیم.
به گفته بانک، موافقت نامه مذکور مدت زمان سه ساله داشته و به عنوان جامع‌ترین موافقتنامه تجاری کشور در سال‌های گذشته شناخته می‌شود.
وی با اشاره به ظرفیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی برای صادرات کالا افزود: ۸ منطقه آزاد و ۳۲ منطقه ویژه اقتصادی با وجود ۱۸۵۰ واحد تولیدی و ۱۲۸۰ واحد خدماتی برای ۵۱۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
بانک یادآور شد: از سال ۹۲ تاکنون ۳۲ میلیارد ریال کالا از مناطق آزاد و ویژه به سرزمین اصلی ارسال شده و ۱۳۰ میلیارد دلار طی این شش سال از مناطق آزاد به دیگر کشورها صادر شده در حالی که میزان واردات کالا به مناطق آزاد در این مدت تنها ۴۵ میلیارد دلار بوده است که تراز مثبت ۸۵ میلیارد دلاری تجارت مناطق آزاد را نشان می‌دهد.

تشکیل صندوق مشترک توسعه زیرساخت‌های حمل و نقلی
همچنین شهرام آدم‌نژاد با اشاره به اهمیت حمل و نقل و لجستیک در توسعه ارتباطات بین‌المللی به ویژه با کشورهای عضو اوراسیا اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی برنامه ویژه‌ای برای توسعه دیپلماسی حمل و نقل داشته و با حضور همه فعالان دولتی و خصوصی حوزه ترانزیت، به دنبال رفع مشکلات و موانع حوزه حمل و نقل بین‌المللی است.
وی افزود: وزارت راه و شهرسازی با بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت تعامل خود با سایر دستگاه‌ها، به دنبال استخراج چالش‌ها و طراحی ابتکارات تازه برای رفع آنها است تا در قالب تفاهمنامه‌های دو و چندجانبه و در سایه موافقتنامه‌های تجاری بین‌المللی همچون موافقتنامه اوراسیا، سازوکار مؤثری را برای توسعه حمل و نقل تجاری بیابد. معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی، نگاه این وزارتخانه به موافقتنامه اوراسیا را به عنوان پیشران توسعه ارتباطات ترانزیتی و درگاهی برای تقویت روابط دو و چندجانبه با کشورهای عضو دانست و گفت: افزایش فعالیت در این اتحادیه به منزله ایجاد فضای برد برد در روابط کشورهای عضو به شمار می‌آید بخصوص که کشورهای عضو این اتحادیه در یکی از مناطق ژئوپلیتیک مهم جغرافیایی دنیا واقع شده‌اند و نقطه اتصال اروپا به آسیا محسوب می‌شوند.
آدم‌نژاد با اشاره به امکان تبدیل شدن اتحادیه اوراسیا به نقطه استقرار صلح جهانی عنوان کرد: همکاری با کشورهای عضو این موافقتنامه علاوه بر بهبود شاخص‌های اقتصادی، می‌تواند به دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز ۲۰ ساله نیز کمک کند ضمن اینکه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز در ذیل اهداف این اتحادیه محقق خواهد شد.


کد مطلب: 112756

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/112756/ابلاغ-بسته-توسعه-صادرات-غیرنفتی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir