کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به توان نظامی نیروی دریایی ایران در مقابل امریکا

مقابله با ایران در خلیج‌فارس آسان نخواهد بود

15 مرداد 1396 ساعت 23:16


به دنبال تحرکات امریکا درمنطقه و رفتار اصولی و حرفه‌ای نیروهای نظامی ایران، این روزها برخی از دولتمردان و تحلیلگران نظامی امریکایی بازهم گزینه نظامی و احتمال حمله علیه ایران را مطرح کرده‌اند.
این درحالی است که ایران بارها اعلام کرده است که رفتار نظامی کشورمان در خلیج‌فارس کاملا ً حرفه‌ای بوده و در چارچوب مقررات بین‌المللی صورت می‌گیرد.
اخیراً نیز سردار سیدمسعود جزایری سخنگوی ارشد نیروهای مسلح تاکید کرده است که رزمندگان اسلام به هر خلاف خارج از ضوابط بین‌المللی در خلیج‌فارس پاسخ می‌دهند.
وی در جمع خبرنگاران با اشاره به رفتارهای آمریکا در خلیج‌فارس گفت: بدیهی است چنانچه در چارچوب قوانین بین‌المللی و قوانین جمهوری اسلامی ایران که در زمینه عبور مسالمت‌آمیز نفت‌کش‌ها در منطقه اعلام شده، خلافی صورت گیرد رزمندگان اسلام به آن پاسخ خواهند داد.
وی با این حال ادامه داد: آنچه که آمریکایی‌ها به آن دامن می‌زنند بیشتر یک مسئله تبلیغاتی و پروپاگاندای رسانه‌ای بود و در وقت خودش ما آن را تکذیب کردیم.

ایران از نگاه غرب
اگرچه مدعیان کاخ سفید گاه به گاه سخن از گزینه‌های نظامی علیه ایران به میان می‌آورند اما منابع غربی بارها در این‌باره به دولتمردان امریکایی هشدار داده‌اند که مقابله با ایران در خلیج‌فارس کار آسانی نخواهد بود.
از جمله روزنامه واشنگتن‌پست در این باره نوشت : ايران توانايي نابود كردن ناوهاي جنگي آمريكا را دارد و استقرار نيروهاي دريايي اين كشور در خلیج‌فارس عاقلانه نيست.
براساس اين گزارش، مقامات آمريكايي و كشورهاي خاورميانه اين طور تحليل كرده‌اند كه ايران در حال جمع‌آوري انباري از موشك‌هاي پيچيده ضد ناو و در عين حال گسترش ناوگان قايق‌هاي تندرو و زيردريايي‌هاي خود است.
واشنگتن پست اضافه كرد كه اين سيستم‌هاي نظامي ايران به فرماندهان اين كشور اعتماد به نفس جديدي مي‌دهد مبني بر اينكه آنها مي‌توانند در صورت بروز جنگ، سريعاً ناوهاي آمريكايي را نابود كنند و يا اينكه به آنها خسارت وارد كنند.
تحليلگران دفاعي فعلي و سابق آمريكا و كشورهاي خاورميانه اعلام كرده‌اند كه دقت فزاينده موشك‌هاي كوتاه برد ايران و همچنين استفاده ايران از تاكتيك‌هاي «ازدحام و گروهي» كه شامل صدها قايق گشتي به شدت مسلح مي‌شود، مي‌توانند به قابليت‌هاي دفاعي مدرن‌ترين كشتي‌هاي آمريكايي نيز آسيب برسانند.
واشنگتن‌پست افزود: مطالعه‌اي كه در سال ۲۰۰۹ ميلادي براي دانشكده جنگي نيروي دريايي آمريكا انجام شد، درباره توانايي رو به رشد ايران در زمينه كمين‌هاي گسترده دريايي در تنگه هرمز هشدار داده است.
همچنین اندیشکده «مؤسسه امریکن اینترپرایز» در گزارشی در این زمینه نوشت: زیرساخت‌های دریایی و موشک‌های بالستیک ایران به گونه‌ای است که می‌تواند ظرفیت‌های بازدارندگی و اِعمال قدرت خود علیه آمریکا و متحدان منطقه‌ای‌اش را تقویت کند.»

گوشه‌ای از توانمندی‌های ایران در خلیج‌فارس
قدرت فزاينده نيروي دريايي ايران در آب‌هاي خليج هميشه فارس و درياي عمان امري است که علاوه بر رسانه، تحليلگران سياسي و نظامی همواره از آن با اهميت زيادي ياد مي‌کنند. به اعتقاد اين کارشناسان ايران با استفاده از موقعيت راهبردي خود در خلیج‌فارس مي‌تواند صحنه هر رخدادي در منطقه را به نفع خود تغيير دهد.
مشخص شده است که نیروی دریایی آمریکا در مقابله با ایران در آبراه کم عرض تنگه هرمز با مشکلات اساسی روبرو خواهد بود.
بنا بر تفکیک وظایف دو نیروی دریایی سپاه و ارتش، سپاه پاسداران با داشتن سامانه‌ها و تجهیزات منحصر به فرد نظیر شناورهای تندرو و موشک‌انداز، سامانه‌های موشکی و هواپیماهای بدون سرنشین مسئول تامین امنیت و حراست از منافع جمهوری اسلامی ایران در خلیج‌فارس و تنگه استراتژیک هرمز شد و نیروی دریایی ارتش نیز با در اختیار داشتن شناورهای سنگین، ناوها و ناوشکن‌های موشک‌انداز که برخی از آنها توانایی حمل بالگرد را نیز دارند، در منطقه دریای عمان و آب‌های آزاد و بین‌المللی به انجام ماموریت می‌پردازد.

کنترل تردد در تنگه هرمز
تنگه هرمز یکی از مهمترین نقاط دریایی در جهان است که به خاطر اهمیت آن، سپاه پاسداران تدابیر ویژه‌ای را برای حفاظت و تامین امنیت پایدار در این منطقه در نظر گرفته است .
سپاه در این منطقه اقدام به احداث یک ایستگاه بین‌المللی کرد که همه شناورهای عبوری از تنگه هرمز موظف هستند برای ورود به خلیج‌فارس، خود را به نیروهای ایرانی در این ایستگاه معرفی کنند. این ایستگاه، کلیه ترددها اعم از شناورهای تجاری و نظامی از تنگه هرمز را کنترل می‌کند.
این کنترل‌ها از طریق سیستم‌های شنود، یگان‌های شناوری، رهگیری با هواپیماهای بدون سرنشین و سامانه‌های راداری صورت می‌گیرد.

ارسال آنلاین اطلاعات
باید در نظر داشت ناوهای غول‌پیکر آمریکایی البته تنها در دید رادارهای پیشرفته ایرانی نیستند، پهپادهای شناسایی سپاه نیز با پروازهای متعدد بر فراز آنها، دقیق‌ترین اطلاعات را به صورت آنلاین در اختیار فرماندهان این نیرو قرار می‌دهند که بارها فیلم و تصاویر آنها پخش شده است.

تشکیل دو قرارگاه دریایی در ارتش و سپاه
دو قرارگاه «خاتم‌الانبیاء یک» (متعلق به نیروی دریایی ارتش) و «خاتم‌الانبیاء دو» (متعلق به نیروی دریایی سپاه) برای هماهنگی بیشتر و فرماندهی عملیاتی واحد میان یگان‌های عمل‌کننده این دو نیرو در پهنه آبهای سرزمینی و بین‌المللی تشکیل شده که اولی در محدوده دریای عمان و آبهای آزاد و دومی در خلیج‌فارس و تنگه هرمز عمل می‌کند. البته هردو قرارگاه نیز تحت فرماندهی قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) قرار دارند.
با این تفاسیر، تمامی مناطق پنجگانه دریایی سپاه اعم از منطقه یکم صاحب‌الزمان(عج) در بندرعباس، منطقه دوم نوح نبی(ع) در بوشهر، منطقه سوم امام حسین(ع) در محدوده بندر امام حسن(ع) تا اروند، منطقه چهارم ثارالله در پارس جنوبی و منطقه پنجم امام محمدباقر(ع) در بندرلنگه و جزایر سه‌گانه و نیز تمامی زیرمجموعه‌ها و پایگاه‌ها و یگان‌های مرتبط با نیروی دریایی سپاه تحت فرماندهی عملیاتی «قرارگاه خاتم‌الانبیاء دو» خواهند بود. 

قایق‌های تندرو ایران در خلیج‌فارس
یکی از توانمندی‌های کشورمان این است که نیروی دریایی کشورمان در به کارگیری شناورهای سبک قایق‌های تندرو مسلح در جهت حمله دسته جمعی به اهداف بزرگ و ناوهای جنگی تبحر پیدا کرده است. اگرچه مقامات نظامی امریکا می‌گویند که ناوهای جنگی آمریکا برای مقابله با این تاکتیک آموزش دیده‌اند، اما تمرینات نظامی نشان داده است که این احتمال وجود دارد که شناورهای آمریکایی با دادن تلفات بالا، غرق شوند.
سپاه پاسداران با بهره‌برداری از این قایق‌ها که در کلاس‌های مخلتف طراحی شده‌اند می‌تواند در تمامی حملات سریع دست برتر را داشته باشد.
از جمله این قایق‌های تندرو، قایق‌های ذوالفقار، آذرخش، تندر، تیر و سراج هستند که توانمندی‌های بالایی داشته مجهز به بمب‌افکن‌ها و تجهيزات ضد شناور و موشک‌اندازهای متعددی هستند. کارشناسان نظامی انگلیس درباره این قایق‌های تندرو می‌گویند: قایق‌های تندروی ایران نشانه‌ای از موفقیت بزرگ این کشور در تولید قایق‌های تندروی نظامی بسیار تندرو هستند که تهدیدی جدی برای ناوهای آمریکایی به شمار می‌آیند.
علاوه بر این قایق‌های تندرو قایق تندروی بی‌سرنشین نیز توانمندی بالایی به نیروی دریایی سپاه داده‌اند از جمله شناور تندروی "یامهدی" را می‌توان در این زمینه نام برد که یک شناور بدون سرنشین پرسرعت، مجهز به حس‌گرهای مختلف و دارای سه مقر پرتاب راکت است.

قدرت موشکی ایران
از سوی دیگر سامانه موشكي ايران قادر است در دقايق نخست درگيري، تمام قسمت‌هاي ناوگان دريايي آمريكا را در خلیج‌فارس متلاشي و به لاشه كشتي و ناو جنگي تبديل كند.
همچنین نیروی دریایی سپاه کنار تجهیزات نام ‌برده مجهز به انواع موشک‌ها و بمب‌های ضدکشتی است که از آنها در برابر ناوها و به‌منظور پشتیبانی از قایق‌های تندرو و پرنده‌های تهاجمی خود به کار خواهد گرفت. موشک‌های کروز کوثر، نور در اختیار نیروی دریایی سپاه است تا این نیروی توانمند از راهبرد سه‌گانه قایق‌های تندرو، پرنده‌های تهاجمی و موشک‌های ضدکشتی علیه دشمن استفاده کنند. کروزهای ضدکشتی دارای بردی هستند که تقریباً کل عرض خلیج‌فارس را پوشش می‌دهد و در واقع این‌گونه می‌توان مطرح کرد که این موشک‌های ضدکشتی برای شکار تمام اهداف در کل سطح خلیج‌فارس به کار گرفته می‌شوند.
کنار موشک‌های کروز فوق می‌توان به دست پرتوان سپاه از ساحل برای ضربه زدن به ناوها و کشتی‌های دشمن اشاره کرد که جملگی در موشک بالستیک سوخت جامد "خلیج‌فارس" نهفته‌اند. این موشک ضدکشتی با دقتی زیر ۱۰ متر و با کلاهک ۶۵۰ کیلوگرمی خود قادر است شناورهای سنگین دشمن را به اعماق خلیج‌فارس روانه کند.

کاشت مین
در عین حال نيروي دريايي ايران مي‌تواند با کاشتن مين‌هاي دريايي از جمله "اي ام ۵۲" ،"صدف -۱" و "ام ۸" حتي ناو هواپيمابر را نيز غرق کند که ايران با در اختيار داشتن حدود پنج هزار عدد از اين نوع مين‌ها مي‌تواند در بستن تنگه هرمز کاملا موفق عمل کند چراکه تنگه هرمز که حداکثر عمق آن به ۵۰ متر و حداکثر عرض آن از ۵۵ کيلومتر تجاوز نمي‌کند، مکان مناسبي براي مين‌گذاري است.
سپاه پاسداران زیرسطحی‌های کوچکی متناسب با عمق کم خلیج‌فارس در اختیار دارد که البته قادر به مین‌ریزی دریایی و پرتاب اژدر هستند و ازاین‌رو زیرسطحی‌های دشمن قادر به فعالیت گسترده در خلیج‌فارس نخواهند بود.

وجود جزایر ایرانی
همچنين ايران با داشتن چند جزيره در خلیج‌فارس و درياي عمان، عملا سد راهبردي دفاعي محکمي را در برابر تهديدات آمريکا قرار داده است. به عنوان مثال در ابوموسي ايست بازرسي کشتي‌ها و در تنب کوچک وتنب بزرگ کماندوهاي دريايي حضور دارند.
در نهایت باید گفت نیروی دریایی ایران ساختار دفاعی خود را در دوری از رقابت با آمریکایی‌ها بنا کرده است. به همین علت مبانی جنگ‌های نامتقارن را در نزد خود تقویت کرده و می‌تواند از شکاف‌های موجود در ارتش دشمن بهره‌گیری کند موضوعی که یکی از مشکلات امریکا در مواجهه با ایران در خلیج‌فارس خواهد بود.


کد مطلب: 100380

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/100380/مقابله-ایران-خلیج-فارس-آسان-نخواهد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir