کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اطمینان دولت برای برداشته شدن تحریمها از کجا نشأت می گیرد ؟

سیگنال‌هایی برای انتخابات

26 دی 1399 ساعت 23:11


رئیس دفتر رئیس جمهور اخیراً با اشاره به اینکه نمی‌خواهیم اشتباهی را که اینها (یعنی منتقدان دولت و برجام ) در این هشت سال مرتکب شده‌اند و با حرف‌های خودشان فشار را بر ما (دولت) مضاعف کرده‌اند برجسته کنیم و یا به آن بپردازیم، امروز نمی خواهیم به جای یافتن راه حل مشکلات مردم، دعوای حاشیه‌ای درست کنیم، سوالات مختلفی را در افکار عمومی به وجود آورده است.
البته اینکه ایشان مخالف حاشیه سازی است، رویکرد خوبی بعد از ۸ سال است به هر حال ماهی را هر وقت از آب بگیریم تازه است، بخصوص اینکه راه همکاری بین دولتمردان و احزاب سیاسی آنقدر روشن شده که دولت به فکر آن است که دولت بعدی کار خود را با تحریم شروع نکند و بتواند حداکثر اقدامات لازم را بدون سایه تحریمها برای مردم انجام دهد و اتفاقاً هیچ چیزی در کارنامه دولت فعلی ثبت نشود.
شاید هم دولت امیدوارانه همچنان در این فکر است که طرفداران اقدامات و طرز تلقی آنها نیز در دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری بتواند زمام ۴ سال دیگر را در اختیار گیرند؟ حتی می‌توان این انتظار را داشت که دولت می‌خواهد مردم با خاطره خوشی با دولت دوازدهم خداحافظی کنند.
همه اینها خوب است، اما، اینکه محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور با اطمینان از لغو تحریمها سخن می گوید، سوالی در افکار عمومی ایجاد می کند و آن به این معناست که اطمینان واعظی از لغو تحریمها از کجا نشأت می گیرد که بسیاری از مطبوعات طرفدار دولت آن را به عنوان خبر خوش پایان دولت اعلام می‌کنند و اینگونه وانمود می‌سازند که امریکا به اهدافش نرسید؟ پس اگر دولت توان لغو تحریم‌های اقتصادی را داشت چرا نتوانست در این ۸ سال این کار را انجام دهد؟!
سینگالهای که از سوی کشورهای اروپایی و آسیایی در این زمینه به دولت می رسد چیست؟

*رقیب خرابکار
دراین میان اولین سوالی که مطرح می شود، این است که اینقدر رقیب دولت و منتقدان ایشان قدرتمند هستند و چه ابزاری را در دست دارند که می توانند مانع از اقدامات دولت شوند؟ این درحالی است که مقام معظم رهبری بارها در فرمایش‌های خود علیرغم تضاد فکری با برخی از ایده‌های دولتمردان مانند اجرای برجام بدون در نظر گرفتن شروط رهبری یا ایده مذاکره با امریکا با دولت همراهی کردند.
چهارم آبان ماه امسال بود که ایشان در موضعی صریح و روشن فرمودند: «هتک حرمت حرام است و انتقاد با هتک حرمت تفاوت دارد ضمن اینکه امروز کشور بیش از هر زمان دیگری به همکاری و اتحاد و انسجام نیاز دارد.»
از سوی دیگر درحالی که مجلس شورای اسلامی ، درست پس از مدتها سیاست انفعالی از سوی دولت برای همراهی با دولت در پایان مسیر خود، قانون اقدام متقابل در برابر تحریمها را تصویب کرد و اتفاقاً همین امر موجب رویکردی جدید برای دولت شد و دست او را در انتقاد از سیاست های گروه ۵ + ۱ باز گذاشت، رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: می‌خواهند در ۱۴۰۰ پیروز شوند، به دولت حمله می‌کنند، عده‌ای سنگ اندازی می‌کنند تا تحریم‌ها برداشته نشود. بندهایی تصویب کرده‌اند که مانع رفع تحریم است.
وی افزود: همین تفکری که اکثریت را در مجلس دارند هشت سال خودشان سرکار بودند نه تنها نتوانستند مشکل هسته‌ای را حل کنند، بلکه قطعنامه‌هایی را چه در شورای امنیت سازمان ملل و چه در شورای حکام علیه کشور گرفتند. آنها می‌خواهند که این دولت نتواند برای مردم گشایشی به وجود بیاورد برای همین به طور دائم حمله می‌کنند تا در انتخابات ۱۴۰۰ خودشان پیروز شوند.
در همان حال رئیس جمهور نیز مصوبه مجلس را «مضر» و عجولانه نامید و از مجلسی‌ها به طعنه خواست که «هول» نشوند، که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس پاسخ داد: «رئیس جمهور فرمود که یک عده هول شدند و اجازه دهید ما کارمان را انجام دهیم که بنده عرض می‌کنم که کسی هول نشده و از قضا همه ما و مردم هفت سال است که منتظریم کاری انجام شود.

*سوال های پی در پی
در این میان اگر نگاهی به شبکه‌های مجازی و رسانه‌های فعال داشته باشیم اولین سوالی که از سوی مردم مطرح می شود این است که با امضای برجام هیچ چیز تغییر نکرد. مردم می گویند زمانی که گفتگوهای برجام در حال برگزاری بود دولت مرتباً از برداشته شدن همه تحریمها صحبت می کرد و حالا هم دولت می گوید باید با امریکا و حامیانش مذاکره کنیم که تحریمها برداشته شود. این درحالی است سوال این است که آیا در این وسط اتفاقی برای تحریمها افتاد؟ مردم می‌پرسند زمانی که آمریکا عضو برجام بود چه گلی به سر ملت ایران زد جز آن که دست با اعمال تحریم‌های بیشتر زد، که حالا می خواهد مجدداً وارد صحنه شود؟
البته دولتمردان باید به یاد داشته باشند که اول قرار بود صد روزه مشکلات حل شود و بعد این وعده به تصویب برجام موکول شد و بعد هم قرار شد که بعد از روی کار آمدن بایدن حل شود که دولت بعد مشکلی نداشته باشد.

*لغو تحریمها نیازی به مذاکره ندارد
در این زمینه لطف الله فروزنده از فعالان اصولگرا و معاون پارلمانی دولت دهم در گفتگو با خبرنگار روزنامه سیاست روز گفت: در طول این سالها دولت عملکرد قابل قبولی نداشته و به شدت ناکارآمد بوده است به نحوی که مردم به شدت از دولت شاکی و گلایه مند هستند.
وی با اشاره به وعده‌های دولت برای حل مشکلات مردم افزود: این وعده‌ها همگی به این موضوع بر می‌گشت که اگر دولت گفتگوهای برجامی را انجام و برجام را تصویب کند مشکلات مردم خاتمه می یابد و به این ترتیب فرصت سوزی های بسیار کرد.
فروزنده اظهار داشت: دولت به جای اینکه به دنبال اصلاح شرایط اقتصادی با توجه به توان داخلی برود، به مردم وعده هایی داد که عملی نشد و تلاش می کرد که از طریق برجام مسائل را حل کند.
وی که پیشاز این سخنگوی جمعیت ایثارگران بود، تصریح کرد: در حال حاضر انتقاداتی از سوی دولت به مجلس می شود، این درحالی است که حق مسلم مجلس نظارت بر عملکرد دولت است و دولت باید پاسخگوی مجلس باشد و شرایط فعلی نشان می دهد که مدیریت دولت ناکارآمد بوده است.
دستیار تولیت آستان قدس در امور آستان‌ها، با یادآوری اینکه مجلس تلاش می کند تا در اواخر کار دولت اقداماتی انجام دهد که دولت بتواند تا حدودی مشکلات مردم را حل کند ، خاطرنشان کرد: دولتمردان کنونی به جای اینکه بپذیرند که عملکرد درستی نداشته‌اند و باید روش خود را اصلاح کنند، دست به فرا فکنی زده و در حال ظرفیت سازی برای انتخابات هستند. دولت برای فرار از ناکارآمدی و پاسخگویی به مردم و مجلس به عنوان نماینده مردم، دیگران را متهم و عنوان می کند که اجازه کار به دولت داده نمی شود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر مردم اقبالی به دولت و همفکران دولت در انتخابات آتی نشان نمی دهند چرا که مردم ۸ سال به این گروه اعتماد کردند و سکان کشور را در اختیار آنها قرار دادند ولی متاسفانه این دولت ناکارآمد بود.
فرزنده با اشاره به امکانات و ا ختیارات وسیع دولت، گفت: مردم نمی پذیرند که دولت نتواند کاری بکند و درحال حاضر بزرگترین مسئله کشور را عدم مدیریت می‌دانند.
این فعال اصول گرا در پاسخ به این سوال سیاست روز که آیا دولت در صورت مذاکره مجدد با امریکا می تواند مشکلات فعلی مردم و دولت آینده را حل کند، افزود: قطعاً امریکایی‌ها در استراتژی خود تغییر نمی دهند. امریکایی‌ها ذاتاً ضد انقلاب اسلامی و نظام هستند و از اسرائیل حمایت می کنند. تفاوت دولت بایدن با ترامپ تغییر در روشها است. این به آن معناست که با روشهایی منافقانه تر از ترامپ با ایران برخورد می کنند.
وی اضافه کرد: اگر دولت می خواست برای مردم کاری انجام دهد و معتقد است که می خواهد زمینه را برای دولت بعدی فراهم کند، باید تلاش کند توانایی داخلی را فعال کند، زمینه سرمایه گذاری را در کشور فراهم کرده و در زمینه کنترل تورم و قیمت ها برنامه داشته باشد. در غیر این صورت به امید اینکه ما با مذاکره تلاش کنیم تا تحریمها را برای دولت بعد برداریم کاری از پیش نمی رود و جای امیدواری وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس ، در باره چرایی اطمینان به برداشته شدن تحریمها اظهار داشت: ما امیدواریم که دولت ان شاءلله بتواند تحریمها را بردارد و با برداشته شدن تحریمها مخالف نیستیم، در مورد انجام گفتگوهای پشت پرده چیزی نمی دانم اما به دولت بدبین نیستیم و امیدواریم تحریمها برداشته شود. منتها برداشتن تحریمها نیاز به مذاکره ندارد، امریکا باید به شکل یک طرفه تحریمها را بردارد تا بتوانیم به این دولت برای مذاکره مجدد اطمینان کنیم در غیر این صورت نیازی به مذاکره نیست.
وی گفت: البته اگر آقایان به دنبال این هستند که از طریق مذاکره فضایی برای انتخابات برای خود فراهم کنند این موضوع قابل تأمل و بحث است .
*از این ستون به آن ستون فرج است
در نهایت به نظر می رسد که آشفتگی و سردرگمی استراتژیکی که در عرصه اقتصادی گریبانگیر دولتمردان شده به بدنه سیاسی و اظهارات مقامات نیز سرایت کرده است.
مردم می گویند زمانی که دولت به دولت یازدهم تحویل داده شد تحریمها وجود داشت ، اما مقامات دولت آن‌قدر تحریم را بزرگ‌نمایی کرده‌اند که خودشان هم باورشان شد که بدون رفع تحریمها کاری از پیش نمی رود. گویا همزمان با اعمال تحریمهای تازه از سوی ترامپ بی تدبیری هم به دولت تحمیل شد . چه کسی ۵ سال بخش مسکن را به حال خود رها کرد؟ چه کسانی فرصت های تولید و رونق را با نگاه به بیرون خاموش و نقدینگی را به بخش های غیر مولد و دلار و طلا هدایت کردند؟ اختلاس های میلیاردی چه زمانی روی داد ؟ اشرافی گری چه زمان جان گرفت ؟ آمار بیکاری در چه دولتی شدت یافت و ...؟ آیا این دولت نبود که به جای نگاه به داخل و پیگیری سیاست های اقتصاد مقاومتی راه دیگری را در پیش گرفت و منتظر چیدن سیب و گلابی از برجام شد؟
درست است مردم در مقابل بلایای طبیعی مانند زلزله و سیل ایستاده‌اند و تحریمها را برای حفظ نظام و همراهی با ولایت به جان خریده اند، اما کمر آنها در مقابل بی تدبیری‌های مسئولان خم شده و دیگر نمی خواهند از یک سوراخ چند مرتبه گزیده شوند.
مردم از دولت انتظار دارند که لااقل در این چند ماه آینده کمی به فکر مردم باشد و دست از نگرانی برای دولت بعد بردارد چرا که خدا تا آن زمان بزرگ است و از این ستون به آن ستون فرج است.


کد مطلب: 116833

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116833/سیگنال-هایی-انتخابات

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir