کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازی دوسر باخت برای آمریکا

وقتی تیلرسون، روسیه را از همراهی با تهران برحذر می‌کند!

22 فروردين 1396 ساعت 23:36


در حالی هنوز تجاوز آمریکا به پایگاه‌های نظامی سوریه مورد نکوهش و واکنش بسیاری از کشورها است که آنها پیرو سناریوی جدید با هدف تضعیف جایگاه جمهوری اسلامی به دنبال برهم زدن اتحاد استراتژیک تهران و مسکو هستند و سعی می‌کنند که به نوعی روسیه را از ادامه همراهی با ایران و سوریه برحذر دارند.
به تازگی وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده ائتلاف‌ روسیه با اسد و ایران و حزب‌الله به نفع این کشور نیست و مسکو باید با آمریکا و شرکایش ائتلاف کند.
رکس تیلرسون طی سخنانی بار دیگر در اظهارات مداخله جویانه خود علیه سوریه گفت: روشن است که دور خانواده اسد در سوریه به پایان خود نزدیک شده است.
وی افزود: ائتلاف‌ روسیه با اسد و ایران و حزب‌الله به نفع این کشور نیست و مسکو باید با آمریکا و شرکایش ائتلاف کند.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: اولویت ما در سوریه و عراق شکست دادن داعش است.
وی با این ادعا که بشار اسد از سلاح‌های شیمیایی برخوردار است، گفت: ما هرگز اجازه نمی‌دهیم که سلاح‌های شیمیایی اسد به دست داعش یا دیگر گروه‌ها بیفتد.
انجلینو آلفانو وزیر خارجه ایتالیا نیز طی سخنانی گفت: گروه ۷ از روسیه می‌خواهد که حمایت‌های خود از نظام اسد را متوقف کند.
وی افزود: این اشتباه است که ما موجب انزوای روسیه شویم و بهتر است که با آن گفت وگو کنیم.
در همین حال نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز اعلام کرد رئیس‌جمهور کشورش در حال بررسی تحریم‌های جدید علیه روسیه و ایران به دلیل حمایت آنان از سوریه است.
«نیکی هیلی» نماینه آمریکا در سازمان ملل در بخشی از مصاحبه خود با شبکه «سی ان ان» تصریح کرد که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا و دولت وی در حال بررسی احتمال معرفی تحریم‌هایی علیه روسیه و ایران به دلیل آنچه که حمایت از دولت سوریه خواندند، می‌باشند.
وی تصریح کرد که ترامپ با اعضای دولت خود درباره احتمال معرفی تحریم‌ها علیه ایران و روسیه در حال بحث و گفت‌وگو است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل مدعی شد که اطلاعاتی به مشاهده ترامپ و تیم وی رسیده که اثبات می‌کند «بشار اسد» رئیس‌جمهوری سوریه در حملات شیمیایی شهر ادلب دست داشته است. پنجشنبه شب، آمریکا ۵۹ موشک کروز «تام هاوک» را به پایگاه هوایی در «الشعیرات» شلیک کرد. ترامپ گفت که این حمله در واکنش به استفاده از تسلیحات شیمیایی در حمله روز سه‌شنبه هفته گذشته به ادلب بوده است که در نتیجه آن ۸۰ نفر کشته شدند و واشنگتن مدعی است که دولت سوریه مقصر این حمله است.
با اینحال وزیر خارجه سوریه هرگونه مشارکت دولت سوریه در حادثه ادلب را رد کرد و گفت که هرگز از سلاح‌های شیمیایی چه علیه غیرنظامیان و خواه علیه تروریست‌ها استفاده نمی‌کنند.
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که حملات هوایی نیروی هوایی سوریه در نزدیکی «خان شیخون»، انبار تروریست‌ها که تسلیحات شیمیایی در آنجا ذخیر شده بود را هدف قرار داده است و از شورای امنیت درخواست کرد تا تحقیقات مناسبی درباره این حادثه صورت دهند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که اتهام بی‌اساس درباره حادثه تسلیحات شیمیایی در شهر ادلب قبل از انجام هرگونه تحقیق مرتبط غیرقابل پذیرش است و «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز روز حمله موشکی آمریکا به سوریه را نقض قوانین بین‌الملل خواند.

تحریم ایران و روسیه نشان از شکست آمریکاست
در واکنش به این ادعا سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: تحریم ایران و روسیه از سوی آمریکا هیچ تغییری در معادلات سوریه نخواهد داشت و این مسئله نشان دهنده شکست آمریکا است.
سیدحسین نقوی حسینی در گفت وگو با خانه ملت، با اشاره به برنامه‌ریزی دولت ترامپ برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران و روسیه به علت حمایت از سوریه، گفت: آمریکایی‌ها در چند سال اخیر با وجود حمایت‌های مالی، تسلیحاتی و سیاسی از گروه‌های تروریستی خود را در معرض شکستی سنگین می‌بینند، از این رو از هر ابزاری برای کاهش تبعات این مسئله استفاده می‌کنند.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: شکست و ناکامی در عرصه سوریه، عملا آمریکا و رژیم صهیونیستی را به سمت تنش و درگیری سوق داده و این مسئله زمینه را برای حضور نظامی آمریکا فراهم می‌کند تا ضمن حمایت از تروریست‌ها، اهداف و منافع خود را در سوریه دنبال کنند.
وی گفت: به طور حتم در شرایط کنونی آمریکا در مسائل مختلف و سیاست‌های خود در انزوا قرار گرفته و تحریم ایران و روسیه در بحث بحران سوریه هیچ نتیجه و اثری نخواهد داشت.
نقوی حسینی ادامه داد: قطعا روسیه و ایران با هر نوع راه حل نظامی در سوریه مقابله کرده و می‌کنند و این رویکرد بسیار جدی از سوی این کشورها دنبال می‌شود، از طرف دیگر اقدام اخیر آمریکا در حمله موشکی به سوریه، بر خلاف موازین بین‌المللی بوده و قطعا این مسئله تقابل را به نقطع حساس خود می‌رساند.
این نماینده مردم در مجلس دهم گفت: در شرایط کنونی آمریکا متهم به تجاوز نظامی به سوریه است و قطعا باید در این عرصه در مجامع بین‌المللی محکوم شوند.
نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد رئیس‌جمهور کشورش در حال بررسی تحریم‌های جدید علیه روسیه و ایران به دلیل حمایت آنان از سوریه است.
تقلای آمریکا برای حذف روسیه ازمعادلات منطقه‌ای بویژه ازسوریه، برنامه‌ریزی برای تضعیف محور مقاومت وجمهوری اسلامی درعرصه سوریه و عراق و دیگر کشورهای منطقه است.
همچنین وزیر خارجه فرانسه بر نبود توافق میان اعضای «گروه ۷» برای تشدید تحریم‌ها بر ضد مسکو و دمشق خبر داد.
وزیر امور خارجه فرانسه اضافه کرد: گروه هفت به روسیه اعلام خواهد کرد که باید مسئولیت‌هایش را در سوریه بپذیرد.
پیروزی‌های اخیر درشهرهای مختلف سوریه نیز مزید بر علت شد تا آمریکا بیش ازگذشته نگران ازبین رفتن اهداف منفعت‌طلبانه‌اش شود چرا که می‌داند ائتلاف تهران، مسکو و محور مقاومت با همراهی ملت و دولت سوریه در صورت ادامه یافتن باقی مانده سیاست‌های ضعیف شده کشور را نیز به ورطه نابودی می‌کشاند .
از سوی دیگر آمریکا در حالی مدعی عدم دخالت در سوریه بود که مستشاران این کشورمشغول آموزش گروههای مسلح سوری در خاک اردن یا سایر مناطق بودند یا حمله نظامی به نیروهای سوری مشغول مبارزه با داعش از سوی رسانه‌های آمریکایی و غربی برجسته‌سازی نشد. حتی در ۷۷ روزی که از آغاز بکار دولت فعلی ترامپ می‌گذرد، گزارش‌های اعزام نیروهای زمینی آمریکا به داخل خاک سوریه و مشارکت در عملیات‌های رزمی، با مخفی کاری و عدم جلب توجه رسانه‌ای انجام گرفت.
در مقابل تمام تمرکز رسانه‌های غربی و عربی بر برجسته سازی حضور ایران و روسیه و حزب الله بوده است. مجموع این عوامل باعث شده بود که بخشی از مردم خاورمیانه که دهه‌هاست آمریکا را ریشه اکثر مشکلات منطقه و ادامه فعالیت‌های مخرب و ظالمانه رژیم صهیونیستی دانسته‌اند در تشخیص حق و باطل دچار دشواری شود.
ناظران سیاسی بر این باورند اقدام اخیر ترامپ و صف‌بندی کنونی که در سوریه به راه انداخته ضمن در تضاد آشکار بودن با تمامی قواعد آمره بین‌المللی، واشنگتن را با چالش‌های جدی روبرو خواهد کرد.
البته در حالی آمریکایی‌ها با نسخه پیچی جدید خود به دنبال حذف روسیه از معادلات سوریه و نیز دست برداشتن از ادامه همکاری‌های راهبردی با تهران و محور مقاومت شده که مرکل خواستار همکاری آمریکا و روسیه برای حل بحران سوریه شد
صدراعظم آلمان از رئیس‌جمهور آمریکا خواست تحت نظارت سازمان ملل و با همکاری روسیه، بحران سوریه را به صورت سیاسی حل و فصل کند.
اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان، اعلام کرد:«پس از واکنش آمریکا به استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه، صدراعظم تاکید کرد ضروری است تلاش‌ها در جهت حل سیاسی بحران سوریه تحت نظارت سازمان ملل ادامه یابد. »
وی تاکید کرد: «درهمین حال، همکاری با روسیه نیز ازاهمیت ویژه‌ای برای روند انتقال سیاسی در سوریه برخوردار است.»
به باوران ناظران سیاسی لحن تهدیدآمیز آمریکا خطاب به ایران و روسیه مبنی بر لزوم توقف حمایت از دمشق با واکنش صریح تهران، مسکو و دمشق و بالابردن سقف چالش‌طلبی در رویارویی با آمریکا روبه رو شد.
به گزارش تسنیم به نقل از روزنامه الاخبار، متحدان دمشق در رویارویی با واشنگتن، سقف چالش طلبی خود را بالا بردند تا جایی که سوریه، روسیه و ایران عزم خود را برای ورود به نبرد جزم کرده و برای دور بی سابقه تهدیدات آماده می‌شوند.
تحولات جاری در پشت پرده حاکی از این است که متحدان دمشق متوجه هستند حمله آمریکا به پایگاه هوایی «الشعیرات» فقط یک حمله نبود بلکه اکنون با استقبال آمریکا، ترکیه و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس تکاپوی تشدید نبرد در سوریه در جریان است. 

تاکید آمریکا بر لزوم توقف حمایت ایران و روسیه از سوریه
در این میان باید در نظر داشت، تمام اظهارات واشنگتن و متحدانش در پی حمله به خاک سوریه بر محور لزوم دست برداشتن مسکو و تهران از نقش حمایت جویانه از دمشق متمرکز شده و با لحن تهدید آمیز ضمنی همراه است با این مضمون که واشنگتن آماده است در صورت لزوم حملات نظامی دیگری را نیز علیه سوریه انجام دهد.
اما این پیام آمریکا با واکنش صریح روسیه، ایران و سوریه روبه رو شد تا جایی که مسئولان هریک از این سه کشور ضمن ایراد اظهاراتی در این خصوص با یکدیگر تماس برقرار کردند و رایزنی‌های فشرده‌ای را در چارچوب کانال‌های سیاسی و نظامی داشتند.

آمادگی تهران، مسکو و دمشق در مقابل تمام رویکردهای احتمالی آمریکا
در این تماس‌ها مسئولان ایرانی، روسی و سوری بر مخالفت با حمله آمریکا که به معنی نادیده گرفتن خطوط قرمز بود و نیز آمادگی برای بازدارندگی به گونه‌ای که تمام احتمالات را شامل شود، تاکید کردند.
در این میان محکومیت شدید حمله آمریکا از سوی روسای جمهوری ایران، روسیه و سوریه نیز در چارچوب پافشاری بر به چالش کشیدن فشارهای آمریکا و شدت عمل برای مقابله با آن جا دارد. ایران نیز که از ابتدای بحران سوریه نقش آفرینی زیادی برای تثبیت صلح و ثبات در این کشور و نیز کوتاه شدن دست متجاوزان داشته در گفت‌وگوهای تلفنی جداگانه وزیر خارجه کشورمان با دبیرکل سازمان ملل و وزرای خارجه ایتالیا، کویت و ترکیه بر لزوم تشکیل کمیته حقیقت‌یاب بین‌المللی پیرامون حمله شیمیایی به خان شیخون تاکید شد. محمدجواد ظریف در این تماس‌ها بر لزوم تشکیل کمیته حقیقت یاب بین‌المللی پیرامون حمله شیمیایی به خان شیخون تاکید شد. ظریف همچنین با وزرای خارجه روسیه، سوریه، عمان، الجزایر و فدریکا موگرینی نیز در این زمینه تلفنی گفت وگو کرد.
وزیر خارجه قزاقستان اعلام کرد که کشورش پیشنهاد افزایش شرکت‌کنندگان در فرایند مذاکرات آستانه درباره سوریه را مطرح کرده است. «خیرات عبدالرحمانوف» در خصوص اوضاع کنونی مذاکرات «آستانه» درباره سوریه گفت که قزاقستان پیشنهاد داده است که تعداد شرکت‌کنندگان در فرایند مذاکرات آستانه درباره سوریه افزایش یابد.
خبرگزاری تاس گزارش کرد، بنا به گفته عبدالرحمانوف، قزاقستان منتظر است که کشورهای ضامن در فرایند مذاکرات آستانه، اطلاعاتی درباره نشست برنامه‌ریزی شده در «تهران» و همچنین نشست بعدی آستانه که قرار است ۳ و ۴ ماه مه (۱۳ و ۱۴ اردیبهشت) برگزار شود، ارائه کنند. عبدالرحمانوف تصریح کرد: «قزاقستان تمایل دارد که تمامی طرفین علاقمند به تقویت آتش‌بس سوریه، در فرایند مذاکرات آستانه شرکت کنند و فقط نشست به آنهایی که بعنوان ناظر شرکت می‌کنند، محدود نشود. شمار شرکت‌کنندگان قابل افزایش است. تصمیم‌گیری برعهده کشورهای ضامن است».


کد مطلب: 98931

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98931/بازی-دوسر-باخت-آمریکا

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir