کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز دلایل افزایش قیمت دلار را بررسی می کند؛

بازار داغ دلار در سرمای ایران

26 آبان 1398 ساعت 0:41


روز گذشته و درست یک روز کاری پس از افزایش قیمت بنزین توسط دولت بازار ارز با وجود سرمای شدیدی که بر کشور حاکم بود ؛گرم تر از همیشه شد و بار دیگراز سد رقم ۱۲ هزار تومان گذشت و رقم های ۱۲ و ۲۰۰ هزار تومان تا لحظه تدوین این گزارش را سپری کرد.
طی چند ماه اخیر روند نرخ دلار به یک روند نسبتا ثابت رسیده بود به طوریکه رئیس کل بانک مرکزی بروز چنین اتفاقی رایک اقدام میمون و مبارک در اقتصاد کشور برشمرد و در توئیت خود نوشت: آرامش و ثبات نسبی حاکم بر بازار ارز و روند مثبت و منطقی تأمین ارز واردات کشور در سامانه نیما، از طرق مختلف و متناسب با موانع تحریمی، روند مثبت رشد غیرنفتی اقتصاد، در کنار آمار روز گذشته اداره بررسی ها و سیاست های اقتصادی در مورد تغییر روند و افزایش ۲۲ درصدی معاملات مسکن در تهران که می تواند نشانی از شروع روند کشوری آن باشد، همگی خبر از بازگشت امید به روند اطمینان بخش اقتصاد است.
وی همچنین به نرخ تورم نقطه به نقطه در کشور اشاره کرد و افزود: نرخ تورم نقطه به نقطه از اردیبهشت ماه امسال تا به امروز به طور متوسط ماهیانه ۴ واحد درصد کاهش داشته که باعث شد نرخ تورم ۱۲ ماهه در مهرماه نزولی شود. به گفته عبدالناصر همتی، در مهرماه نیز نرخ تورم ماهانه کاهنده بود و به ۰.۶ درصد رسید. از اسفند سال ۹۷که تورم ماهانه به اوج خود، یعنی ۵.۴ درصد رسید، تا به امروز نرخ رشد ماهانه تورم به طور مداوم کاهنده بوده است و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز از اردیبهشت ماه امسال تا به امروز به طور متوسط ماهیانه ۴ واحد درصد کاهش داشته که باعث شد نرخ تورم ۱۲ ماهه در مهرماه نزولی شود.
وی که این سخنان را در حدود ۲۰ روز پیش در صفحه توئیتر خود نوشته بود اعلام کرد که در حال حاضر دغدغه مهم بانک مرکزی تأمین نقدینگی مولد واحدهای تولیدی و بسط رونق پایدار و غیرتورمی در کشور است و تلاش می کند ضمن احتراز از رشد نامتناسب نقدینگی، برای حفظ روند تولید و تقویت رشد اقتصادی از طریق تأمین سرمایه در گردش واحدها و تأمین مالی بخش های تولیدی پیشتاز، اقدامات لازم را انجام دهد.

خوش بینی رئیس کل
آن زمان که همتی با خوش بینی نسبت به پیش بینی این بازار اقدام کرد ؛بی شک خبر از تصمیم دولت برای گرانی بنزین نداشت و یا اگر هم داشت گمان نمی کرد این حجم اثر گذاری قیمت بنزین یک شبه تمام تلاش های وی و تیم همراهش را باری کاهش قیمت ارز و رساندن آن به رقم ها ۱۰ هزار و ۸۰۰ تومان و ۱۱ هزارتومان بر باد دهد.
اگرچه بروز گرانی در بازار ارز دیروز به دیدبرخی غیرمنظقی بود اما نگاهی گذرا به تجارب سرمایه گذاری دربازارهای ایران بهخوبی نشان می دهد که هر یک ریال افزایش قیمت بنزین سایر بازارها به ویژه بازار ارز را تحت الشعاع قرار داده و می دهد بنابراین نمی توان این مساله را به یک امر غیر منظقی و ناگهانی نسبت داد.
براساس آمار ثبت شده قیمت دلار در آخرین روز کاری هفته گذشته و پیش از بسته شدن بازارها ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی بود، اما روز جمعه با اعلام افزایش قیمت روندی افزایشی یافت به طوری که قیمت دلار در صرافی‌های بانکی ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان رسید و در بازار آزاد نیز در نرخ های بالای ۱۲ هزار تومان نیز خرید و فروش شد.
این اتفاق در حالی رخ داد که همتی پیش بینی کرده بود که افزایش قیمت دلار در حدود ۳ درصد با توجه به رشد قیمت بنزین باشد و مدعی شده بود که تحت تاثیر انتظارات ناشی از تقاضای فصلی ارز، عوامل سیاسی و همچنین اخبار افزایش قیمت بنزین، در مقایسه با نرخ میانگین سه ماه گذشته، افزایش قیمت دلار در بازار آزاد حدود سه درصد بوده است.
به گفته وی محاسبات اداره بررسی‌های اقتصادی بانک مرکزی نشان می‌دهد که تاثیر افزایش امروز قیمت بنزین در تورم، در حدود چهار واحد درصد در سال خواهد بود و متوسط نرخ دلار در بازار آزاد در سه ماه گذشته، با ثبات نسبی معادل ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی براین اعتقاد بود که اگر وضعیت مطلوب ذخایر ارزی بانک مرکزی و نیز مازاد عرضه نسبت به تقاضای ارز در بخش اسکناس و حواله را نیز در نظر گرفته شود ، نظریه بالا بودن ریسک سرمایه گذاری در ارز همچنان پابرجا خواهد بود.

رابطه معکوس نداریم
اما رئیس هیأت مؤسس کانون صرافان با اشاره به برخی ادعاها برای بالابردن قیمت دلار به بهانه افزایش قیمت بنزین گفت: افزایش قیمت دلار می‌تواند نرخ بنزین را بالا ببرد اما رابطه معکوس وجود ندارد، بهای دلار تابع نرخ بنزین نیست.
به گفته اصغر سمیعی قیمت دلار در روزهای اخیر تحت تاثیر رشد تورم و سایر عوامل تمایل به افزایش داشته و این بار، بنزین را بهانه کرده است.
رئیس هیأت مؤسس کانون صرافان معتقد است نرخ دلار تحت تاثیر میزان تورم در کشورمان و همچنین نرخ تورم در کشورهای حوزه دلار قرار دارد که دلار با تعدیل به موقع و با شیب ملایم نرخ می‌تواند این شکاف را پرکند.با توجه به شکاف نرخ تورم بین ایران و کشورهای اصلی حوزه دلار، کاهش شدید قیمت دلار را نباید انتظار داشت.
وی می گوید: هیچ گاه نباید قیمت دلار را سرکوب کرده و آن را ثابت نگاه داشت، زیرا امکان دارد فنر قیمت دلار جمع شده و به یکباره بالا برود، همان‌طور که در سال‌های گذشته رخ داده است و باید اجازه داد که نرخ دلار همپا با نرخ تورم، نوسان داشته باشد. ضمن اینکه نرخ دلار در سال ۹۷ نوسان زیادی داشت اما از ابتدای سال ۹۸ شاهد تلاطم در این بازار نبوده‌ایم و نوسان‌های اندکی وجود داشته است که البته بهتر بود اجازه داده شود بر اساس نرخ تورم، بهای دلار نیز رشد داشته باشد.
رئیس هیأت مؤسس کانون صرافان خاطر نشان کرد: برای مهار نرخ دلار باید تورم در کشور تک رقمی شده و پول ملی تقویت شود. سمیعی با اشاره به افزایش نرخ بنزین گفت: ثابت نگاه داشتن بهای بنزین در سال‌های طولانی، درست نبوده و باعث شده است که قیمت بنزین یکباره بالا برود.
وی افزود: باید اجازه داده شود که بهای بنزین مطابق با نرخ فوب خلیج فارس، نوسان داشته و واقعی شود.


کد مطلب: 111612

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/111612/بازار-داغ-دلار-سرمای-ایران

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir