?>?> سیاست روز - گندم « زار» - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز انجام ندادن وظیفه دولت درتعیین نرخ تضمینی محصولات کشاورزی را بررسی می کند؛

گندم « زار»

24 شهريور 1399 ساعت 22:40


کیسینجر دهه ۱۹۷۰ مادامی که در سمت وزیر خارجه آمریکا ایفای نقش می کرد جمله معروفی داشت که هنوز هم این جمله دربسیاری از محافل مطرح می شود . وی براین اعتقاد بود که « اگر آمریکا بخواهد نبض ملت های خاورمیانه را در دست بگیرد باید غذای آنها را به دست بگیرد و اگر می خواهد نبض دولتها را بگیری باید نفت را در اختیار بگیرد»
اگر فردی مانند وی نیزچنین نکته ای را بیان نمی کرد، بی شک بازار گندم و تولید و تامین آن در کشور به عنوان یک کالای استراتژیک و مهم ؛مطرح بوده و هست اما این کالای استراتژیک و مهم مدتهاست که چشم انتظار اعلام نرخ تضمینی است و با وجود اینکه دولت تکالیف قانونی برای تعیین این نرخ دارد اما مسئولان شورای اقتصاد تاکنون توجهی به این موضوع نداشته‌اند.

تکالیف قانونی
براساس آنچه قانون عنوان شده است:« دولت موظف است نرخ خرید تضمینی تمامی محصولات را قبل از شروع فصل کشت به گونه‌ای تعیین کند که میزان افزایش آن هیچ گاه از تورم اعلام شده بانک مرکزی کمتر نباشد»
درشرایطی که به روزهای پایانی نیمه اول سال نزدیک می شویم اما متولیان نه تنها تدابیری برای این مهم درنظر نگرفته اند که گویی،چنین وظیفه مهمی را نیز از یاد برده اند و این اتفاق در شرایطی است که به گفته فعالان این حوزه ،با توجه به حذف یارانه نهاده های کشاورزی و افزایش ۴۰۰ درصدی قیمت سموم و کود کشاورزی این اتفاق باید در بازه زمانی زودتر انجام می شد تا کشاورزان به پشتوانه آن بتوانند برای کاشت ،داشت و برداشت خود برنامه ریزی کنند. کارشناسان و تحلیلگران این عرصه با توجه به استراتژیک بودن این محصول هر گونه تعلل دراین بخش را یک مشکل و خطر جدی عنوان کرده و می گویند:« بنابر قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی دولت مکلف است یک ماه مانده به آغاز فصل کشت، نرخ خرید تضمینی محصولات را اعلام کند که متاسفانه طی سال‌های اخیر این موضوع اتفاق نیفتاده است و عملا دولت این وظیفه خود را فراموش کرده است . به باور این منتقدان این مهم در شرایط امروز اقتصادی کشور که تهدید های بزرگی همچون شیوع کرونا ، تحریم ها و مشکلات ناشی از آن سایه گسترانده است ،چنین مساله ای تبعات نامطلوبی را به همراه خواهد داشت که باید مورد توجه تصمیم گیران قرارگیرد.

تبعات منفی پی در پی
کارشناسان و تحلیلگران درارزیابی تبعات منفی و مشکلات ناشی از این اقدام براین اعتقادند که هر گونه تعلل در اجرایی شدن این مهم نه تنها امنیت غذایی کشور را به مخاطره می اندازد بلکه می تواند کاهش تولیدات گندم در کشور را به میزان قابل توجهی به همراه داشته باشد.
این گروه از فعالان عدم اعلام این نرخ را عامل مهمی در سردرگمی کشاورزان عنوان کرده و می گویند : بحث کشاورزی و کشت محصولات اتفاقی نیست که بدون برنامه ریزی و زمان بندی درست قابلیت اجرایی داشته باشد چرا که هر گونه تعلل در اقدامات مربوط به کاشت ، داشت و برداشت بی شک نمی تواند بدون تبعات منفی باشد.
به ویژه اینکه در بسیاری از استان ها بسیاری از کشاورزان با سرد شدن زود هنگام هوا مواجه هستند و این مساله علاوه بر نگرانی این افراد را دچار سردرگمی کرده است.
برخی دیگر بروز چنین اتفاقی را به عملکرد نادرست متولی اصلی آن یعنی وزارت جهاد کشاورزی نسبت داده و معتقدند پیگیری و اجرایی شدن این مهم، مساله ای است که باید از سوی متولی آن پیگیری و اجرایی شود و تا مادامی که این نهاد آن را پیگیری نکند ،ماحصلی نخواهد داشت.
به باور این افراد این قبیل تعلل ها درمسیر اجرای تکالیف منجر به آن شده تا کشاورزان به جای تولید این محصول استراتژیک به سمت کشت محصولات صیفی رو آورند که خوداین اقدام ،یک اقدام جدی و هشدارگونه برای خودکفایی دراین محصول استراتژیک به حساب می آید و عملا امنیت غذایی کشور را به مخاطره می‌اندازد.
حتی این گروه از کارشناسان از این مهم نگران هستند که با تداوم چنین رویه ای به سمتی حرکت کنیم که ادعاهای صورت گرفته در خودکفایی بسیاری از محصولات از جمله گندم با چنین رویه هایی منجر به آن شود که مجددا دروازه های واردات به سوی این محصولات بازگشایی شود،چراکه تجربه نشان داده است که تاخیر دراعلام نرخ منجر به آن خواهد شد تا کشاورزان دست به کشت نزده و این مهم می تواند آمار تولید کشور برای این محصول استراتژیک را به میزان قابل توجهی با افت روبرو کند.

بازی غلط
با توجه به تمام موارد یاد شده این نکته حاصل می شود که چنین بازی که هرساله دولت با کشاورزان و به ویژه تولیدکنندگان گندم راه می اندازد نه تنها عاقبت خوشی ندارد بلکه نابسامانی را در سایر بخش ها پدید خواهد آورد چرا که امروزه تولید بسیاری از محصولات غذایی کشور به تولید گندم وابسته است و باز شدن دروازه های واردات آن نه تنها نمی تواند گرهی را باز کند بلکه مشکلاتی که تا پیش ازاین برای سایر کالاهای اساسی مانند کره، شیر و لبنیات ،چای ،برنج و ...ایجاد کرده است ،پدید می آورد. البته دراین میان نباید فراموش کرد که بخش قابل توجهی از کشاورزانی که مهاجرت به شهرهای بزرگ را برگزیدند و عطای رشد و توسعه و خودکفایی کشور در محصولات استراتژیک را به لقای آن ببخشند و این همان اتفاقی است که تنها از درست انجام ندادن وظایف یک نهاد یا متولی پدید خواهد آمد.


کد مطلب: 115348

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115348/گندم-زار

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir