کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تاکید بر پایبندی به تقویت آتش‌بس در نشست آستانه ۳

وقتی ترکیه بر اهداف پنهانی خود اصرار می‌کند!

25 اسفند 1395 ساعت 22:32


کشورهای ایران، روسیه و ترکیه با صدور بیانیه‎ای مشترک در سومین دور مذاکرات آستانه بر پایبندی به تقویت آتش‌بس در سوریه تاکید کردند.
نشست «آستانه ۳» دیروز در حالی با تاکید بر پایبندی به تقویت آتش‌بس در سوریه به کار خود ادامه داد که معارضان سوریه در روزهای اخیر اعلام کرده بودند حاضر نیستند در مذاکرات آستانه که از دو روز پیش در پایتخت قزاقستان برگزار شده شرکت کنند.
وزارت خارجه قزاقستان اعلام کرد که دور سوم مذاکرات صلح سوریه در آستانه پایتخت قزاقستان به دلیل ورود هیأت معارضان سوریه به مدت یک روز دیگر تمدید شده است و به این ترتیب امروز نیز ادامه خواهد یافت.
در این نشست که با حضور هیات‌های نمایندگی سه کشور ایران (به سرپرستی حسین جابری‌انصاری معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه)، روسیه (به سرپرستی لاورنتیف نماینده ویژه پوتین در امور سوریه) و ترکیه (به سرپرستی اونال معاون خاورمیانه و آفریقایی وزارت خارجه) برگزار شد، معاون وزیر خارجه قزاقستان به عنوان میزبان اجلاس، گزارشی درباره دستاوردهای روند آستانه ارائه کرد.
سه کشور ضامن آتش‌بس در سوریه، در طول این نشست ضمن توافق درخصوص تحکیم رژیم ترک مخاصمات، گفت‌وگوهایی درباره اجرای نظام نظارت سه جانبه بر آتش‌بس و تنظیم ترتیبات کاری روند آستانه انجام دادند. مطابق توافق بعمل آمده در این نشست، اجلاس آتی کارشناسی روند آستانه در تاریخ ۲۹ و ۳۰ فروردین ۹۶ در تهران و دور چهارم کنفرانس آستانه در تاریخ ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ۹۶ در آستانه برگزار خواهد شد.

ترکیه می‌خواهد مذاکرات را به شکست بکشد
پایبندی بر ادامه آتش‌بس در سوریه در حالی از سوی تهران و مسکو و آنکارا تاکید شده که به نظر می‌رسد ترکیه نمی‌خواهد مذاکرات آستانه برای حل بحران سوریه به نتیجه قابل قبولی برسد.
برخی تحلیلگران بر این باورند که ترکیه به دنبال مکر و فریب است و بسیاری از فعالیت‌هایی که ضد ارتش سوریه می‌شود، سرمنشاء آن ترکیه است.
ناظران معتقدند ترکیه به دنبال تحقق دو هدف است؛ نخست حفظ منافع خود در سوریه که زمانی بخشی از امپراتوری عثمانی بود و دوم مهار کُردهایی که آن را دشمن سرسخت خود می‌داند.
ترکیه زمانی که بشار اسد با فتح حلب ضربه قوی به گروههای مسلح مورد حمایت ترکیه زد به همکاری گسترده با مسکو برای اینکه بتواند به مانور در شمال سوریه ادامه بدهد، روی آورد.
ترکیه علاوه بر اهداف پنهانی که در سوریه دنبال می‌کند به دنبال این است که مانع از قدرت گرفتن کُردها سوریه و گستردگی قلمرو مناطع تحت نفوذ آنها شود. اگر ترکیه در جریان فتح حلب به دست ارتش سوریه و همپیمانانش سکوت اختیار کرد در واقع به خاطر این بود که بتواند به تحرکات خود در شمال سوریه ادامه دهد.
هدف از همکاری ترکیه با روسیه و در واقع هدف اصلی آنکارا مهار کُردهاست. در این میان ترور سفیر روسیه در ترکیه نیز مانعی در مسیر ادامه همکاری‌های مسکو-آنکارا ایجاد نکرد.
در همین رابطه رئیس هیات دولت سوریه در مذاکرات آستانه ترکیه را به تلاش برای به شکست کشاندن روند مذاکرات متهم کرد. همزمان دولت قزاقستان اعلام کرد دور جدید مذاکرات در آستانه ماه مه آتی برگزار می‌شود.
بشار الجعفری، رئیس هیات اعزامی دولت سوریه به مذاکرات در آستانه در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد: ما در نشست آستانه ۳ گفت‌وگوهای سازنده‌ای درخصوص موضوعات مختلف با هدف تقویت آتش‌بس داشتیم. این مذاکرات بدون حضور هیات‌های مخالف مسلح برگزار شد چراکه ترکیه که ضامن گروه‌های مسلح سوری است می‌خواهد نشست آستانه را به شکست بکشاند.
الجعفری عنوان داشت: هیات دولت سوریه در مذاکرات آستانه آمادگی‌اش برای بررسی هرآنچه به توقف خشونت‌ها در سوریه منجر شود، را اعلام کرده و ما در این نشست مساله مین زدایی و خنثی کردن مواد منفجره در شهر باستانی پالمیرا (تدمر) را مورد بررسی قرار دادیم.
رئیس هیات اعزامی دولت سوریه مذاکرات آستانه را "سازنده" خواند و اعلام کرد که این مذاکرات بر توقف خشونت‌ها، مبارزه با تروریسم و تفکیک گروه‌های تروریستی از مخالفان سوری متمرکز بود. وی گفت: ما و دوستان روس و ایرانی‌مان تلاش‌های زیادی برای موفقیت نشست‌های آستانه و رسیدن به نتایج رضایت بخش انجام دادیم اما دولت ترکیه می‌خواهد روند مذاکرات را به چالش بکشاند که این به فضل تلاش‌های روسیه و ایران و جدیت هیات دمشق اجرایی نشد.
الجعفری گفت: هیچ برگه یا سند رسمی در این مذاکرات ارائه نشد بلکه تنها برخی دیدگاه‌ها درباره مسائل مختلف رد و بدل شد و ما با روسیه یک سند مشترک درباره خنثی‌سازی مین و بمب‌ها در شهر تدمر را بررسی کردیم.
از سوی دیگر معاون وزیر امور خارجه قزاقستان با بیان اینکه حاضران در مذاکرات آستانه به نتایج مهمی در این نشست‌ها دست یافتند غیبت هیات مخالفان مسلح در این مذاکرات را به ضرر آنها دانست.
قدر مسلم آن است که موفقیت این نشست منوط به جدیت گروه‌های مسلح و آمادگی آنها برای راهکار سیاسی حل بحران سوریه است. آنها باید به سوریه متعهد باشند و سلاح خود را بر زمین بگذارند و وارد فاز سیاسی شوند. اما گویا با حضور نیافتن در این نشست به نوعی نمی‌خواهند بحران سوریه حل شود.
از سوی دیگر غیرت عبدالرحمان‌اف، وزیر امور خارجه قزاقستان اعلام کرد: این دور از مذاکرات آستانه بخش مهمی از مذاکرات چندجانبه است و نقش مهمی در مذاکرات ژنو دارد.
وی گفت: ما برای ادامه مذاکرات در آستانه تا رسیدن به راهکاری سیاسی درباره سوریه مصمم هستیم. قرار است نشستی فنی در سطح کارشناسان ماه آینده در تهران برگزار شود اما دور بعدی مذاکرات ماه مه برگزار خواهد شد.
تلاش گسترده ایران برای حل بحران سوریه که با همسویی مسکوبا سیاست‌های جمهوری اسلامی روند تندتری را به خود گرفته در حالی ادامه دارد که نباید از کارشکنی سعودی‌ها و اسرائیل نیز غافل شد که همه تلاش خود را برای به شکست نرساندن این نشست می‌کنند.
نشست آستانه در واقع افق جدیدی مغایر با آنچه آمریکا دنبال می‌کرد یعنی جنگ فرسایشی در سوریه و ادامه کشتار و ویرانی این کشور پس از ناتوانی در براندازی نظام سوریه و تجزیه این کشور با هدف دست‌اندازی بر آن است.
این در واقع روند مورد نظر آمریکا مبنی بر تحویل قدرت به گروه‌های مسلح و انتقال قدرت و دولت انتقالی را کنار می‌زند و اصل احترام به اراده ملت سوریه و اصل مشروع قانون اساسی و واقعیت کنونی را مورد توجه قرار می‌دهد.


کد مطلب: 98814

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98814/وقتی-ترکیه-اهداف-پنهانی-خود-اصرار-می-کند

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir