?>?> سیاست روز - نقش ارزنده ایران در عادی‌سازی اوضاع منطقه - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در واکنش‌ به عضویت ایران در پیمان شانگهای مطرح شد

نقش ارزنده ایران در عادی‌سازی اوضاع منطقه

27 شهريور 1400 ساعت 20:52


به رغم فرافکنی‌های کشورهای غربی که با جوسازی رسانه‌ای به دنبال نمایش چهره‌ای منفی از ایران هستند، بسیاری از کشورها ضمن استقبال از عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای تاکید دارند که ایران نقش عمده‌ای در عادی‌سازی اوضاع منطقه به عهده دارد.
جمهوری اسلامی ایران همواره به عنوان عضوی فعال و تاثیرگذار در تحقق امنیت و ثبات منطقه گام برداشته و این اصلی است که همواره از سوی بسیاری از کشورها مورد تاکید بوده است چنانکه بسیاری از مقامات آمریکایی اذعان دارند که عملکرد منطقه‌ای ایران زمینه ساز کاهش نفوذ این کشور در منطقه شده است. این رویکرد مثبت در معادلات منطقه اکنون با عضویت ایران در پیمان شانگهای به عنوان عضوی دائم ابعاد گسترده‌تری می‌گیرد چنانکه «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین بامداد شنبه از عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای استقبال کرد.
اولیانوف در واکنش به خبر عضویت ایران در این سازمان نوشته است: «خبری خوب که جزو مبارک‌ترین‌ها است. در روابط بین‌الملل حقوق و فرصت‌های جدید، با مسئولیت‌های معینی همراه می‌شوند. در شرایط فعلی، ایران نقش عمده‌ای برای عادی‌سازی اوضاع در منطقه، از جمله از طریق احیای کامل برجام به عهده دارد.»
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز جمعه ۲۶ شهریور ماه اعلام کرد که سند عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای به تایید سران رسید.
امیرعبداللهیان در صفحه توئیتر خود نوشت: «با کمال خرسندی اکنون سند عضویت دائم ج. ا. ایران در سازمان همکاری شانگهای در شهر دوشنبه با حضور رییس جمهور محترم کشورمان به تایید سران رسید».
وی همچنین افزود:‌ «این عضویت راهبردی تاثیر مهمی بر روند همکاری های همه جانبه ایران در راستای سیاست همسایگی و آسیا محور دارد».

در ادامه عملکردهای منطقه‌ای برای تحقق صلح و ثبات، وزیر امور خارجه کشورمان اظهار کرد: سفر رئیس جمهور به تاجیکستان دارای پیام های خوبی برای همه کشورهای همسایه ما و در عین حال کشورهای همسایه شمالی دارد.حسین امیرعبداللهیان با بیان اینکه اولین سفر رسمی آقای رئیسی به عنوان رئیس جمهور به دوشنبه پایتخت تاجیکستان انجام شده است، افزود: این سفر حاوی پیام های بسیار خوبی برای همه کشورهای همسایه و در عین حال برای کشورهای همسایه شمالی ما است.امیرعبداللهیان با بیان اینکه تاجیکستان از چندین جهت دارای اهمیت است، افزود: تاجیکستان عضو اصلی سازمان شانگهای است و آخرین نشست سران این اجلاس روز گذشته در تاجیکستان برگزار شد. ما سال ها عضو ناظر این سازمان بودیم و تلاش هایی برای عضویت دائم ما صورت گرفته بود و با پیگیری هایی که در هفته های اخیر انجام شده است این امر محقق شد.حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه دیدارهای رسمی خود شب گذشته با سراج الدین مهرالدین، همتای تاجیکستانی خود، دیدار و گفتگو کرد. وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار ضمن تشکر از مساعدت های دولت و رییس جمهور تاجیکستان در پذیرش عضویت ایران در سازمان شانگهای از گسترش همکاری های دو کشور در تمامی زمینه ها حمایت کرد .
امیرعبداللهیان با توجه به اشتراکات دینی، تاریخی، فرهنگی و زبانی دوکشور بر لزوم توسعه هرچه بیشتر همکاری های دو کشور در عرصه های منطقه ای و بین المللی تاکید کرد.وزیر امورخارجه با اشاره به وضعیت افغانستان، تشکیل دولت کاملا فراگیر با حضور نمایندگان کلیه اقوام از جمله تاجیک، پشتون، هزاره و سایرین را تنها راه بازگشت ثبات، آرامش و توسعه این کشور دانست.وزیر امور خارجه تاجیکستان نیز ضمن تبریک پذیرش عضویت ایران در سازمان شانگهای، این تحول را فرصت جدیدی برای گسترش همکاریهای ایران و تاحیکستان دانست‌.
در همین حال خبرگزاری «شینهوا» با بیان این که مقام‌های ارشد چین، روسیه، پاکستان و ایران توافق کردند ارتباطات و هماهنگی خود را درباره مسئله افغانستان افزایش دهند، به تشریح پیشنهاد پنج موردی پکن پرداخت.مقام‌های ارشد چین، روسیه، پاکستان و ایران روز پنجشنبه توافق کردند که ارتباطات و هماهنگی خود را درباره مسئله افغانستان افزایش دهند.«وانگ یی» مشاور دولت چین و وزیر امور خارجه این کشور، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه، «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان و «سید رسول موسوی» دستیار وزیر و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه ایران در نشستی غیررسمی درباره افغانستان در «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان به توافق رسیدند.

وانگ یی گفت که لازم است چهار کشور ارتباطات و هماهنگی را تقویت کنند، یک صدا صحبت کنند و تأثیر مثبتی بر این مسئله داشته باشند تا بتوانند نقشی سازنده برای انتقال روان در افغانستان ایفا کنند.
طبق این گزارش، رئیس دستگاه دیپلماسی چین سپس پیشنهاد پنج موردی را درباره هماهنگی و همکاری چهار کشور در خصوص افغانستان ارائه کرد که به شرح زیر است:
اول، از ایالات متحده بخواهید که به طور جدی به تعهدات خود عمل کند و مسئولیت خود را برعهده بگیرد. این چهار کشور به همراه دیگر کشورهای همفکر خود باید از ایالات متحده بخواهند تا مسئولیت اصلی بازسازی افغانستان را برعهده بگیرد و برای افغانستان کمک‌های اقتصادی، معیشتی و بشردوستانه ارائه دهد.
دوم، مشارکت با افغانستان و راهنمایی این کشور. بر مبنای احترام واقعی به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان، این چهار کشور باید از مردم افغانستان در انتخاب مستقل مسیر توسعه خود حمایت کنند، افغانستان را در نهایت وادار به ایجاد یک ساختار سیاسی گسترده و فراگیر، اجرای سیاست‌های داخلی و خارجی معتدل و معقول، پیگیری روابط دوستانه با کشورهای همسایه و رعایت حقوق اولیه اقلیت‌ها، زنان و کودکان کنند.سوم، حفاظت در برابر سرایت خطرات امنیتی. انتظار می‌رود که دولت جدید افغانستان به تعهد خود احترام بگذارد و گسستی کامل از نیروهای تروریستی داشته باشد، به ویژه قاطعانه با کسانی که کشورهای همسایه را هدف قرار می‌دهند، برخورد کند.چهارم، (این چهار کشور) همه طرف‌ها را تشویق به تلاش‌های هماهنگ برای کمک به افغانستان کنند. به عنوان همسایگان مهم افغانستان، این چهار کشور نه تنها باید برای رفع نیازهای این کشور کمک فوری ارائه دهند، بلکه باید کشورهای منطقه و سازمان‌های بین‌المللی را تشویق کنند تا به مردم افغانستان در حل مشکلات کمک کنند.
پنجم، کمک به افغانستان برای پیوستن به همکاری‌های منطقه‌ای. در درازمدت، چهار کشور می‌توانند بر اساس حفظ ثبات و توسعه کلی منطقه، به افغانستان کمک کنند تا به تدریج ظرفیت خود را برای توسعه مستقل و پایدار پرورش دهد و برای رهایی از فقر و دستیابی به توسعه اقتصادی به همکاری اقتصادی منطقه‌ای و شبکه اتصال بپیوندد.به گفته وانگ، کشورهای منطقه همچنین سه انتظار اصلی از دولت جدید افغانستان دارند که عبارت است از فراگیر بودن، مبارزه با تروریسم و همسایگی خوب.
به گزارش آژانس خبری رسمی دولتی چین، دیگر شرکت‌کنندگان در این نشست گفتند که این چهار کشور باید به طور آزادانه و علنی نظرات خود را بگویند و یک سیگنال ثابت و روشن به مردم افغانستان، کل منطقه و حتی جامعه بین‌المللی ارسال کنند و محیط خارجی مطلوبی را برای مردم افغانستان ایجاد کنند تا سرنوشتشان را خودشان رقم بزنند و افغانستان را وادار به ایجاد دولتی فراگیر از اقوام و مذاهب مختلف کنند.
آن‌ها همچنین امیدوارند که طالبان از تمام سازمان‌های تروریستی گسستی کامل داشته باشند و از جامعه بین‌المللی، به ویژه ایالات متحده و متحدانش بخواهند تا مسئولیت‌های خود را برای حل بحران انسانی در افغانستان برعهده بگیرند.


کد مطلب: 119704

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/119704/نقش-ارزنده-ایران-عادی-سازی-اوضاع-منطقه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir