دوشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۴۲
کد مطلب : 106772
کارشناس مسائل سیاسی مطرح کرد؛

امپراتوری رسانه‌ای، ابزاری در دستان ریاض

کارشناس مسائل سیاسی گفت: امروز عربستان سعودی با داشتن امپراتوری بزرگ رسانه‌ای تلاش دارد چهره خود را در جهان موجه جلوه دهد.
چندی پیش با فاش شدن هویت سعودی گردانندگان شبکه فارسی زبان "اینترنشنال" اهداف و بودجه هنگفت این شبکه در راس اخبار رسانه‌های جهان قرارگرفت ، موضوعی که در بحث به قتل رساندن خاشقجی هم مطرح شد.
حسن عابدینی در رابطه با بودجه فاش شده شبکه ماهواره‌ای "ایران اینترنشنال" و نقش سعودی‌ها در پشت پرده این شبکه اظهار کرد: غرب به رهبری ایالات متحده آمریکا دریافته که تهدید نظامی، تحریم اقتصادی و فشار دیپلماتیک برای به انزوا کشاندن ایران چندان ثمربخش نبوده است، به همین دلیل راهکار تازه‌ای مبنی بر جنگ نرم و عملیات روانی را در راستای ضدیت با ایران دنبال می‎کند. در جنگ نرم هم رسانه‌ها مهمترین ابزار دیپلماسی عمومی بوده و مدت‌هاست که ایالت متحده آمریکا و انگلیس سرسختانه در تلاش برای راه‌اندازی شبکه‌های رادیویی و تلوزیونی و حتی شبکه‌های مجازی در راستای عملیات روانی خود بر ضد جمهوری اسلامی ایران هستند.
وی با اشاره به قوانین ضد بشری دولت عربستان و همچنین راه‌اندازی شبکه ضد ایرانی توسط سعودی‌ها ادامه داد: موضوع تازه‌ای که امروز تعجب همگان را برانگیخته است راه‌اندازی شبکه ماهواره‌ای توسط دولت قبیله‌ای همچون عربستان سعودی است. رژیمی که هنوز قانون اساسی نداشته و حدود ۸۰ سال است که قدرت بین پدر و ۶ پسرش گشته و شاهزادگان آنجا حاکم هستند،کشوری که هرگز به حقوق زنان احترام نگذاشته و اصلا واژه‌ای به نام حزب و آزادی بیان در این کشور معنا ندارد و مردم این کشور حتی شکل این صندوق را ندیده اند.
کارشناس مسائل سیاسی درباره اینکه آیا راه‌اندازی شبکه ضد ایرانی در عربستان پیش از این هم سابقه دارد، افزود: درگذشته هم ولید بن‌سلمان، یکی از شاهزادگان سعودی اقدام به راه‌اندازی شبکه العربیه کرد، رسانه‌ای که به دلیل مواضع بسیار نزدیکش با رژیم صهیونیستی در جهان به "العبریه" معروف شد؛ اما امروز ما شاهد راه‌اندازی شبکه اینترنشنال با بودجه بسیاری زیادی هستیم که موجبات اعتراض روزنامه‌های غربی نظیر گاردین را هم فراهم آورده است.
عابدینی با اشاره به پرداخت بودجه هنگفت شبکه ضد ایرانی توسط عربستان به نقل از برخی رسانه‌ها و همچنین اشاره به سبقه مقامات ریاض در برخورد با منتقدان خود، ادامه داد: حتی رسانه‌های انگلیسی و آمریکایی هم به ولخرجی‌های این شبکه و دستمزدهای هنگفتی پرداخت شده به کارمندانش که تقریبا دوبرابر رسانه‌های دیگر بوده معترض هستند و همان‌طور که روزنامه گاردین هم اشاره کرده است بودجه ۲۵۰ میلیون دلاری شبکه اینترنشنال از سوی صعود القهدانی مشاور ولیعهد رژیم سعودی که در قتل روزنامه‌نگار منتقد عربستان جمال خاشقجی دخیل بوده و امروز هم به همین دلیل دستگیر شده، پرداخت شده است. موضوعی که امروز هم برهمگان روشن شده وابستگی این شبکه به ولیعهد جنایتکار سعودی یعنی محمد بن‌سلمان باز می‌گردد، شاهزاده سعودی که نحوه تعاملش با روزنامه‌نگاران در همین چند ماه گذشته عکس‌العمل‌های جهانی را برانگیخته و روزنامه‌نگار تبعه کشورخود را فقط به دلیل انتقاد به دولتش نه تنها داخل کنسولگری خود کشیده و او را تکه‌تکه کرده بلکه بقایای جسد وی را هم در اسید حل کرده و از بین برده است. بنابراین نباید این انتظار را داشته باشیم که شبکه تلویزیونی مبتنی بر واقعیت عمل کند، اما این موضوع که بعضی از خبرنگاران حاضر به همکاری با شبکه‌ای با این چنین سابقه سیاه سردمدارانش شده‌اند جای بسی تعجب و تاسف دارد.
وی توسل به رسانه را تنها ابزار موجه نشان دادن عربستان در جهان دانست و تشریح کرد: این رژیم از سال ۱۹۹۱ شبکه NBC را در انگلیس راه انداخت ، در آن زمان ولید ابراهیم برادر زن ملک فحد پادشاه پیشین عربستان مالک شبکه العربیه بود و این روند تا امروز ادامه داشته است. باید گفت که عربستان سعودی با داشتن یک امپراتوری بزرگ رسانه‌ای تلاش دارد خود را در جهان موجه جلوه داده و پادشاه این کشور را به عنوان خادم حرمین شریفین معرفی کند، همچنین بیشترین تلاش سعودی‌ها برای معرفی عربستان به عنوان کشوری میانه‌رو در عرصه بین‌الملل صرف می‌شود، آنها می‌خواهند حتی در بین گروه‌های تکفیری هم چهره ، حامی شریعت را از خود به نمایش بگذارند و در همین راستا هم طبیعتا تمام رسانه‌های وابسته به عربستان سعودی در همین چهارچوب عمل می‌کنند.
کارشناس سیاسی با اشاره به شعار شبکه ایران اینترنشنال مبنی بر "زوایای پنهان واقعیت"، ادامه داد: با توجه به شعار بزرگ این شبکه مخاطبین به عنوان ابتدایی‌ترین حق خود باید پاسخ این سوال را بدانند که منابع این شبکه از کجا تامین شده ،به کجا وابسته بوده و سیاست‌های خود را از کجا دریافت می‌کند.
عابدینی در پاسخ به این سوال که واکنش کارکنان شبکه اینترنشنال پس از افشاگری بزرگ در رابطه با نحوه تامین مالی این رسانه، را چطور ارزیابی می‌کنید؟ اینطور بیان کرد: متاسفانه برخی از کارمندان این شبکه پیش از اینکه اهل قلم و رسانه باشند تنها در قبال دریافت پول کار می‌کنند، همچنین برخی دیگر از کارکنان در دیگر رسانه‌های فارسی زبان وابسته به عربستان سعودی، بریتانیا و آمریکا چه منافقین چه سلطنت‌طلبان و چه دیگر افرادی که خارج از این دو طیف فعالیت دارند در موضوع ضدیت با جمهوری اسلامی ایران مشترک هستند. به همین دلیل انتظار چندانی از این افراد نمی‌رود، اما گفته شده که به تازگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن ظرفیتی را درصورت رجوع احتمالی برخی از کارمندان این شبکه برای در امان ماندن از فشارهای سعودی ایجاد کرده تا از نظر حقوقی حمایت شوند. موضوعی که البته بعید به نظر می‌رسد؛ زیرا بسیاری از این افراد در شبکه‌هایی نظیر بی‌بی‌سی فارسی، VOA یا منو تو کار کرده و هر از گاهی از شبکه‌ای به شبکه دیگر می‌پیوندند، رسانه هایی که همگی در موضوع ضدیت باکشورمان و مردم ایران مواضع یکسانی اتخاذ می‌کنند.
وی در پایان در رابطه با نحوه تامین منابع مالی و سیاست‌های دیگر رسانه‌های فارسی‌زبان گفت: نحوه تامین منابع مالی بسیاری از شبکه‌های غربی معلوم است، برای مثال بی.بی.سی فارسی از انگلستان تغذیه شده و VOA هم وبسته به آمریکاست و در نهایت هم می‌توان گفت که سیاست‌های کلی این شبکه‌ها از سوی دولت‌های لندن و واشنگتن تعیین می‌شود. باشگاه خبرنگاران

https://siasatrooz.ir/vdca0in6u49nw01.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی