پنجشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۶ - ۰۱:۲۵
کد مطلب : 102578
مدیرعامل بنیاد پیشگیری و ارتقای سلامت دنیای آینده مطرح کرد؛

لزوم مقتدرسازی جامعه برای مقابله با ناهنجاری‌های اجتماعی

لزوم مقتدرسازی جامعه برای مقابله با ناهنجاری‌های اجتماعی

یک کارشناس آسیب‌های اجتماعی، یکی از راه‌حل‌های مقابله با بی‌نظمی‌های اجتماعی و ناهنجاری‌ها را "مقتدرسازی جامعه" دانست و گفت: مقتدرسازی جامعه از مقتدرسازی تک‌تک افراد و محله‌ها نشات می‌گیرد
ابراهیم نیک‌آیین در گفت‌وگو با پویا درباره فرصت‌طلبی اغتشاش‌گران طی روزهای اخیر از طرح برخی مطالبات به‌حق معیشتی برای تخریب و آسیب رساندن به اموال عمومی و ایجاد ناامنی اظهار کرد: یکی از مولفه‌های توسعه و رشد اجتماعی در جوامع، سطح بالای اعتماد اجتماعی و نهایتاً بالا بودن سرمایه اجتماعی است.
وی ادامه داد: روند این رشد نیز آهسته بوده و به یکباره روی نمی‌دهد؛ این رشد با فراهم شدن زمینه‌های تعالی افراد و ساختارهای رسمی و غیر رسمی آغاز شده و با رویکرد توانمندسازانه، نهایتاً به مقتدرسازی و مطالبه‌گری از مجاری قانونی در سطوح فردی و محلی، منجر و تثبیت خواهد شد.
این کارشناس آسیب‌های اجتماعی تصریح کرد: در جوامع در حال توسعه که روند برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌ها با فراز و نشیب و کش و قوس‌های فراوانی مواجه می‌شود، بی‌نظمی اجتماعی باعث از بین رفتن تمرکز بر اهداف در حوزه آسیب‌های اجتماعی می‌شود.
نیک‌آیین تصریح کرد: مطالعات داخلی و خارجی متعددی در این حوزه انجام شده که بیانگر این واقعیت ملموس است که تنش‌ها و درگیری‌های اجتماعی، عدم ثبات اجتماعی و روانی، بی‌نظمی‌های مالی و... باعث حذف سیستم‌های رفاه اجتماعی موجود در آن جامعه شده و این فقدان و وقفه، در نهایت باعث کاهش خدمت‌رسانی به گروه‌های ویژه و در معرض آسیب ‌می‌شود که کاهش سرمایه اجتماعی عمومی را به‌دنبال دارد. وی با اشاره به برخی ناهنجاری‌های صورت گرفته در روزهای اخیر اظهار کرد: هر مطالبه‌گری چه صحیح و چه ناصحیح، اگر خارج از چارچوب باشد، هزینه‌بر خواهد بود زیرا هر نوع مطالبه‌گری باید از راهکاری صحیح و قانونمند برخوردار باشد.
مدیرعامل بنیاد پیشگیری و ارتقای سلامت دنیای آینده توضیح داد: قطعاً در برنامه‌هایی که به سمت و سوی خارج از چارچوب و هرج و مرج رهنمون می‌شود، گروه‌هایی غیر از خواسته‌های مردمی منتفع می‌شوند.
نیک‌آیین تاکید کرد: مطالبه‌گری‌‌های خارج از چارچوب موجب بی‌نظمی‌ می‌شود که با پدید آمدن چنین وضعیتی تمامی تمرکز بر اهداف آحاد جامعه از دست می‌رود و هیچ یک از مردم نفعی را در این میان کسب نمی‌کنند.
وی با برشمردن برخی اهداف که احتمال لطمه دیدن آنها در بروز بی‌نظمی‌ها پدید می‌آید، گفت: فرض کنیم یکی از اولویت‌های اهداف ما، بحث امنیت و حفاظت از مرزهای کشور است که با رخداد بی‌نظمی‌ها، هدف‌گذاری نیز تغییر می‌یابد و همان نیروها که باید در مرزها بیشتر به ایفای نقش بپردازند به رفع بی‌نظمی شهرها مشغول خواهند شد که در این رابطه، اولویت‌ها و هدف‌ها تغییر می‌یابد و احتمال آسیب‌خوردگی از همان نقطه مورد هدف وجود دارد که بر همین اساس این یکی از آثار نامناسب بی‌نظمی‌ها و هرج و مرج‌ها محسوب می‌شود.
این آسیب‌شناس اجتماعی تصریح کرد: یکی دیگر از آثار سوء بی‌نظمی‌ها به غیر از تغییر در اولویت‌ها و هدف‌های مهم به اثرگذاری منفی بر ثبات اجتماعی و روانی جامعه و مردم باز می‌گردد.
نیک‌آیین افزود: بی‌نظمی‌های اجتماعی وضعیت اقتصادی جامعه را نابسامان می‌کند و تاثیرات منفی بر روح و روان افراد می‌گذارد و بروز استرس، نگرانی و تشویش در کشور را به‌دنبال دارد. وی یکی از راه‌حل‌های مقابله با بی‌نظمی‌های اجتماعی و ناهنجاری‌ها را مقتدرسازی جامعه دانست و گفت: مقتدرسازی جامعه از مقتدرسازی تک‌تک افراد و محله‌ها نشات می‌گیرد یعنی هرکس در بهبود وضعیت امنیت اجتماعی و محله خود سهیم است.
مدیرعامل بنیاد پیشگیری و ارتقای سلامت دنیای آینده تصریح کرد: اقتدار محله و جامعه به معنای آن است که خود مردم در رفع موانع و مشکلات پیرامونی دخیل شوند و به نوعی به مشارکت برای حل مشکلات بپردازند.
به گفته نیک‌آیین، وقتی اقتدار جامعه و محله از سوی خود ساکنان و اهالی تامین شود این نوع از امنیت و اقتدار تاثیرگذار خواهد بود و افراد سوءاستفاده‌گر نمی‌توانند از آن سوء‌استفاده کنند.وی افزود: مسئولان کشور نیز باید از این اقتدار محله و جامعه در همه عرصه‌ها بهره بگیرند و فقط نگاه مقطعی یا کسب سود در مواقع ضرورت را نداشته باشند؛ باید از مشارکت مردم در همه جا و همه عرصه‌ها استفاده شود.
این کارشناس آسیب‌های اجتماعی با بیان اینکه در اتفاقاتی نظیر ناهنجاری‌های اجتماعی و بی‌نظمی‌ها برخی افراد و کشورهای سودجو بهره‌گیری می‌کنند، اظهار کرد: قطعاً افراد مغرض به دنبال منافع خود می‌گردند و مردم باید نسبت به رویکرد خصمانه آنها با کشور آگاه باشند.
نیک‌آیین شرایط پیش آمده را نوعی تهدید و فرصت دانست و گفت: اینکه همه بدانند مطالبه‌ای وجود دارد و باید برای آن راهکاری اندیشیده شود، بسیار حائز اهمیت است ضمن اینکه احترام متقابل باید از سوی دولت به مردم و مردم به دولت نیز رعایت شود. وی تصریح کرد: جامعه بزرگ همانند یک جامعه کوچک یعنی خانواده است و گاهی شاید اختلافی در خانواده پیش آید که می‌توان آن را با همگرایی و عشق ورزیدن به یکدیگر حل و فصل کنند.
مدیرعامل بنیاد پیشگیری و ارتقای سلامت دنیای آینده با بیان اینکه سمن‌ها (سازمان‌های مردم‌نهاد) نقش بسزایی در پل ارتباطی میان مردم و مسئولان دارند، گفت: سازمان‌های مردم‌نهاد چکیده آحاد مختلف جامعه هستند و می‌توانند پیام مردم را به گوش مسئولان برسانند البته باید اهمیت بیشتری از سوی مسئولان به سازمان‌های مردم‌نهاد داده شود.
نیک‌آیین با اشاره به برخی تهدیدهای ناهنجاری‌ها و بی‌نظمی‌های اجتماعی در جامعه اظهار کرد: باید جایی برای شنیده شدن مطالبات و دغدغه‌های مردمی وجود داشته باشد و اگر چنین موضوعی صورت نگیرد افرادی سو‌ءاستفاده‌گر در جایی دیگر بهره‌برداری می‌کنند.
مدیرعامل بنیاد پیشگیری و ارتقای سلامت دنیای آینده در پایان تاکید کرد: ضمن اینکه باید جایی برای تخلیه هیجانات به‌ویژه در قشر جوان وجود داشته باشد و این مهم نیز مستلزم برنامه‌ریزی صحیح است.

https://siasatrooz.ir/vdca0un6a49nwm1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی