جمعه ۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۰
کد مطلب : 110470
سیاست روز تبعات نبود نظارت در بازار کالاهای معیشتی را بررسی می کند؛

استخوان بی مدیریتی لای زخم قیمت گوشت

استخوان بی مدیریتی لای زخم قیمت گوشت

ماههاست که داستان نوسانات نرخ ارزی در حال تکرار شدن در تک تک بازار کالاهای اساسی است اما نبود نظارت جدی و شاید عدم اقدام درست دراجرای قوانین موجب شده تا دومینوی این آشفتگی در بازار کالاهای معیشتی مردم تکرار شود و روز به روز این کم مردم باشد که در برابر این حجم فشار خمیده تر و خمیده تر شود.
داستان دنباله دار بازار ارز در طول سالهای اخیر به این شکل بود که با تلاش و فشار متولیان بانک مرکزی نوسانات ایجاد شده دراین بازار تا حدودی کنترل می شد اما هنوز عرق خستگی این مجاهدات ها از تن مسئولین بانک مرکزی در نیامده بود مجدد ماراتن دیگری برای کاهش نرخ ارزی که به گفته متولیان حبابی بیش نبود آغاز می شد . این جدال و جنگ های میان نرخ ارز مدنظر متولیان و دلالان بازار کار را به جایی رساند که نرخ دلار رقم ۲۰ هزار تومان را نیز لمس کرد اما دراین بین متولیان هرچه تلاش می کردند راه به جایی نمی بردند تا اینکه در یک مصوبه یک شبه از سوی نهادهای دولتی ارز۴۲۰۰ برای واردات کالاهای اساسی و ضروری تصویب و فردای صبح آن نیز اجرای شد و به تدریج کالاهایی که در رده های پایین تر این نوع محصولات قرار گرفتندمشمول ارز نیمایی و ... شدند و به این ترتیب متولیان با تدوین ۳ نرخ بازار تلاش کردند تا بازار ارز را مدیریت کنند.

اقدام جهادی
فراز و فرودهای جدال میان دلالان بازار ارز و بازار هفته ها و ماه ها ادامه داشت تا اینکه یک عزم جهادی و برنامه ریزی منسجم و البته دستورالعمل های ابلاغی کار را به جایی رسانده که نرخ دلار این روزها در مرز ۱۱هزار و ۸۰۰ و ۱۲ هزار تومان نوسان می کند و می توان مدعی بود که این بازار به اندکی ثبات مدنظر متولیان رسیده است .
اما مساله نوسانات و فراز و فرودهای قیمتی تنها مربوط به دلار نشده وبازارهای اقتصادی ایران هر روز این التهابات را به شکلی خاص تجربه می کنند به طوری که یک روز دامن گوشت را می گیرد و روز دیگر دامن مرغ و برنج و لبنیات و ... .
بازار گوشت قرمز بیش از یکسال است که دچار این قبیل نوسانات شده و همچنان با این التهابات قیمتی دست و پنجه نرم می کنند.
داستان این گرانی از آنجا شروع شد که به گفته کارشناسان کمبود عرضه وتقاضا کار را به جایی رساند که قیمت گوشت از رقم های ۴۰تا ۵۰ هزار تومان به یکباره به نرخ ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومانی رسید و همین گرانی ها کار را به جایی رساند که برخی از مردم به ویزه اقشار آُیب پذیر مجبور به حذف این محصول از سبد معیشتی خود شدند و عده دیگری که توان خرید هنوز برای آنها باقی مانده بود،رهسپار صف های عریض و طویلی شدند که در فروشگاه های زنجیره ای برای دستیابی به یک تا دوکیلوگرم گوشت یخ زده شکل می گرفت.
التهابات و رشد قیمتی گوشت قرمز کار را به جایی رساند که متولیان به این باور رسیدند که باید وارد بازار شوند و با تقویت نظارت های خود اندکی از التهابات این بازار بکاهند . در نهایت با ورود دولت و نظارت های پی در پی و البته واردات پی در پی متولیان توانستند اندکی از این التهابات بکاهند اما همه داستان به اینجا ختم نشد و روند روبه رشد قیمت گوشت قرمز تا ماهها ادامه داشت و دست آخر کار به جایی رسید که اقشار آسیب پذیر این محصولات را از سبد خرید خود حذف کردند و آن دسته که همچنان اندکی توان خرید داشتند ،با جایگزین کردن مرغ به تداوم حیات خود ادامه دادند اما پایان این جایگزینی ها آن طور که پیش بینی می شد ؛خوش نبود به طوریکه حضور دلالان ودست های پشت پرده و البته تقاضا های منتقل شده از سوی اقشار متوسط روبه پایین جامعه که دیگر توان خرید نداشتند با رشد یکباره قیمت مرغ روبرو شدند.
این فراز و فرودهای در ماههای اخیر به کرات تکرار شده و هر بار که شرایط به لحظه بحرانی خود می رسد متولیان دست به کار شده و با عملیاتی ضربتی تلاش می کنند تا از رشد قیمتی ۱۰۰ درصدی ایجاد شده اندکی بکاهند و قیمت ها را تاحدودی کاهش دهند غافل از آنکه این اقدامات مقطعی و زود گذر است و هر گاه متولیان دست از کنترل شدید این بازار بر می دارند ،مجدد شاهد رشد قیمت ها و نوسانات بیش از حد آن هستیم.

گرانی دوباره
طی روزهای اخیر و همزمان با نزدیکی ماه محرم بار دیگر این اتفاقات درمورد گوشت قرمز و مرغ در حال تکرار شدن است و با وجود وعده های مسئولان برای کاهش قیمت گوشت قرمز اما قیمت گوشت گوسفندی نه تنها ارزان نشده بلکه گرانتر هم شده است؛ به طوری که هرکیلوگرم از این محصول ۱۰۲ هزار تومان تا ۱۳۰ هزار تومان به فروش می رسد در حالی که این محصول تا ۸۵ هزار تومان نیز طی ماه های گذشته کاهش یافته بود.
براساس آمار و اخبار موجود در حال حاضرقیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز سردست گوسفندی در میادین میوه و تره بار ۱۰۲ هزار تومان، گوشت گوساله سردست(لخم) ۸۲ هزار تومان و گوشت گوساله ران(لخم) ۸۵ هزار تومان مبادله می شود وگوشت ران در بازار آزاد نیز ۱۱۶ هزار تومان است هر چند که این محصول در برخی از فروشگاه ها تا ۱۳۰ هزار تومان تومان نیز به فروش می رسد. همچنین قیمت هرکیلوکرم گوشت مرغ در میادین میوه و تره بار ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان و در سطح شهر نیز از ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش می رسد.

نظارت فراموش شده
نگاهی گذرا به تمام اتفاقات رخ داده دراین بازار به خوبی نشان می دهد که دولت نه تنها اقدامی برای بهبود شرایط اقتصادی و کالهای اساسی مردم نکرده بلکه نتوانسته اقدام مشخصی برای جبران کاهش قدرت خرید مردم انجام دهد و بی شک تداوم این روند نه برای کشور و نه برای مردم جامعه مطلوب نخواهد بود.
به باور کارشناسان نبود یک برنامه منسجم و مطلوب که قابلیت اجرا داشته باشد ودر کنار آن نبود نظارت قوی و درست و در نهایت اجرایی نشدن درست قوانین تدوین شده از عمده ترین مسایلی هستند که به مشکلات کنونی دامن زده و کار را به جایی رساندند که نه تنها معیشت مردم بهبود نیافته بلکه روز به روز قدرت خرید آنها را کاهش می دهد و بی شک اگر فکر چاره ای برای این مسایل نشود و دست از این اقدامات ضرب الاجلی برداشته نشود ؛آینده بازارهای اقتصادی کشور مطلوب پیش بینی نمی شود و عن القریب باید منتظر بحران های جدی تری در اقتصاد کشور و البته معیشت مردم باشیم.

https://siasatrooz.ir/vdca0wn6w49n6y1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی