يکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۴
کد مطلب : 107212
سازوکار مالی همچنان در کش و قوس اجرا

آیا اروپا روی وعده‌اش به ایران می‌ماند؟

آیا اروپا روی وعده‌اش به ایران می‌ماند؟

مقامات اروپایی در حالی همچنان برای ایجاد کانال سازو کار مالی با ایران وقت کشی می‌کنند که هنوز جمهوری اسلامی ایران به رفتار و اجرای تعهدات اروپا در قبال برجام به دیده تردید می‌نگرد؛ البته چند روز پیش مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد این سازوکار مالی برای تسهیل تجارت با ایران تا حدود دو هفته آینده اجرایی خواهد شد.
این اظهار نظر در حالی است که فدریکا موگرینی چند هفته پیش درباره زمان اجرایی شدن این سازوکار گفته بود که نمی‌تواند تاریخ دقیقی را اعلام کند، اما می‌تواند بگوید کار در حال انجام و در مسیر مثبت در حال پیشرفت است.
بعد از یک مقطع زمانی که کشورهای اروپایی زیر بارمیزبانی این سازو کار مالی با ایران نمی‌رفتند چناچنه منابع خبری غربی از بی‌میلی اتریش، بلژیک، لوکزامبورگ و فرانسه برای این سازوکار خبر داده بودند که اخیرا یک روزنامه آلمانی گزارش داد؛ برلین و پاریس درباره سازوکار مالی ویژه برای ایران به توافق رسیدند و به زودی با راه اندازی این نهاد، ۹ کشور اروپایی به آن می‌پیوندند.
به نوشته روزنامه آلمانی ویرتشافتزووچه به نقل از دیپلمات‌های اروپایی، براساس توافق برلین و پاریس، سازوکار مالی ویژه برای حفظ روابط تجاری اتحادیه اروپا با ایران به صورت نهادی در فرانسه مستقر شده و یک آلمانی ریاست آن را برعهده خواهد داشت. ناظران سیاسی بر این باورند که این سازوکار مالی باید منافع ملی ایران را تامین کند و بگونه‌ای مانع دست اندازی آمریکا شود و از طرفی باید برای برای اروپایی‌ها مهلت تعیین شود تا دوباره برای انجام تعهداتشان در قبال ایران کارشکنی نکنند.

خواسته ایران از ساز و کار ویژه مالی چیست؟
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، معتقد است: ساز و کار ویژه مالی با اروپا باید منافع ملی جمهوری اسلامی ایران که به شکل غیر قانونی مورد دست اندازی آمریکا قرار گرفته را تامین کند.
کمال دهقانی‌فیروزآبادی، ساز و کار ویژه مالی اروپا با ایران را یادآور شد و گفت: نهاد اجرای ساز و کار ویژه مالی اتحادیه اروپا فراتر از آنکه در چه کشوری مستقر شود و مدیریت و ریاست آن برعهده کدام کشور اروپایی باشد، باید تبادلات تجاری و بازرگانی با ایران را حفظ کند و ارتقاء دهد.
نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: ساز و کار ویژه مالی اتحادیه اروپا باید منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را تامین کند، منافعی که به شکل غیر قانونی مورد دست اندازی ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است.
دهقانی فیروزآبادی یادآور شد: برقراری ساز و کار ویژه مالی اروپا با ایران معنای عدم پذیرش هر نوع تحریم جمهوری اسلامی را به آمریکایی‌ها نشان می‌دهد کما اینکه ایران هم هیچ نوع تحریم و محدودیت در ساز و کار تجاری، بازرگانی و مالی را نخواهد پذیرفت.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، گفت: جمهوری اسلامی به دنبال برقراری روابط با کشورهایی است که سیاست آمریکا را نپذیرفتند و روابط مالی و بانکی آزاد با ایران را دنبال می‌کنند، این موضوع نشان خواهد داد همه کشورها با ترامپ همراه نیستند لذا امیدواریم هر چه سریعتر نتیجه مطلوب حاصل شود. وی ادامه داد: ایران تنها از تحریم‌های یک جانبه آمریکا متضرر نمی‌شود، آمریکا با تحریم جمهوری اسلامی، کشورهای دیگر هم تهدید کرده تا هر نوع همکاری با ما را قطع کنند، از این رو جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد ضمن برقراری ساز و کار ویژه مالی منافع همه طرف‌های برجام تامین شود.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، معتقد است: هر کشوری غیر از کشورهای اروپایی هم ممکن است بعد از برقراری اس.پی.وی به دنبال ایجاد رابطه مالی با ایران با هدف دور زدن تحریم‌های آمریکا باشد، اس.پی.وی کانال ویژه مالی با اروپا است و کشورهایی چون هندوستان یا چین به نوعی دیگر رابطه مالی با ایران را ادامه خواهند داد.

ایران برای حصول توافق با اروپا مهلت تعیین کند
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: برای به توافق رسیدن با اروپایی‌ها باید زمانی را تعیین کنند تا بلافاصله پس از اتمام این مهلت، محدودیت‌هایی که در عرصه هسته‌ای پذیرفته ایم را بدون مماشات با دیگر کشورها جبران کنیم و به فعالیت هسته‌ای خود ادامه دهیم.
فرهاد فلاحتی، با اشاره به طولانی شدن مذاکرات ایران و اروپا برای حفظ برجام، اظهار داشت: چندین ماه است که می‌گوییم معطل گذاشتن اقتصاد ایران و در انتظار ماندن برای ایجاد ارتباط مالی با اتحادیه اروپا، اشتباه استراتژیکی است که قبلا نیز انجام شده است.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در یک مقطع اقتصاد کشور را معطل برجام گذاشتیم و ضرر کردیم، بیان کرد: گره‌زدن همه مشکلات اقتصادی یا رفع مشکلات این حوزه به برجام، مانند همان اشتباه استراتژیکی است که اکنون در قبال اتحادیه اروپا انجام می‌دهیم.
وی با بیان اینکه نباید اقتصاد کشور را معطل برجام بگذاریم، افزود: دستگاه دیپلماسی کشور باید مذاکرات خود را ادامه دهد ولی مسائل داخلی و اقتصادی کشور نباید منوط به حصول توافق با اروپا شود. فلاحتی ادامه داد: گره زدن حل مشکلات اقتصادی و معیشتی کشور به مسائل سیاست خارجی، بزرگترین اشتباهی است که می‌تواند اقتصاد کشور را زمین‌گیر کند.
نماینده مردم قائنات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی گفت: علیرغم اینکه گفته شد در مذاکرات با اروپایی‌ها باید زمان تعیین شود تا بی‌جهت منتظر توافق با اروپا نباشیم، این محدوده زمانی تعیین نشده و مذاکرات بیش از حد طولانی شده است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اگر اکنون نیز زمان برای توافق تعیین نشده است، باید زمانی را تعیین کنند تا بلافاصله پس از اتمام این مهلت، محدودیت‌هایی که در عرصه هسته‌ای پذیرفته ایم را بدون مماشات با دیگر کشورها جبران کنیم و به فعالیت هسته‌ای خود ادامه دهیم.
فلاحتی اظهار داشت: در صورت تعیین زمان برای حصول توافق و خروج از برجام به شرط عدم تامین منافع ایران، قطعا وضع کشور بدتر از اکنون نمی‌شود، معطل گذاشتن اقتصاد کشور به وعده‌های اروپا سبب ایجاد مشکلات بیشتری می‌شود.

اروپا اقدام مفیدی انجام نداده است
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: دولت‌های اروپایی به خودی خود، نمی‌توانند با صرف داشتن ارتباط با ایران موثر باشند، بانک‌ها، شرکت‌های اقتصادی و بنگاه‌های اقتصادی اروپا بسیار موثر هستند اما آن‌ها نیز با توجه به تهدیدات آمریکا، نمی‌خواهند منافع خود را از دست بدهند.
حمدالله کریمی بیان کرد: هرچند اتحادیه اروپا از برجام خارج نشده اما، تاکنون اقدام مفیدی از سوی کشورهای اروپایی جهت تامین منافع ایران در توافق هسته‌ای مشاهده نکرده‌ایم.
وی افزود: باید بین شرکت‌های اروپایی، بنگاه‌های اقتصادی و همکاری‌های بانکی اروپایی با ارتباط بین ایران و اروپا تفکیک قائل شویم زیرا مهم تر از ارتباط ایران و کشورهای اروپایی، همکاری‌های بانکی و مالی است.
کریمی با بیان اینکه دولت‌های اروپایی به خودی خود، نمی‌توانند با صرف داشتن ارتباط با ایران موثر باشند، ادامه داد: بانک‌ها، شرکت‌های اقتصادی و بنگاه‌های اقتصادی اروپا بسیار موثر هستند ولی آن‌ها نیز با توجه به تهدیدات آمریکا، نمی‌خواهند منافع خود را از دست بدهند.
نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی نمی‌خواهند منافعی که در نزد آمریکا دارند را از دست بدهند و این موضوع بسیار محرز و مشخص است، گفت: نمی‌توانیم به کشورهای اروپایی و برجام‌اروپایی امیدوار باشیم.
وی افزود: شاید به لحاظ سیاسی برجام منافعی برای ایران داشته باشد ولی برجام نفعی برای اقتصاد ایران نخواهد داشت. خانه ملت

https://siasatrooz.ir/vdca60n6u49nwu1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی