سه شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۵
کد مطلب : 108112
قربانی جدید دولت؛

بی‌سلیقگی ظریف بی‌تدبیری را کامل کرد

بی‌سلیقگی ظریف بی‌تدبیری را کامل کرد

در حالی که از جشن دستاوردهای منطقه‌ای شاد و به مقاومتمان می‌نازیم، در حالی که هنوز در ذوق آن مصاحبه زیبای وزیر خارجه کشورمان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ نشسته و خوشحال بودیم و امید داشتیم تکلیف برجام با همان صلابتی که در کلام جناب ظریف در مصاحبه شنیدیم پیگیری شود، یکدفعه به دلیل چیزی که ظریف بی‌اعتباری در جهان و آشنا عدم هماهنگی خواند (نبودش در دیدار روحانی و بشار اسد) استعفا داد تا ضمن تحت‌الشاع قراردادن دستاورد کشور و خبر مهم حضور بشار اسد در تهران و عدم موفقیت کنفرانس شرم‌الشیخ آینده برجام را نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دهد. اما واقعا دلیلی این استعفایی که مطالبه از او را متوقف نمی‌کند چه می‌تواند باشد؟!

اختلافات درونی دولت نباید به استعفای ظریف ختم شود
در همین زمینه رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با بیان اینکه دولت باید اختلافات داخلی را درون خود و در نشست‌های محرمانه حل کند نه اینکه آن را به جامعه بکشاند، گفت: در شرایطی که جنگ اقتصادی داریم نباید فرمانده سنگر را خالی کند.
حمیدرضا حاجی‌بابایی به فارس گفت: هر اتفاقی که افتاده باشد در جنگ اقتصادی به دیپلماسی اقتصادی در سطح بین‌المللی نیاز است، لذا استعفای فرمانده دیپلماسی اقتصادی به هر دلیلی در این شریط قابل قبول نیست. در صورتی که اختلاف بین آقای رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه است، باید حل و رفع شود؛ استعفا راهکار نیست. از سوی دیگر به نظر این اقدام منافع ملی، اقدام ملی و خواسته مردم را دنبال نمی‌کند.
حاجی‌بابایی تاکید کرد: در چنین شرایطی رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه باید درباره استعفا به مردم توضیح دهند، رفتن وزرای کلیدی دولت در این شرایط خوب نیست زیرا در موقعیت سخت اقتصادی نباید صحنه را خالی ‌کنند، این اقدام برای ملت بزرگ ایران قابل توجیه نیست. در چنین شرایطی وزرایی که به عنوان بِرند دولت آقای روحانی معرفی شدند باید بمانند و کار جهادی کنند، امیدواریم رئیس‌جمهور و آقای ظریف توضیح کامل و مشروحی در این خصوص ارایه دهند.
وی گفت:‌ دولت بهتر است مسائل و اختلافات داخلی را درون خودش حل کند و نباید موضوعاتی که مربوط به منافع ملی است به کف جامعه کشیده شود. فرمانده نباید در مواقع حساس سنگر را خالی کند و اگر هم این کار را کند نشانه ضعف است. اگر دولت در دورن خود اختلافی دارد باید با هم‌اندیشی و نشست‌های داخلی آن را حل کند و موضوعات اختلافی را به جامعه نکشاند. در حال حاضر جنگ اقتصادی وجود دارد و استعفا یعنی خالی کردن سنگر.

ظریف با روحانی اختلاف دارد
اما عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز استعفای ظریف را اقدامی اشتباه دانست و در عین حال گفت که او با روحانی اختلاف دارد.
محمدابراهیم رضایی در این‌باره به تسنیم گفت: این اقدام در شرایط کنونی به‌نفع کشور نیست و اقدام اشتباهی است، هیچ سیاستمدار کارکشته‌ای در این شرایط دست به چنین اقدامی نمی‌زند.
وی با بیان اینکه در مورد استعفای وزیر امور خارجه تحلیل‌های مختلفی وجود دارد، افزود: کسانی که آقای ظریف را برندی برای شعار‌های خودشان می‌دانستند با استعفای ظریف شوکه شدند و به‌ دنبال فرافکنی هستند و استعفای وی را به اختلاف وزارت امور‌ خارجه با نهاد‌های انقلابی می‌دانند؛ در صورتی که اصلاً چنین نیست و آنها باید دلایل استعفا را در اختلافات درون کابینه جست‌وجو کنند. دلیل استعفای وزیر امور خارجه هر چه هست مربوط به دولت و بین آقای روحانی و ظریف است.
رضایی با تأکید بر اینکه اقدام وزیر امور خارجه خوراکی برای رسانه‌های بیگانه و دشمنان علیه کشورمان ایجاد کرد، تصریح کرد: استعفای ظریف در این مقطع زمانی پیام به دشمنان کشور صادر می‌کند. بهتر بود وی تا پایان کابینه دوازدهم باقی بماند و پاسخگوی اقدامات خود باشد. 

ظریف بهتر از همه می‌داند در چنین زمانی نباید استعفا دهد
نماینده مجلس نهم گفت: آقای ظریف به زعم برخی کارشناسان به واسطه سوابق طولانی دیپلماتیک خود شرایط امروز دنیا را می‌فهمد و بهتر از همه می‌داند در چنین زمانی نباید استعفا دهد.
در همین زمینه حجت‌الاسلام سیدمهدی موسوی‌نژاد با تاکید بر نامناسب بودن زمان استعفای ظریف گفت: اختلافات میان آقای ظریف با رئیس‌جمهور و نهاد ریاست جمهوری بر سر بعضی انتصابات و سایر اختلافات درونی در جریان حضور آقای بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در ایران بیشتر و موجب شد که یا تشریفات قانونی از سوی ریاست جمهوری جهت حضور آقای ظریف در دیدار آقای روحانی و رئیس‌جمهور سوریه صورت نگیرد و یا اینکه خود وزیر خارجه به حالت قهر به آن ملاقات نیاید. وی ادامه داد:‌ آقای ظریف به زعم برخی کارشناسان به واسطه سوابق طولانی دیپلماتیک خود شرایط امروز دنیا را می‌فهمد و بهتر از همه می‌داند در چنین زمانی نباید استعفا دهد.
موسوی‌نژاد گفت: ‌وقتی بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی و پس از ۸ سال از بحران داخلی این کشور برای اولین بار به سفر خارجی می‌آید، استعفای وزیر خارجه ما کمک به دشمنان محور مقاومت است که نمی‌خواهند جشن پیروزی این محور را ببینند. شما ببینید چه جو رسانه‌ای از سوی غربی‌ها بر روی استعفای آقای ظریف ایجاد شد تا شیرینی سفر رئیس‌جمهور سوریه به ایران تحت‌الشعاع قرار گیرد.
نماینده مجلس نهم گفت: اگر نگوییم که آقای ظریف در تحت‌الشعاع قرار دادن سفر اسد به ایران تعمدی داشته است دست‌کم می‌توان گفت که با استعفای خود به جبهه مقابل مقاومت کرده است.

واکنش ظریف به خبر استعفای دیپلمات‌ها
ظریف یکبار در پیامکی به یکی از پایگاه‌های خبری تلویحا از نبودش در دیدار روحانی و بشار اسد انتقاد کرده و این موضوع را دلیل اصلی تصمصمش خوانده بود اما او به خبر استعفای جمعی از دیپلمات‌ها و مدیران وزارت خارجه واکنش نشان داد.پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، ظریف در واکنش به خبر استعفای جمعی از دیپلمات‌ها و مدیران وزارت امور خارجه در صورت قطعی شدن استعفای وی گفت: «تاکید بنده به همه برادران و خواهران عزیز در وزارت خارجه و نمایندگی‌ها این است که با کمال صلابت وظایف خود در دفاع از کشور را دنبال کنند و از چنین اقداماتی به شدت پرهیز کنند. برای بنده خدمت در کنار شما افتخار بود و امیدوارم استعفای بنده تلنگری برای بازگشت وزارت امور خارجه به جایگاه قانونی‌اش در روابط خارجی باشد. از همه شما ممنونم.»

چرا الان؟!
اما نکته مهم و قابل تامل این اتفاقات هر چند که به عقیده بسیاری اختلاف وزیر خارجه با دولت عنوان شده است اما انگار عده‌ای می‌خواهند ماجرا را طوری دیگری نشان دهند، در این زمینه برخی جریانات نزدیک به دولت و اصلاحات تلاش کردند تا ماهی خود را از آب گل‌آلود بگیرند و به جای توضیح از رئیس‌جمهوری که چرا عرف مورد نظر ظریف را رعایت نکرده دیدار منتقدان را علت این استعفا معرفی کردند، برای مثال معصومه ابتکار با شنیدن خبر استعفای ظریف در توئیتر نوشت: «لحظه لحظه اين ماه‌ها و اين هفته‌ها و اين روز‌ها دكتر ظريف از طرف افراطيون داخلي و خارجي مورد بي‌رحمانه‌ترين حملات، تهمت‌ها و تخريب‌ها بود و دوستان هميشه گفتند طاقت بيار رفيق، براي عزت و سربلندي ايران، طاقت بيار...» این رفتارها نیز با شرایط فعلی که ما در مسیر مطالبه‌گری از اروپا، امریکا و نهادهای بین‌المللی هستیم نوعی مانع‌تراشی برای گرفتن دستاوردهایمان خواهد بود.
در نهایت ضمن ابراز تاسف و اشاره به بی‌سلیقگی صورت گرفته در این زمینه باید گفت که ظریف باید بماند تا پاسخ همه مطالبات و تعهداتی را که امضا کرده بگیرد، او حتی اگر برود هم از توضیح به مردم نباید مصون بماند ضمن اینکه برای اختلاف با رئیس‌جمهور و آنچه او از ناراحتی برخی (شاید دولت) در ارائه گزارش به رهبری می خواند (مصاحبه آخرش با جمهوری اسلامی) نباید چنین تصمیمی را در چنین برهه زمانی می‌گرفت. او مسئول هر اتفاقی است که بعد از خالی کردن پستش در وزارت خارجه و پیگیری منافع ملی پیش می‌آید.
هر چند که خود این بیانات و اختلاف نظر داشتن روحانی و ظریف قابل تامل است چراکه هر دو درباره برجام، اینستکس، اف.ای.تی.اف و... یک نظر را دارند و حتی مواضعشان درباره منطقه هم یکی بود و اساسا این اختلاف سلیقه خود جای تامل دارد و بحث مجددا، در هر حال به هر دلیلی حتی با هماهنگی و یا بدون هماهنگی با دولت برای انتخابات یا برای پیگیری مطالبات مردم اگر وزیر خارجه استعفا داده است باید بداند که حقمان در مطالبات از تک‌تک امضاهایش محفوظ است و بس و ما از استعفایش خوشحال نیستیم.

نویسنده: ماهورا کیهانی

https://siasatrooz.ir/vdca6an6u49nw61.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی