سه شنبه ۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۲
کد مطلب : 101533

نویز عربستان بر شورای همکاری خلیج‌فارس

در حالی که قرار بود نشست شورای همکاری خلیج‌فارس با حضور کشورهای عربی عضو بعد از پایان مشکلات ظاهری عربستان و قطر از سر گرفته شود اما همچنان خبرهای رسیده حاکی از این جریان است که به دلیل دخالت‌های بیش از حد عربستان در امور کشورها و همچنین وابستگی برخی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به آل‌سعود و به اجماع نرسیدن نظراتشان این نشست همچنان به تعویق می‌افتد.
در همین راستا نیز روز گذشته یک روزنامه سعودی از احتمال تعویق شش ماهه نشست شورای همکاری خلیج‌فارس نوشت و این موضوع را به منازعات قطر با عربستان مرتبط دانست هر چندکه مشکل کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در این شورا فراتر از نکته‌ای‌ است که عکاظ سعی کرده "آن را به جامعه بین‌الملل القا کند و بر همین اساس اینطور نوشته که این منابع گفتند که هدف از تعویق برگزاری نشست شورای همکاری خلیج‌فارس، پایان دادن به اختلافات و بحرانی است که درپی عدم پایبندی قطر به توافق ریاض در سال ۲۰۱۳ میلادی، به وجود آمده است.
آنچه تا کنون مسجل شده درخواست کویت برای تعویق نشست شورای همکاری خلیج‌فارس که قرار بود دسامبر آینده در این کشور برگزار شود حکایت داشت. در همین زمینه نیز روزنامه الرأی کویت روز گذشته به نقل از چند دیپلمات عربی نوشت که دلیل تعویق برگزاری نشست شورای همکاری خلیج‌فارس، عدم حصول هیچگونه پیشرفت در حل بحران در روابط قطر و چند کشور عربی است.
کشورهای عربی برای حل بحران و منازعات خود قدمی برنداشته و یکی از مشکلاتشان وارد کردن شخص‌ثالث به منازعات عربی - عربی است بر همین اساس رسانه‌های این کشورها مدعی شدند که اگر سفر فعلی رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به منطقه، نتیجه‌ای برای حل بحران قطر نداشته باشد، نشست شورای همکاری خلیج‌فارس، ۶ ماه به تعویق می‌افتد.
این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که عربستان، امارات، بحرین و مصر از پنجم ژوئن گذشته ( ۱۵ خرداد) روابط خود با قطر را به بهانه حمایت این کشور از تروریسم قطع کردند و تمام گذرگاه‌های زمینی، دریایی و هوایی خود با قطر را مسدود کردند. و گرچه به ظاهر عربستان در قابل شرطهایی که برای قطر گذاشته بود کوتاه آمده است اما در عمل همچنان با قطر که روابط دیپلماتیک خود را با ایران احیا کرده است دچار مشکل شده است.
هرچند که قطر از ابتدای این بحران تاکید کرده که کشورهای محاصره‌کننده از طریق وارد ساختن اتهامات به قطر و دروغ‌پراکنی و درخواست‌های غیرواقعی و غیرقابل اجرا، به دنبال تجاوز به حاکمیت ملی این کشور هستند.
در نهایت آنطور که از شواهد امر نمایان است بحران‌ها بین کشورهای عربی و حاشیه خلیج‌فارس همچنان حل نشده باقی مانده و دخالت و نفوذ عربستان باعث چالش‌های این کشورها شده به طوری که رفته رفته شاهد هستیم کشورهای عربی به آنهایی که بله قربانگوی آل‌سعود هستند و آنهایی که حق‌شان را بر اساس منافع ملی‌شان مطالبه می‌کنند در حال ایجاد شکستگی در این شورا هستند. گرچه هنوز هم نمی‌توان شکاف ایجاد شده را ناشی از بهبود اوضاع کشورهای عربی و تشخیص تهدیدات آل‌سعود برای منطقه معرفی کرد. 

نویسنده: فرامرز اصغری

https://siasatrooz.ir/vdcae6n6e49nwm1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی