يکشنبه ۲ تير ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۶
کد مطلب : 109562
سیاست روز عدم خودکفایی در تولید کاغذ را بررسی می کند؛

دود شدن سرمایه ملی

دود شدن سرمایه ملی

میزان کاغذ مصرف در کشور و واردات آن طی ماه‌های اخیر به یکی از معضلات اصلی و قابل توجه در کشور تبدیل شده است به این ترتیب که بعد از نوسان دلار و اثرگذاری آن در بازارهای مختلف ؛رانت و فساد ایجاده شده از واردات این محصول به یک داستان پر ابهام در کشور تبدیل شده و هنوز که هنوزه علی رغم برخی صحبت ها و اخبار منتشر شده وضعیت واردات این محصول و تامین نیاز داخل و تولید آن در کشور در هاله ای از ابهام وجود دارد . چرا که نه آمارواردات با نیاز داخل همخوانی دارد و نه آمار تولید اما نکته اصلی و مهم دراین بین آن است که همچنان ارز دولتی به این محصول اختصاص یافته و حجم واردات آن در بازه های زمانی مختلف به عنوان یکی از پر درآمدترین تجارت ها بوده است .

آیینه آمار
براساس آمار گمرک در سال ۹۷ بیش از ۴۰ هزار تن کاغذ روزنامه از ۱۱ کشور جهان از جمله چین، کره، آلمان، اتریش، نروژ و هند وارد ایران شده است به این ترتیب و طبق آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی در سال ۹۷ واردات این حجم کاغذ روزنامه باعث خروج ۳۴ میلیون و ۲۸ هزار و ۵۴۵ دلار ارز از کشور شد که رقم ریالی آن بالغ بر ۱۴۲ میلیارد و ۳۳۵ میلیون و ۸۵۱ هزار و ۳۳۱ ریال در آمار گمرک به ثبت رسیده است. 

سرانه مصرف کاغذ
به گفته رئیس سندیکای تولید کنندگان مقوا و کاغذ سرانه مصرف کاغذ در کشور ۲۲ کیلوگرم بوده در حالیکه متوسط مصرف سرانه جهانی ۵۴ کیلوگرم است. به این ترتیب که سرانه مصرف کاغذ در آمریکا ۱۵۰ کیلوگرم و کشورهای حوزه اسکاندیناوی ۲۰۰ کیلوگرم است.در همین راستا ایران سالانه ۳۸۰ هزار تن کاغذ تحریر و روزنامه نیاز دارد و مجموع ظرفیت ایجادی برای تولید این نوع کاغذ در کشور ۱۸۰ هزار تن در سال است و این مفهومی جز این ندارد که در بخش تامین کاغذ تحریر و روزنامه وابسته به واردات است.وی با بیان اینکه سالانه ۷۰ هزار تن کاغذ روزنامه در کشور نیاز است که از این میزان ۴۰ هزار تن در داخل تولید و بقیه باید از محل واردات تامین شود می گوید: مصرف کاغذ بسته بندی در کشور ۸۰۰ هزار تن در سال است و تاکنون برای تولید این نوع کاغذ دومیلیون و ۸۰۰ هزار تن در مملکت ظرفیت سازی شده ولی هم اکنون در عمل ۱.۵ میلیون تن در حال تولید است.
این در حالی است که مدیرکل دفتر امور طرح‌ها و تامین مالی وزارت صنعت،معدن و تجارت مدعی است که ایران توان تامین ۵۰ درصد از نیاز کاغذ کشور را دارد.
علیرضا‌ هادی مدیرکل دفتر امور طرح‌ها و تامین مالی وزارت صنعت، معدن وت جارت گفت: در حال حاضر مصرف سالانه کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه در کشور در حدود ۳۳۵ هزار تن است و در سال ۹۷ و همزمان با افزایش برخی هزینه‌های تولید، نحوه قیمت گذاری کاغذ و شرایط غیر رقابتی کاغذ وارداتی یارانه‌ای با کاغذ تولید داخل، حجم تولید داخل کاهش محسوسی داشته و شاهد افت تولید بوده ایم.
به گفته وی در تولید کاغذچاپ، تحریر و روزنامه، ۳ واحد تولیدی با ظرفیت اسمی بالغ بر ۱۷۵ هزار تن در کشور فعالند و ۵ طرح دیگر باظرفیت ۳۳۸ هزار تن طی چند سال آینده می‌توانند، وارد فاز تولید شوند و یکی از این طرح‌ها در استان خوزستان و با هدف استفاده از باگاس نیشکر با ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار تن کاغذ در حال احداث است.
مدیرکل دفتر امور طرح‌ها و تامین مالی گفت: با این شرایط، توجیه اقتصادی تولید کاغذ در کشور با چالش جدی روبه رو است و ما نمی‌توانیم اصراری بر روی این صنعت به سرمایه‌گذاران داشته باشیم.

سرمایه ملی دود شده
بر اساس آمارهای اعلام شده، در طول ۴۰ سال گذشته بیش از ۶ میلیون هکتار از عرصه های جنگلی کشور نابود شده است که در این میان بیشترین خسارت به جنگل های شمال کشور وارد آمده است و به گفته متولیان به دلیل تهدیدات و ظرفیتهای موجود در این جنگل ها زین پس نباید از آنان بهره برداری صنعتی به عمل آید.
اما در مقابل ظرفیت در کشور به نام باگاس وجود دارد که سالها از آن غافل بوده ایم و متولیان نه تنها از آن بهره نگرفته اند بلکه دود شدن آنرا به نفع درآمد زایی برخی دلالان به حفظ سرمایه های ملی ترجیح داده اند. باگاس تفاله نیشکر است که پس از شربت گیری از ساقه نیشکر به شکل توده فیبر خشک باقی می ماند. این ماده میتواند به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گیرد یا با فعل و انفعالاتی به خمیر کاغذ، خوراک دام، اتانول و فورفورال (دارای مصرف پزشکی و داروسازی) و چندین فرآورده دیگر تبدیل شود. در حال حاضر گفته می شود که کارخانه های تولید شکر حجم قابل توجهی از باگاس تولید شده که با هزینه ای میلیاردی نسبت به جمع آوری آنها اقدام می در بیابان های اطراف کارخانه ها دفع کرده و این ماده به دلیل داشتن مواد قندی و الکل پس از چند روز دچار خودسوزی شده و بتدریج دود شده و می‌سوزد. این اتفاقات در حالی رخ داده کارشناسان این حوزه معتقدند با این میزان باگاس تولید شده می توان حجم قابل توجهی خوراک دام و تخته صنعتی (MDF) تویلد کرد . اما در این بین نکته قابل توجه تر در خصوص این محصول آن است که گفته می شود با این ماده می توان نسبت به تولید کاغذ اقدام کرد ،کاغذی که دیر زمانی است به یک بحران جدی و قابل توجه در کشور تبدیل شده و فساد و رانت های موجود در آن مدت زمانی است که به اخبار جنجالی تبدیل شده است.
هزینه تولید یک تن خمیر کاغذ از چوب جنگلی حدوداً ۱،۲۰۰،۰۰۰ ریال و از باگاس حدود ۱۴۰،۰۰۰ ریال است. با توجه به تولید فراوان باگاس در کشت و صنعتهای نیشکر خوزستان، باگاس نه تنها بهترین جایگزین جنگل های شمال کشور برای تولید کاغذ، بلکه ناجی این جنگل هاست و با توجه به شرایط موجود جا دارد تا متولیان و دست اندرکاران با اختصاصا ومنابع و نظارت بیشتری بر اجرایی شدن بهره گیری از این محصولا علاوه بر جلوگیری از تخریب جنگل ها، مانع از سوختن بیهوده سرمایه ملی در بیابان ها شوند و از این محصول در جهت خودکفایی هر چه بیشتردر زمینه تولید کاغذ در کشور اقدام کنند.

https://siasatrooz.ir/vdcaion6u49nwm1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی