پنجشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۰:۵۹
کد مطلب : 104468
تحلیلی بر غلط اضافه جدید امریکا؛

پمپئو، آیینه عبرت سیاستمداران امریکایی می‌شود

بخش اول
پمپئو، آیینه عبرت سیاستمداران امریکایی می‌شود

دو روز است که سخنان سخیف یک سبُک مغز جهان را در حیرت فرو برده و هرکس از دیدگاه خود این رفتار غیرمتعارف و غیرانسانی صورت گرفته را تحلیل می‌کند، دو روز است که مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا پا را از حد بسیار فراتر برده و علنا جمهوری اسلامی و مردم را تهدید کرده است، اما به جز سخیف بودن این فرد و سیاست‌های ترامپ می‌خواهیم ابتدا به این موضوع بپردازیم که چرا امریکا چنین جراتی برای جسارت به جمهوری اسلامی پیدا کرده و چطور می‌توان این فرد را سر جایش نشاند و البته این ایدئولوژی را ریشه‌کن کرد و از پس تهدیدات برآمد.

غلط اضافی
وزیر خارجه آمریکا در سخنانی مسیر دیپلماتیک جدید آمریکا در قبال ایران را پس از خروج آمریکا از برجام تشریح کرد.
مایک پمپئو، تلاش کرد تا شروط غیرعقلایی خود را برای ایران برشمارد و بر همین اساس گفت:‌ ایران باید حمایت نیروی قدس سپاه از تروریست‌ها و شرکای شبه‌نظامی آن را متوقف کند، ما فشار مالی بی‌سابقه‌ای را علیه رژیم ایران به کار خواهیم گرفت... این آغاز کار است... قوی‌ترین تحریم‌ها در طول تاریخ که ما اعمال کرده‌ایم. برنامه موشکی ایران باید متوقف شود. ایران باید زندانیان و شهروندان بی‌گناه دیگر کشورها را آزاد کند.
پمپئو گفت: ایران باید دخالت در عراق، سوریه و یمن را متوقف کند. می‌دانم که متحدان ما در اروپا ممکن است برای حفظ توافق هسته‌ای قدیمی با تهران تلاش کنند. این تصمیم به خودشان بستگی دارد... (ولی) اروپایی‌ها جایگاه ما را می‌دانند. 

تلاش برای تهدید و ایجاد انشقاق 
در واقع وزیر خارجه امریکا تلاش کرد تا با حرف‌هایی که نه در هیچ قانون بین‌المللی اجازه بیانش را دارد و نه هیچ انسانی در قرن ۲۱ به زبان می‌راند علنا جمهوری اسلامی را تهدید کند.
البته این تقریبا همه غلط‌های اضافه‌ای است که ترامپ کرد و البته در این مسیر تلاش کرد تا در سخنانش به ایجاد انشقاق داخلی بپردازد بر همین اساس گفت: «در غرب حساب روحانی و ظریف را از ایران جدا می‌کنند».
پامپئو در ادامه مدعی شد:‌ «در گام سوم ما از مردم ایران حمایت می‌کنیم و مردم با اعتراض‌های اخیر نشان دادند از حکومت‌شان ناراضی هستند. بحران‌های مالی و زیست‌محیطی را شامل می‌شود. فساد کشور را فرا گرفته است. رژیم از مردم خود می‌دزدد.»
وزیر امور خارجه تازه وارد امریکا در گام بعدی تلاش کرد از طرفی با جدا کردن روحانی و ظریف از دیگر دیپلمات‌ها و سیاستمداران نوعی انشقاق داخلی را استارت بزند و همچنین اینطور تلاش کرد تا به ایجاد شکاف بین مردم و حکومت بپردازد چیزی که از ابتدای انقلاب آرزوی دیرینه دشمنان نظام بوده و هیچ‌گاه نتوانسته‌اند به این موضوع برسند.
درست است که شاید گلایه‌هایی بین مردم و حکومت و دولت گاهی رد و بدل شود اما همواره هم مردم و هم مسئولین در برابر زورگویی‌‌ها و زیاده‌خواهی‌های خارجی‌ها و دشمنان انقلاب مردمی ایستادگی می‌کنند و همیشه پشت یکدیگر هستند. 

واکنش تند دولتی‌‌ها و شکست نقشه انشقاق
نقشه نخست، وزیر خارجه سبک مغز امریکا با واکنش تند دولتی‌ها نقش بر آب شد و آنها نشان دادند که تفاوتی میان خودشان و دیگر مسئولان در برابر سیاست‌های خصمانه امریکا قائل نمی‌شوند. بر همین اساس حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران اعلام کرد که سخنان مایک پمپئو و تهدید او به اعمال «قوی‌ترین تحریم‌های تاریخ» علیه ایران «پذیرفتنی نیست».
رئیس‌جمهوری گفت: اینکه یک آقایی که سال‌ها در یک مرکز جاسوسی مشغول فعالیت بوده، حالا بخواهد از جایگاه وزیر خارجه آمریکا برای ایران و دیگر کشورها تعیین تکلیف کند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. شما چه کاره‌اید که می‌خواهید برای ایران و جهان تصمیم بگیرد و بگویید ایران در زمینه فناوری هسته‌ای چه بکند و چه نکند.
وی افزود: امروز در آمریکا حکومتی روی کار آمده که یک شبه این کشور را به حدود ۱۵ سال قبل بازگردانده و حرف‌های سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ را تکرار می‌کنند... آمریکایی‌ها حرف‌هایی که در دوران بوش پسر زده می‌شد را تجربه کرده و به اشتباه بودن آن پی برده بودند و قدم‌هایی برای اصلاح آن برداشته بودند، اما دوباره عده‌ای آمده‌اند و آن حرف‌ها را تکرار می‌کنند. مگر دنیا می‌پذیرد که آمریکا بخواهد برای همه کشورها تصمیم بگیرد.
رئیس‌جمهور در ادامه خاطرنشان کرد: همه کشورهای دنیا خواهان استقلال در تصمیم‌ هستند و شاید آمریکایی‌ها بتوانند با فشار در بعضی جاها کاری به پیش ببرند، اما منطق نمی‌پذیرد که آنها بخواهند برای دنیا تصمیم بگیرند.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان نیز در واکنش به این ماجرا درپیامی توئیتری نوشت: دیپلماسی ریاکارانه آمریکا صرفا بازگشتی به عادات قدیمی است: زندانی شده در توهمات و سیاست‌های شکست خورده که از سوی گروه‌هایی با منافع خاص دیکته شده است. آمریکا همان انتخاب‌های اشتباه را دوباره تکرار می‌کند و به این ترتیب به همان شکل نیز متضرر می‌شود. با این حال ایران با شرکایش دربارۀ راهکارهای برجام پس از خروج آمریکا همکاری خواهد کرد.
در عین حال اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری نیز در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که دولت آمریکا درنهایت به این درک خواهد رسید که باید با ملت ایران با زبان ادب و منطق صحبت کند و نه تهدید.
وزارت امور خارجه کشورمان نیز در بیانیه‌ای اظهارات پمپئو درباره توافق هسته‌ای، سیاست‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران را «سخیف»، «وقیحانه»، «مداخله‌جویانه» و «بی‌مایه» خوانده و آن را «تلاش مذبوحانه برای انحراف افکار جهانی از نقض عهد آمریکا» ارزیابی کرده است.
عملا این رفتارها نشان داد که نقشه نخست ترامپ برای ایجاد انشقاق بین مسئولان داخلی کشور شکست خورده و مسئولان هر چقدر از یکدیگر انتقاد داشته باشند در موضع گیری‌های بین‌آلمللی هم‌نظر هستند.

یکی به نعل یکی به میخ‌های موگرینی
در این زمینه اما فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد: برجام، هرگز برای پرداختن به تمامی موضوعات در روابط با ایران طراحی نشده است. ضمن اینکه سخنرانی وزیر خارجه پمپئو مشخص نکرد چطور خروج از برجام منطقه را در برابر تهدید اشاعه هسته‌ای امن‌تر کرده یا خواهد کرد یا اینکه چطور ما را در موقعیت بهتری برای اثرگذاری بر رفتارهای ایران در حیطه‌های خارج از برجام قرار می‌دهد. برجام هیچ جایگزینی ندارد.
اما همانطور که مشخص است موگرینی تلاش دارد تا همچنان اتحادیه اروپا را در مسیری بین ایران و امریکا نگه دارد و از موضع‌گیری صریح و قاطع و پاسخ دادن به اتهامات بی‌اساس و تهدیدات غیرمعقول امریکا خود داری می‌کند!! شاید همه این اتفاقات برای این باشد که حجم مراودات اقتصادی اروپا و امریکا چندین برابر ایران است و امریکا کمک مالی شایانی را در بودجه به ناتو برای حمایت از اروپا انجام می‌دهد که در صورت واکنش تند موگرینی و هر یک از کشورهای اروپایی این کمک‌ها و مراودات اقتصادی دست‌خوش چالش‌های شدید قرار خواهد گرفت.

بازگشت مکر دشمن به خودش
آن مکری که در رابطه با ایران و مسئولان و مردم برای ایجاد انشقاق از سوی امریکا استفاده شده بود در نخستین ساعات سخنرانی پمپئو به خودشان بازگشت و با نگاهی به رسانه‌ها و اظهارات مسئولان امریکایی در می‌یابیم که تشتت آرای شدید در امریکا حاکم شده به شکلی که این رفتار در تحلیل‌های رسانه‌ای نیز بازتاب یافته است مثلا تارنمای روزنامه واشنگتن پست نوشت: روشن نیست که دولت ترامپ چگونه می‌خواهد بدون حمایت متحدان کلیدی آمریکا در اتحادیه اروپا که همگی به باقی ماندن در توافق هسته‌ای و افزایش روابط اقتصادی خود با ایران متعهد شده‌اند، چنین چیزی را عملی کند. 

سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdcaiyn6a49nwy1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی