شنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۵ - ۰۰:۲۸
کد مطلب : 97159
رمزگشایی از هشدار سپاه پاسداران به عربستان سعودی

مشت محکم در مقابل دیپلماسی مهار

مشت محکم در مقابل دیپلماسی مهار

رزمایش نظامی عربستان سعودی که در خلیج فارس در حال برگزاری است با واکنش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روبه رو شد و این نیرو نسبت به ایجاد چالش و ورود به آب‌های ایران، به عربستان هشدار شدیدی داد. این تحولات در حالی صورت می‌گیرد که خلیج فارس به ویژه در چند دهه اخیر به منطقه نظامی و امنیتی تبدیل شده که آمریکا به بهانه‌های مختلف حضور خود را در آن تثبیت کرده است.
سپاه پاسداران در بیانیه‌ای که برای شناورهای حاضر در منطقه رزمایش صادر کرده آورده است: "به کلیه شناورهایی که در رزمایش ( سپر خلیج فارس) حضور دارند، اعلام می‌گردد، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعتقاد دارد اصالتاً این رزمایش مصداق مشخصی برای تشنج آفرینی و کم کردن امنیت پایدار در خلیج فارس است.به همین لحاظ عبور هیچ یک از شناورهای نظامی شرکت کننده در این رزمایش، حق عبور از آب‌های سرزمینی جمهوری اسلامی ایران را ندارند و به هیچ وجهی نباید به آب‌های سرزمینی جمهوری اسلامی نزدیک شوند، چرا که ما اعلام می‌داریم این عبور به هیچ وجه مصداق عبور بی‌ضرر نمی‌باشد.نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برای تامین امنیت پایدار خلیج فارس و تنگه هرمز در آمادگی کامل به سر می‌برند و با هرگونه حرکت، تلاش و اقدام برای برهم زدن آرامش و امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز و دریای عمان مقابله متناسب و فوری انجام خواهد داد."
به طور قطع کشورهای حاضر در منطقه خلیج فارس می‌توانند به تنهایی امنیت این منطقه مهم جهان را تامین کنند اما مداخله قدرت‌های خارجی و تفرقه انداختن میان کشورهای خلیج فارس، باعث شده تا هر یک سیاست جداگانه‌ای را در پیش بگیرند و حتی پیشنهادهای جمهوری اسلامی را برای مدیریت بوی منطقه، نپذیرند. با وقوع جنگ اول خلیج فارس، آمریکا عملا ناوگان‌های نظامی خود را وارد منطقه کرد و با استفاده از فضای موجود جنگی، پایگاه‌های نظامی اش را نیز در شیخ‌نشین‌های خلیج فارس راه اندازی کرد. اهدافی که آمریکا به دنبال آن است و کشورهای عرب خلیج فارس نیز با آن همراستا شده اند، گویای نقاط ضعف دائمی است که به یکی از کانون‌های بحران در جهان تبدیل شده است.

تسلط بر جریان انرژی خلیج فارس
منطقه خلیج فارس دارای ذخیره بزرگ انرژی است که از زمان اکتشاف، این حوزه اهمیت استراتژیک ویژه‌ای برای کشورهای غربی و مصرف کننده نفت داشته و برای همین منظور همواره در پی پیاده سازی نظام امنیتی مبتنی بر منافع کشورهای غربی بر آن سایه انداخته است.
در کنار این، نظریاتی هستند که عنوان می‌دارند تسلط بر انرژی جهان، یک مولفه اصلی قدرت و پرستیژ بین‌المللی محسوب می‌شود. زمانی انگلستان در طول هفت دهه، چتر امنیتی خود را بر این منطقه افکنده بود که سیاست‌های استعماری بریتانیا، خسارات زیادی را برای منطقه به دنبال داشت و آثار آن در درگیری‌های بعدی منطقه پابرجا ماند. پس از این کشور، ایالات متحده بود که جا در پای انگلیس گذاشت و برای تسلط هژمون خود بر مسیر انرژی جهان، شیخ نشین‌های خلیج فارس را تابع محض خود ساخت و برای کشورهای دیگر منطقه ازجمله ایران، توطئه‌های زیادی را تدارک دید.

سیاست مهار ایران پس از انقلاب
با شکل گیری انقلاب اسلامی ایران، منافع کشورهای مختلف به ویژه غربی در منطقه با چالش روبه رو شد. ایران کشوری بود که تا پیش از انقلاب با حضور محمدرضا پهلوی، سیاست‌های غرب را در منطقه خلیج فارس پیاده می‌کرد و غرب با کمترین هزینه، جریان انرژی جهان را به صورت تضمین شده مدیریت می‌کرد. هزینه‌ای که بر گردن کشورهای منطقه از جمله ایران و پادشاهی عربستان سعودی بود. اما انقلاب اساس برنامه‌های استعماری آمریکا را برهم ریخت و برای مهار ایران، عراق را به سمت حمله نظامی به ایران کشاند. حمله‌ای که توان نظامی و دفاعی دو کشور را در طول ۸ سال به شدت کاهش داد و ایران درگیر باسازی مجدد کشور گردید. اما جاه طلبی‌های صدام حسین، تنها خلاصه به ایران نشد و حمله به کویت برگ آخری بود که صدام برای آمریکا رو کرد تا واشنگتن با زدن برگی دیگر، بازی را برنده شود.
منطقه خلیج فارس پس از جنگ اول خلیج فارس، به محلی برای پایگاه‌های نظامی آمریکا در کشورهای مختلف تبدیل شد. این کشور با بهره گیری از ضعف شیخ نشین‌ها و با ترویج فوبیای ایران انقلابی، بزرگترین پایگاه خود را در غرب آسیا، در بحرین ایجاد کرد. کویت، قطر، عمان و امارات متحده عربی، نیز به جمع میزبانان نظامی آمریکا پیوستند. در جنگ اول خلیج فارس عربستان سعودی، محل استقرار نظامیان آمریکایی برای حمله به عراق بود.
پس از جنگ دوم خلیج فارس، یعنی حمله به عراق در سال ۲۰۰۳، آمریکا پس از جنگ جهانی دوم، بیشترین ناوگان‌ها را در خلیج فارس مستقر کرد. این در حالی بود که ایران پس از بازسازی، نفوذ و تاثیرگذاری فوق العاده‌ای در منطقه خاورمیانه پیدا کرده بود و خواهان تامین امنیت خلیج فارس توسط کشورهای خود منطقه بود، سیاستی که با مخالفت شدید آمریکا و هم پیمانانش روبه رو شد.
آمریکا توانسته بود با توجه به تحولاتی عمده از جمله جاه طلبی‌های صدام حسین، سیاست محاصره نظامی ایران را تکمیل کند و به این سادگی‌ها نیز چنین موقعیت استراتژیکی را از دست نخواهد داد. این موقعیت می‌تواند توان فشار به ایران را همواره پویا نگاه دارد. درگیری‌های که در چند سال اخیر میان ناوگان آمریکا در خلیج فارس و نیروهای دریایی ایران پیش می‌آید، در همین راستا قابل تحلیل است.

دیگر اهداف واشنگتن در خلیج فارس
آمریکا با توجه به پایگاه‌های نظامی متعددی که در خلیج فارس برپا کرده، اشراف اطلاعاتی، امنیتی و نظامی کاملی بر منطقه دارد. با این تسلط این کشور می‌تواند به راحتی سیاست‌های استعماری و استکباری خود را برای حفظ هژمون جهانی خود حفظ کند. همانگونه که گفته شد، تسلط بر جریان انرژی جهان، به نوعی هژمون آمریکا را تقویت می‌کند و هر نیروی که قصد بر هم زدن این معادلات را داشته باشد، با توطئه آمریکا روبه رو می‌شود.
اما مزایایی که آمریکا می‌تواند به وسیله حضور نظامی و اطلاعاتی در خلیج فارس برای خود تضمین کند، در واقع به طور کلی در راهبرد کلان این کشور برای پیاده‌سازی سیاست‌های منطقه خاورمیانه آمریکا، جای می‌گیرند. این کشور، از سال ۲۰۰۳ به بعد برای حفظ تسلط بر خاورمیانه، نقشه جدیدی را تحت عنوان خاورمیانه جدید مطرح کرد که کشورهای منطقه به قطعات ریزتر تجزیه می‌شدند. این نقشه هر چند با مقاومت کشورهایی از جمله ایران روبه رو شده اما همچنان به عنوان راهبرد کلان آمریکا دنبال می‌شود. تضعیف و از بین بردن محور مقاومت در منطقه به رهبری ایران، می‌تواند، عامل مهمی در اجرای نقشه خاورمیانه جدید باشد.
از سوی دیگر، امنیت رژیم صهیونیستی و حفظ بقای آن از دیگر سیاست‌های آمریکا در منطقه است که این سیاست نیز با حضور نظامی و اطلاعاتی آمریکا در منطقه خلیج فارس گره خرده است تا بدین صورت ایران و هم‌پیمانانش کنترل شوند. جایی که سوریه پس از سال‌ها ثبات و امنیت وارد یک بحران فرسایشی شده که به تخریب کامل این کشور انجامیده و بازسازی و بازگشت مجدد سوریه به بازی قدرت در منطقه، سال‌های درازی طول خواهد کشید.
بنابراین آمریکا با حضور نظامی خود در منطقه بر سایر امور و تحولات عمده کشورها تاثیرگذار است و می‌تواند به مدیریت دلخواه و براساس منافع کلان واشنگتن در منطقه بپردازد. هرچند با افزایش توان و قدرت ایران به عنوان محور اصلی خواهان تغییر وضع موجود، سیاست‌های آمریکا به کندی پیش می‌روند و حتی با شکست نیز روبه رو شده اند. ایران در طول سال‌های اخیر نفوذ خود را چندبرابر کرده و تاثیرگذاری عمده‌ای بر تحولات دارد. نکته‌ای که با اعتراض کشورهای همپیمان آمریکا در منطقه از جمله عربستان روبه رو شده است و در همپیمانی با قدرت‌های غربی، امنیت منطقه را به عنوان گرویی در اختیار آنها قرار داده است.
آنچه در آب‌های خلیج فارس در جریان است، تلاش واشنگتن برای جلوگیری از تغییر موازنه قوا به نفع ایران است و کشورهای عرب منطقه را در مقابل ایران قرار داده است. عربستان نیز به عنوان بازیگر این پازل امنیتی، دقیقا همان نقشی را بازی می‌کند که آمریکا طراحی کرده و اجرای مانورهای نظامی توسط این کشور در خلیج فارس، هرچند ممکن است تحت عنوان آمادگی نظامی و دفاعی توجیه شود اما عملا، گره‌های امنیتی را در این منطقه کورتر می‌سازد. نیروی دریایی سپاه پاسدارن با درک موقعیت حساس خلیج فارس و با نشان دادن اقتدار نظامی و دفاعی در این آب‌ها، هزینه‌های ماجراجویی کشورهای غربی و شرکای آنها در منطقه را افزایش داده است. با این حال عربستان با وخیم شدن روابطش با ایران، قصد دارد حوزه مداخلات خود را افزایش دهد و مانور نظامی اخیر، تلاشی برای نشان دادن قدرت نظامی دریایی سعودی به ایران است! تلاشی که در همان روز اول با هشدار سپاه پاسداران در جلوگیری از نزدیک شدن به آب‌های ایران و آب‌های بین‌المللی نزدیک به کشور روبه رو شد تا به سعودی‌ها این نکته گوشزد شود که توان دریایی ایران برای مقابله با ناوهای آمریکایی برنامه ریزی شده و در هم شکستن قوای دریایی سعودی، در صورت هرگونه درگیری، سهل‌تر خواهد بود. (فرهنگ‌نیوز)

https://siasatrooz.ir/vdcao6no.49n0m15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی