جمعه ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۶
کد مطلب : 118120

دستاوردی بالاتر از وین

فضای سیاسی کشور در حالی رنگ و بوی انتخابات گرفته که حوزه سیاست خارجی کشور با محوریت...

فضای سیاسی کشور در حالی رنگ و بوی انتخابات گرفته که حوزه سیاست خارجی کشور با محوریت وین همچنان بخش مهمی از مواضع مسئولان و دولتمردان را تشکیل می‌دهد. برخی مسئولان با برجسته سازی نزدیک شدن زمان لغو تحریم‌ها تلاش دارند تا دوران امضاء برجام را تکرار کرده و مذاکرات را یک فتح الفتوح نشان دهند که به ارتقا جایگاه جهانی ایران منجر خواهد شد. این رفتارها برای نشان دادن تحقق وعده های دولت و شاید تبدیل مذاکره به مطالبه‌ای انتخاباتی در حالی صورت می‌گیرد که نگاهی ریشه‌ای به تحولات جهانی بیانگر تحولاتی بس مهم تر از نشست وین برای ارتقا جایگاه جهانی و نمایش قدرت ایران وجود دارد که از آنها می توان برای تقویت موقعیت ایران در مذاکرات و حتی خنثی‌سازی تحریم‌ها بهره گرفت.
نکته مهم و اساسی در تحولات منطقه پیروزی بزرگ فلسطینی‌ها در جنگ ۱۱ روزه در برابر رژیم صهیونیستی است. رژیم صهیونیستی در حالی از حمایت گسترده کشورهای اروپایی و آمریکا برخوردار بوده که در نهایت تسلیم مقاومت فلسطینی‌ شد که توان موشکی مقاومت نقشی مهم در این شکست داشته است. نگاهی ریشه‌ای به این پیروزی بیانگر این حقیقت است که پیروزی فلسطین دستاوردهای بسیاری ایران به همراه دارد که نباید به سادگی از کنار آن گذشت.
نخست آنکه جهانیان اذعان دارند که قدرت جریان‌های مقاومت در منطقه از عراق و سوریه گرفته تا لبنان و یمن و فلسطین تماما بخشی از مولفه قدرت جمهوری اسلامی است. پیروزی فلسطین این پیام را برای جهانیان دارد که سیاست تحریم و فشار بر ایران شکست خورده و در عین حال نمی‌توان نقش و جایگاه منطقه‌ای ایران را نادیده گرفت. این مسئله می‌تواند به عنوان مولفه قدرت و برتری ایران در مذاکرات وین به کار گرفته شود و ابزار فشاری باشد بر طرف های غربی برای لغو تحریم‌ها.
دوم آنکه جهانیان در حالی برای حمایت از ملت فلسطین به پا خواستند که، تقدیر از ملت ایران و نظام اسلامی به عنوان حامی اصلی فلسطین از محورهای حرکت‌های مردمی در جهان بوده است. جهانیان بار دیگر نام سردار سپهبد سلیمانی به عنوان یکی از اصلی ترین کانون‌های تقویت فلسطین را گرامی داشته و بر ادامه راهش تاکید کردند. در همین حال جهانیان اذعان کردند که مواضع جمهوری اسلامی مبنی بر معرفی رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی جنایت‌کار و ضد بشری و واهی بودن ادعاهای حقوق بشر غرب، مواضعی به حق بوده که در تحولات فلسطین به خوبی می توان مصداق آن را مشاهده کرد. بهره گیری از این رویکرد حقیقت جویانه جهانیان می تواند در قالب دیپلماسی عمومی مولفه‌ای برای خنثی‌سازی تحریم‌ها باشد که متاسفانه تاکنون چنین اقدامی از سوی دستگاه دیپلماسی صورت نگرفته است. حتی سفر دوره‌ای ظریف به کشورهای اروپایی نیز با چنین رویکردی همراه نبوده و صرفا دولت ها و مذاکرات سیاسی ملاک سفر بوده که به دلیل وابستگی دولتهای اروپایی به آمریکا نمی‌توان امید چندانی به نتیجه بخش بودن این سفر دوره‌ای داشت و بیشتر به یک امیددرمانی همچون زمان امضا برجام شباهت دارد تا اقدامی با کارکردهای عملی.
سوم آنکه پیروزی غزه را می‌توان ضامن امنیت کشور دانست. رژیم صهیونیستی بر این ادعا بود که در صورت توافق غرب با ایران بدون مکمل‌های منطقه‌ای و موشکی، به صورت یک جانبه علیه ایران اقدام خواهد کرد. این ادعاها در حالی مطرح شد که جنگ غزه نشان داد که این رژیم توان مقابله با ابتدایی‌ترین سلاح‌های فلسطینی‌ها را ندارد چه رسد به اینکه بخواهد با توان نظامی ایران مقابله نماید. در همین حال این جنگ، رژیم صهیونیستی را گرفتار بحران‌های شدید داخلی کرده که عملا بر تحرکات منطقه‌ای و ضد ایرانی آنها تاثیرخواهد گذاشت هر چند که در ظاهر ادعای آمادگی برای مقابله با ایران را مطرح می‌کنند. نکته مهم آنکه دستاوردهای مقاومت یمن نیز مولفه‌ای مهم در باز‌دارندگی ایران در برابر تهدیدات سعودی دارد و شاید بتوان آن را از دلایل رویکرد هفته‌های اخیر سعودی به گفت‌و‌گو ارزیابی کرد.
به هر تقدیر می‌توان گفت که پیروزی فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی دستاوردی بزرگ برای ملت ایران است چرا که این پیروزی خود مولفه‌ای برای تولید قدرت و نیز خنثی سازی تحریم‌ها و حتی وادار ساختن غرب به لغو تحریم‌هاست به شرطی که به درستی به آن توجه و از حاشیه شدن آن جلوگیری شود.

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdcauan6w49n661.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی