?>?> واجبی فراموش شده | سیاست روز
شنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۶
کد مطلب : 106024
نگاهی دقیق به فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر

واجبی فراموش شده

واجبی فراموش شده

همه سال اول تا هفتم محرم الحرام با توجه به هدف والای قیام حضرت امام حسین (ع) برای امر به معروف و نهی از منکر، به عنوان هفته احیای این فرایض عظیمه نامگذاری شده است.
امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر، اصلی مترقی برای پیشرفت جامعه‌ی اسلامی است که ریشه‌ای همه‌جانبه و گسترده‌ در نظارت و راهنمایی همگانی در جامعه اسلامی دارد.
این اصل که هدف اصلی قیام امام حسین (ع) بوده است، از ظرفیت عظیم و والایی برای پیشرفت جامعه برخوردار است.
در حقیقت بر این اساس همه در جامعه اسلامی باید نسبت به پیشرفت جامعه احساس وظیفه کنند و مانع از انحراف از مسیر اصلی و هدایت جامعه شوند. امر به معروف و نهی از منکر بهترین شیوه‌ی بازدارنده‌ در جامعه اصلی است که تک تک اعضای آن را نسبت‌به سرنوشت خود و جامعه مسئول نگاه می‌دارد.

قانون و نظر رهبر انقلاب
در کشورمان طبق اصل هشتم قانون اساسی امر به معروف و نهی از منکر یک امر همگانی و متقابل است که مردم نسبت به یکدیگر و دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت دارند.
همچنین مقام معظم رهبری نیز در این مورد تاکیدات فراوانی دارند. ایشان به اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر که در واقع به نوعی زیربنای همه‌ حرکات اجتماعی اسلام است، تاکید فرمودند:‌ "بعضی تصوّر می‌کنند امر به معروف و نهی از منکر منحصر میشود به اینکه انسان به فلان زن یا فلان مردی که یک فرع دینی را رعایت نمیکند تذکّر بدهد؛ البتّه اینها امر به معروف و نهی از منکر است امّا مهم‌ترین قلم امر به معروف و نهی از منکر نیست. مهم‌ترین قلم امر به معروف و نهی از منکر عبارت است از امر به بزرگ‌ترین معروفها و نهی از بزرگ‌ترین منکرها. بزرگ‌ترین معروفها در درجه‌ی اوّل عبارت است از ایجاد نظام اسلامی و حفظ نظام اسلامی؛ این امر به معروف است. معروفی بالاتر از ایجاد نظام اسلامی و حفظ نظام اسلامی نداریم؛ هر کسی که در این راه تلاش کند، آمر به معروف است. ‌حفظ عزّت و آبروی ملّت ایران، بزرگ‌ترین معروف است."
ایشان در ادامه در این باره تاکید کردند:" نقطه‌ی مقابل اینها هم عبارت است از منکرها. ابتذال اخلاقی منکر است، کمک به دشمنان اسلام منکر است، تضعیف نظام اسلامی منکر است، تضعیف فرهنگ اسلامی منکر است، تضعیف اقتصاد جامعه و تضعیف علم و فنّاوری منکر است."
ایشان در بخشی دیگر از سخنانش فرمودند: " البته امر به معروف و نهی از منکر حوزه‌های گوناگونی دارد که باز مهمترینش حوزه مسؤولان است؛ یعنی شما باید ما را به معروف امر، و از منکر نهی کنید. مردم باید از مسؤولان، کارِ خوب را بخواهند؛ آن هم نه به صورت خواهش و تقاضا؛ بلکه باید از آنها بخواهند. این مهمترین حوزه است. البته فقط این حوزه نیست؛ حوزه‌های گوناگونی وجود دارد."

نگاه عمومی
اما تا چه حد این موضوع در کشورمان مورد توجه قرار گرفته است.
متاسفانه آنچه که در زندگی فردی و اجتماعی مردم کشورمان دیده می شود این است که توجه به این امر یا درست صورت نگرفته و یا اینکه بسیاری غافلانه کوچکترین بخش آن را با بزرگترین قسمت اشتباه می گیرند.
حتی می توان گفت که در کشورمان امر به معروف و نهی از منکر به واجبی فراموش شده مبدل شده است.
بسیاری از افراد بر این باورند که امر به معرف تنها در امور مذهبی و امور شخصی چون پرهیز دادن یکدیگر از گناهانی مانند دروغ و غیبت که متاسفانه در برخی از افراد به شکل عادت درآمده ، خلاصه می شود، این درحالی است که این امور حداقل فرضیه امر به معروف و نهی از منکر است و درحقیقت باید امر به معروف و نهی از منکر در کل امور کشوری جاری باشد تا نقش خود را به روشنی ایفا کند.
متاسفانه دیده می شود که در ساختار اداری کشور، انضباط ، امانت داری، خدمت رسانی صادقانه و بی منت، تکریم مردم به خوبی صورت نمی گیرد و هر کس رابط و آشنایی نداشته باشد کار او پیش نخواهد رفت.
ندانم کاری‌ها، تملق گویی‌ها ، پوشاندن عیوب، کم کاری‌ها و... از جمله مواردی که در سازمانهای مختلف کشور به چشم می‌‍خورد و متاسفانه هیچ اقدامی در باره آن انجام نمی گیرد.
در فرهنگ اسلامی تاکید بر این است که امام حسین (ع) در راه احیای امر معروف و نهی از منکر به شهادت رسید. از این رو مردم ما چطور می توانند درراه او گام بردانرد در حالی که خود هیچ گامی در این زمینه انجام نمی دهند.
بارها دیده شده که بسیاری از افراد از نظم، انضباط، بهداشت، نحو مدیریت و شفافیت امور در غرب سخن به میان آورده اند، این درحالی است که فرهنگ ایرانی و اسلامی سالهای قبل به این امور تاکید کرده است اما آیا کسی به این امور توجه داشت و کسی درباره آن تذکر داده است؟
باید پرسید چقدر روحیه انتقاد پذیری ، پیشنهاد پذیری در میان مدیران و مسئولان ما وجود دارد زمانی که با الفاظ درشت از منتقدین خود یاد می کنند؟
اینکه برخی مسئولان پا بر روی شانه های دیگران می‌گذارند و با رانت بازی شرایط را برای استفاده آشنایان و آقازاده های خود از امکانات مردم شرایط محیا می کنند منکر نیست ؟
اینکه به فرمایش مقام معظم رهبری در طول سالهای اخیر مبنی بر توجه به اقتصاد مقاومتی بی توجهی شده است، منکر نیست؟ این که با سمت و سوی جناحی و سهم خواهی های مانع از مدیریت صحیح کشور شد و جلوی پیشرفت را گرفت منکر نیست.

چه زمانی
امر به معروف و نهی از منکر موثر است؟
همانطور که امام جمعه موقت تهران دیروز در خطبه‌های خود اشاره کردند، باید امربه معروف را از گردن کلفت‌های سیاسی و اقتصادی در کشور شروع کرد.
بسیاری از مدیران ما فرهنگ نقد پذیری نداشته و ریخت و پاش‌های بسیاری در بسیاری از بخشهای کشورمان جاری است. بسیاری از افراد کارآمد و شایسته به واسطه نگاه های سیاسی کنار گذاشته شده و جای آنان را افراد نالایق گرفته اند که به جای پرداختن به اصل مشکلات کشور مباحث فرعی را مطرح می کنند.
در این راستا همچین امید بخشی و انگیزه‌آفرینی که درحال حاضر به عنوان بزرگترین معروف مطرح است از سوی برخی مورد نقد قرار گرفته می شود و تنها راه کار کشور مذاکره با طرف غربی عنوان می شود. این در حالی است که کار مضاعف و سرعت بخشی به امور، امانت داری بخصوص در مورد بیت المال، مبارزه با فساد و جلوگیری از کم فروشی در تمام مشاغل و مناسب ، احیای اقتصاد کشور و مواردی از این قبیل مورد توجه قرار ندارد.
در نهایت باید گفت نمی توانیم فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر را در کشور خود نهادنیه کنیم تا زمانی که اعتقادی واقعی به آن نداشته باشیم وآن را از مسئولان خود نخواهیم. باید باور داشته باشیم که وقتی مرگ بر امریکا می گویم، در صحنه بین الملل نیازی به او نداشته باشیم و لازم نباشد نگران تحریمهای اعمالی از سوی این کشور باشیم.

https://siasatrooz.ir/vdcauin6y49nww1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی