دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۹
کد مطلب : 111848
نگاهی به توصیه مقام معظم رهبری در مورد نامزدی افراد در انتخابات مجلس

مسئولیت نپذیرفتن مسئولیت!

مسئولیت نپذیرفتن مسئولیت!

اظهارات مقام معظم رهبری مبنی بر مسئولیت پذیری نمایندگان، موضوعی بود که از مدتها پیش در زمره دغدغه‌های دلسوزان نظام و مردم قرار دارد و اینک تکلیفی شرعی ، اجتماعی و قانونی برای ثبت نام کنندگان در مجلس یازدهم ایجاد می کند که آگاهانه وارد این عرصه شوند.
روز یک شنبه این هفته رهبر انقلاب اسلامی پیش از آغاز جلسه درس خارج فقه، با شرح روایتی درباره توصیه پیامبر اعظم(ص) خطاب به ابوذر، ضمن انتقاد به ثبت‌نام بی‌محابای برخی افراد در انتخابات مجلس، تاکید کردند: هر مسئولیّتی، هر سِمَتی، هر توانایی‌ای، در کنارش یک مسئولیّتی دارد، یک تعهّدی وجود دارد. باید دید که آیا میتوانید آن تعهّد را انجام بدهید یا نه؟ این خیلی درسِ بزرگی است».
این اولین بار نیست که ایشان چنین موضوعی را خطاب به در مورد مسئولیت پذیری مسئولان کشور بیان می کنند . مقام معظم رهبری بارها در فرمایشات خود به این نکته اشاره کرده اند ، از جمله اینکه در بخشی از بیانات خود در خطبه های نماز جمعه تهران، ۲۵ آذر سال ۹۷ در این باره فرمودند: «در نظر امیرالمؤمنین (ع) منصب حکومتی نباید وسیله‌ای برای راحتی و عیش و کسب دنیا برای خود باشد. این یک کاسبی مثل بقیه‌ی کاسبی ها نیست؛ این یک مسؤولیت پذیری است. اشتغال به این مسؤولیت نمی‌تواند برای این باشد که انسان چیزی به دست آورد، مالی جمع کند، آینده‌ی خود و فرزندانش را از این راه تأمین کند و یا در دنیا خوش بگذراند.» این درحالی است که در سالهای اخیر سازوکار انتخابات مجلس و وعده‌هایی که نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه به مردم می دهند، آنها را به سمت‌ و سویی هدایت می کند که در راستای وظایف نمایندگان قرار ندارد. باید در نظر داشت که یکی از ویژگی‌های اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران اهمیت جایگاه مجلس در قانون اساسی است و همانگونه که حضرت امام(ره) فرمودند مجلس در رأس امور قرار دارد. از این رو نمایندگان بایستی قبل از قبول منصب نمایندگی اهداف و برنامه‌های خود را مشخص و به این مسئله فکر کنند که آیا توانمندی اجرای عدالت، رفع مشکلات و برنامه ریزی برای کشور را دارند یا نه؟ 

مسئولیت پذیری در مبانی دینی
موضوع «مسئولیت پذیری» و «پاسخگویی» در ساختار مدیریتی نظام اسلامی و حاکمیت دینی مورد توجه قرار گرفته است .قرآن کریم، همه انسانها را نسبت به عملکردشان پاسخگو می داند. خداوند متعال در آیه ۲۳ سوره انبیاء می‌فرمایند؛ در آنچه (خدا) انجام می‌دهد، چون و چرا راه ندارد، ولی آنان (انسان ها) سؤال خواهند شد.
پیامبر گرامی اسلام (ص) در این باره فرموده اند:«همه شما نگهبان و مسئول (عملکرد و رفتار) یکدیگر هستید. پس آگاه باشید همه شما نگهبان و (نسبت به رفتارهای مدیریتی خود و عملکرد) کسانی که تحت نظر شما هستند مسئولید.»
امام خمینی(ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی نیز با استفاده از حدیث کلکم راع می فرماید:«تمام آنچه در باطن ما می گذرد، در مغز ما می گذرد، در محضر حق تعالی است و ما باید برگردیم به محضر حق تعالی و آنجا در آن محضر حساب پس بدهیم... یکی یکی از این افرادی که به شما رأی دادند و شما را به عنوان رئیس جمهور اسلام، رئیس جمهوری کشور اسلامی تعیین کردند هریک از اینها فردا می آیند (جلوی) شما را می گیرند! جواب از شما می خواهند!»
مقام معظم رهبری با تاکید بر اینکه پاسخگویی یک مفهوم غربی نیست و یک مفهوم اسلامی است در این باره می فرمایند: « مسئولان بلند پایه کشور، قوای سه گانه از خود رهبری تا آحاد مأموران و مدیران، همه باید پاسخگو باشند، پاسخگوی کار خود باشند، پاسخگوی تصمیم خود، پاسخگوی سخنی که بر زبان آورده اند و تصمیمی که گرفته اند. این معنای پاسخگویی است. این یک حقیقت اسلامی است. 

شرایط فعلی
مروری به تاریخ تشکیل مجلس نشان می دهد، زمانی که قرار شد در ایران مجلس تشکیل شود مردم به فکر احداث عدالت خانه بودند، نه پارلمان و این به آن دلیل بود که داشتن عدالت و مکانی که نمایندگان مردم بتوانند مشکلات خود را در آن مطرح کنند برای مردم از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
اما هم اکنون تصور مردم این است که مجلس از جایگاهی که قانون اساسی به آن داده برخوردار نیست و این مسئله به خاطر ضعفی است که نمایندگان در دفاع از جایگاه خودشان و مسئولیت پذیری دارند.
در حال حاضر شرایط کشور حکایت از ضعف های بسیاری در مدیریت و برنامه ریزی در اداره کشور دارد و ایستادگی ملت و پشتیبانی از نظام و انقلاب به این معنا نیست که مسئولان می توانند وظیفه خود را فراموش کرده و در انجام امورات مربوط به کشور کوتاهی کنند.
این امر در مورد کسانی که در خط مقدم مسیر انقلاب صاحب مسئولیت هستند بیشتر صدق می کند. بهره برداری از فرصت ها و اجتناب از تهدیدات و جلو گیری از روز مرگی و هزینه کرد غیر قابل برگشت‌ و بی ثمرِ مادی و معنوی، از جمله وظایف نمایندگان است . 

پذیرش مسئولیت همراه با نتایج آن
اما تنها مسئولیت توانایی انجام کار در این میان مطرح نیست بلکه مسئولیت در لغت به معنای ضمانت و تعهد است.
اگر در یک جامعه و در مورد مسائل اجتماعی مثل انتخابات ، کسانی که می‌خواهند جزء مسئولان نظام شوند، وظیفه خود را به خوبی بشناسند و متعهد کارهایی شوند که واقعاً توانایی انجام آن کار را دارند، جامعه با مشکلات کمتری روبرو خواهد شد .
بنابراین کسانی که می‌خواهند در جایگاه یک مدیر و مسئول جامعه قرار گیرند، وظیفه دارند طبق ظرفیت و توانایی خود وارد این عرصه شوند، زیرا اگر غیر از این باشد، نه تنها کارها به خوبی انجام نمی شود بلکه اعتماد مردم نسبت به‌ نظام و مسئولان کاهش می یابد. در بخشی از متن سوگند منتخبین مردم که در آغاز هردوره مجلس شورای اسلامی توسط نمایندگان ملت قرائت می‌شود و در اصل شصت و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است، می بینیم که نمایندگان در برابر قرآن‏ مجید با سوگند به خدای‏ قادر متعال‏ بر شرف‏ انسانی‏ خویش‏ تعهد کرده و تاکید می کنند که در انجام‏ وظایف‏ وکالت‏، امانت‏ و تقوی‏ را رعایت‏ کنند و خدمتگذار مردم باشند. از این رو طبعاً خدمت صادقانه به مردم نیازمند احراز شایستگی، بصیرت ، هوشمندی و صلاحیت بوده و منتخب نمایندگی مردم برای تحقق این سوگند مسئولیت سنگینی در برابر مردم و نظام بر عهده دارد. 

بایسته های مسئولیت پذیری
از جمله مهمترین بایسته های مسئولیت پذیری، ترک هرگونه كامجویی از قدرت است. افرادی که ثبت نام می‌کنند باید بدانند که این امر به معنای قبول زحمات خدمت به مردم است که سختی‌ها و دغدغه های ویژه خود را دارد. ثبت نام کنندگان باید موانع این مسیر را بشناسند و بدانند که به دنبال چه چیزی هستند. نامزدهای نمایندگی باید با نیازهای مردم آشنا بوده و ضمن عمل به وظایف خود با درک نیازهای مردم به دنبال رفع آنها باشند. 

در نهایت
بارها دیده و شنیده‌ایم که در بسیاری از کشورهای دنیا، فلان مسئول اجرایی به خاطر خطایی که سهوا یا عمدا از او سر زده است، استعفا کرده و از مقام خویش کناره گرفته است.
این درحالی است که چنین روندی در کشورما هنوز جا نیفتاده است که نمونه هایی از آن در استیضاح وزرا و برخورد نمایندگان با این مسئله نمود دارد. لازم است. نامزدهای نمایندگی بدانند که نه فقط در قبال مردم که در قبال اسلام و انقلاب، خون شهدا و مردم مسئولند و این امر ارزشی فراتر از مقام و منصب دارد. نامزدهای انتخابات باید توجه داشته باشند که کاندیدا شدن هزینه‌هایی را نیز برای دولت و مردم در پی دارد از این رو اگر از توان، شرایط و صلاحیت لازم برای نمایندگی برخوردار نیستند از ورود به این حوزه اجتناب کنند حتی اگر نهادهای ذی‌ربط صلاحیت آنها را تایید کنند و مردم هم به آنها رأی دهند. 

نویسنده: کتایون مافی

https://siasatrooz.ir/vdcay6n6a49n6a1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی