شنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۰:۳۱
کد مطلب : 106042
در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد:‌

لایحه حفاظت از منابع ژنتیکی

مجمع تشخیص مصلحت نظام، لایحه حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور را با بیش از دوسوم آراء و برای مدت ۱۰ سال به تصویب رساند.
آیت الله موحدی کرمانی در جلسه دیروز (شنبه) مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تسلیت فرارسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی، تعمق در قیام اباعبدالله الحسین(علیه السلام) را نیاز جوامع اسلامی و همه آزادی خواهان دنیا دانست و گفت: فهم عمیق این حقیقت که در نظام هستی ارزش والایی وجود دارد که برای آن می‌بایست از جان و مال و فرزندان و همه امتیازات مادی گذشت، یکی از اهداف مهم بزرگداشت واقعه کربلا است و آن ارزش بزرگ تعبد الهی و التزام به دین و تکالیف الهی است.
وی افزود: فهم عمیق و معرفت حقیقیِ مخاطبانِ پیام سَرور و سالار شهیدان نسبت به قیام آن حضرت موجب می‌شود تا در کارزار بین حق و باطل در هر زمان و مکانی، از جان و مال خود بگذرند و اگر این توفیق برای کسی مهیا شود به مقام محمود که در زیارت عاشورا آن را خداوند متعال مسألت می‌کنیم نایل می شود.
براساس این گزارش در ادامه این جلسه تبصره ۱ ماده۵ لایحه حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور اختلافی مابین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان مطرح شد که پس از بحث و بررسی و اظهار نظرهای موافق و مخالف، اعضای مجمع، نظر مجلس را به عنوان مصلحت با بیش از دوسوم آرا و برای مدت ۱۰ سال به تصویب رساندند.
بر اساس این تبصره منابع ژنتیکی با مشخصات جدید، بر اساس فرآیندهای"به نژدای" و "دست ورزی ژنتیکی" با رعایت مفاد این قانون و سایر قوانین مربوط به مالکیت فکری، توسط نهادهای متولی موضوع ماده۳ این قانون، قابل ثبت و این ثبت موجب مالکیت فکری است. گفتنی است صاحب نظران بر این باورند که منابع ژنتیکی ایران که به اندازه منابع نفت ارزش دارد؛ این در حالی است که سال های سال این منابع از کشور خارج می شد بی آنکه تاوان مالی و کیفری برای مجرمان داشته باشد؛ از این رو تصویب قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور به اندازه ملی شدن صنعت نفت کشور ارزش دارد.
در عین حال به گفته کارشناسان عضویت ایران درکنوانسیون های مهم بین المللی در حوزه ژنتیک گیاهی و جانوری مستلزم وجود قانون ملی در هر کشوری است که تا کنون کشور قانون در این رابطه نداشته است.
با تصویب این قانون که در صورت ابلاغ رئیس جمهوری لازم الاجرا خواهد شد، خروج منابع ژنتیکی بدون مجوز قانونی تحت پیگرد قضایی قرار خواهد گرفت.
صادرات غیرنفتی کشورمان عمدتاً محصولات کشاورزی است که سازنده اصلی آن را منابع ژنتیکی تشکیل می‌دهند که نمونه آن میوه، زعفران، پسته و خشکبار است. همچنین در بسیاری از کشورها ۸۰ درصد داروهای طبیعی از منابع طبیعی زنده و ذخایر ژنتیکی تهیه می‌شود و حتی در کشوری مانند ایران که منبع اصلی داروهای شیمیایی است باز هم منابع ژنتیکی منبع تهیه مواد اولیه این داروها است.
کارشناسان می گویند اگر کشوری اگر ظرفیت توسعه ژنتیکی نداشته باشند، جوابگوی بخش تولید هم نخواهد بود. اقدام به فرسایش تخریب عمدی که باعث به خطر افتادن منابع ژنتیکی شود عدم انسجام مدیریت در نحوه دسترسی و بهره‌برداری و صیانت از این منابع از جمله مواردی است که در این قانون مورد تاکید قرار گرفته است. خبرگزاری دانشجو

https://siasatrooz.ir/vdcayin6u49nww1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی