?>?> دلار حرف بانک مرکزی را نمی‌خواند | سیاست روز
چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۳
کد مطلب : 114043
بررسی سیاست روز روند بازار ارز

دلار حرف بانک مرکزی را نمی‌خواند

دلار حرف بانک مرکزی را نمی‌خواند

شاخص های اقتصادی همیشه بهترین گزینه برای ارزیابی وضعیت اقتصادی هر کشوری به شمار می روند به این ترتیب که تحلیلگران و فعالان اقتصادی با بهره گیری از این مهم نسبت به پیش روند بازارهای اقتصادی اقدام می کنند.
نرخ ارز یکی از مهترین مولفه های اقتصادی در هر کشور به شمار رفته که می توان به وسیله آن قدرت اقتصادی و سیاست‌های ارزی دولت‌ها را با یکدیگر مقایسه و روند پیشروی نظام اقتصادی را تا حدی پیش بینی کرد. از همین رو پیش بینی نرخ ارزهای مختلف از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. اما نکته قابل تامل در میان این پیش بینی ها و اقدامات آن است که گمانه زنی های تحلیلگران و آن روندی که برای این شاخص ها در بازار وجود دارد با آنچه متولیان و تصمیم سازان از آن دم می زنند،دو مسیر کاملا متفاوت است.

سیگنال مثبت یا منفی
هفته هاست که بازار دلار و ارز با نوسان های گسترده روبروست ؛نوسانهایی که به گفته فعالان بازار از روندافزایش قیمت دلار و به تبع آن بالا رفتن سایر قیمت ها خبر می دهد اما صحبت های روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی کاملا این تحلیل ها را نقش برآب کرده است.
همتی بر این اعتقاد است که طی ۲۰ روز گذشته از طریق روش‌های مختلف چهارگانه اعلامی بانک مرکزی ؛تأمین ارزمورد نیاز واردات کالاهای اساسی از جمله دارو ، مواد اولیه و ضروری کشورشرایط به وضعیت عادی خود برگشته به طوری که در این مدت بیش از ۴/۵ میلیارد دلار برای انجام واردات تأمین شده و پیرو آن ، بازار از شرایط ایجاد شده در سامانه نیما و دیگر روش‌های تأمین ارز و نیز اقدامات در دست اجرا، به تدریج متأثر خواهد شد.
به باور وی بازار ارز و پول سیگنال‌های مثبتی از بهبود وضعیت اقتصادی می‌دهند ؛فعالان و تحلیلگران بازار با تایید این گفته رئیس کل بانک مرکزی ؛روند شتابی قیمت دلار شاخصی برای حرکت به سمت گرانی و تورم است و سیگنالی که رئیس کل مرکزی ازآن سخن می گوید هیچ نشانی از ارزانی و به وجود آمدن سیر نزولی برای قیمت ها ندارد و گویی این بازار حرف بانک مرکزی و متولیان آن را نمی خواند.
روز گذشته نرخ خرید هر دلار در تابلوی صرافی‌های بانکی ۱۶ هزار و ۸۸۰ تومان و فروش ۱۶ هزار و ۹۳۰ تومان بود. در کنار این پشت سبزکاغذی قیمت خرید هر یورو نیز ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان و نرخ فروش آن ۱۸ هزار و ۶۰۰ تومان شد.
به گفته فعالان بازار ،بازار ارز در هفته‌های اخیر همراه با سایر بازارهای موازی، افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه کرد به‌طوری که نرخ دلار به مرز ۱۸ هزار تومان نیز نزدیک شد.
کارشناسان اقتصادی در ارزیابی این روند با بیان اینکه تاثیرنوسانات نرخ ارز بر توليد واقعي و ارزش واقعي ؛ تقاضاي کل کشور را تشکيل می دهد می گویند: به طور کلی نوسانات نرخ ارز به دو جزء قابل پيش بيني و غيرقابل پيش بيني تقسیم می شود و پیرو آن تاثير اين نوسان ها در کنار دو ابزار سياست پولي (نقدينگي) و سياست مالي (مخارج دولت) بر فعاليت هاي اقتصادي کشور اثرگذدار است.
به گفته این گروه از تحلیلگران با مبنا قرار دادن این مساله که معاملات اقتصادی اعم از توليد واقعي، مخارج خانوارها، سرمايه گذاري خصوصي، صادرات غيرنفتي و واردات را در بر میگیرد این نکته حاصل می شود که نوسانات نرخ ارز تاثیر بالقوه و قابل ت.جهی بر معیشت مردم و کالاهای ضرور مورد استفاده آنها دارد.
این گروه براین باورند که تاثير حاصل از افزايش نرخ ارز (شوک منفي) بر سطح مخارج خانوارها و سطح صادرات چشمگير است به این ترتیب که با افزايش نرخ ارز و در پی آن کاهش ارزش پول کشور ، صادرات غيرنفتي، واکنش منفي؛ و مخارج خانوارها واکنش مثبتي را نشان مي دهند.
این گروه از تحلیلگران و فعالان با بیان اینکه به نظر می‌رسد دریافتی‌های ارزی کشور در سال آینده کاهش پیدا کند و فشار واردات کماکان بر منابع ارزی وجود داشته باشد می گویند: با این تفاسیر نوسانات نرخ ارز در این سال جاری دور از انتظار نبوده و به طور قاطع می توان گفت که نوسانات نرخ ارز در سال ۹۹ از سال ۹۸ بیشتر خواهد بود.
این تحلیلگران همچنین به موتورهای محرک افزایش نرخ ارز در سال ۹۹ اشاره کرده و معتقدند ؛افزایش نقدینگی و کسری بودجه دولت به میزان بسیار زیاد،همچنین کاهش صادرات و فشار واردات منابع ارزی کشور و دست آخر افزایش تقاضا برای خروج سرمایه از کشور از جمله مواردی است که منجر به افزایش نوسانات دلار می شود و با این تفاسیر قطعا نمی توان انتظار سیگنال مثبت از نوسان قیمتی روبه بالا دلار داشته باشیم .
البته این فعالان در کنار تمام معایب رشد قیمت دلار برای اعتقادند که نرخ ارز در بازار ایران در سال ۹۹ رو به افزایش خواهد بود و در عین تهدید بودن می تواند یک فرصت جدی برای اقتصاد و فعالین اقتصادی تلقی شود به این ترتیب که مدیران و صاحبان کسب‌وکارها از نرخ‌های بالای روند ارز بهره گرفته و بکوشند تا بتوانند با کشف بازارهای جدید بین المللی نسبت به کسب سود بیشتر و ارزآوری به کشور اقدام کنند.
به باور این افراد در تمام این سالها قیمت دلار و بازار ارز همچنان نقش پیشرو در اقتصاد ایران داشته و پیرو آن می توان تغییرات قیمتی در بازارهایی همچون بورس، املاک و مستغلات، خودرو ، طلاو .... را به واسطه آن پیش بینی کرد به این ترتیب که با افزایش قیمت ارز قیمت سایر کالاها نیز صعودی خواهد شد و این سیگنال مثبتی برای صادرات و صد البته سیگنال منفی برای معیشت مردم و کاهش قدرت خرید آنها خواهد بود.

https://siasatrooz.ir/vdcayyn6e49n6w1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی