دوشنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۱
کد مطلب : 105864
نگاهی به طرح استیضاح وزرا از سوی نمایندگان مجلس

برکناری؛ راهکار نادرست همدردی با مردم

برکناری؛ راهکار نادرست همدردی با مردم

مجلس سوالات خود را در مورد وضعیت اقتصادی کشور از رئیس جمهور مطرح کرد، با این حال رئیس جمهور به جز یک مورد نتوانست نمایندگان را قانع کند.
دیروز سخنگوی هیات ریئسه به اعضای بهارستان که در انتظار سرنوشت سوالات رئیس جمهور بودند اعلام کرد که این سوالات به قوه قضاییه ارسال نمی شود.
از این رو پس از این جلسه بسیاری ازنمایندگان طرح سوال را روش خوبی برای همدردی با مردم ابراز و آن را به عنوان مسکن و مرهمی بر زخمهای دانستند.
حالا به نظر می رسد نمایندگان خانه ملت می‌خواهند از این روش برای پاسخگوئی وزاری روحانی بهره ببرند و به قول برخی از آنها استیضاح های زیادی در راه است.
این گروه بر این باورند که رییس جمهور در این جلسه سوال ، سولات نمایندگان را جدی نگرفت و پاسخ های قانع کننده ای به آنها نداد و تنها یک نمایش رسانه ای انجام داد و با فرافکنی از زیر بار مسئولیت ها شانه خالی کرد.
همچنین این گروه از نمایندگان که پیشتر از رئیس جمهور خواسته بودند که تغییراتی در کابینه خود دهد و از افراد قوی و کارکشته در تیم خود استفاده کند نه تنها با بی تفاوتی روحانی روبرو شدند، بلکه تاکید دارند که رئیس جمهور حتی برنامه تازهای را بر بهبود اوضاع اقتصادی کشور مطرح نکرد. از این رو آنها می خواهند با استفاده از ابزار نظارتی مجلس به این هدف برسند و این پیام را بر مردم بدهند که مانند آنها از وضعیت اقتصادی کشور راضی نیستند. اما آیا نمایندگان راه درستی را انتخاب کرده اند ؟

کدام وزرا زیر ذره بین
این روزها صحبت طرح استیضاح محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش، علی شریعتمداری وزیر صنعت معدن و تجارت در مجلس مطرح است. طرح استیضاح "محمد بطحایی" وزیر آموزش و پرورش در روز چهارشنبه (۷ شهریور) در مجلس اعلام وصول شد و در همان روز وزیر‌ آموزش و پرورش طی نامه‌ای اعلام آمادگی کرد که در روز (سه‌شنبه ۱۳ شهریور) در مجلس حضور می‌یابد که این موضوع با موافقت هیئت رئیسه همراه شد.
در گزارش نهایی کمیسیون آموزش مجلس درباره استیضاح بطحایی نیز آمده است که این استیضاح در ۱۶ محوربررسی می شود که عدم اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، عدم اجرای نظام رتبه بندی معلمان، عدم دقت در کتب درسی و بی توجهی به معلمین حق التدریسی و زبان مادری از جمله محورهای این استیضاح به شمار می روند و ۲۲ نماینده این طرح را به امضا رسانده اند.
با این حال نمایندگان دیروز استیضاح وزیر آموزش و پرورش منتفی و درخواست خود را پس گرفتند.
احمد امیرآبادی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: با توجه به بازگشایی مدارس متقاضیان استیضاح امضایشان را پس گرفتند.
از سوی دیگر مدتی قبل طرحی با ۷۰ امضا برای استیضاح محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت با محوریت نابسامانی‌های بازار خودرو و رکود در بخش تولید تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد که کنار این طرح، طرح استیضاح دیگری نیز با ۱۲ امضا برای استیضاح وزیر صنعت با موضوعات مشابه به هیئت رئیسه پارلمان تقدیم شد.
طبق آیین‌نامه مجلس این دو طرح استیضاح برای رسیدگی به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع می شوند تا هر۲ طرح با هم ادغام شود. دیروز جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد و کلات و نادر قاضی پور و علیرضا محجوب نمایندگان ارومیه و تهران، شمیرانات، ری و اسلامشهر از وزیر امور خارجه سوال کردند که در نتیجه پاسخ های وزیر خارجه نمایندگان قانع شدند.
همچنین کمیسیون انرژی نیز از وزیر نیرو و کمیسیون عمران از آخوندی وزیر راه و شهرسازی و محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه برای پاسخ به سوال نمایندگان دعوت کرده است.
حسینعلی جاجی دلیگانی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز خواستار پاسخگویی بیژن زنگنه درباره نگرفتن تضمین لازم از توتال و لحاظ نکردن خسارات فسخ قرارداد شده است. این درحالی بود که استیضاح رحمانی فضلی وزیر کشور نیز در مجلس مطرح شد اما از آنجایی که تعداد متقاضیان به کمتر از ۱۰ نفر رسید کمیسیون شوراها در نامه رسمی به هیات رئیسه اعلام کرد که استیضاح وزیر کشور منتفی شده است.
همچنین موضوع استیضاح وزیر علوم نیز میان نمایندگان مطرح شده ولی طرحی به هیات رئیسه داده نشده است.

مدیریت وزارتخانه
طی هفته‌های اخیر مجلس با رای موافق به طرح استیضاح دو وزیر دولت روحانی یعنی علی ربیعی، وزیر کار و تعاون و رفاه اجتماعی و مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد و دارایی آنها را برکنار کرد. این درحالی است که مدیریت وزارتخانه های که وزرای آنها برکنار می شوند تا مدتها معطل می ماند و لازم است که مجلس به این موضوع دقت کند.
در شرایطی که مقام معظم رهبری در جلسه با هیات دولت خواستار همراهی دولت شدند، برکناری وزرا نمی تواند راهکار درستی در این زمینه باشد و همانگونه که دیروز به دلیل نزدیکی سال تحصیلی نمایندگان استیضاح بطحائی را پس گرفتند بایددر موارد دیگر مسائل مدیریتی کشور در نظر گرفته شود.
در عین حال وزاری که مدیریت اقتصادی نادرست آنها وضعیت اقتصاد کشور را دچار تزلزل کرده است باید پاسخگوی مجلس باشند اما برکناری وزرا تنها راهکار موجود نیست.

آیا استیضاح راهکار کمکی است
دراین میان بسیاری از کارشناسان بر این باورند اگرچه برخی از سیاستها و انتخاب های دولت در زمینه اقتصادی قطعاً اشتباه بوده و دولت بایستی آنها را اصلاح کند ، اما در شرایط فعلی کشور سوال و استیضاح از وزرا گره ای از مشکلات مردم باز نمی کند.
این گروه بر این باورند که اگر ساختار اقتصاد کشور اصلاح نشود، وزرای بعدی نیز نمی توانند کاری از پیش ببرند از این رو حل مشکلات اساسی و برنامه ریزی برای شرایط فعلی کشور بایستی در الویت برنامه دولت و مجلس قرار داشته باشد.
یکی از پیشنهاداتی که در این زمینه مطرح می شود آن است که با توجه به سوالاتی که مجلس در مورد آنها قانع نشد، دولت و مجلس وارد گفتگو شده و برای به رفع نقاط ضعف اقدام لازم را انجام دهند.

https://siasatrooz.ir/vdcb0sb8arhbgwp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی