سه شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۰
کد مطلب : 106917

اپک در بحران

سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا- پاسفیک (APEC) که از ۲۱ کشورحاشیه اقیانوس آرام تشکیل شده تاکنون همواره نتیجه مشخصی داشته و اختلافات باعث نشده که بدون بیانیه به اتمام برسد.
مسئله مهم اینکه در این نشست که هر ساله سران کشورها شرکت می کنند روسای جمهور آمریکا و روسیه شرکت نداشتند و به احتمال اگر این دو حضور داشتند، شرایط و جدال لفظی بسیار سخت تر می شد. به همین دلیل شی جین پینگ، رئیس جمهور چین پاسخ های نماینده آمریکا را داد و سپس دیمیتری مدودف، نخست وزیر روسیه آن را ادامه داد.
ابتدا مايک پنس،‌ معاون رئيس جمهوري آمريکا با حمله به چین گفت: «آمريکا تا زماني که چين شيوه خود را تغيير ندهد به راهش ادامه خواهد داد.» این جمله که بوی تهدید می داد نمی توانست بدون پاسخ بماند. آمریکایی ها بر مبنای اصل غافلگیری در دوره ترامپ همواره مواردی را مطرح می کنند که خلاف عرف متعارف دیپلماتیک است. این موضوع طی دو سال گذشته همواره دنبال شده است. مهمترین مسئله در این اصل آزار طرف مقابل به شکل آشکار و بی پرده است. در حالی که آمریکایی این سیاست را تا پیش از این، پشت پرده انجام می دادند. بر همین مبنا چین نیز مجبور به پاسخ گویی شد. رئیس جمهور چین گفت: «بشريت دوباره به آن مقطع تاريخي رسيده است که بايد بين رويارويي و همکاري و بين شفافيت و سرکوب همديگر، يکي را انتخاب کند.» به نظر می آید این رویارویی به شکل سخت تری می تواند در نشست جی ۲۰ نیز ادامه یابد که هفته بعد در بوئنوس آیرس آرژانتین برگزار خواهد شد.
این رویارویی نشان می دهد که چینی ها علاقه ای به عقب نشینی در جنگ تجاری که از آن به عنوان خودکشی اقتصادی یاد می شود، ندارند. در دوره ترامپ، آمریکا بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار بر واردات چینی تعرفه بسته است و چین نیز به تلافی آن بیش از ۱۱۰ میلیارد دلار تعرفه را افزوده است. تا کنون تعرفه های وارادت چین به آمریکا به ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده است که در صورت به توافق نرسیدن از اول ژانویه به ۲۵ درصد خواهد رسید. این موضوع می تواند تنش ها را به شدت افزایش دهد. بنابراین به هر اندازه که آمریکا بر طبل جنگ تجاری بکوبد، چین وروسیه از آن برداشت های سیاسی دارند و تاکید می کنند واشنگتن در زمین سیاسی، جنگ اقتصادی را به راه انداخته است.
یکی از مهمترین مسائلی که آمریکا بر روی آن دست گذاشته و تاکید دارد که چین باید عقب نشینی کند «یک کمربند اقتصادی، یک مسیر» است. چین در بازسازی جاده ابریشم خواهان اتصال آسیا به اروپا است که کشورهای بسیاری را با خود همراه دارد. این رویکرد نه تنها اقتصادی بلکه حوزه های دیگر از جمله نظامی و امنیتی را در برمی گیرد. تازه ترین خبر در این باره که از مرکز علوم و امنیت ملی واشنگتن اعلام شده این است که اسرائیل به عنوان مشاوره دهنده و همچنین مجری برخی از طرح های آمریکا، در کمک به چین تایپه که پکن آن را جز خاک خودش می داند،‌ به دنبال ساخت
سلاح های غیرمتعارف اتمی،‌ شیمیایی و بیولوژیکی است! 

نویسنده: فرامرز اصغری

https://siasatrooz.ir/vdcb80b8zrhbg9p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی