چهارشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۲:۳۶
کد مطلب : 99004
بررسی سیاست روز از ارقام تراز تجاری کشور؛

صادرات کوله‌بری واردات کانتینری

صادرات کوله‌بری واردات کانتینری

وزیر صنعت، معدن و تجارت در نخستین جلسه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از افزایش ۳۵ درصدی صادرات کشور در سال ۱۳۹۵ خبر داده و اعلام کرد: تشکیل هلدینگ‌های تخصصی صادراتی (شرکت‌های مادرتخصصی) را راهکار اساسی توسعه صادرات دانست.
این گفته نعمت زاده در حالی مطرح می‌شود که دروازه‌های وارداتی کشور هر روز بازتر و بازتر می‌شود و گویی قرار نیست؛ اقدامی برای این اتفاق که منجر به شکسته شدن کمر تولید داخل شده است صورت گیرد.
اگرچه نعمت زاده همواره در صحبت‌های خود به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر جلوگیری از وارداتی که به تولید داخلی آسیب می‌زنند اشاره دارد اما با وجود این مساله و اینکه می‌گوید " فهرستی ازاین کالاها تهیه شده و به زودی در دولت مطرح می‌شود."اما درعمل چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و دلیل این ادعا را می‌توان در کالاهایی که در سال گذشته وارد شده‌اند مشاهده کرد.
در سال گذشته شاهد واردات کالاهایی مانند چوب بستنی، مربا، ژله، کره، آدامس، شامپو و ... از مبادی مختلف کشور بودیم که طبق آمارهای گمرک اغلب این کالاها از مبادی رسمی واردشده‌اند.

کام تلخ تولید
طبق آمارو مستندات موجود گمرک در ۱۱ ماه منتهی به بهمن ماه سال ۹۵ ؛قریب به ۵ هزار و ۷۶۵ تن، مربا و ژله به ارزش دلاری ۲ میلیون و ۹۹۴ هزار و ۶۱۵ معادل ۹۱ میلیارد و ۲۲۴ میلیون و ۷۷ هزار و ۴۴۱ ریال وارد کشور شده است.
درمیان انبوهی از کشورهای وارد کننده این محصولات، کشور اسپانیا با صادر کردن بیش از ۳ هزار و ۱۷۵ تن مربا و ژله ، به ارزش دلاری یک میلیون و ۵۳۰ هزار و ۷۰۶ (۴۶ میلیارد و ۶۴۵ میلیون و ۵۳۸ هزار و ۵۶۸ ریال ) و همچنین کشور یونان با صادرات بیش از ۲ هزار و ۱۱۲ تن مربا و ژله با ارزش دلاری ۹۸۱ هزارو ۴۳۸ معادل ۲۹ میلیارد و ۸۸۱ میلیون و ۴۲۷ هزار و ۵۸۷ ریال جزو کشورهایی بودند که بیشترین صادرات به ایران را داشتند.
البته درکنار این حجم وارداتی که تنها کام تولید را تلخ کرد؛ سال گذشته، واردات چوب بستنی نیز برای مدتی خبرساز شد اما از آنجایی که این حجم کالاهای وارداتی به قدری گسترده بود که دیگر جایی برای بحث و تبادل نظر در این موارد باقی نماند.
متولیانی که تا دیروز به واردات سالانه ۸۰میلیون دلار چوب بستنی از کشور آلمان نقد داشتند و مدعی بودند چطور است که دانشمندان ما می‌توانند هسته اتم را بشکافند اما یک چوب بستنی هم نمی‌توانیم در داخل تولید کنیم؟ حال خود مربا و ژله را وارد می کنند و درکناراینها فضایی را هم به واردات دسته بیل چوبی و زین اسب اختصاص می‌دهند.
البته ورود کالاها تنها به این چند قلم ختم نشده و کالاهای بسیاری هستند که وارد کشور می‌شوند در حالی که ظرفیت وتوان تولید آن در داخل وجود دارد .طبق آمار در حال حاضر سالانه حدود ۲۰ هزار تن چادر مشکی وارد کشور می‌شود. در سال گذشته در حالی ۷۴۰ تن آدامس وارد کشور شده و طبق آمار واردات آدامس از ۲۵ تن در سال ۸۴، با شیب تند صعودی‌اش به بیش از ۲۵۰۰ تن در سال ۸۸ رسیده است و این در حالی که حجم صادراتی سقز ایران به بیش از ۲۰تن در سال می‌رسد.

قاچاقچیان میلیاردی
نعمت زاده همچنین در این جلسه اعلام کرده که مقرر شده تا در ماکو و مناطق آزاد شمال و شمال غرب کشور مثل ارس و منطقه آزاد بندر انزلی برای برخی کالاها مثل پوشاک در بدو ورود تعرفه گرفته شود و از آنجایی که از این راه‌ها به وسیله مسافر و سایر روش‌ها پوشاک وارد کشور می‌شد اما با تصمیم اخیر می‌خواهیم به تولید داخلی لطمه وارد نشود.
این گفته نعمت زاده درحالی مطرح شد که رییس مرکز پژوهش‌های اتحادیه پوشاک با بیان اینکه " گویا به ارقام میلیاردی حتی هنگامی که با پایه دلار داده شود عادت کرده‌ایم و وخامت اوضاع را درک نمی‌کنیم" می‌گوید: اگر به ادعای ترک‌ها پنج میلیارد دلار واردات پوشاک از ترکیه داشته باشیم و ارزش هر کانتینر پوشاک وارداتی از ترکیه ۱۰۰ هزار دلار قیمت داشته باشد با یک تقسیم ساده می‌فهمیم که ۵۰ هزار کانتینر در سال پوشاک ترک به صورت قاچاق وارد ایران می‌شود. اگر همین رقم را تقسیم بر ۳۶۵ روز سال کنیم نشان می‌دهد که در هر روز ۱۳۶ کانتینر و در هر ساعت شش کانتینر پوشاک ترک وارد بازار ایران می‌شود.
صدق‌آمیز همچنین درباره آمار رسمی واردات پوشاک خارجی به ایران می‌گوید: طبق آمار رسمی گمرک در سال ۱۳۹۴ نیز ۱۴ میلیون دلار کالای وارداتی و در ۱۰ ماهه امسال ۵۰ میلیون دلار کل واردات رسمی پوشاک به کشور بوده است. در صورتیکه طبق ادعای رییس اتحادیه صادرکنندگان پوشاک ترکیه این رقم تنها برای یک کشور (ترکیه) پنج میلیارد دلار بوده است که اختلاف فاحشی با آمار رسمی گمرک دارد.

https://siasatrooz.ir/vdcbagb9.rhb9gpiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی