سه شنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۲
کد مطلب : 101039
نگاهی به سخنرانی روحانی در قلمروی ترامپ

فرصتی برای اعلام قاطعیت

فرصتی برای اعلام قاطعیت

نخستین سفر رئیس دولت دوازدهم با حضوردر هفتاد و دومین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک رقم خورد و امروز قرار است تا روحانی در قلمرو ترامپ سخنانی را ایراد کند که مهمترین اولویت های مردم ایران در آن نهفته باشد.
باید در نظر داشت که مجمع عمومی سازمان ملل متحد تریبون بسیار خوبی برای بیان دیدگاه‌ها و نظرات سران کشورهای مختلف است، چراکه مخاطبان زیادی از سراسر جهان دارد و بازتاب خبری گسترده‌ای را به همراه خواهد داشت و این درحالی است که تبلیغات گسترده‌ای از سوی جامعه رسانه ای غرب برعلیه ایران در جریان است . روحانی در چهار ساله اول ریاست
جمهوری اش همواره در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت و سخنرانی کرده و امسال پنجمین حضور خود در نیویورک را تجربه کرد؛ تجربه ای که متفاوت از گذشته است، چون دوران هشت ساله ریاست جمهوری باراک اوباما پایان یافته و دولت دونالد ترامپی روی کار آمده که مخالفت های جدی با بزرگترین دستاورد بین‌المللی دولت روحانی یعنی قرارداد برجام دارد.
بنابراین به نظر می رسد که روحانی موضوعات مهمی را باید در جایگاه رئیس‌جمهور ایران مطرح کند چرا که این سخنرانی و ديدارهای وی با سران کشورهای مختلف جهان و گفت‌وگو با رسانه های خبری مطرح می تواند در آينده روابط ايران و جهان موثر واقع شود.

برجام محور گفت‌وگوها
رئيس‌جمهور روز چهارشنبه ۲۹ شهريور ساعت ۱۱ تا ۱۲ ظهر به وقت نيويورك در مجمع عمومي سازمان ملل سخنراني خواهد كرد و این در حالی است که قرار است ترامپ نيز در این اجلاس سخنرانی کند.
این در شرایطی است که طرف امريكايي تلاش مي‌كند که راهي براي محكوم كردن ايران بيابد و مقامات كشورمان نیز يكپارچه اعلام كرده‌اند هر حركت غلط امريكايي‌ها را با قاطعيت پاسخ خواهند داد. از این رو به‌طور طبيعي در سخنراني رييس‌جمهور ايران و امريكا نشانه‌ها و اشاره‌هايي به رفتار و عملكرد ديگري ديده مي‌شود. اين‌بار نيز دور از ذهن نيست ترامپ از ايران نام ببرد و روحاني از كارشكني‌هاي امريكا در اجراي برجام با دنيا سخن بگويد.
بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران سیاسی معتقدند که لازم است در این سخنرانی رئیس جمهور با هتاکان خارجی هم مانند منتقدین داخلی برخورد کند و تاکید کند که امریکایی ها اقدامات دشمنانه زیادی علیه ملت ایران انجام داده‌اند، به ایرانیان ثابت شده است که دولتمردان این کشور از کوچک‌ترین اقدام علیه ایران، چشم‌پوشی نمی‌کند.
به عقیده این گروه مهم‌ترين وظيفه روحاني تلاش براي روشن كردن بدعهدي‌هاي امريكا دراين سفر بايد باشد كه در تريبون‌هاي بين‌المللي و همچنين در ديدارهاي دوجانبه با سران كشورها تكرار شود.
رئیس‌جمهور بدون شک باید با کشورهای غربی به‌خصوص مقامات کشورهای عضو ١+٥ درباره بدعهدی آمریکا در توافق برجام صحبت و ابهامات فعلی در باره این توافق صحبت و انتقادات ایران را نسبت به این موضوع صریحا اعلام کند.
در شرایط امروز مسئله تحریم‎های امریکا علیه ایران و فشار برای کشورهای دیگر به منظور همکاری با این کشور علیه ایران موضوعی است که لازم است در این زمینه مطرح شود و رایزنی‌های لازم راجع به نقض بسیاری از بندهای برجام صورت گیرد. رئیس جمهور در سخنرانی و رایزنی خود لازم است که مشخص کند ادامه توافق برجام به رویه فعلی و به‌طورحتم برای ایران مشکلات مختلفی را به دنبال خواهد داشت.
همچنین باید تاکید نماید که ایران تعهدات خود را در این باره انجام داده و لازم است پیگیری‌های حقوقی در این باره از سوی کشورمان انجام شود .
در عین حال باید این موضوع روشن شود که ادامه برجام با روند ۴+۱ از سوی ایران امکان پذیر نیست و کشورهای اروپایی علیرغم ادعاهایشان ، ثابت نکرده اند که مستقل از آمریکا عمل می کنند کند. تاکید بر اینکه نقض قراردادها و پیمان‌های بین‌المللی به نوعی نقش سازمان ملل و دیگر دستگاه‌های بین‌المللی را مخدوش می‌کند و اعتبار آنها را از بین می برد موضوعی است که لازم است مورد توجه قرار بگیرد .

پاسخ محکم به درخواست‌های نابجا
باید به این نکته توجه شود که طرح درخواست‌های جدید در مورد برجام و تکرار گفت‌وگوها در این مورد موضوعی است که به طور قطع از سوی سران کشورهای اروپایی مطرح می‌شود و موضوعی که قطعا ً لازم است در مورد آن موضع گیری مشخصی انجام گیرد .
از جمله اینکه امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه در دیدار با «حسن روحانی»، رئیس‌جمهوری ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با اشاره به اینکه ایران باید دست از تحریک منطقه‌ای امریکا بردارد، پیشنهاد مذاکرات هسته‌ای جدید با ایران پس از سال ۲۰۲۵ را مطرح کرده است.
این درخواست در حالی طرح شده است که سال ۲۰۲۵، زمانی است که برخی از محدودیت‌های ایران در چارچوب برجام به پایان می‌رسند و حالا بسیاری از منتقدان توافق هسته‌ای در آمریکا می گویند که این محدودیت‌ها بایستی برای ایران دائمی باشند یا پس از انقضا شدن، مجدد تمدید شوند. باید گفت که حتی در خود آمریکا هم طرح چنین درخواست‌هایی را با توجه به تغییرات در صحنه روابط بین‌المللی، غیرمنطقی تلقی می شود.
برجام هسته‌ای اگر به عنوان یک الگو تلقی شود، نشانه‌ کوتاهی فکری و خود تحقیری است. چنین درخواست‌هایی در حالی صورت می گیرد که مردم ما با اکراه این برجام را پذیرفتند وبه عقیده بسیاری از آنها برجام را نسخه‌ی حداقلی برای احقاق حق مردم ایران بود که تاکنون نیز نتایج ملموسی برای ایران نداشته است. پذیرش برجام های دیگر با روحیه و تفکر انقلابی مردم سازش ندارد .
همچنین رهبر معظم انقلاب پیش از این نیز بارها تاکید کرده اند که برجام دارای نقاط مبهم و ضعف‌های ساختاری است .
ایشان از برجام به عنوان تجربه بی نتیجه بودن مذاکره با امریکا و بدعهدی این کشور یاد کردند که ضرورت بی اعتمادی به وعده های امریکا را بار دیگر ثابت کرده است. در این صورت چگونه می توان انتظار گفت‌وگوهایی دیگری را از ایران داشت .
از سوی دیگر حضور ایران در منطقه خود و فعالیت در آن موضوعی است که مورد اشاره این مقام اروپایی قرار گرفته است. این درخواست در حالی مطرح می شود که ایران در منطقه خود و برای حفظ امنیت مرزهای خود تلاش می کند و در مقابل حضور امریکا از سوی دیگر دنیا دراین منطقه درحالی است که همراه با تشنج و ناامنی برای مردم آن است .
از سوی دیگر دفاع از کشورهای اسلامی و محور مقاومت ، مردم فلسطین و مسلمانان جهان از جمله راهبرد های انقلاب اسلامی است و ایران در این زمینه از اهداف خود کوتاه نخواهد آمد .

مسئله میانمار و بحران‌های منطقه ای
همچنين جلب توجه جهاني به مسئله ميانمار و سکوت سازمان های حقوق بشر در این زمینه و همچنين بحران‌هاي منطقه‌اي كه در اثر دخالت كشورهاي بيگانه با محوریت امریکا به وجود آمده نكته‌اي است كه بايد در اين سفر مد نظر رئيس‌جمهور و تيم ديپلماسي كشورمان قرار بگيرد.
بخصوص سیاست‌های مداخله‌جویانه امریکا در منطقه غرب آسیا باید روشن شود چرا که این کشور برای بدست آوردن منافع خود با حضور در این منطقه همواره در پی ایجاد تنش و در نتیجه فروش سلاح و مهمات است .
نکته ای که در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که امریکا تنها متجاوز به حقوق ملت ایران نیست بلکه در هر نقطه از دنیا که بحث تجاوز به حقوق ملت‌ها مطرح است، درنهایت آمریکا در آنجا نقش دارد.
ابوالفضل ترابی، نماینده مردم نجف‌آباد درمجلس دهم با بیان اینکه امروزه در منطقه خاورمیانه گروه‌های تروریستی مورد حمایت آمریکایی‌ها در حال کشتار مردم بی‌گناه هستند، در این باره تاکید کرد: به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور باید نسبت به این موضوع در سازمان ملل شفاف‌سازی کند.

مبارزه با داعش
طرح موضوع مبارزه با گروه تروریستی داعش که در سال‌های اخیر علاوه‌بر سوریه و عراق، قلب اروپا را نیز هدف گرفته است به‌عنوان تهدید اصلی امروز جهان نیز از جمله مسائل حائز اهمیت است. در این میان تشریح حمایت های امریکا و برخی از کشورها از این گروه از یک سو و مبارزه ایران درخط مقدم با این گروه از سوی دیگر ضروری است. همچنین تاکید بر لزوم همکاری جهانی برای نابودی این گروه تروریستی موضوعی است که لازم است مد نظر قرار بگیرد .

مبارزه جهانی با صهیونیسم
موضوع دیگری که به نظر می رسد لازم است در این سخنان در نظر گرفته شود قضیه اشغال فلسطین و مبارزه جامعه جهانی با صهیونیسم است. موضوعی که با حمایت های بی دریغ آمریکا همواره مورد غفلت قرار می گیرد. امریکا همواره و با تهدید و تطمیع کشورها والبته مجامع بین‌المللی مانع از شکل‌گیری اتحاد جهانی علیه خود می‌شود وطرح این موضوع و اعتراض جدی به عملکرد این رژیم می تواند یکی از مطالبات مردم ایران در سخنرانی رئیس جمهور باشد.

طرح مسائل اقتصادی
همچنین حضور سران بسیاری از کشورها درنشست مجمع عمومی سازمان ملل فرصت مناسبی خواهد بود تا رئیس ‏جمهور و تیم همراه در جهت رایزنی با مقامات این کشورها به‌منظور گسترش روابط تجاری و اقتصادی با ایران وارد عمل شوند و شرایط را برای سرمایه‎گذاری کشورهای خارجی در ایران مهیا سازند .

https://siasatrooz.ir/vdcbf8b89rhbggp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی