سه شنبه ۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۷
کد مطلب : 115539
وزیر بهداشت و گلایه‌هایی که با بی توجهی روبرو می‌شود

بلاتکلیفی در مبارزه با کرونا

بلاتکلیفی در مبارزه با کرونا

بدقولی دولت در پرداخت بودجه اختصاص یافته به وزارت بهداشت از برداشت اضطراری یک میلیارد یورویی از صندوق توسعه ملی برای مبارزه با کرونا، موضوعی است که این روزها داد سعید نمکی وزیر بهداشت را درآورده به طوری که وزیر بهداشت با اشاره به همکاری بانک مرکزی با وزارت بهداشت گفت: قسمتی از اعتباری که قرار بود از صندوق به ما بدهند داده شد اما چون اندک بود، دستور دادم بازگردانده شود.
این اولین بار نیست که نمکی در این مورد گلایه می کند. ۴ ماه قبل بود که برای اولین بار، بعد از دیرکرد یک ماهه دولت در پرداخت سهم وزارت بهداشت از برداشت ارزی از صندوق توسعه ملی، سوال انتقادآمیز وزیر درباره نامعلوم بودن تکلیف پرداخت وجوه حمایتی مربوط به کرونا مطرح کرد و در حساب توییتر خود نوشت: « همکارانم با حال خراب می‌پرسند یک میلیارد یورو برداشت از صندوق ذخیره ارزی چه شد؟»
نیمه دوم اسفند ماه بود، پس از انتشار ویروس کرونا در کشور، بهروز بنیادی، یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دهم خبر داد که در جلسه مشترک کمیسیون بهداشت با رییس وقت مجلس و وزیر بهداشت، پیشنهاد شده ۲ تا ۳ میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزی برای تامین اقلام، تجهیزات و داروهای نیاز برای مبارزه با ویروس کرونا دراختیار وزارت بهداشت قرار گیرد.
طرح این پیشنهاد از سوی رییس جمهوری، موافقت رهبری را به دنبال داشت و روز ۱۸ فروردین امسال، رییس جمهور با انتشار پیامی، از رهبری بابت این موافقت قدردانی کرد و به دنبال آن، رییس دفتر رییس جمهوری، در نامه ای به رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، پی نوشت دستور رییس قوه مجریه درباره نحوه هزینه کرد یک میلیارد یورو را ابلاغ کرد.
بنا به دستور مقرر بود از این رقم علاوه بر پرداخت بیمه بیکاری و کمک‌های معیشتی و حمایتی به خسارت دیدگان کرونا، بابت تامین نیازهای وزارت بهداشت - با تاکید بر تولیدات داخلی و استفاده از توان شرکت‌های دانش بنیان- هزینه شود.
همچنین پایان فروردین ماه، ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت خبر داد که سهم وزارت بهداشت از این رقم ۱۳ هزار میلیارد تومان است و قرار است این رقم، بعد از تبدیل ریالی ارز برای مقابله و کنترل بیماری کووید ۱۹ هزینه شود.
اواخر اردیبهشت ماه، بانک مرکزی اولین مرحله از معادل ریالی این وجه را به حساب خزانه واریز کرد و دراختیار دولت قرار داد و پس از واریز این رقم، اعلام شد که در جلسه مشترکی بین سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت، حدود ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از این رقم برای وزارت بهداشت درنظر گرفته شده است.
حالا انتقاد مجدد وزیر بهداشت نشان می‌دهد که تا امروز، غیر از همان سهم ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی، حساب وزارتخانه متولی سلامت، بستانکاری اضافه‌ای نداشته است .
سعید نمکی در آیین تجليل از پيشكسوتان سلامت در دفاع مقدس و مقاومت با گراميداشت شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع سلامت، گفت: رییس کل بانک مرکزی محبتی کردند، و قسمت اندکی از مبلغی که از صندوق توسعه ملی تخصیص یافته بود آزاد کردند. من اگر چند ماه پیش التماس می‌کردم، برای این بود که می ‌خواستم خودم را برای یک پاییز سنگین آماده کنم تا بتوانم بار را از دوش همکارانم بردارم و بتوانم از خجالت و شرمندگی نیروهایی که چند ماه است که زحمت می ‌کشند، درآیم.
وی افزود: با توجه به اینکه مدام صبوری می‌کردیم که خدایی نکرده این پول را وارد بازار نکنیم که چرخش آن باعث تغییر در پایه پولی شده و دلار دچار نوسان شود، بازهم صبوری کردیم و دیروز به دکتر تقوی ‌نژاد گفتم، همین میزان را هم برگردانید.وی اظهار داشت : گفتیم نکند با این موضوع پایه پولی و معادلات اقتصادی دچار مشکل شود. گفتم همین میزان را هم برگردانند. از این به بعد ما لب فرو می‌ بندیم. همکاران من اگر حقوق هم نگیرند، بازهم کار می کنند.
این اظهارات در حالی عنوان می‌شود که برخی این سوال را مطرح می کنند که وزیر به عنوان متولی وزارت بهداشت آیا می تواند در این زمینه پا پس بکشد؟ از سوی دیگر چرا دولت از تخصیص این اعتبار به وزارت بهداشت خودداری می کند؟ این درحالی است که اگر با بیماری کرونا در ابتدای این فصل مبارزه نشود، کشور دچار مشکلات بیشتری خواهد شد. مردم می پرسند آیا وزیر متولی نظام پولی کشور است که نگران پایه پولی است یا موضوعی دیگر در میان است ؟ آیا می توان با دست خالی به مبارزه با کرونا رفت؟
از سوی دیگر رئیس‌جمهور در نشست ستاد ملی مبارزه با کرونا گفته بود؛مردم برای کمبود و مشکلات در کشور اگر می‌خواهند لعن و نفرین کنند، آدرس این لعن و نفرین، کاخ سفید در واشنگتن است و کسی آدرس اشتباه به آن‌ها ندهد...
فراموش نکنیم که بر اساس آمار رسمی خود وزارت بهداشت، پس از سفرها و باز شدن مدارس، آمار مبتلایان به ویروس کرونا و قربانیان آن در ایران به طور چشمگیر رو به افزایش گذاشته و در حال حاضر بیشتر استان‌ها در وضعیت قرمز، نارنجی و وضعیت بحرانی قرار دارند.

کمک رهبری و جدیت در مبارزه با کرونا
کمک ویژه رهبری نشان می‌دهد که ایشان جدیت بسیاری در امر مبارزه با کرونا داشته و دارند، ایشان در تمامی موارد مربوط به کرونا از متخصصین ستاد ویژه کرونا نظر خواسته و خود در رعایت پروتکل‌های بهداشتی نمونه بوده‌اند ، به شکلی که دیدارهای حضوری را لغو کرده و حتی مراسم عزاداری ماه محرم را نیز با رعایت این پروتکل‌ها انجام دادند.
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زهدان و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در گفتگو با روزنامه سیاست روز در این باره گفت: مقام معظم رهبری در عمل نشان داده‌اند که در مبارزه با کرونا بسیار جدی بوده و تخصیص این مبلغ خود نشان دهنده اهمیت ویژه مبارزه با کرونا از نگاه ایشان است.
وی با اشاره به اینکه زمانی که ایشان بودجه‌ای را برای مبارزه با کرونا تخصیص می دهند، حتماً پیش از آن در این باره برنامه ریزی شده و این اعتبار تخصیص داده شده است، افزود: از مبلغ مذکور تنها ۲۷ درصد آن به وزارت بهداشت تخصیص داده شده و اکنون برای مبارزه با هجوم کرنام ۶۰ میلیون یورو ارزشی ندارد.
شهریاری تصریح کرد: مسئله این است که زمانی که رهبری در این باره دستور دادند برنامه‌هایی در وزارت بهداشت بر اساس این اعتبار برای مبارزه با کرونا در نظر گرفته شد، اما چگونه وقتی اعتباری نیست می‌توان این برنامه‌ها را اجرایی کرد!

پاسخگویی و گله
گله وزیر بهداشت از دولت در حالی بیان می‌شود که سربازان خط اول مبارزه با کرونا و کادر بهداشتی درمانی، در این مدت طولانی با وجود فدارکاری، بسیار خسته شده‌اند و توان مقابله با بیماری کرونا کاهش یافته است.
شهریاری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در این باره به سیاست روز گفت: این در حالی است که درآمد بیمارستان‌ها کاهش یافته و در مقابل حقوق پرسنل، اضافه کار و غیره به آنها پرداخت نشده است و حتی میزان دریافتی آنها از سال گذشته نیز کمتر شده است. نماینده مردم زاهدان گفت : حتی بخشی از اعتباری که دربودجه عمومی دولت برای وزارت بهداشت در نظر گرفته شده و در قانون دیده شده نیز به وزارت بهداشت پرداخت نشده است
وی در باره اینکه آیا وزیر می‌تواند در این مورد به گلایه بسنده کند، افزود: اینکه وزیر به این موضوع اشاره کرد این نبود که این مبلغ را نمی خواهد بلکه تلویحاً ایشان به این موضوع تاکید کرد که با هجوم بیماری کرونا این میزان پول ارزش ندارد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: حتی مبلغ موجود نیز بخش کوچکی از زخمهای وزارت بهداشت را درمان نمی کند.
از سوی دیگر محمد علی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در گفتگو با سیاست روز تاکید کرد: اظهارات وزیر به معنای پا پس کشیدن نیست بلکه به این معناست که در مقابل پولی که به وزارت بهداشت تخصیص داده شده است این میزان اعتبار، ارزشی ندارد.
وی تاکید کرد: قطعاً وزارت بهداشت این پول را برای درمان کرونا اختصاص می‌دهد. کرونا همه نهادها را درگیر کرده و همه آنها در ارتباط با کرونا همگام هستند.
نماینده مردم نوشهر و چالوس با اشاره به اینکه نه تنها کادر درمان که سربازان خط مقدم جبهه مبارزه با کرونا به شمار می روند بلکه بسیاری از کارگران و کارمندان نیز با کاهش حقوق روبرو شده‌اند، اظهار داشت: مبنای پرداخت حقوق در کارخانه‌ها، مراکز دولتی و غیر دولتی بر مبنای درآمد آنها است، ولی این مراکز درآمدی نداشته و پرداخت اضافی نیز به آنها صورت نگرفته تا دولت بتواند تعهدات خود را به کادر بهداشت و درمان اجرا کند.
محسنی بند پی گفت: بسیاری از پرستاران و پزشکان کارانه سال گذشته خود را دریافت نکردند اما مانند دیگر بخشهای خدماتی در خط اول مبارزه با کرونا می‌جنگند و جان خود را به خطر می‌اندازند با این وجود به دلیل کاهش درآمدهای دولت و محقق نشدن مالیات‌ها شرایط بحرانی کنونی به وجود آمد.
وی با اشاره به اینکه برای قدردانی و ایجاد روحیه در کادر درمان، مجلس پیشنهادهایی را مطرح کرده است، افزود: تلاش داریم در موارد بسیار به جای جبران مالی برای ارتقا پایه شغلی و ضریب کار تلاش کنیم. به این ترتیب که کادر درمان در مناطق محروم فعالیت می‌کنند از مزایا و امتیازاتی غیر مالی چون ارتقای شغلی برخودار شوند.
نماینده مردم چالوس خاطرنشان کرد: با همکاران در دیوان محسابات برای ترمیم شرایط شغلی این کادر درمان جلساتی برگزار شده است.
مجلس چه می اندیشد؟
از سوی دیگر محمدعلی محسنی بند پی، عضو کمیسیون بهداشت در این باره گفت: در این زمینه دیروز در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس جلسه ای با حضور اعضا، معاون ارزی وزارت بهداشت و همکاران در وزارت صمت، اطلاعات، خارجه، سازمان غذا و دارو بانک مرکزی و دیگر دستگاه‌های مرتبط برگزار شد که بر اساس آن تاکید شد که لازم است بانک مرکزی اولویت تخصیص ارز را به دارو بدهد نه دانه‌های روغنی و کنجاله.
وی با اشاره به اینکه واردات این مواد نیز به جای خود واجب است، افزود: البته وارد کردن دارو سخت تر از این محصولات است.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه بسیاری از درآمدهای مالیاتی و برخی کشور نیز بسیاری ازدرآمدهای ارزی ایران را بلوکه کرده‌اند، تصریح کرد: از این رو پیشنهادهایی در مجلس مطرح شده که بتوان به وسیله آن درآمدهای کشور را محقق کرد.
محسنی بندپی با یادآوری اینکه مجلس بنا دارد تا از طریق گروههای پارلمانی و رایزنی با این گروه‌ها بخشی از درآمدهای مالیاتی کشور را محقق کند، خاطرنشان کرد: مخصوصاً باید این مشکلات در کشورهای همسایه و کشورهای بدهکار مطرح شود تا بتوانیم بخشی از درآمدهای ارزی خود را وارد کشور کنیم.
وی افزود: یک روش دیگر نیز استفاده از ظرفیت نهادهای غیر دولتی و NGO ها (سازمانهای مردم نهاد) است. به وسیله این سازمانها می‌توان این پیام را به کشورها و سازمان‌های بشردوستانه ارسال کرد که عدم تحقق این درآمدها موجب افزایش و تشدید بیماری کرونا در کشور می‌شود.

در نهایت
در نهایت باید گفت گلایه‌های نمکی آن هم به صورت رسمی و علنی علیه روحانی، نوبخت و همتی چاره آخر او نیست و بایستی او این پول را دریافت کند. تخصیص نیافتن یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی که باید برای مقابله با کرونا هزینه می‌شد، جای بحث فراوان دارد.گله با ایما و اشاره فایده‌ای ندارد و بایستی وزیر مستقیماً وارد میدان شود.

https://siasatrooz.ir/vdcbfsb89rhb8sp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی