سه شنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۳
کد مطلب : 102209
سیاست روز بحران مدیریتی در زلزله‌های کشور را بررسی می‌کند

آزمودن خطاهای پی‌درپی

بخش پایانی
آزمودن خطاهای پی‌درپی

هنوز هم می‌شود از مصیبت و بلا درس گرفت و خطاهای گذشته را در سنوات آینده درست کرد. بر همین اصل است که با نماینده بم و کرمانشاه درباره اتفاقات زلزله‌های مهیبی که حس کرده‌اند و نیاز به اصلاح دارد همکلام شدیم تا هم درد زلزله‌زدگانی را که ۱۴ سال قبل تجربه تلخ داشتند را شنیده و برای مردم زلزله‌زده کرمانشاه اوضاع را بهبود بخشیده و حتی مصیبت بعدی را که خدای نکرده پیش آمد بهتر مدیریت کنیم.

وزارت بحران نیازمندیم
در همین راستا حبیب‌الله نیکزادی پناه نماینده بم چهارده سال بعد از زلزله دلخراشی که هزاران نفر را به کام مرگ کشاند مشکل اصلی امروز را هنوز مسایل روحی ناشی از این فاجعه می‌داند و به سیاست روز می‌گوید: ۱۴ سال است که مشکل روحی ناشی از تکان ۱۱ ثانیه‌ای زمین همچنان گریبان مردم را گرفته و حتی دارد به نسل بعدی منتقل می‌شود امیدواریم این رویه در شهرستان بم مورد توجه و اصلاح قرار گیرد و برای کرمانشاه هیچ‌گاه به وجود نیاید.
وی در ادامه مصاحبه ضمن عرض تسلیت به از دست‌رفتگان زلزله اخیر کرمانشاه افزود: قبل از هر چیزی باید ابتدا خسته نباشید بگوییم به مردم عزیزی که مثل همیشه با آن نگاه خیرخواهانه و نوع‌دوستی خود با مردم منطقه کرمانشاه همدردی کردند و تلاش کردند در کنار مردم خسارت دیده باشند مثل قبل از اینکه کنار مردم بم بودند.
نیکزادی پناه ادامه داد: به یاد داریم زلزله بم حدودا یک ریشتر از زلزله کرمانشاه کمتر بود اما ملاحظه کردید که آمار کشتگان بیش از حد بود و اکنون خدا را شکر در کرمانشاه حداقل آمار کشته را داشتیم، هر چند همین مقدار هم بسیار زیاد است ولی وقتی من مقایسه می‌کنم زلزله اخیر غرب کشور را با بم می‌بینیم که هر چند هنوز جای کار بسیار است اما حداقل مقاوم‌سازی‌هایی در کشور رخ داده تا آمار تلفات زلزله‌ها کمتر شود.
وی گفت: مقام‌سازی که انجام شده موثر بوده هر چند که مقاوم‌سازی در کل کشور آنطور که باید و شاید پیش نرفته است و اول از همه باید بحث مقاوم‌سازی را در کشور حادثه خیزمان جدی بگیریم چراکه دیدیم که حتی در زلزله‌های متوالی هجدک کرمان نیز این بحث به کمک مردم آمد. خدارا شکر هستیم که کشته ندادیم؛ این نشان می‌دهد که تنها راه مقابله با بلایای طبیعی از جمله زلزله مقاوم‌سازی ساخت و سازها است.
وی با اشاره به این نکته که مدیریت بحران در زلزله کرمانشاه به نسبت بم بهتر شده است افزود: ما کشور بلازده‌ای و یا بهتر است بگوییم بلاخیزی هستیم که از ۳۴ بلای دنیایی هست ۲۷ یا ۲۸ عدد آن را در کشور تجربه می‌کنیم ولی ستاد بحران مستقر در وزارت کشور، توان پاسخگوی این حجم بلایای طبیعی را ندارد و نیازمند این است که فراتر از ستاد بحران واحدی را داشته باشیم و به نظر من باید این بخش در واحد بزرگتری به نام وزارت بحران تعبیه شود.
نیکزادی پناه افزود: در عینم حال باید دولت درپیشگیری در تلفات حوادثی که در آینده پیش می‌آید بیشتر وقت بگذارد. هر چند که تاکنون دولت‌ها بسیار تلاش کرده‌اند اما هنوز به حد نیاز انتظارات برآورده نشده است چراکه معتقدم ارزشمندترین سرمایه در جامعه نباید به این سادگی از دست برود.
وی گفت: هنوز در بحث ساخت و سازهای بم علی رغم اینکه شهر ساخته شده و هم دولت‌ها و مردم دنیا و مردم کشور نگاه ویژه‌ای برای ساخت و‌ساز داشتند اما بعد از ۱۴ سال باز هم درگیر ساخت بم هستیم. هنوز بلندترین بنای خشتی جهان که در بم بود را ترمیم نکردیم و هر روز اتفاق مشابه داریم و درگیر هستیم و این موجب می‌شود که به شهر بم توجه نشود.

بم هنوز درگیر مسایل روحی است
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اما من به دولت و مردم توجه بدهم مخصوصا عزیزانمان که جزو افراد نزدیک زلزله‌زدگان هستند که درست است که در بم ساختمان‌ها و خیابان‌ها تلاش شد که ساخته شود اما به بازتوانی مردم هیچ توجهی نشد.
نیکزادی پناه با اشاره به اینکه مردم مصیبت زده نیازمند توجه برای بازتوانی هستند افزود: متاسفم که بگویم با وجود گذشت مدت زمان ۱۴ سال از زلزله مصیبت بار بم اما هنوز مشکل روحی و تبعات روحی بعد از زلزله در شهر بم بیداد می‌کند و حتی این ناراحتی روحی در حال انتقال به بچه‌ها است. که نیاز است به مردم نشاط داده و از حال و هوای زلزله خارج کنیم و در مسیر واقعی زندگی بیاوریم. مردم هنوز در آن یازده ثانیه کشنده مانده‌اند و از دولت تدبیر و امید توقع داریم به شدت به بحث بازتوانی مردم توجه کند چراکه اگر امید و نشاط نباشد هیچ‌کس دنبال سازندگی و آینده نیست و حتی این نا آمدی به جامعه هم سرایت خواهد کرد.
وی ادامه داد: باید بازتوانی مردم را جدی بگیرند و به بم برسند و نشاط و شادابی را وارد کنند، هر چند مردم ما در طول تاریخ مقاوم بودند و هستند و هر نقطه‌ای از شهرهای دیگر اگر اتفاقی رخ می‌داد شاید نمی‌توانستند اینقدر مقاومت کنند که شهر را بسازند اما طبیعی است که با حجم خسارت‌های مادی و معنوی هنوز هم از نظر مشکلات روحی و روانی کمک بخواهیم.
نیکزادی پناه با اشاره به مشکل جدی مردم زلزله‌زده بم در بازپرداخت اقساط بانکی خاطرنشان کرد: در این زمنیه فوق‌العاده مشکل داریم، مردم ما همه هستی خودشان را از دست داد‌ه‌اند و هر چه در هر کجا سرمایه‌گذاری داشتند را نیز به همین صورت باخته‌اند، مردم تسهیلاتی که قبل از زلزله گرفتند برای بنای خانه و یا کار را نیز با این زلزله از دست داده‌اند و حالا درگیر اقساط آن شده‌اند وظیفه دولت این است که به این مشکلات ورود کند چراکه مردم ما درگیر وام‌های قبل از زلزله هستند. الان بانک‌ها در شهرستان ما فعالیت زیاد ندارند و درگیر بدهی هستند و الان باید دولت و مجلس به آنها کمک کنند و وام‌های قبل از زلزله را ببخشند، اگر نبخشند مردم مشکل خواهند داشت و چراکه مردم هم درگیر بدهی قبل از زلزله برای سرمایه‌گذاری قبلی هستند و هم درگیر وام‌های بعد از زلزله. پیشنهاد من این است که دولت باید بدهی زلزله‌زدگان که زندگی‌‌شان را از دست داد‌ه‌‌اند هم اصل و سود را ببخشد.

داغ‌دیده‌ها به فکر آینده زنده‌ها باشند
نیکزادی پناه با اشاره به اینکه بیمه می‌تواند در چنین مواردی به داد مردم مصیبت‌زده برسد گفت: همه دنیا به سمت استفاده بیشتر از خدمات بیمه می‌رود اصلا صنعت بیمه برای همین به وجودآمده باید بیمه اجباری را مخصوصا برای نقاطی که روی خط گسل هستند و حادثه‌خیز هستند توسعه بدهیم. حساب کنید که حتی اگر همین الان دولت بیمه این خانه‌هایی که در کرمانشاه تخریب شده را از جیب می‌پرداخت آیا هزینه‌های کمتری را تحمل نمی‌کرد. فلسفه وجودی بیمه همین است و باید برای استفاده از این خدمات برنامه‌ریزی کرد. باید از این به بعد کارها را سرعت بخشید و الان بیمه را اجباری کنند و مشکل دولت را کم کنند و خدای نکرده در یک زمان چند نقطه دچار حادثه شود با توجه به اوضاع اقتصادی دولت نمی‌توان کاری کرد اگر بیمه‌ نباشد. وی گفت: مجلس در یک سال و خورده‌ای که از عمر آن می‌گذرد این آمادگی را داشت که در خدمت مردم باشد و به دولت کمک کند اما دولت باید لایحه را تنظیم کند و آنچه نیاز دارد را به مجلس بفرستد.
نیکزادی پناه افزود: اکثر نمایندگان همراه با دولت رفتند و از مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازدید کردند اینطور نیست که مردم زلزله‌زده را فراموش کرده باشند. مجلس هم آمادگی دارد که اگر دولت به منابع خارج از دسترس برای کمک به زلزله‌زدگان احتیاج دارد خارج از برنامه آن را تصویب کند.
نماینده مردم بم در نهایت اینطور به مردم زلزله‌زده کرمانشاه توصیه کرد و گفت: به مردم غرب کشور باید بگویم که تلاش کنند که شهرشان را سریع بسازند تا در گوشه دیگری از کشور اتفاقی نیفتاده و غرب فراموش شود. مردم و مسئولان استان باید بتوانند از این فرصت که دولت درگیر نیست استفاده کرده و شهر را بسازند. به مردم داغدیده خصوصا آنهایی که ضرر مالی کرده‌اند می‌گویم مال و اموال پیدا می‌شود و تلاش کنند آینده را بسازند. به آن داغدیده‌ها هم می‌گویم خودشان را درگیر درگذشتگان نکنند و آینده زندگان را تلاش کنند که بسازند.

حدود ۴۰ درصد مردم کانکس دارند
احمد صفری نماینده مردم کرمانشاه نیز درباره اتفاقات این استان و کمک به زلزله‌زدگان به سیاست روز می‌گوید: تا کنون نظارت برای ارسال کمک‌ها خوب است و کمک‌های مردم هست اما اکنون مشکل کانکس و سیستم گرمایشی داریم چراکه هنوز به ۳۰ تا ۴۰ درصد مردم بیشتر کانکس داده نمی‌شود. وی افزود: البته که عمق فاجعه خیلی زیاد است و نیاز به کار جهادی دارد. با وجودی که بنیاد مسکن و قرارگاه خاتم قرار است کمک کند اما با توجه به عمق فاجعه هنوز جای کار بسیار زیاد است.
وی درباره نامطلوب بودن وضعیت کانکس‌های توزیع شده نیز گفت: این موضوع دیگر به وجدان سازنده این کانکس‌ها ارتباط دارد و در کیفیت بدبرخی از این کانکس‌ها که باد می‌برد و یا فرو می‌ریزد، شکی نیست اما متاسفم که بگویم مردم به همین کانکس‌های نیز راضی هستند.
صفری گفت: مسئولین شبانه‌روز کار می‌کنند اما تعداد تولید شده کانکس‌ها هنوز زیاد نیست. دولت و سپاه و ارتش پای کار هستند اما مدیریت جهادی لازم است که به جای یک ماه آمار را در ده روز جمع کند. وی با اشاره به این نکته که یکی از معضلات کندی کار نداشتن مدیریت واحد است افزود: ما همان روز زلزله در جلسه با وزیر کشور و بهداشت و استاندار پیشنهاد داریم که مردم به شهرستان‌های سلامت فرستاده شوند و یا اردوگاه بزنیم اما مردم حاضر نشدند اموالشان را بگذارند و بروند و از طرف دیگر برخی از مسئولان نیز با این اقدام مخالف بودند اگر این اتفاق مانند زمان جنگ می‌افتاد کمک‌رسانی و ارائه خدمات بهتر می‌توانست صورت بگیرد.

پایش بومی و غیربومی مشکل‌زاست
نماینده مردم کرمانشاه خاطرنشان کرد که امنیت شهر به قدر مناسب هست از همان لحظات اولیه سپاه و بسیج و سربازان گمنام امام زمان دست به دست هم دادند تا مشکل امنیتی نداشته باشیم. اما متاسفانه اکنون پایش بومی و غیربومی مشکل است چراکه از هر چهار چادر مستقر یکی را می‌یابیم که بومی نیست و برای دریافت خدمات و سوءاستفاده از امکانات آمده است.
صفری گفت: خود مدیریت بحران کشور که ریاست آن به عهده نجار است باید برای اینکه آمادگی نیروها حفظ شود هر ۶ ماه یکبار جلسه منطقه‌ای داشته باشند مثلا در جنوب و غرب و... کشور که خدایی نخواسته زلزله آمد، بتوانند با حفظ خونسردی کمک‌رسان مردم باشند.
وی گفت: برای منطقه‌ای شدن مدیریت بحران هم می‌شود پیشنهادی به مجلس داد تا پیگیر این بحث شود. در عین حال باید مدیران را هر ۶ ماه یکبار تغییر نداد تا به منطقه تحت نظارت تسلط داشته باشند نه آنقدر آنها را نگه داشت که فسیل شوند و خدای نکرده کارآیی و توان نداشته باشند و نه ۶ ماه یکبار تغییرشان داد. ضمن آنکه باید حتما برای به روز بودن آنها تلاش کرد و مثلا هر ۶ ماه یک بار آموزش مدیریت بحران ببینند چه عملی و چه تئوری البته نه به شیوه مرسوم.
صفری خاطرنشان کرد: مانورهایی که اکنون برگزار می‌شود متاسفانه به شدت اشکال دارد. از تلویزیون شاهد مانوری بودم که در مدرسه‌ای صورت می‌گرفت قبل از مانور همه نیروهای امنیتی و امداد و آتش‌نشانی بیرون مدرسه منتظر زنگ بودند!! اینطور نمی‌شود تخمین زد که چه مقدار زمان لازم است تا نیروها به منطقه برسند. باید همه چیز واقعی باشد تا آمادگی واقعی داشته باشیم. آنطور که نشان می‌داد نیروها در کمتر از دو دقیقه می‌رسیدند اما واقعیت این است که ۴۰ دقیقه و بیشتر هم نمی‌رسند. اگر می‌خواهیم مدیریت بحران را درست بررسی کنیم باید همه چیز را واقعی ببینیم.

زلزله شدید ۶.۲ ریشتری کرمان را لرزاند
زمین‌لرزه ۶.۲ ریشتری ‌دیروز ساعت ۱۲:۱۳:۱۷و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین هجدک در استان کرمان را لرزاند.
مرکز این زمین‌لرزه در موقعیت ۵۷.۳۲ طول جغرافیایی و ۳۰.۷۵ عرض جغرافیایی گزارش شده است.
شدت این زمین‌لرزه به‌حدی زیاد بود که مردم در شهر کرمان به خیابان‌ها ریخته و دانش‌آموزان به محوطه مدارس فرار کردند.
مردم زلزله‌زده منطقه هجدک نیازمند کانکس هستند
مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان کرمان گفت: مردم زلزله‌زده منطقه هجدک درخواست کانکس برای زندگی دارند که در اختیار هلال‌احمر نیست.
رضا فلاح اظهار داشت: همچنان ۱۰ تیم امدادی جمعیت هلال‌احمر از شهرستان راور و کرمان در منطقه زلزله‌زده هجدک حضور دارند. وی با اشاره به اینکه در زلزله ۶.۲ ریشتری ظهر دیروز بیشترین خسارت را روستای "گزک" دیده است گفت: این زلزله تاکنون ۲۷ پس‌لرزه داشته است.
مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان کرمان با بیان اینکه مردم به دلیل پس‌لرزه‌های زلزله دچار ترس و وحشت شده‌اند افزود: مردم زلزله‌زده منطقه هجدک درخواست کانکس برای زندگی دارند که در اختیار هلال‌احمر نیست. وی خاطرنشان کرد: درپی زلزله ۶.۱ ریشتری روز جمعه دهم آذرماه چادر بین خانه‌های این منطقه توزیع شده است و همه خانه‌ها چادر دارند و اقلام گرمایشی هم به مردم منطقه داده شده است. 

خسارت به روستاهای کوهساران قابل توجه است
بخشدار کوهساران با اشاره به زمین‌لرزه دیروز گفت: زمین‌لرزه خسارت‌های زیادی را به جای گذاشته است.
محسن مظفری اظهار داشت: ۱۰ روز قبل زمین‌لرزه‌ای در کوهساران روی داد که خسارت‌های زیادی به جای گذاشت و اکثر مردم پس از زمین‌لرزه در چادر زندگی می‌کردند به همین دلیل زمین لرزه ۶.۲ ریشتری دیروز خسارت جانی و زخمی نداشت. وی بیان کرد: اکثر خانه‌هایی که در زمین‌لرزه ۱۰ روز قبل صدمه دیده بودند دیروز فرو ریخته‌اند که اکثرا خانه‌های فرسوده هستند.
وی شدت و مدت زمین لرزه دیروز را بیشتر از زمین لرزه قبل اعلام کرد و گفت: هوای امروز در منطقه زلزله زده بسیار سرد است و برخی از مردم به چادر و پتو نیاز دارند. 

زلزله شب دوشنبه استان کرمانشاه تلفات جانی نداشت
شب دوشنبه زلزله‌ای به بزرگی ۶ ریشتر ‌مرز عراق و کرمانشاه حوالی ازگله کرمانشاه را لرزاند و خوشبختانه این زلزله تلفات جانی نداشت.
به دنبال وقوع زلزله ۶ ریشتری شب دوشنبه در استان کرمانشاه برخی سایت‎های خبری از کشته‏‌شدن سه نفر در شهرستان سرپل‎ذهاب خبر دادند که این خبر از سوی رئیس مرکز فوریت‌های پزشکی استان کرمانشاه تکذیب شد.
مدرسی با اشاره به اینکه نیروهای اورژانس در آماده‎باش کامل به سر می‎برند، اظهار داشت: ۱۳ تیم از استان‌های معین و دو نیم نیز از شهرستان کرمانشاه در مناطق زلزله‎زده حضور دارند. وی با بیان اینکه نیروهای اورژانس از استان‌های مختلف تا پایان سال در مناطق زلزله‌‏زده حضور خواهند داشت، گفت: ۱۵ دستگاه آمبولانس و ۳۰ امدادگر تا پایان سال در این مناطق حضور دارند.
رئیس مرکز فوریت‌های پزشکی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه زلزله ۶ ریشتری شب دوشنبه در استان کرمانشاه تلفات جانی نداشت، اظهار کرد: مردم و همشهریان به شایعات فضای مجازی توجه نکنند.
مدیرعامل سازمان هلال‎احمر استان کرمانشاه نیز با اشاره به اینکه تیم‌های ارزیابی هلال‎احمر پس از وقوع زلزله‎ به‏ سرعت به منطقه اعزام شدند، اظهار داشت: خوشبختانه این زلزله هیچگونه تلفات جانی به دنبال نداشت.
امیریان با بیان اینکه ۳۰ نفر از نیروهای هلال‎احمر شب گذشته به منطقه ازگله اعزام شدند، گفت: با بررسی‌های انجام شده توسط تیم‌های ارزیابی مشخص شد که جز دو مورد تخریب منازلی که از قبل آسیب‎دیده بودند حادثه دیگری اتفاق نیفتاده است.
با توجه به اینکه مردم استان کرمانشاه این روزها از نظر روحی حال و هوای خوب و مناسبی ندارند، شایعات فضای مجازی نیز بر اضطراب و نگرانی آنها می‎افزاید. شایعاتی کوچک و بزرگ از انتظار برای یک زلزله بزرگ تا تلفاتی که هرگز اتفاق نیفتاده است. هر کدام از ما نیز با بازنشر پیامی که به صحت آن اطمینان نداریم به زنجیره انتشار این شایعات می‌پیوندیم و شخص یا اشخاص دیگری را در معرض فریب‌های این شبکه نامطمئن قرار می‎دهیم.

نویسنده: محسن رجبی

https://siasatrooz.ir/vdcbg5b89rhbg5p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی