دوشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۳:۲۶
کد مطلب : 119003

ورود به مرحله بمباران

افغانستان در حالی طی هفته‌های اخیر با ناآرامی‌ها و تقابل میان دولت مرکزی و طالبان مواجه است که در اقدامی تامل برانگیز...
افغانستان در حالی طی هفته‌های اخیر با ناآرامی‌ها و تقابل میان دولت مرکزی و طالبان مواجه است که در اقدامی تامل برانگیز کنث مکنزی رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در منطقه گفته است آمریکا حملات هوایی خود را طی چند روز گذشته درحمایت از نیروهای افغان افزایش داده و آماده است تا در صورت ادامه حملات طالبان سطح این حمایت را طی هفته های پیش رو بالا برد. حال این سوال مطرح است که چرا آمریکا پس از چند هفته سکوت و در حالی که همچنان در حال مذاکره با طالبان است چنین موضوعی را مطرح کرده است؟ نگاهی به سیاست‌های راهبردی آمریکا در جهان نشان می‌دهد که این کشور همواره پیروز جنگ های بدون فاتح بوده است. تفرقه انداز و حکومت کن استراتژی اصلی آمریکایی‌هاست که بر اساس آن با ایجاد سایش میان جریان‌های مختلف سعی در وابسته سازی و تحمیل خواسته‌هایش به کشورها دارد. این رویکرد چنان است که اوباما در سال ۲۰۱۴ اعلام می‌کند که هدف آمریکا نابودی داعش نیست بلکه مدیریت آن در جهت اهداف خویش است. این رویه ۲۰ سال در افغانستان در قبال القاعده و طالبان و ۱۸ سال است که در عراق با حفظ حزب بعث اجرا شده است. اکنون پیشروی گسترده طالبان مغایر با این سیاست آمریکاست لذا واشنگتن با بمباران هدفمند طالبان به دنبال باز گرداندن توازن قوا برای جنگی بی‌پایان در افغانستان است تا در سایش همزمان دولت مرکزی و طالبان آنها را به پذیرش خواسته‌های آمریکا وادار سازد. البته آمریکا از فضای هرج و مرج برای زمینه‌سازی جهت جایگزین سازی نیروهای اطلاعاتی و جاسوسی به جای نیروهای رزمی در افغانستان بهره می‌گیرد.
نکته مهم دیگر در دامن زدن آمریکا به بحران افغانستان اهداف در قبال کشورهای منطقه است. آمریکا به دنبال ایجاد پایگاه نظامی در پاکستان و بعضا تاجیکستان است. با توجه به اینکه کشورها آسیای مرکزی و قفقاز به دلیل نزدیکی با روسیه با طرح آمریکا همراهی نخواهند کرد، تمرکز آمریکا بر پاکستان است. با توجه به مخالفت مردم و دولت پاکستان با این طرح، آمریکا از یک سو با بحرانی‌تر ساختن تحولات افغانستان به دنبال فشار جهانی بر اسلام آباد است و از سوی دیگر برخی بازیگران منطقه‌ای را نیز در این چارچوب به کار گرفته است چنانکه فیصل بن‌فرحان وزیر خارجه سعودی، این هفته قرار است به اسلام آباد سفر ‌کند.
شواهد امر نشان می‌دهد که هدف سفر، رایزنی جهت متقاعد کردن پاکستان برای در اختیار گذاردن یک پایگاه نظامی در شمال این کشور به نظامیان آمریکایی برای تسلط بر اوضاع افغانستان و پشتیبانی از تحرکات گروه‌های تروریستی است.با توجه به آنچه ذکر شد می‌توان گفت که اقدامات آمریکا در افغانستان در کنار آنکه برای تحمیل جنگی بدون فاتح به این کشور است زمینه‌سازی برای اجرای ابعاد جدیدی از نظامی‌گری آمریکا در منطقه است که محور آن را تقویت اطلاعاتی و جاسوسی در افغانستان و گرفتار سازی پاکستان در بازی دادن پایگاه نظامی به آمریکاست که تهدیدی بزرگ برای امنیت و موقعیت منطقه‌ای اسلام آباد خواهد بود.

نویسنده: قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcbg9b8frhb8gp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی