سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۱:۵۳
کد مطلب : 100201
شوک جامعه مداحی، سوء‌استفاده رسانه‌های معاند و موج‌سواری برخی

یک شایعه و سکوتی کَر کننده

یک شایعه و سکوتی کَر کننده

سه مداح توسط ماموران امنیتی اطلاعاتی دستگیر شدند... مداحان به جاسوسی موساد مشغول بودند... مداحان در حال لهو و لعب... مداحان... شایعه است دیگر اگر پاسخش را ندهی پی‌درپی توسعه می‌یابد و در فرآیند یک کلاغ، چهل‌کلاغ می‌رسد به جاهای باریک... شایعه از خیلی وقت پیش آغاز شد اما از توئیت ایمن‌آبادی نماینده مجلس منتصب به جناح اعتدالگرا قوت گرفت!
ایمن‌آبادی می‌خواست از وزیر خارجه و اشتباه صداوسیما در انتشار عنوان وی دفاع کند و با انتشار توئیتی در این راستا به کوتاهی که پس از دستگیری مداحان بر جامعه خبری رقیب سایه افکنده گلایه کرد. گلایه‌ای که باب بازگشایی تحلیل‌ها را باز کرد.
حالا یک روز فلان‌نیوز غربی برای این اتفاق تایید نشده سناریو می‌نویسد یک روز هم فلان رسانه بیگانه تحلیل می‌کند. یک روز هم شاید جناح رقیب برای فرار از پاسخگویی در برابر مطالبات و مواردی که در برجام، توتال، ۲۰۳۰ و... مطرح است ترجیح می‌دهد این موضوع را در افکار عمومی پررنگ‌تر کند... اما در خلال شایعات و تحلیل‌ها و سوء‌استفاده‌ها جای پاسخگویی صریحی که قائله را خوابانده و افکار عمومی نگران را که بعد از پخش اخبار جنجالی سعید طوسی حساسیتش به قشرهای مذهبی بیشتر شده، خالی است.
امروز نه جامعه مداحان و نه دستگاه اطلاعاتی و نه هیچ ارگان رسمی‌ای کوچکترین توضیحی درباره آنچه چند روز است با روان جامعه بازی می‌کند نمی‌دهند و از همه اینها دردناک‌تر سکوتی است که بر جامعه مداحی سایه افکنده.سکوتی که می‌تواند اوضاع را ناآرام‌تر کند. ای‌کاش می‌توانستیم صریح‌تر به برخی آقایان بگوییم که در عصر کنونی که هر ثانیه پر از اطلاعات راست و دروغ است نمی‌توان با سکوت از شایعات خانمان برانداز عبور کرد.
دنبال یک پاسخگو می‌گشتیم پاسخگویی که خیلی ساده به ما بگوید تعصبی در اینکه خطا را چه کسانی و در چه لباسی انجام داده‌اند وجود ندارد و جامعه اسلامی همانند اوایل انقلاب نه به پست، نه به جایگاه و نه به نسبت خویشاوندی خطاکار با مسئولان کاری دارد و نه با آنها رودربایسی می‌کند. تشنه شنیدن این سخن حداقل از زبان اعضای خانه مداحان بودیم که بگویند در راه مبارزه با مفاسد (هر فسادی اعم از اقتصادی و...) هم‌صنف نمی‌شناسد و اگر لازم باشد حاضر هستند در تقبیح عمل ثابت شده هم صنفی خود، هم شعری تلخ بسراید و بیانیه بدهد اما هر چه گشتیم کمتر یافتیم. حال ماجرا را به زم خودمان از چند وجه بررسی می‌کنیم.

چرا در مقابل شایعات منفعل هستید؟!
مهمترین سوال از افراد مطلع این است که چرا در قبال شایعات مطرح شده منفعلید و اجازه می‌دهید سناریوهای فلان رسانه معاند با روان جوانان بازی کندف این را می‌فهمیم که تا جرمی اثبات نشده نمی‌توان اعلامش کرد اما این را نیز می‌فهمیم که می‌شود حداقل اطلاعاتی درباره پرونده‌های حساسیت برانگیز منتشر کرد تا بازار گمانه‌زنی و موج‌سواری برخی و البته سوء‌استفاده رسانه‌های معاند بسته شود. مهم نیست که چه زمانی قرار است اصل داستان را بگویید مهم این است که اگر دیر اطلاع‌رسانی کرده و پاسخگویی را به تعویق بیندازید می‌تواند خساراتی برای جامعه ایجاد کند که شاید بخشی از آن جبران نشدنی باشد. یادتان هست که درباره شایعات پیش از.. و سکوت در زمان طلایی چه رخدادهایی پیش آمد؟! کمترین آسیب سکوت در عصر رسانه این است که باعث می‌شود وقتی به حرف می‌آییم کسی صدایمان را نشنود و سناریویی که قبلا خوانده است را باور کند. تازه اگر براساس تاثیر رسانه‌های غرب این تفکر به جامعه تزریق نشود که سکوت‌کنندگان هم‌ دستند!

ساز و کار برخورد با خاطیان چیست؟!
این نخستین سوالی است که از هر صنف و قشری می‌شود، اگر کسی در لباس شما خطایی کند چه ساز و کاری برای تنبیه او دارید؟!
این سوال طبیعی‌ترین سوال ممکن است، چراکه با نگاهی به اصناف خیلی ساده در می‌یابیم که این رویه در بین آنها مرسوم است، مثلا با تخلف وکیل پروانه وکالتش در خطر قرار می‌گیرد و با خطای پزشک پروانه طبابتش! با خطای تاجر مجوز تجارت تهدید می‌شود و با خطای نماینده مجلس تایید اعتبارش! این طبیعی‌ترین سوال ممکن از جامعه مداحان است که چرا با اثبات تخلف یک مداح ادامه فعالیت اویی که با روح و روان مردم سر و کار دارد و اعتقادش را تحت تاثیر قرار می‌دهد برخوردی درخور نمی‌شود؟!
نمونه آن هم می‌توان به اتفاقات گوناگون از جمله درز ویدئویی در سال‌ها قبل از هلالی اشاره کرد که او را در کنار قلیان و دو خانم بد حجاب نشان می‌داد! طبیعی است که حساسیت جامعه به این افراد بالا بوده و بخواهند که با فردی که خاطی است حتی در حد یک قلیان کشیدن برخورد شود، چراکه درست یا غلط او الگوی بخش عظیمی از جوانان هیاتی شده است.

ترس از تخریب رقیب کلی تا کجا؟!
گاهی شنیده می‌شود که به دلیل ترس از تخریب رقبا و توسعه انگ خطاکار به قشر خاص مجبور می‌شوند که سکوت کنند! اما در پاسخ به آنهایی که این تفکر را دارند باید پرسید مگر خطاکارانی که در جناح رقیب گاها توسط خودشان برخورد شده باعث شده که کل آن طیف محکوم شوند؟! مگر وقتی که جاسوسی در تیم مذاکره‌کننده کشف شد یا جاسوسی در خانه حسام‌الدین آشنا یا باغ رئیس سازمان انرژی اتمی دستگیر شد این اتهام به آنها و به دولت تسری پیدا کرد که حالا بخواهد اتهام تخلف یک مداح یا یک مدرس قرآن به همه آن جامعه تسری یابد؟!
آنچه باعث می‌شود افکار عمومی این تخلف را به جامعه خاصی تسری دهد سکوت بی‌موقع است. دقیقا الان وقتی است که باید جامعه مداحی بی طرفی خود را اثبات کرده و بگوید تخلف در صورتی که اثبات شود خودش نخستین شاکی است نه اینکه سکوتی کر کننده بر پیکره آن سایه افکند و اجازه دهد اخبار مسموم افکار جامعه را سمی کرده و بر آنها تسلط یابد. اقدامات اینچنینی و به موقع قطعا علاوه بر اثبات بی‌طرفی فعالین فرهنگی - مذهبی می‌تواند مانعی بزرگ بر اهداف سوء معاندین ایجاد کرده و اجازه ندهد که تخلفات عنصرهای معمولی در لباس‌های متفاوت به اصل صنف خاصی ابهام ایجاد کند.

اگر طرف بی‌گناه بود؟!
در مواجهه با رویه‌ای که بالا گفته شد و انتظاراتی که بیان شد عده‌ای می‌پرسند اظهارات شتابزده و بدون تایید جرم می‌تواند حواشی خودش را داشته باشد و اگر ثابت شد طرف مورد انتقاد بی‌گناه بوده نمی‌توان آن را جمع کرد! اما در پاسخ به این قشر که تا زمان اثبات اتهام تصمیم می‌گیرند سکوت محض پیشه کنند باید گفت. برخی زمانها سکوت خود سمی مهلک است که می‌تواند تبعات بدی را بر جامعه تحمیل کند، ضمن آنکه اظهارات و اعلام برائت از خطاکار کاری است که تنها در مورد افراد یاد شده نباید صورت گیرد بدان معنی که واکنش‌ها از مسئولان قضایی تا اطلاعاتی و حتی جامعه مداحان باید اینگونه باشد که شرطی عنوان شود مثلا بگویند «اگر ثابت شود اینطور برخورد می‌کنیم و تعصبی نداریم و جملاتی نظیر همین».
در هر صورت به نظر می‌رسد در واکنشها به شایعاتی که به حقیقت نزدیک است و از سوی افرادی منتسب به طیف خاص عنوان می‌شود هنوز برخورد مناسب را فرانگرفته و نمی‌دانیم که سکوت در برخی موارد به شایعه دامن می‌زند همانطور که در برخی موارد دیگر سخنرانی‌های نادرست می‌تواند اوضاع را بدتر کند. به نظر می‌رسد برای احترام به افکار عمومی لازم است حداقل مداحان اظهاراتی را در مورد شایعات موجود و برخورد با خاطی در صورت تایید جرم داشته باشند.

پاسخگویی سماواتی به سیاست روز: اثبات شود مداحی خطا کرده برائت می‌جوییم
حاج محسن طاهری اولین فردی است که با او تماس می‌گیریم، او بعد از شنیدن اینکه نظرتان در مورد شایعات دستگیری مداحان چیست و آیا در صورت اثبات جرمشان تعصب خاصی نشان می‌دهید، می‌گوید: «تحلیل‌های خودتان درست‌تر بود همان که گفتید نباید تعصب داشت اما من تنها یک مداح هستم و سخنانم اثر ندارد و کاره‌ای در مملکت نیستم که اظهارنظر کنم با آقای خجسته رئیس خانه مداحان تماس بگیرید!»
برخورد حاج حسین حقی با سیاست روز اما متفاوت است او ضمن اعلام اینکه اجازه بدهید وثوق خبر معلوم شود بعد صحبت کنیم با گفتن «ببخشید یک لحظه...» تلفن را قطع کرده و به تماس‌های مکرر ما پاسخ نمی‌دهد...
یکی از نزدیکان به مداحان اما خیلی راحت می‌گوید طبیعی است که تا اثبات نشدن ماجرا درباره همکارشان سکوت کنند و شما هم رویه را ادامه ندهید...
حاج علی قربانی هم بعد از شنیدن سوال با گفتن اینکه «موقعیت ندارم.» می‌خواست تلفن را قطع کند که در مقابل پرسش ما که چه زمانی زنگ بزنیم گفت: «بعد از اثبات ماجرا...»
سازور با گفتن اینکه در مشهد جلسه دارد تلفن را قطع کرد البته او نمی‌دانست قرار است درباره چه چیزی سوال بپرسیم.
میرداماد، مطیعی، احمدی (روابط عمومی خانه مداحان)، بنی‌فاطمه، آهنگران و... همه مداحانی بودند که تلفن را جواب ندادند.
اما در مقابل این افراد حاج محمدمهدی سماواتی مدل خاصی داشت، او با اشاره به این نکته که «آرزو می‌کنیم شایعات حقیقت نداشته باشد و دعا می‌کنیم...» در پاسخ به اینکه اگر تخلفی از هر مداحی دیده شود آیا شما به عنوان کسی که مداح هستید و فرد خاطی جامعه مداحی را خدشه‌دار کرده از او شکایت می‌کنید به سیاست ‌روز گفت: «قطعا همینطور است، کسی که در این صنف خطا کند، اولین خطا و ضربه متوجه قاطبه مداحین می‌شود و قطعا ما هم درباره آن صحبت کرده و هم محکومش می‌کنیم و هم از آن خطا اعلام برائت خواهیم جست، و همانطور که وقتی کاری ارزشی است از آن حمایت می‌کنیم اگر اثبات شود مداحی خطا کرده (حتی ده سال دیگر مداحان دیگر) قاطعانه از او اعلام برائت می‌جوییم.»

نویسنده: سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdcbggb88rhbg5p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی