?>?> ايران نيازمند قوانين جديد براي مبارزه جدي با توسعه مواد مخدر | سیاست روز
چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۰۳:۰۰
کد مطلب : 92795
سير تحول مبارزه با مواد مخدر در ايران؛

ايران نيازمند قوانين جديد براي مبارزه جدي با توسعه مواد مخدر

ايران نيازمند قوانين جديد براي مبارزه جدي با توسعه مواد مخدر

به بهانه آخرين روز از هفته مبارزه با مواد مخدر و اوضاع ايران بعد از پيروزي جمهوري اسلامي ايران در مبارزه با مواد مخدر و افرادي كه در اين زمينه سنگ اندازي مي كردند صحبت خواهيم كرد.
کشت خشخاش در۴۰هزار هکتار از اراضی کشور، ماجرای تریاک کوپنی و واردات آن در دولت موقت، ترک کردن به‌واسطه اسم خلخالی، گزارش محرمانه کمیته به امام، راه‌اندازی جزیره معتادان و... اتفاقاتي است كه براي مبارزه با مواد مخدر از ابتداي پيروزي جمهوري اسلامي ايران در كشور صورت گرفته است.

ایرانِ طاغوتي بزرگترین تولیدکننده مخدر دنیا
ایران پیش از انقلاب و در دوران پهلوی، اولین کشور تولید خشخاش، مرفین و هروئین در دنیا بود به طوری که ایران را به عنوان بزرگترین قاچاقچی دولتی در دنیا می‌شناختند؛ این شرایط در حالی بود که آمار رسمی پهلوی نیز سطح زیر کشف خشخاش در ایران را ۳۲ هزار هکتار عنوان کرده بود ولی آمارهای غیر رسمی که به واقعیت نزدیک‌تر است، از سطح زیرکشت خشخاش در بیش از ۴۰ هزار هکتار از زمین‌های زراعی کشور حکایت داشت. این تولید به شکلی بود که تمام تولید مواد مخدر در آن زمان تحت مدیریت دولت قرار داشت و با مدیریت حکومت پهلوی، قاچاق مواد مخدر در داخل و خارج کشور مدیریت می‌شد. در همين زمينه سردار مهدی ابویی رئيس سابق مبارزه با مواد مخدر توضيحاتي را ارائه كرده است كه در نوع خود جالب توجه است:

«تریاک کوپنی» در دولت موقت
اما به هر حال اینطور نبود که به طور ناگهانی و پس از انقلاب، شرایط تغییر کند، چرا که تا سال ۵۸ هم در کشور کشت صورت مي گرفت. البته با پیروزی انقلاب اسلامی، دیگر مدیریتی بر تولید کشت خشخاش در کشور وجود نداشت و شاهد این موضوع نیز اقدامی بود که در دولت موقت برای خرید تریاک از کشور هند برای معتادان سالخورده داخل کشور انجام شد.
پیش از انقلاب در دوران پهلوی، مصوبه‌ای مبنی بر واگذاری تریاک به صورت کارتی یا اصطلاحاً کوپنی به معتادان بالای ۶۰ سال شکل گرفته بود که البته در این میان جوانترها هم با جعل گواهی پزشکي، از این سهمیه دولتی استفاده می‌کردند؛ پس از انقلاب و در دوره دولت موقت هم این روال مطابق رویه قبل ادامه یافت ولی با این تفاوت که دولت موقت پس از انقلاب به دلیل عدم مدیریت بر کشت خشخاش در کشور، هیچ منابعی برای تامین تریاک مورد نیاز این امر نداشت. لذا دولت موقت مصوب کرد که برای تامین تریاک مورد نیاز، تریاک را از کشور هند خریداری کند.

خلخالی و مواد مخدر
در آن زمان امام خمینی در حالی سخنرانی تاریخی خود در موضوع توطئه آمیز بودن قاچاق مواد مخدر را ایراد کرد که این سخنان نشان داد امام نه تنها در مسائل دینی، که در مسائل تاریخی و اجتماعی نیز به تمام ابعاد مسلط است و از حیله انگلیسي‌ها که از زمان صفویه پای مواد مخدر را به ایران بازتر کردند و در زمان ناصرالدین شاه، آن را به نقطه اوج خود رساندند، مطلع است؛ لذا حضرت امام با درک حمایت انگلیس از توسعه مصرف تریاک در کشورمان، در آن سخنرانی تاریخی، قاچاق مواد مخدر را نقشه و توطئه استعمار و دشمنان انقلاب و ایران خواند و برای نخستین بار موضوع مواد مخدر را به موضوعی امنیتی تبدیل کردند.
همچنین تا پیش از امام خمینی (ره) از هیچیک علمای اسلام، هیچ حکم فقهی در خصوص قاچاق مواد مخدر وجود نداشت ولی امام خمینی با درک صحیح موضوع، حکم به افساد فی‌الارض قاچاقچیان مواد مخدر دادند.
این سخنان امام و این جملات ایشان در آن زمان هشداری جدی به دولت و شورای انقلاب بود و تکلیف را مشخص کرد و شورای انقلاب، اولین قانون در موضوع مبارزه با مواد مخدر را در اوایل سال ۵۹ تصویب کرد که طی آن رسیدگی به جرائم مواد مخدر به دادستانی انقلاب اسلامی ویژه مبارزه با مواد مخدر واگذار شد و اولین رئیس این دادستانی هم مرحوم آقای خلخالی بود که از سوی امام به این سمت منصوب شد. انتصابی که با توجه به قاطعیت و شدت عملی که از آقای خلخالی معروف بود، نشان‌ از اراده امام خمینی (ره) در برخورد قاطع با محکومان مواد مخدر داشت.
خلخالی در آن دوره کار را محکم شروع کرد و ماحصل اقداماتی که در خلال نیمه دوم سال ۵۹ تا پایان سال ۶۲ انجام شد، آن بود که در این مدت تولید خشخاش و هرگونه مواد مخدر را (در شرایطی که پیش از آن، بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در دنیا بودیم) در کشور ریشه کن کرد.
حتی حضور آقای خلخالی در این جایگاه، تاثیر روانی بسیاری داشت و تعداد زیادی از معتادان کشور، از ترس شدت عمل آقای خلخالی اعتیادشان را ترک کردند. نباید فراموش کرد تمامی این اقدامات در شرایطی در کشور انجام شد که ما در دوران جنگ قرار داشتیم و این مسئولیت بر عهده کمیته انقلاب اسلامی با تعداد نیروهای محدودی که داشت گذاشته شده بود. البته آقای خلخالی تعدادی از نیروهای سپاه و پاسدار را در تهران و برخی از شهرهای دیگر هم تحت امر خود درآورد و از آن‌ها برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر کمک گرفت.به عبارت دیگر اولین دوره درخشان مبارزه با مواد مخدر در کشورمان با اقدامات آقای خلخالی به نتیجه رسید.

دهه شصت و مبارزه با مواد مخدر
از سال ۶۳ به بعد و به دنبال ریشه کن شدن کشت و تولید مواد مخدر در ایران، گروه‌های مسلح ترانزیت مواد مخدر در افغانستان و پاکستان که جایگزین ایران در تولید مواد مخدر شده بودند، شکل گرفت. این تغییر به دنبال آن بود که سازمان‌های امنیتی قدرت‌های بزرگ دنیا که مدیریت تولید و قاچاق دنیا را در دست دارند، تصمیم گرفتند که مرکز تولید مواد مخدر به دلایل مختلف نباید از غرب آسیا جابجا شود، از این رو پس از حمله شوروی به افغانستان، این کشور را جایگزین ایران کردند.
این مساله با توجه به سابقه خو گرفتن ایرانیان در ۴۰۰ سال اخیر با مواد مخدر باعث شد که از سال ۶۳ به بعد، گروه‌های مسلح ترانزیت مواد مخدر در شرق کشور شکل بگیرند و به دلیل همزمانی با جنگ تحمیلی، توانستند قوت بیشتری هم بگیرند.
در سال ۶۵، مجلس مصوبه‌ای را تصویب کرد و مبارزه با مواد مخدر را به کمیته انقلاب اسلامی سپرد؛ پس از آن هم در سال ۶۶ کمیته انقلاب اسلامی، یک تیپ از لشکر روح‌الله را که در جبهه‌ها، مستقر کرده بود به سیستان منتقل کرد و با تحویل گرفتن پاسگاه‌های ژاندارمری که در مسیر ترانزیت مواد مخدر قرار داشتند، نیروهایش را در این منطقه استقرار داد.

«جزیره» معتادان
آن زمان قرار شد که اردوگاهی با شرایط سخت برای برخی از معتادان هروئینی که بارها ترک داده شده ولی مجدداً به اعتیاد بازگشته بودند، ایجاد شود لذا در بررسی‌های انجام شده قرار شد تا یکی از جزایر خالی از سکنه خلیج فارس به این امر اختصاص یابد؛ در بررسی‌های بعدی جزیره «فارور» برای این امر برگزیده شد.
شهید لاجوردی در آن زمان رئیس سازمان زندان‌های کشور بود و آن سال من به همراه ایشان (در سال ۶۸) به این جزیره رفتيم و قرار شد تا در این جزیره کلیه امکانات زندگی برای این معتادان درنظر گرفته شود و با توجه به اینکه این جزیره قابل فرار نبود، قرار شد پس از اسکان معتادان در این جزیره خالی از سکنه، خودشان امورات روزمره‌شان همچون پخت غذا و مدیریت اردوگاه را به عهده گیرند؛ البته این اردوگاه به سازمان بهزیستی واگذار شد ولی قرار بود تامین امنیت این اردوگاه از خارج از جزیره بر عهده کمیته باشد. در آن سال، یک میلیارد تومان هزینه راه‌اندازی اردوگاه جزیره و فراهم کردن مکان خواب، حمام، آشپزخانه و ... آن شد به بهزیستی سپرده شد.
یک بار تعدادی از معتادان به این جزیره اعزام شدند حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر بودند؛ به هر حال اسم این اردوگاه چنان رعب و وحشتی در دل معتادان انداخته بود و اسم «جزیره» چنان پیچیده بود که بسیاری از خانواده‌های معتادان از ترس فرستادن آن‌ها به جزیره، متعهد می‌شدند خودشان معتادان‌شان را ترک دهند.
اما اكنون لازم است بررسي شود كه آن تهديدات كارساز با توسعه كنوني مواد مخدر لازم است دوباره عملياتي شود يا تنها در دوره خاص خودش جواب داده و اكنون راه حل ديگري براي مديريت مبارزه با مواد مخدر بايد اتخاذ كرد. 

كشف ۱۷ تن انواع مواد مخدر و روان‌گران در هفته گذشته
معاون مقابله با عرضه و امور بين‌الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر از كشف ۱۶ تن و ‏‏۸۳۲ كيلوگرم انواع مواد مخدر و روان‌گردان در كشور طی يك هفته گذشته خبر داد.
به گزارش مهر ،اسداله هادي‌نژاد با اعلام اين خبر گفت: كل كشفيات موادمخدر در اين مدت ۱۶۸۳۲ كيلوگرم و بيشترين حجم مواد مكشوفه از نوع ترياك به ميزان ‏‏۱۳۷۴۳ كيلوگرم بوده است كه ۸۱ درصد از مجموع كشفيات را شامل مي‌شود.
وي افزود: در اين مدت نيز ‏‏۲۱۶۷‏ كيلوگرم حشيش، ‏‏‏۲۶۸‏‏ كيلوگرم هروئين، ‏‏۴۹۹‏ كيلوگرم پيش‌ساز، ‏۲۷‏ كيلوگرم مرفين و ‏۳۵‏ كيلوگرم شيشه كشف و ضبط شده است.
معاون مقابله با عرضه ستاد با بيان اينكه اين ميزان از كشفيات طي ‏‏۷۰۶‏‏ فقره عمليات صورت گرفته است، گفت: سرانه كشف مواد به ازاي هر عمليات نيز بالغ بر ‏۲۴‏ كيلوگرم است .
هادي نژاد با بيان اينكه بالغ بر ۷۱ درصد كشفيات اين دوره زماني مربوط به پنج استان كشور است ،‌ گفت: بيشترين كشفيات مواد مخدر با ‏‏۵۳۴۲‏‏ كيلوگرم مربوط به استان سيستان و بلوچستان است كه ‏‏۳۱ درصد كل كشفيات استان‌ها را شامل مي‌شود، پس از آن اصفهان با ‏۲۲۵۴‏ كيلوگرم، هرمزگان با ۱۷۸۷ كيلوگرم، كرمان با ۱۷۲۱ كيلوگرم و يزد با ۱۶۰۷ كيلوگرم ‏‏‏در رتبه بعدي قرار دارند.‏
به گفته وي در اين مدت، ‏‏۷۳۵۴‏ متهم دستگير شده‌اند كه از اين تعداد ‏‏۴۳۶۵‏ نفر مربوط به اجراي طرح پاكسازي مناطق آلوده بودند و مابقي متهمان ‏‏۲۸۹۱‏‏ نفر بوده‌اند كه ‏‏۱۳۲۰‏‏ نفر از آنان مرد و مابقي زن هستند، همچنين در اين مدت ‏۲۳۱ دستگاه خودرو، ۱۷ دستگاه موتور سيكلت، ۵۴ قبضه سلاح‏ توقيف شد.
هادي‌نژاد بيان داشت: در راستاي اجراي عمليات پاكسازي مناطق آلوده در ۲۴ استان كشور مجموعاً تعداد ۲۲۸ نفر قاچاقچي ، ۲۰۹۹ متهم توزيع كننده و خرده فروش و ۲۱۸۶ نفر معتاد ‏متجاهر ‏دستگير شدند.
معاون مقابله با عرضه و امور بين‌الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر از كشف ۱۶ تن و ‏‏۸۳۲ كيلوگرم انواع مواد مخدر و روان‌گردان در كشور طی يك هفته گذشته خبر داد.

https://siasatrooz.ir/vdcbszb9.rhb59piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی