?>?> بافت آپانديسي شهر ديده نمي‌شود | سیاست روز
يکشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۱:۰۴
کد مطلب : 88998
۱۱درصد جمعیت کشور در حاشیه شهرها زندگی می‌کنند

بافت آپانديسي شهر ديده نمي‌شود

بافت آپانديسي شهر ديده نمي‌شود

ظهور و پيدايش حاشيه نشيني هم در ايران و هم در جهان، همزاد و همراه پديده مهاجرت و تاحدي پيامد آن بوده است.حاشيه نشيني در مقياس وسيع و معناي جديد به دوره پس از وقوع انقلاب صنعتي در اروپا و سپس سرايت آن به ساير نقاط جهان برمي گردد.
در ايران نيز پس ازآغاز نوسازي اقتصادي و اجتماعي و دسترسي روستاها به خدمات جديد بهداشتي،آموزشي و نيزمكانيزه شدن كشاورزي و تغيير الگوي مديريت روستائي از يك سو و ظهور اقتصاد نفتي و قطع‌ وابستگي به كشاورزي از سوي ديگر مهاجرتهاي روستابه شهر آغاز و در پيامد آن پيدايش حاشيه نشيني پيرامون شهرهاي بزرگ نمايان شد. بنابراين به تدريج اغلب شهرها به ويژه شهرهاي بزرگ به مراكزي براي استقرار و اسكان مهاجرين تبديل مي شود. به اين ترتيب، حاشيه نشيني ودر جديدترين بيان (اسكان غير رسمي) بعنوان بافت آپانديسي شهري در ايران با قدرت تاثيرگذاري بالا به دليل حجم قابل توجه ساكنين و مسائلي چون رشد سريع جمعيت، اشتغال غير رسمي و آسيب هاي خاص، خود را بر شهرهاي كشور تحميل كرده است.

حاشيه نشين كيست؟
۱-حاشیه نشینی نوعی زندگی است که با سه شیوه رایج زندگی شهری و روستائی متفاوت بوده و با ویژگیهای اجتماعی و اقتصادی مخصوص به خود بافت فیزیکی معینی بوجود آورده است که با ساکنین بافت اصلی شهر زندگی میکنند.
۲- حاشیه نشینان افرادی هستند که از حالت تولیدی گذشته خود بیرون آمده و به صورت مازاد نیروی انسانی در حاشیه شهرها که مملو از مهاجرین است سکنی گزیده اند آنان عمدتاً به شکل مازاد نیروی انسانی از روستاها و شهرهای کوچک به این منطقه جذب شده اند.
۳-حاشیه نشینان کسانی هستند که در تمام کشورهای جهان در حاشیه و اطراف شهرهای بزرگ زندگی کرده و اکثریت قریب به اتفاق آنان مهاجرند.(اسماعیل قرائی مقدم – جامعه شناس)
۴-حاشیه نشینان شهری یا گتوهها(Getto) معمولاً از اقلیتهای شهری هستند که به علت جذب نشدن در متن شهرها به صورت پدیده گتوی مذهبی ،قومی یا زبانی تشکیل شده اند و بوسیله موانع فیزیکی و انسانی ازبقیه بخشهای شهری جدا می شوند(پیتر هاگت)
۵-تعریف عددی: محله حاشیه نشین جائی است که هنگام آمار گیری بیش از ۵۰درصد جمعیت آن محله به یک مذهب -نژاد ، زبان و یا پایگاه اجتماعی – اقتصادی جدا از اکثریت مردم شهر تعلق داشته باشند.
۶-تعریف ساختاری: محله ای که درآن خانه ها روبه ویرانی ویا فرسودگی گذاشته وازمصالح کم دوام یا بی دوام ساخته شده است .
۷- حاشیه نشین کسی است که در شهر زندگی می‌کند ولی جذب نظام اجتماعی نشده است.
۸-(( محله حاشیه نشین جائی است که در آن خانه ها رو به ویرانی گذاشته و از مصالح کم دوام و بی دوام ساخته شده ،درآنها فرهنگ فقرکاملاً غلبه دارد و شاهد جایگزینی توده های روستائیان در آنها هستیم.))

مشکلات بهداشتی درمانی كه بيم مي دهند
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درخصوص وضعیت بهداشتی حاشیه نشینان شهرهای بزرگ کشور گفت: نزدیک به ۱۱ درصد جمعیت كشور در حاشیه شهرها به ‌ویژه كلان‌ شهرها زندگی می کنند.
عبدالرحمان رستمیان در گفت و گو با پانا، درخصوص جمعیت آمار حاشیه نشینان شهرها اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۹ میلیون نفر در حاشیه شهرها سکونت دارند به طوری که می توان گفت نزدیک به ۱۱ درصد جمعیت كشور در حاشیه شهرها به ‌ویژه كلان‌ شهرها زندگی می کنند.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه تاکنون برنامه ای عملیاتی برای اصلاح وضع حاشیه نشینی در کشور وجود نداشته، تصریح کرد: یکی از برنامه‌ های جدی وزارت بهداشت باید ایجاد سیستم بهداشتی مناسب‌ برای جمعیت حاشیه نشینان شهرها باشد چرا که شبکه های بهداشتی مراکز حاشیه نشین در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
این نماینده مجلس در ادامه با بیان اینکه افزایش حاشیه نشینی مشکلات بهداشتی درمانی بسیاری را در پی دارد، خاطرنشان کرد: حاشینه نشینی علاوه بر مخاطرات اجتماعی که دارد، از نظر بهداشت و سلامت مردم نیز می تواند خطرآفرین باشد. متأسفانه اکثر مناطق حاشیه نشین از خدمات بهداشتی بی ‌بهره‌اند، و زباله ‌ها در این مناطق تهدید کننده سلامتی مردم به شمار می رود.
وی درخصوص برنامه های طرح تحول سلامت برای مردم حاشیه نشین شهرها نیز گفت: طبق اعلام وزارت بهداشت با آغاز مرحله دوم برنامه های طرح تحول نظام سلامت که در حوزه بهداشتی است، حاشیه ‌نشینان در تمام استان ‌های كشور به بسته های خدمات جامع دسترسی پیدا می کنند.
رستمیان اضافه کرد: در بسته حمایتی نظام سلامت، استقرار پزشک، پرستار، مددکار اجتماعی و روان ‌شناس در مراکز درمانی مناطق حاشیه نشین پیش ‌بینی شده ضمن اینکه ارتقای سطح سلامت و جلوگیری از ابتلا به بیماری ‌ها، اصلاح سبک زندگی و افزایش میزان باروری به‌ عنوان اولویت هایی است که برای مردم حاشیه نشین مد نظر قرار دارد.
وی درخصوص سرانه بهداشت و درمان روستاییان نیز گفت: بیش از ۲۰ میلیون نفر نیز در روستاها سکونت دارند که سرانه درمان آنان بسیار پایین است و این میزان باید در برنامه هایی که وزارت بهداشت اجرا می کند، گنجانده شود.

حرف آخر
با توجه به مشكلات اقتصادي كه در كشور ما نمود عيني پيدا كرده است مفهوم حاشيه نشيني افزايش پيدا كرده است و اين بدين معناست كه بايد فكري اساسي به حال يازده درصد مردمي بكنيم كه اين روزها به عنوان بافت آپانديس شهرها شناخته مي شوند.
همان يازده درصدي كه اگر آنها را رها كنيم اين پتانسيل را در خود دارند تا زندگي ۸۹ درصد باقي مانده را به بدترين شكل ها تحت تاثير قرار دهند.

https://siasatrooz.ir/vdcbw9bw.rhbw9piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی