?>?> طالبانیسم و افغانستان | سیاست روز
شنبه ۲۶ تير ۱۴۰۰ - ۲۳:۲۴
کد مطلب : 118888

طالبانیسم و افغانستان

افغانستان و پاکستان دو همسایه شرقی ج.ا.ایران از زمان استقلال و کودتاهای متعدد دراین دوکشور...
افغانستان و پاکستان دو همسایه شرقی ج.ا.ایران از زمان استقلال و کودتاهای متعدد دراین دوکشور، شاهد یک نوع بی ثباتی و ایدئولوژی محوری با تفکر سلفی گری بوده است. نفوذ اسلام درپاکستان از زمان استقلال این کشوردرسال ۱۹۴۷ و جدا شدن از هند به عنوان یک کشور هندو ،پایه های ایدئولوژی محوری را دراین کشوربنا نهاد وتقابل اسلام گرایان با تکنوکرات های این کشور ازهمان ابتدا جهت رسیدن به قدرت سیاسی آغاز شد. اسلام گرایان پس از سقوط ذوالفقار علی بوتو وکودتای ژنرال ضیاء الحق با کمک وی بتدریج درجامعه پاکستان قدرت گرفتند وضیاء الحق با ایدئولوژیزه کردن جامعه پاکستان دست سلفی ها را درجامعه این کشور باز کرد و پس از اشغال افغانستان در دسامبر ۱۹۷۸ توسط ارتش سرخ شوروی و کودتای ژنرال دوستم خان درکابل ، سناریوی آمریکا وپاکستان برای جنگ مقدس و اعزام مجاهدین مسلمان به نبرد با کفار روس رقم خورد.
آمریکا وپاکستان جهت توقف پیشروی ارتش سرخ به مرزهای پاکستان و آب های گرم دریای عمان ، با سازماندهی مجاهدین افغان که عمدتا عرب افغان بودند ، جنگ با روس ها رابه مدت ۱۰ سال ادامه دادند ودراین مدت مجاهدین افغان با سازماندهی نظامی و سیاسی خود قدرت گرفتند و پس ازخروج نیروهای روس از افغانستان، این گروه تحت عنوان طالبان با ساختار و رهبران سیاسی مشخص بتدریج از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ ۹۰درصد خاک افغانستان را اشغال کردند و دولت اسلامی رارسما دراین کشورتشکیل دادند. امارات عربی متحده وعربستان به عنوان اولین حامیان این دولت رسمیت آن را پذیرفتند و بن لادن وایمن الظوهری به عنوان رهبران القاعده، فرماندهی ورهبری نظامی ومعنوی این گروه را برعهده گرفتند .
طالبان درآن زمان به دنبال تشکیل یک حکومت اسلامی جهانی با تفکر سلفی ووهابی بود ومقابله با آمریکا را دررئوس اهداف خود قرار داد واین درگیری های محدود در کنیا ،یمن ... به ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ وانفجارهای برج های دوقلو نیویورک ختم شد، تا آمریکا به بهانه جنگ با طالبان درافغانستان به اشغال این کشورمبادرت ورزد وپس از حدود بیست سال به این اشغال ادامه دهد.
گروه طالبان پس از شکست از آمریکا ونیروهای ائتلاف ،درنوامبر ۲۰۰۱ بتدریج به بازسازی خود پرداختند ودولت مردمی افغانستان نیز نتوانست در طول این دودهه بر مشکلات سیاسی، اقتصادی وامنیتی این کشورفائق آید وطالبان نیز با یارگیری وسازماندهی مجدد خود درطول این دودهه به یک دولت درسایه درحکومت افغانستات تبدیل شد.
طالبانیسم به نوعی فرزند ناخلف القاعده و مدارس مذهبی شمال پاکستان است که با دلارها سعودی وحمایت سیاسی دولت وقت پاکستان (دهه ۱۹۸۰ و دوران جنگ سرد ) متولد شد و قدرت گرفت وپس از جنگ افغانستان این گروه بدنبال تشکیل یک دولت بودند که افغانستان بی ثباتع و جنگ زده بهترین گزینه برای تشکیل این دولت محسوب می شد. وعلی رغم ادعاهای آمریکا وغرب مبنی برمقابله با تروریسم مذهبی در افغانستان ، واشنگتن نتوانست ریشه این تفکر رادراین کشور بخشکاند وطالبان با سازماندهی نیروهای خود، مجددا توانست خود را بازیابی بنماید وبا تضعیف دولت مرکزی افغانستان ،درحال حاضر این گروه بدنبال تشکیل یک دولت وامارت اسلامی درافغانستان است . ودراین میان تفکر نئوطالبانیسم دیگر بدنبال خشونت طلبی منطقه ای و تنش با همسایگان خود نیست، بلکه بدنبال دیپلماسی با همسایگان و مشروعیت سازی خود می باشد تا بتواند با تسلط برحکومت افغانستان خودرا رسمیت ببخشد. البته دراین میان مشخص نیست که طالبان افغانستان با تفکرافراط گرائی خود بتواند به راه دیپلماسی ادامه دهد. واین ابهامی است که نگرانی دولت های همسایه از جمله جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه غربی این کشوربرانگیخته است .ازطرفی نیز ترویج تفکرطالبانیسم ازطریق حتی دیپلماسی برای استان های شرقی وجنوب شرقی این نوع تفکر زیان بارخواهد بود چراکه اثر گذاری این تفکر براستان های سیستان وبلوچستان وهرمزگان که بیشترین جمعیت سنی رادارند ،می تواند خطرات امنیتی به بارداشته باشد .
نویسنده: رضا مهرعطا
 
https://siasatrooz.ir/vdcbwwb8wrhb8wp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی