دوشنبه ۸ تير ۱۳۹۴ - ۰۱:۴۳
کد مطلب : 92768
ماراتن نفس‌گير هسته‌اي براي حل اختلافات همچنان در سربالايي

مطالبات زيادخواهانه تنها گزينه روي ميز ۱+۵

مطالبات زيادخواهانه تنها گزينه روي ميز ۱+۵

در حالي که همه طرفين حاضر در مذاکره، تلاشي‌ پيگير در جهت حصول توافق هسته‌اي دارند اما برخي اعضاي ۱+۵ از راه نرسيده به تشديد اختلافات موجود دامن زدند تا همچنان به نتيجه رسيدن مذاکرات هسته‌اي با ترديد بيشتري روبرو شود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، محمد‌جواد ظريف در حالي ديروز هم براي چندمين‌بار با همتاي آمريکايي‌اش بر سر اختلافات موجود رايزني فشرده‌اي داشت كه وزير خارجه فرانسه دو روز گذشته كه براي رايزني با همتاي ايراني و امريكايي‌اش وارد هتل کوبورگ شده در بدو ورود خود در جمع خبرنگاران توافق با ايران را منوط به سه شرط برشمرد، محدوديت پايدار ظرفيت تحقيق و توسعه ايران، بازرسي‌هاي شديد از مراکز تاسيسات از جمله مرکز نظامي در صورت لزوم و بازگشت خودکار تحريم‌ها در صورت خودداري ايران از عمل کردن به تعهدات خود از جمله شروط فرانسه در آستانه توافق هسته‌اي احتمالي است.
لوران فابيوس پيشتر درباره گنجانده شدن بازرسي از اماکن نظامي ايران در توافق‌نامه هسته‌اي احتمالي ايران گفته بود. بهترين توافق اگر قادر به راستي‌آزمايي نباشد فايده‌اي ندارد.
شايد بتوان گفت مواضع تند فابيوس در بدو ورودش به وين با ديدارهاي اخير مقامات اين کشور با عربستان سعودي بي‌ارتباط نباشد اخيرا محمد بن‌سلمان جانشين وليعهد عربستان سعودي و وزير دفاع اين کشور به پاريس سفر کرده بود، سفري که به امضاي ۱۰ قرارداد مهم و بزرگ منجر شد.
در این سفر بود که «لوران فابیوس» در کنفرانس خبری مشترک با «عادل الجبیر» همتای سعودی خود گفت: «به (محمد‌جواد) ظریف (وزیر خارجه ایران) گفتم که امیدواریم به توافق برسیم اما این توافق باید قاطع و خوب باشد. ایران باید معاهدات بین‌المللی و همچنین مسئله بازرسی‌ها را بپذیرد. ورود هیئت‌های بازرسی (به ایران) ضروری است. ما بر این موضع خود باقی می‌مانیم و این موضع تغییر نخواهد کرد».
به دنبال این سخنان بود که وزیر خارجه عربستان نیز گفت: «ما هم همین اهداف را دنبال می‌کنیم و تماس و هماهنگی میان عربستان و فرانسه ادامه دارد».
در حالی که همه طرفین حاضر به مذاکره تلاش‌هاي پیگیری در جهت حصول توافق هسته‌ای دارند اقدامات فابیوس را می‌توان سنگ‌اندازی‌هایی در جهت مسیر توافق دانست که چه بسا منافع گروه‌های ذی‌نفوذ دخیل در سیاست این کشور را دنبال مي‌کنند.
به نظر می‌رسد فرانسه پس از کارشکنی در مذاکرات هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی نظر مساعد برخی کشورهای عربی مانند عربستان را جلب کرده و با عقد قراردادهای میلیارد دلاری به‌ نوعی پاداش سنگ‌اندازی در مسیر مذاکرات هسته‌ای را دریافت می‌کند.
به تعبیری دیگر کشوری چون فرانسه به حمایت از برخی کشورهای موجود در منطقه در حال اعمال نقطه نظرات خود برای تاخیر یا جلوگیری از انجام هرگونه توافقند، در همین زمینه اسرائیل از طریق فرانسه و عربستان از طریق انگلستان در حال رایزنی و اعمال فشار بر گفت‌وگو‌ها می‌باشند.
وزیر اطلاعات رژیم اسرائیل نیز پیش از این طی سخنانی از فشارهای این رژیم بر دولت فرانسه گفته است که منجر به سخت شدن مواضع پاریس در قبال توافق هسته‌ای ایران شده است.
مي توان گفت رژیم صهیونیستی بیش از سایر کشورها نگران حصول توافق است هرچند برخی کشورهای عربی هم دلهره دارند، عربستان، قطر، امارات، مصر، بحرین و اردن هریک به گونه‌ای تمام افکار و همت‌ خود را روی هم گذاشته‌اند تا بلکه این توافق به نتیجه نرسد، گویا برای کشورهای همسایه پذیرفتن هرگونه پیشرفتی برای جمهوری اسلامی ایران سنگین است.
در مذاکرات سوئیس نیز که فروردین‌ماه به صدور بیانیه‌ای در شهر لوزان منجر شد، اختلاف اصلی امریکا و فرانسه بر سر لغو تحریم‌های جمهوری اسلامی ایران بوده است به نحوی که آمریکا پیشنهاد لغو مرحله‌ای تحریم‌های سازمان ملل را در مقابل اقدامات اعتماد ساز ایران، داده بود، اما فرانسه تنها خواستار لغو نمادین تحریم‌هاي اعمال شده بوده است.
كارشكني فرانسه در روند مذاكرات در حالي است كه آلماني‌ها هم سعي كردند در اين كارشكني بي‌نصيب نباشند چنانچه فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه اين كشور از عمل کردن ایران به تعهدات خود در توافق ژنو نوامبر ۲۰۱۳ خبر داده و گفت: اگر مفاد توافق لوزان اجرایی شود ذخیره اورانیوم غنی شده حدود ۹۵ درصد کاهش مي‌یابد. دو‌سوم سانتریفیوژهای ایران تعطیل شده و تحقیق و توسعه هم به شدت محدود مي‌شود و ما در سال‌هاي آینده شفافیت در برنامه‌هاي هسته‌اي ایران را به دست مي‌آوریم.
وي در بخشی از گفت‌وگوی مفصل خود با روزنامه آلمانی "دی‌ولت" به مسئله مذاکرات هسته ای ایران و غرب در آستانه پایان مهلت مقرر (۳۰ ژوئن) برای دستیابی به توافق پرداخته و گفت: ما هفته‌هاست که تحت فشار بالایی مذاکره مي‌کنیم. حالا بالاخره فرصت حل این مناقشات حدودا ده ساله به وجود آمده است. گفت‌وگوهای اخیر من با همکارانم در آمریکا و ایران نشان مي‌دهد که هیچ‌کس خواهان تمدید مذاکرات نیست. هدف ما این است که در پایان ژوئن به توافقی دست یابیم.
اشتاین مایر همچنین اسرائیل را به در پیش گرفتن صبر در قبال ایران فراخوانده و گفت: من بر این عقیده‌ام که در صورت دست نیافتن به یک توافق همه طرف‌ها بازنده خواهند بود.
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس نيز در وین اعلام کرد برای رسیدن به توافق چالش‌هاي بزرگی وجود دارند که درصورت تمایل به دستیابی به توافق باید حل شوند.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از ورود به محل مذاکرات هسته‌ای در وین اعلام کرد که در صورت نیاز این مذاکرات چند روز تمدید خواهد شد. وی در ادامه گفت که مذاکرات سختی در پیش خواهد بود اما در عین حال تاکید کرد اراده سیاسی برای رسیدن به نتیجه وجود دارد.
معاون وزیر خارجه چین در بدو ورود به محل مذاکرات در هتل پله‌کوبورگ وین در سخنانی گفت: توافق هسته‌ای بسیار مهم است، به خصوص برای صلح در منطقه و جهان.
رويكرد زياده‌خواهانه اعضاي ۱+۵ كه ابتدا با سناريوي امريكايي‌ها كليد خورد و هم‌اكنون شاهد همراه شدن فرانسه و آلمان در اين سناريو هستيم كه بارها ملت ايران خطوط قرمز خود را براي توافق در مذاكرات هسته‌اي مطرح كرده چنانچه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای هفته گذشته در ديدار با كارگزاران نظام و در ترسیم صریح خطوط قرمز هسته ای فرمودند.
ایشان به عنوان اولین خط قرمز گفتند: ما برخلاف اصرار امریکایی‌ها محدودیتهای بلند‌مدت ۱۰، ۱۲ ساله را قبول نداریم و مقدار سال‌های مورد قبول محدودیت را به آنها گفته‌ایم.
رهبر انقلاب ادامه کار تحقیق و توسعه و ساخت و ساز حتی در زمان محدودیت را دومین خط قرمز ایران اعلام کردند و افزودند: آنها مي‌گویند در مدت ۱۲ سال هیچ کاری نکنید اما این، یک حرف زور مضاعف و غلط مضاعف است.
رهبر انقلاب در توضیح سومین خط قرمز هسته‌ای تأکید کردند: تحریم‌هاي اقتصادی، مالی و بانکی چه مربوط به شورای امنیت، چه کنگره امریکا و چه دولت امریکا باید فوراً هنگام امضای موافقتنامه لغو و بقیه تحریم‌ها هم در فواصل معقول برداشته شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مورد تحريم‌ها نيز فرمودند: لغو تحریم‌ها نباید به اجرای تعهدات ایران منوط شود نگویند شما تعهدات را انجام دهید بعد آژانس گواهی دهد تا تحریم‌ها لغو شود ما این مسئله را مطلقاً قبول نداریم و اجرائیات لغو تحریم‌ها نیز باید با اجرائیات تعهدات ایران متناظر باشد.
با اين اوصاف در يك جمع‌بندي مي‌توان گفت صراحت و شفافيت ايران در چارچوب خطوط قرمز كاملا مشخص و مبين بيان شده حال اگر غرب بخواهد در روند مذاكرات با بيان مطالبات جديد و زياده‌خواهانه آن هم بخاطر حفظ منافع خود و رژيم نامشروع صهيونيست‌ها و نيز برخي سران كشورهاي مرتجع عربي كارشكني كند بطورحتم در صورت به نتيجه نرسيدن مذاكرات اين غرب است كه بيش از همه متضرر خواهد شد.

نقش صهیونیست‌ها و سعودی‌ها در بازیگری بد فرانسه در مذاکرات
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با تاکید بر اینکه مذاکرات هسته‌ای ایران با ۱+۵ نباید قربانی تنگنای زمانی شود گفت: اگر تمدیدی در مذاکرات صورت گیرد این تمدید باید برای احقاق حقوق خود و به نتیجه رسیدن همه مطالبات ایران باشد.
محمدرضا محسنی ثانی در گفت‌وگو با فارس، درباره احتمال حصول توافق با توجه به زیاده‌خواهی‌های طرف غربی در مذاکرات گفت: مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ در ساعات پایانی ضرب الاجل تعیین شده تا ۹ تیر قرار دارد ولی تحرکاتی از سوی لابی صهیونیستی و عوامل وابسته به آن برای اخلال در مذاکرات در حال انجام است.
وی افزود: فابیوس که همواره به عنوان بازیگر بد در مذاکرات هسته‌ای ایفای نقش کرده است همچنان در ادبیات خود الفاظ تهدیدآمیز به کار می‌برد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: اظهارات منفی فابیوس اقتضا می‌کرد که جلسه دو جانبه ظریف با وی به دلیل ایفای نقش بازیگری بد فرانسویان در مذاکرات و اخلال در روند آن لغو شود. وی گفت: تهران تمدید مذاکرات را تنها برای حصول توافق خوب مثبت می‌داند در غیر این صورت تمدید‌های مکرر کمکی به روند مذاکرات نخواهد کرد.
محسنی‌ثانی درباره اصرار آمریکایی‌ها بر بازرسی‌ها از مراکز نظامی ایران اظهار داشت: گفتارهای اعضای مذاکره کننده ایران و ۱+۵ در پشت میز با آنچه که قبل و پس از مذاکرات بیان می‌شود متفاوت است در حالی که تهران فقط میز مذاکرات را نگاه می‌کند و متن نهایی را ملاک عمل قرار می‌دهد.
وي در پایان تصریح کرد: تحت هیچ شرایطی نظام جمهوری اسلامی ایران بازدید از مراکز نظامی و یا مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای را قبول نخواهد کرد و این موضوع بارها به عنوان خط قرمز ایران به طرف مقابل اعلام شده است.

طرف مقابل خود را فراتر از قوانین بین‌المللی می‌داند
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بازدید از مراکز نظامی ایران را سرک کشیدن غربی‌ها برای به دست آوردن اطلاعات دانست و گفت: طرف مقابل خود را فراتر از قوانین بین‌المللی می‌داند اما این اجازه به استکبار جهانی به هیچ‌وجه داده نمی‌شود.
اسماعیل کوثری درباره دلیل اصلی زیاده‌خواهی‌های طرف غربی در مذاکرات و بازرسی از مراکز نظامی ایران گفت: استکبار جهانی و در رأس آن آمریکا، انگلیس و فرانسه بعد از جنگ جهانی دوم خود را در اوج قدرت و دنیا را در مشت خود می‌دیدند و سعی می‌کردند به همراه شوروی سابق اقدامات بی‌حد و حصری را در جهان انجام دهند.
وی با بیان اینکه آمریکا همچنان در وادی گذشته قدرت خود فکر می‌کند و تلاش دارد در تمامی دنیا جای پایی داشته باشد، افزود: آمریکا سعی می‌کند با در اختیار داشتن اطلاعات روز برای حاکمان و حکومت آنان برنامه‌ریزی داشته تا منافع خود را تامین کند.
کوثری اظهار داشت: دست و پای غرب و آمریکا پس از فروپاشی رژیم پهلوی در ایران بسته شد ولی استکبار جهانی می‌کوشد با حیله‌های مختلف در جمهوری اسلامی نفوذ کند که اصرار آنها برای بازرسی از مراکز نظامی ایران در همین راستا است.
وي افزود: جمهوری اسلامی ایران معتقد است وجود شیطان بزرگ (آمریکا) در هر کشوری باعث عقب‌افتادگی و برهم خوردن آنجا می‌شود.

https://siasatrooz.ir/vdcbwzb9.rhb50piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی