چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۷ - ۲۳:۴۸
کد مطلب : 107079

نه دوگانه به چین و روسیه

صحنه جهانی همچنان دورانی بحرانی را سپری می‌کند چنانکه طی هفته‌های گذشته تحولات و تغییراتی در روابط و مناسبات آمریکا با روسیه و چین و همچنین دیگر کشورهای جهان شکل گرفته است. یکی از آن تغییرات اوج گیری مجدد بحران اوکراین است که روسیه و آمریکا را در مقابل هم قرار داده است. اما تحول و تغییر دوم به تصمیم جدید و توافق موقت دونالد ترامپ و شی جین پینگ در نشست سران گروه ۲۰ بازمی گردد. در دیدار بین ترامپ و پینگ، چین پذیرفت که برخی از تعرفه هایی که در قبال کالاهای آمریکایی اعمال می شد، برداشته شود. به عنوان مثال بعد از این دیدار در خبرها آمد که «چین با کاهش و حذف تعرفه جاری صنعت خودرو که به میزان ۴۰ درصد بود، موافقت کرده است.» دو طرف توافق کرده اند تا ۹۰ روز آینده تصمیم قطعی خود را اعلام کنند.
اما سوال اساسی این است که چرا آمریکا در این مقطع چنین تصمیماتی را اتخاذ کرده است و چرا به یکباره بحران اوکراین بار دیگر شدت می گیرد در حالی که طی ماه های اخیر کمترین تنشی در این زمینه به چشم نمی خورد اما به یکباره به شلیک ناوگان دریایی روسیه به سمت کشتی های اوکراینی و توقیف و دستگیری منجر می شود که آمریکا را وارد معرکه می کند. در این شرایط همزمان جنگ تجاری واشنگتن – پکن با افت مواجه می شود. آیا ارتباطی بین دو وجود دارد یا هر یک جداگانه دنبال می شود؟ اگر چه به راحتی نمی‌توان به این سوال پاسخ داد اما مسئله ای که بی شک می توان به آن اطمینان داشت این است که دونالد ترامپ و آمریکای کنونی نیاز به تنش دارد. این موضوع تنها در حوزه شرق اروپا و مرزهای نزدیک روسیه مصداق ندارد بلکه در مناطق مختلف جهان، خواهان افزایش تنش است تا سیاست‌های خود را دنبال کند.
در موضوع اوکراین نیز روشن است که تصمیم نزدیک شدن کشتی های اوکراینی به تنگه کرچ در حوزه شبه جزیره کریمه، از سوی کی اف اتخاذ نشده است، زیرا توان و جرات این کار را ندارد که به شکل مستقل و به دور از سیاست های آمریکا دست به چنین کاری بزند. شواهد نشان می‌دهد که آمریکا با این کار دست کم سه هدف را دنبال می کند. واشنگتن مطلع است که هر گونه تهدید از سوی اوکراین واکنش تند روسیه را به همراه خواهد داشت، به همین منظور با تحریک روسیه و واکنش آن، زمینه لازم را برای وارد کردن ناتو به این بحران فراهم می‌سازد.
از طرفی دیگر ترامپ با اتحادیه اروپا میانه چندانی ندارد و حتی خوشحال می‌شود که کشورهای این حوزه با چالش های جدی مواجه شوند و برای فرار از آن دست به دامان آمریکا شوند. اما موضوع دیگری که نمی‌توان آن را نادیده گرفت، نیاز و تمایل شدید آمریکا به پایان یافتن جنگ چهار ساله یمن و شروع مذاکرات در سوئد است. با توجه به اینکه مقدمات مذاکرات در حال چینش است و از طرفی انصارالله از روسیه خواسته وارد تحولات یمن شود و روسیه نیز پیشتر تمایلاتی در این باره نشان داده، به نظر می‌آید آمریکا با بازسازی بحران اوکراین به دنبال مشغول کردن بیشتر روسیه در آن حوزه است. این نگرانی در آمریکا وجود دارد که روسیه خواهان ورود بیشتر به خاورمیانه و خلیج فارس است و حتی ممکن است همچون نشست های آستانه برای بحران سوریه، سلسله مذاکراتی را در خصوص یمن نیز تشکیل بدهد. با این نگاه می‌توان گفت که آمریکا برای افزایش تنش با روسیه خواهان توافقات نسبی با چین است تا پکن را در این زمینه از روسیه جدا کند. 

نویسنده: فرامرز اصغری

https://siasatrooz.ir/vdcbzzb89rhbggp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی