دوشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۲۷
کد مطلب : 107232
محرمانه جدید تدبیر و امید به نام ساز و کار مالی با اروپا؛

درس عبرتی که نمی‌گیرند

تماشاچی‌ها حداقل سوت بزنند؟! محمد اسماعیلی دهقی روز جمعه رحیم‌پور ازغدی در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران مطالبی را بیان کردند که هم دلسوزانه بود و هم برخواسته از گفتمان ناب انقلاب ‌اسلامی ولی جز تعداد معدودی از سیاستمداران آنطور که باید و شاید واکنشی از خود نشان ندادند. در بازی فوتبال همیشه ۲۲ نفر بازی می‌کنند و هزاران نفر در جایگاه تماشاچیان نشسته و تنها نظاره‌گر بازی هستند. این ۲۲ نفر از میان صدها تیم و بازیکن انتخاب شده‌اند و طبیعتاً ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاصی دارند سال‌ها زحمت کشیده‌اند و هرکدام‌شان در یک بخش از زمین ایفای نقش می‌کنند. در این بازی تماشاچیان نیز با اینکه بازیکن فوتبال نیستند ولی وظیفه‌ای برعهده دارند و آن هم تشویق کردن تیم مورد علاقه‌شان است و آنها هم باید به تکلیف خود عمل کنند. می‌پذیریم که در میدان سیاست نیز برخی وسط میدان بازی می‌کنند و برخی در جایگاه تماشاچی قرار گرفته و تنها نظاره‌گر بازی هستند تا اینجای کار مشکل خاصی وجود ندارد ولی اشکال وقتی پیش می‌آید که تماشاچیان هنگامی که بازیکن تیم‌شان گل می‌زند ساکت بمانند و فقط تماشا کنند. سوالی که اینجا باید پرسیده شود این است که هواداران تیم رحیم‌پور ازغدی چه کسانی هستند و چرا وقتی ایشان در وسط میدان این چنین مردانه و قهرمانانه ظاهر می‌شود این افراد و تشکل‌هایی که داعیه اسلام و انقلاب دارند سکوت اختیار کرده و نشسته‌اند ببیند آخر بازی چه می‌شود. این افراد و تشکل‌ها در برخورد و ارائه واکنش مناسب نسبت به بیانات مقام مظم رهبری نیز آن‌چنان کارنامه درخشانی ندارند و در زمانی که باید تمام قد در حمایت از بیانات و نکات رهبر انقلاب حمایت کنند همچنان سکوت اختیار کرده و هیچ تحرکی از خود نشان نداده‌اند. وقت آن رسیده است سیاستمدارانی که تفکر آن‌ها را افرادی مثل رحیم‌پور ازغدی نمایندگی می‌کنند از جای خود اندکی تکان بخورند و اعلام موضع کنند شاید از هواداری تیم انقلاب خسته شده باشند و با تفکرات امثال رحیم‌پور ازغدی زاویه پیدا کرده و به تیم مقابل گرایش پیدا کرده‌اند، این هم از نظر قواعد بازی بدون اشکال است و می‌توانند صراحتاً نظرات خود را بیان کنند ولی ساکت نشستن و تماشاچی بودن بدون تحرک قابل قبول نیست. نکته آخر اینکه مردمی که بازی را از گیرنده‌های خود تماشا می‌کنند این کوتاهی‌ها و عافیت‌طلبی‌ها را هم زیر نظر دارند و بخوبی تشخیص می‌دهند چه کسانی چه نقشی بازی می‌کنند. تسنیم
درس عبرتی که نمی‌گیرند

بعد از برجام و قراردادهای نفتی و هواپیما و اقتصادی چشممان به یک محرمانه جدید در دولت تدبیر و امید روشن شده است. روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه در گفت‌وگو با العالم با اشاره به اینکه« اروپایی‌ها هم خواهان عدم افشای جزئیات سازوکارمالی هستند» گفت: «مبادله مالی با کشورهای اروپایی،جایگزین خروج دولت آمریکا از توافق هسته‌ای است. سازوکارمالی ایران و اروپا، با برخی از مشکلات روبه‌روست زیرا برای اولین‌بار اجرایی می‌شود. کشورهای اروپایی نیز همانند ما خواهان عدم افشای جزئیات راهکار تبادل مالی هستند.» و این یعنی محرمانه‌ای جدید و اعتمادی دیگر به آنهایی که بارها و بارها ثابت کردند که نمی‌توانند قابل اعتماد باشند.
ماجرا از این قرار است که مدعی‌ شفافیت هستند، حتی برای این ادعا سایت می‌زنند و سعی در انتشار آزاد اطلاعات دارند!!! اما تنها اسنادی از آنها منتشر شده است که پیشترها در سرچ‌ها قابل رویت بود! مثل قانون مطبوعات و... و حالا یک رونمایی جدید از محرمانه‌ای جدید در حال رخ داده است، بعد از رونمایی از محرمانه‌ای به نام پیوست معاهدات پاریس! حالا توافق مالی با اروپا قرار است محرمانه جدید باشد.
اما این نخستین‌باری نیست که دولتی که مدعی شفافیت شفاف‌سازی است در حال محرمانه نگاه داشتن چنین مواردی است.
در واقع تقریبا برای مردم عادی شده است که دولتی که با شعار "شفاف‌سازی" رأی مردم را در سال ۹۲ گرفت، طی ۴ سال بعد بارها مُهر "محرمانه" را به "غیرمحرمانه"هایی زد که باید به اطلاع مردم می‌رسید و این شد که "دولت محرمانه" نام گرفت.
و این کار را یکبار دیگر در چهار سال دوم نیز تَکرار کرد! با همه این تفاسیر "آزادسازی گردش اطلاعات و شفاف‌سازی" درحالی بارها از سوی روحانی به‌عنوان مصداق‌های حقوق شهروندی برشمرده می‌شود که طی ۵ سالی که از عمر دولت تدبیر و امید می‌گذرد به‌دفعات مُهر محرمانه به اطلاعاتی زده شده که باید به مردم ارائه می‌شد و این با شفاف‌سازی و حقوق شهروندی تناقض آشکار دارد.
اوج محرمانگی در دولت روحانی را می‌توان به زمان مذاکرات هسته‌ای و برجام نسبت داد؛ آنجا که تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای از اعلام واقعیت‌ها درباره برجام طفره می‌رفت و ما از زبان طرف مقابل بسیاری از ناگفته‌های برجام را می‌شنیدیم! هرچند رئیس‌جمهور و تیم همراه وی کماکان معتقدند "برجام مثل یک ابر است که می‌بارد و سرزمین ما را پرآب می‌کند. اگر باران رحمت برجام نبود آب سنگین صادر نمی‌شد. و فکت‌شیتی که ما ندادیم و اتفاقا طرف مقابل برخلاف تعهدش منتشر کرد!"
ولی این فقط برجام نبود که مُهر محرمانه را یدک می‌کشید، از دیگر مصادیق محرمانگی در دولت روحانی می‌توان به قراردادهای مهم و چند میلیاردی اشاره کرد که در ماه‌های اخیر به امضا رسید ولی از جزئیات آن چیزی به مردم اعلام نشد آن ‌هم درحالی که دانستن این جزئیات حق اصلی مردم بوده و هست.
قراردادهای بویینگ و ایرباس نمونه مهمی از محرمانگی دولت روحانی برشمرده می‌شود که چند روز بعد از توافق برجام و با سفر رئیس‌جمهور به اروپا امضا شد ولی با وجود پیگیری فراوان در رسانه‌ها، مردان کابینه یازدهم از اعلام جزئیات این قراردادها خودداری کرده گفتند: این قراردادها هم محرمانه هستند. کنار قراردادهای محرمانه باید قراردادهای جدید ایدرو، پژو و رنو را هم قرار دهیم چراکه در این موارد نیز به ‌تازگی تفاهم‌نامه‌هایی به امضا رسیده ولی جزئیات محرمانه ماند.
محرمانه شدن رشد اقتصادی و برخی از آمارهای

اقتصادی به ‌خصوص آمار چک‌های برگشتی را هم باید اضافه کنیم به لیست محرمانه‌های دولت در کنار منتشر نشدن نتیجه بنزین‌های آزمایش شده! قراردادهای جدید نفتی دولت یازدهم نیز درحالی منعقد شد که طبق اعلام وزیر نفت کابینه یازدهم، این قراردادها هم "محرمانه" هستند و نمی‌توانند جزئیات آن را به گوش ملت برسانند.
"کرسنت" پرونده محرمانه دیگری است که در کابینه روحانی کماکان خاک می‌خورد و تاکنون از جزئیات آن چیزی به گوش مردم نرسیده است؛ در مقعطی که رسانه‌ها به اعلام جزئیات ناگفته از کرسنت می‌پرداختند شورای امنیت ملی دستور داد که هیچ رسانه‌ای حق ندارد درباره کرسنت خبری منتشر کند!! بعد از آنکه ماجرای حقوق‌های نجومی سروصدای زیادی در کشور به پا کرد و امید اقشار ضعیف جامعه در دولت تدبیر ناامید شد، مجلسی‌ها برآمدند که کف و سقفی برای حقوق مدیران دولتی مصوب کنند.
در این مورد کمیسیون تلفیق مصوب کرده بود که تمام مردم به سامانه دستمزد مدیران دسترسی داشته باشند ولی با دخالت برخی افراد خاص عبارت «دسترسی عموم به سامانه دستمزد مدیران» از گزارش کمیسیون تلفیق حذف شد. دبیر کمیسیون تلفیق در این ارتباط گفته بود: به‌ دلایل نامعلوم عنوان حق دسترسی مردم به سامانه حقوق و دستمزد کارکنان دولت از مصوبه کمیسیون تلفیق که اسناد تصویری، صوتی و متنی آن موجود است حذف شده است و این موضوع را در نامه‌ای به رئیس مجلس اطلاع داده‌ایم.
همچنین گزارش بیکاری و اشتغال هم در دولت روحانی محرمانه شده است؛ مصداق این مهم را می‌توان جلسه غیرعلنی مجلس با حضور وزیر کار در دولت یازدهم دانست. نهایتا مهترین محرمانه‌ها عبارتند از:
جزئیات توافق هسته‎ای ایران و ۱+۵ اولین محرمانه از مجموعه محرمانه‎‎های دولت بود. بعد از مذاکرات لوزان، ایران و ۱+۵؛ آمریکایی‎‎ها جزئیات کلی توافق را در سندی به نام گزاره برگ یا همان «فکت‌شیت» منتشر کردند. نمایندگان در مجلس درخواست کردند که اسناد توافق در اختیار نمایندگان و کمیسیون اختصاصی برجام قرار بگیرد اما محمدجواد ظریف بر محرمانه بودن اسناد مذاکرات تاکید کرد.
هجوم خودروسازان دنیا به ایران یکی از اتفاقات بعد از برجام بود. در این میان حتی صحبت از بنز آلمانی و خودرو‎های آمریکایی هم شد. اما خودروسازان فرانسوی که مقامات کشورشان اولین نفراتی بودند که بلافاصله بعد از برجام به ایران آمدند، زودتر از همه خود را به تهران رساندند. پژو که سال‎ها از بازار ایران سود کرده بود نمی‎توانست از این بازار بگذرد. قرارداد پژو با ایران امضا شد. محمدرضا نعمت‎زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت وقت در حاشیه یکی از برنامه‎‎های خود اعلام کرد پرداخت غرامت از سوی پژو جزو مفاد قرارداد جدید ایران‎ خودروست که در سفر رئیس‎جمهور به فرانسه نهایی شده است. وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مبنی بر اینکه میزان این غرامت چقدر است؟ گفت: این غرامت در قرارداد جدید دیده شده، البته این قرارداد محرمانه است. و بعد از رفتن هم احتمالا پیگیری غرامت محرمانه بود!!!
قرارداد خرید ایرباس یکی از پرسر ‌و ‌صداترین قرارداد‎های دولت بعد از اجرای برجام بود که محرمانه بود البته به همراه بوئینگ!
انعقاد قرارداد محرمانه پولی بانکی با کارگروه ویژه اقدام مالی موسوم به اف.ای.تی.اف، از سوی تیم اقتصادی دولت‌های یازدهم و دوازدهم از دیگر محرمانه‌های دولت حسن روحانی است. براساس این توافق که به امضای علی طیب‌نیا وزیر وقت اقتصاد رسیده بود، ایران متعهد می‌شد در بازه زمانی اعلام‌ شده، دسترسی به اطلاعات و تراکنش‌های مالی بانکی خود را در اختیار این گروه قرار داده و همچنین از ارائه خدمت به افراد و نهادهایی که نام‌شان در لیست تحریم‌ها وجود دارد نیز منع شود. هیچ‌گاه جزئیاتی از علت پذیرش این قرارداد مهم و همچنین روند مذاکرات آن، منتشر نشد.
این‎‎ها بخش‎‎هایی از مهم‎ترین محرمانه‎‎های دولت در مواجهه با مردم است. مسئله محرمانگی در دولت، صدای حامیان روحانی را نیز درآورده و حالا باید یکبار برای همیشه تکلیفش را روشن کند که اگر قرار است از این محرمانه‌هایی که بارها گزیده شدیم گزیده شویم و آسیب ببینیم پاسخ مطالبات مردم و خساراتی که به منافع عمومی زده می‌شود را چه کسی می‌دهد؟! گاهی یادشان می‌رود که رهبری فرمودند: «هیچ محرمانه‌ای با مردم به جز موضوعات امنیتی نظامی نداریم.» 

نویسنده: سوشیانت آسمانی 

https://siasatrooz.ir/vdcc1mqsi2bqxi8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی