چهارشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۷
کد مطلب : 110265
نگاهی بر خاطره‌ای که پس از ۶ سال بر زبان رئیس جمهور آمد

اشتباهی محاسباتی به نام دیدار و تماس تلفنی

اشتباهی محاسباتی به نام دیدار و تماس تلفنی

« اگر در نیویورک وزیر امور خارجه ما با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار نکرده بود و من به تلفن اوباما جواب نمی‌دادم، این کار (توافق اتمی) با سختی و کندی انجام می‌شد.»
جمله بالا سخنی از رئیس جمهور است که روز سه شنبه در وزارت خارجه و در دیدار با وزیر خارجه و مدیران ارشد این وزارتخانه بیان شد. اکنون شش سال از روز ماجرای گفت وگوی تلفنی روحانی و اوباما و دیدار ظریف و کری در نیویورک می گذرد.
افکار عمومی از خود می پرسد چرا پس از ۶ سال از آن اتفاقات و وقایعی که در نخستین سفر رئیس جمهور پس از استقرار در ریاست جمهوری به آمریکا افتاد، آقای روحانی از اقدام خود دفاع میکند؟
چرا اگر گفت وگوی تلفنی انجام نمیشد و ظریف و کری با هم دیدار و گفت و گو نمیکردند دستیابی به توافق هسته ای با سختی و دشواری همراه می گشت؟
اقای روحانی از خطره ای سخن می گوید که ۶ سال پیش اتفاق افتاده و در آن زمان هنوز گفت و گوهای هسته ای در دولت تدبیر و امید آغاز نشده بود مذاکراتی که همگان شاهد آن بودند وجود نداشت. نکته دیدار ظریف و کری برای نخستین بار و گفت وگو تلفنی اوباما و روحانی در این است که از آن زمان تاکنون درباره محتوای آن دیدار و گفت وگوی تلفنی سخنی به میان نیامده است. بازتاب های گسترده آن اتفاقات در نیویورگ که برای نخستین بار می افتاد، باعث شد تا از این مقوله چشم پوشی شود در حالی که مهمترین بخش آن محتوای مذاکراتی است که وزرای خارجه و روسای جمهور با هم داشتند.
آیا آقای روحانی در حال زمینه سازی برای تکرار اتفاقی است که در نیویورک افتاد؟
با وجودی که سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران در قبال آمریکا روشن و مشخص است، اما دولت تدبیر و امید در چند مرحله خط قرمزها را کنار گذاشت و فراتر رفت.
چنین فضایی مستلزم همراه کردن افکار عمومی با خود بود که این اتفاق نیز با وعده های بزرگی که بهمردم داده شده بود، آماده شد. افکار عمومی که پس از وعده ها و شعارهای انتخاباتی که همگان نسبت به ان آگاه هستند، با سیاست روحانی همراه شدند در انتخابات ۹۲ به او رأی دادند. لغو همه تحریم های اقتصادی، رونق اقتصادی و معیشتی مردم، کاهش تورم، ایجاد اشتغال، بی نیازی به یارانه ۴۵ هزا تومانی و بسیاری وعده های دیگر که اکنون به انزاوی آمریکا، تنها ماند این رژیم، اثبات حقانیت ایران، اثبات بی اعتماد بود ایالات متحده به دنیا و برخی دیگر از دستاوردها که تا پیش از این در وعده های دولت تدبیر و امید وجود نداشت. درباره همان اتفاقی که آقای روحانی روز سه شنبه از ان دفاع کرد رهبر معظم انقلاب اسلامی موضع گیری کردند. ایشان در ۱۳ مهر ماه ۱۳۹۲ در هفتمین مراسم مشترک دانش آموختگی، تحلیف و اهدای سردوشی دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاههای ارتش درباره سفر رئیس جمهور و هیئت همراه به نیویورک فرمودند؛ «از آنچه در سفر اخیر بود حمایت می کنیم البته برخی از آنچه در سفر نیویورک پیش آمد به نظر ما بجا نبود لکن ما به هیئت دیپلماسی دولت عزیزمان خوشبین هستیم ولی به آمریکاییها بدبینیم.» اگرچه ایشان اشاره مستقیم به آنچه که بجا نبود نکردند، اما همان زمان تحلیلگران، کارشناسان و حتی افکار عمومی نیز متوجه شدند منظور رهبر معظم انقلاب چه مسائلی است. نتیجه تصمیم دول در سال ۹۲ برای انجام گفت و گوی تلفنی با اوباما و دیدار طریف و کری گرجه توافق هسته ای شد، اما توافی به دست آمد که نتوانست حق جمهوری اسلامی ایران را برآورده کند حتی زمانی که اوباما رئیس جمهور آمریکا بود، بارها دولت او بدعهدی کرد و اجازه نداد تعهدات آمریکا اجرا شود. آمریکا در آن زمان نیاز به توافق با ایرانداشت چرا که ساختار تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران در حال فرو ریختن بود و این نکته را باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا پس از دسیابی به توافق هسته ای اعتراف کرد و گفت اگر با ایران به توافق هسته ای نمی رسیدیم دیوار تحریم ها فرو می ریخت. پس از آن که وزیر خارجه ایران آقای ظریف به توافق هسته ای نائل آمد از او ودیگر از اعضای تمی هسته ای تقدیر ویژه شد، نه این که بخواهیم بی انصافی کنیم برای مذاکرات زحمت نکشیدند، بلکه برجام دستاوردی نبود که نیاز به آن تقدیر ویژه داشته باشد و صدها سکه به اعضای تیم هسته ای هدیه داده شود آن هم در شرایطی که مردم در وضعیت اقتصادی دشواری قرار داشته و دارند. و اکنون به خاطر تحریم هایی که آمریکا علیه آقای ظریف وزیر خارجه کشورمان کرده، به او لقب مجتهد سیاسی می دهند و قهرمان سازی می کنند. آقای روحانی روز سه شنبه در جمع مدیران ارشد وزارت خارجه درباره آقای ظریف گفت؛ «برخی درس سیاسی خوانده‌اند، اما مجتهد نشده‌اند؛ اما ظریف علاوه بر اینکه استعداد نخبگی دارد، یک مجتهد سیاسی است.» آیا مجتهد سیاسی با صراحت و قاطعیت میگوید آمریکا از برجام خارج نخواهد شد؟
وزیر خارجه کشورمان در نشست شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان با قاطعیت گفته بود؛«به شما اطمینان می‌دهم آمریکا نمی‌تواند از برجام خارج شود.» به هر حال، آنچه که برای توافق هسته ای وعده داده شده بود، به دست نیامده است اما برای برجام همچنان دستاورد سازی می شود، به دست آوردن موفقیت های بالاتر از موفقیت‌های دکتر مصدق در لاهه برای مردم آن وعده های اقتصادی نمی شود. آنچه باید در نظر داشت آن است که راه مذاکره در شرایطی که طرف مقابل هیچ تعهدی ندارد و خنجرش همواره در دستش است جز انحراف از مسیر صحیح و از دست دادن منافع ملی نیست . اکنون که ساختار حاکم بر آمریکا گرفتار بحران مشروعیت داخلی و خارجی است و نتوانسته سیاست‌های جهانی و وعده‌های درونیش را اجرایی سازد به دنبال گرفتن حتی یک عکس یادگاری با مسئولان ایرانی هستند در این شرایط هرگونه گرایش به مذاکره به مزنله گرفتار آمدن در بازی تحقیر آمیز آمریکایی است که قطعا دستاوردی برای کشور به همراه نخواهد داشت و این همان خصارت محضی است که رهبری بارها بر آن تاکید و همگان را از آن برحذر داشته‌اند.

https://siasatrooz.ir/vdccexqsp2bqsi8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی