پنجشنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۱:۰۲
کد مطلب : 104398

برجام کره شمالی و آمریکا به نتیجه می‌رسد؟

نقض برجام و خروج آمریکا از آن، چه تأثیری بر تصمیمات دیگر کشورهای دنیا در ارتباط با آمریکا خواهد گذاشت؟ توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران

نقض برجام و خروج آمریکا از آن، چه تأثیری بر تصمیمات دیگر کشورهای دنیا در ارتباط با آمریکا خواهد گذاشت؟
توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران یکی از قراردادهایی بود که اروپا و آمریکا آن را الگویی برای حل دیگر اختلافات جهان مطرح می کردند.
همواره برجام یک دستاورد بزرگ برای اروپا و آمریکا تلقی می‌شد، به گونه‌ای که آن را برای کره شمالی نیز تجویز می کردند و قرار بود تا الگوی برجام ایران با کره شمالی نیز ادامه یابد. خروج آمریکا از توافق هسته‌ای که از سوی ترامپ رسماً اعلام شد، تبعات منفی زیادی را برای آمریکا در پی خواهد داشت، البته اگر دستگاه رسانه‌ای کشور با همراهی دیگر دستگاه ها همچون وزارت خارجه در این زمینه خوب عمل کنند می توان آمریکا را در شرایط سختی قرار داد.
بر اساس آنچه که آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون از فعالیت‌های هسته ای ایران گزارش داده است، جمهوری اسلامی پایبندی خود را به توافق ثابت کرده و هیچگونه تخلفی تاکنون نداشته است، شاید بتوان این رفتار را یک امتیاز برای ایران در برابر نقض برجام از سوی آمریکا دانست. اما تا چه زمانی می‌توان آن را ادامه داد.
هر چند جمهوری اسلامی ایران از برجام هیج سودی نبرده بلکه خسارت نیز دیده است، اما پایبندی ایران به تعهداتی که انجام داده است، قطعاً حقانیت جمهوری اسلامی ایران را ثابت می‌کند.
نباید فراموش کرد که اجرای یکطرفه برجام از سوی ایران نمی‌تواند همیشگی باشد، این حق جمهوری اسلامی است که پس از بدعهدی، نقض و خروج آمریکا یا هر کشور دیگری از برجام، به شرایط گذشته بازگردد و فعالیت های هسته‌‌ای خود را احیا کند. اکنون نیز شرایط برای بازگشت ایران به پیش از برجام وجود دارد، که البته باید فراتر از آنچه داشت برود.
نقض برجام از سوی آمریکا بر دیگر اهداف ایالات متحده تأثیر منفی خواهد داشت، آمریکا در حال رایزنی با کره شمالی است تا شاید بتواند این کشور را وادار به تمکین کند.
رئیس سازمان سیا با رهبر کره شمالی دیدار داشته و اکنون نیز برای بار دیگر به پیونگ یانگ رفته تا با کیم جونگ اون دیدار کرده و زمینه دیدار او با ترامپ را نیز فراهم کند.
روند صلح دو کره تاکنون خوب پیش رفته است که یکی از دلایل آن ورود مستقلانه دو کشور به مذاکرات بوده است و اگر آمریکا در این زمینه دخالت کند، قطعاً نتیجه با شکست همراه خواهد بود.
کره شمالی از همان زمانی که بحث برجام به میان آمد، مذاکرات و نتیجه آن را رصد کرده و در جریان آن قرار داشت، مقامات این کشور به خوبی با نوع رفتار آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران، آشنا هستند ضمن این که پیش از این نیز کره شمالی یکبار طعم بدعهدی آمریکا را چشیده است.
اکنون که آمریکا از توافق هسته‌ای بیرون رفته، آیا می توان به آینده مذاکرات پیونگ یانگ و واشنگتن امیدوار بود؟
کره شمالی اکنون در مرحله‌ای است که آمریکایی ها هیچگاه جرأت حمله نظامی به این کشور را به خود نمی‌دهند، کره شمالی دارای سلاح هسته‌ای با موشک های بالستیک دوربرد است که می تواند خاک آمریکا را نیز هدف قرار دهد.
شرایط توافق هسته‌ای با ایران اکنون با بدعهدی رسمی آمریکا روبرو شده است و همین موضوع با توجه ویژه مقامات کره شمالی همراه است.
کره شمالی آیا قرار است هر آنچه که در زمینه هسته ای به دست آورده است، به ازای چه چیزی تعطیل کند، بتون بریزد و دانشمندان خود را خانه نشین کند؟
آمریکا با نابودی توافق هسته ای با جمهوری اسلامی ایران، فرصت حل اختلافات خود با کره شمالی را نیز از دست داد.
ایالات متحده چگونه می خواهد با کره شمالی توافق و برای آن یک پیمان تنظیم کند و از این کشور بخواهد که پای آن را امضا کند در حالی که ایالات متحده از توافقی خارج شده است که یک قرارداد بین المللی بود و به تأیید شورای امنیت سازمان ملل هم رسیده است.
کره شمالی بی‌گدار به آب نخواهد زد و فریب وعده‌های آمریکا را نخواهد خورد، تن به خواسته آن نخواهد داد و پای هیچ توافقی را نیز امضا نخواهد کرد، مگر آن که تضمین عملی و قطعی دریافت کند. 
هنوز تهدیدات آمریکا علیه کره شمالی پابرجا است، برگزاری رزمایش مشترک میان کره جنوبی و آمریکا باعث شد تا کره شمالی واکنش نشان دهد.
کره شمالی روز سه شنبه از لغو گفت وگوهای خود با مقام های عالی رتبه کره جنوبی که قرار بود روز چهارشنبه برگزار شود، خبر داد.
کره شمالی حتی خبر داده است شاید دیدار آتی رهبر این کشور با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا نیز لغو شود.
وزارت خارجه کره شمالی پیش از این اعلام کرده بود سایت آزمایش اتمی «پونگی ر» را بین روزهای ۲۳ تا ۲۵ ماه می با حضور رسانه های خارجی، تخریب می کند. این تصمیم هنوز اجرا نشده و اگر روند رفتار آمریکا مخرب باشد، کره شمالی از تصمیمات خود منصرف خواهد شد.
سران کره شمالی و آمریکا توافق کرده‌اند روز دوازدهم ماه ژوئن در سنگاپور دیدار کنند. پیونگ یانگ کوتاه بیاید، به پایان راه خود رسیده است.

نویسنده: محمد صفری

https://siasatrooz.ir/vdcco0qs42bqx18.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی