?> وقت راستی‌آزمایی اروپا فرا رسیده است | سیاست روز
پنجشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۶ - ۰۳:۱۸
کد مطلب : 101454

وقت راستی‌آزمایی اروپا فرا رسیده است

رهبر انقلاب: ما مطلقاً هم‌آوازی اروپایی‌ها با زورگویی‌های امریکا را قبول نمی‌کنیم
وقت راستی‌آزمایی اروپا فرا رسیده است

رهبر انقلاب در سخنان دیروز خود فرمودند، اینکه تصور شود با خروج احتمالی آمریکا از برجام طرف‌های دیگر امضا کننده توافق هسته‌ای با ایران در این توافق خواهند ماند! تا وقتی پای عمل نیایند روی هیچ حرفشان نمی‌توان حسابی باز کرد و از همه مهمتر اینکه تا زمانی که از هم صدایی با آمریکایی‌ها در مسائلی نظیر قدرت دفاعی ایران و حضور ایران در منطقه نپرهیزند هیچ حرف و اظهارنظرشان از سوی جمهوری اسلامی قابل اعتنا نخواهد بود!
رهبر معظم انقلاب اسلامی دیروز در دیدار صدها نفر از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، جوانان نخبه میهن توصیه‌هایی را بیان داشتند که تبیین آنها در این گزارش حائز اهمیت است. حضرت آیت الله خامنه‌ای گفتند: در برجام دشمن القا می‌کرد اگر توافق حاصل شود دشمنی‌ها برطرف می‌شود، توافق کردیم اما دشمنی‌ها بیشتر هم شد.
ایشان تأکید کردند: امروز هم نباید مطالبی مطرح شود که اگر مثلاً در فلان قضیه توافق نکردیم چنین و چنان می شود، این از القائات مورد نظر دشمن است و ما باید بی‌اعتنا به این القائات، مصالح خودمان را خودمان بفهمیم و آن را از دشمن نشنویم.
رهبر انقلاب در توصیه بعدی به موضوع رفتار اروپایی‌ها گفتند: اروپایی‌ها با درک اینکه برجام به نفع آنها و آمریکایی‌هاست، با سخنان رئیس‌جمهور امریکا درباره پاره کردن برجام مخالفت کردند که این موضعگیری خوب است اما کافی نیست.
رهبر انقلاب گفتند: تا طرف مقابل، برجام را پاره نکند، ما آن را پاره نمی‌کنیم، اما اگر برجام را پاره کنند ما آن را ریز ریز می‌کنیم.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: اروپایی‌ها باید مقابل اقدامات دولت آمریکا از جمله نقض برجام همچون تحریم‌هایی که انتظار دارند از کنگره بیرون بیاید بایستند و از هم صدایی با امریکایی‌ها در مسائلی نظیر قدرت دفاعی ایران و حضور ایران در منطقه بپرهیزند چرا که ما مطلقاً هم آوازی اروپایی‌ها با زورگویی‌های امریکا را قبول نمی‌کنیم.
رهبر انقلاب در همین زمینه افزودند: آنهایی که موشک و سلاح اتمی دارند ملت ایران را از داشتن موشک ۲ یا ۳ هزار کیلومتری نهی می‌کنند، این موضوع و دیگر مسائل مربوط به ایران به شما چه ربطی دارد؟
بعد از این نطق سرایی جمعه گذشته رییس جمهور آمریکا، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، لزوم استمرار روند اجرای برجام و باقی ماندن همه طرفین در برجام را اعلام کرد، شهریور ماه سال جاری نیز وی اعلام کرده بود برجام محدود به دو کشور نیست و عملا با این گفته به نوعی تاکید می‌ورزد که خروج آمریکا هیچ گونه تاثیری را در روند اجرای برجام نخواهد گذاشت و برجام را بدون آمریکا نیز می‌توان پیش برد.
بسیاری از ناظران سیاسی بر این باورند، با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها، عملا هر کشوری به واسطه واهمه تحریم شدن از جانب آمریکا، دیگر از خود اختیاری برای ایجاد توسعه مناسبات با تهران آن هم در عرصه اقتصادی نخواهد داشت!
همان طور که رهبر کبیر انقلاب نیز در فرمایشات دیروز خود فرمودند، اینکه تصور شود با خروج احتمالی آمریکا از برجام طرف‌های دیگر امضا کننده توافق هسته‌ای با ایران در این توافق خواهند ماند! تا وقتی پای عمل نیایند روی هیچ حرفشان نمی‌توان حسابی باز کرد.
بسیاری از ناظران سیاسی می‌گویند، غرب به دنبال رقم زدن برجامی دیگر این بار در حوزه های مختلف است، اما الزاما لزومی به توافقنامه مجزی و جدا نیست و این مساله را می‌خواهند با اضافه کردن متمم‌های جدید در چارچوب همین برجام محقق کنند.
در شهریورماه سال جاری نیز تیلرسون اعلام می‌کند باید در برجام تجدید نظر شود در غیر این صورت آمریکا از آن خارج خواهد شد. وی در سخنان اخیر خود نیز یکی از معایب برجام را عدم اشاره به مساله موشکی دانسته و سخن از توافق‌نامه ثانویه به میان آورده، این مقوله با تقسیم وظایفی میان اروپا و آمریکا در قالب استراتژی پلیس خوب، پلیس بد پیگیری خواهد شد. بدین گونه که در مدت زمانی که مقرر گردیده کنگره در رابطه با عدم پایبندی ایران به برجام اعلام نظر کند و حتی بعد از آن، برخی از طرف‌های دیگر امضا کننده برجام یعنی آلمان، انگلستان و فرانسه و همچنین اتحادیه اروپا در نقش پلیس خوب وارد صحنه خواهند شد تا از طریق به وحشت انداختن طرف ایرانی از اقدامات احتمالی پلیس بد یعنی آمریکا، ایران را مجاب کنند به تغییرات در برجام تن دهد.
البته در موازات این استراتژی، استراتژی چماق و هویج نیز از سوی آمریکا در دستور کار قرار گرفته‌ این امر زمانی نمود پیدا می‌کند که همواره مقامات آمریکایی عدم اصلاحات در برجام را مترادف با خروج رسمی آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها دانسته اند که نمونه بارز آن را می‌توان در سخنان تیلرسون آن جا که بیان می‌کند اگر اقدامی در خصوص این توافق صورت نگیرد، رئیس جمهور اصرار دارد که از آن خارج شود، دید. با این تفاسیر، مسئولین کشورمان باید تمام تمهیدات را در جهت مقابله با این استراتژی‌ها به کار گیرند، چرا که عقب نشینی و تسلیم شدن در مقابل چنین راهبردهایی به منزله تضعیف شدن بنیه دفاعی کشور و به تبع آن به خطر افتادن امنیت ملی و تمامیت ارضی کشورمان خواهد بود.
البته برخی مسئولان به خیال خود فکر می کنند که می توان بدون آمریکا برجام را ادامه داد اما زهی خیال باطل چرا که اروپا و آمریکا در بسیاری زمینه‌ها منافع مشترک دارند و این منافع مشترک از جدایی آنها جلوگیری می‌کند.
حتی با یک بررسی مختصر به پیشینه مناسبات اروپا با ایران به راحتی می توان مشاهده نمود که مناسبات و منافع با ایران برایشان مهمتر است یا با آمریکا! ناظران سیاسی معتقدند، هشدار اروپا به رییس جمهور آمریکا بیشتر به خاطر ترس بر باد رفتن سودهایی است که در این توافق از ایران کسب کرده است.
حالا مهمترین سوال کلیدی این است آیا اتحادیه اروپا واقعا به برجام و مفاد آن تا نهایت امر پایبند خواهد ماند؟ و مهمتر اینکه قدرت این اتحادیه و کشورهای عضو برای مقابله با تمامیت‌خواهی آمریکا تا کجا است؟ مسلما عدم پایبندی آمریکا به توافق‌نامه برجام و سخنان اخیر ترامپ نقض آشکار برجام بوده و اروپاییان موظف هستند براساس حقوق بین‌الملل اعتراض خویش را بطور رسمی و آشکارا اعلام نموده و همه تلاش خویش را برای اجرای مفادبرجام به کار گیرند. حالا همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند اروپا باید با اقدام عملی خود به جمهوری اسلامی ثابت کند که واقعا در قبال برجام حتی بدون آمریکا نیز دست از حمایت نخواهد کشید و موضعی قاطعانه دربرابر گستاخی‌های آمریکا پیش خواهد گرفت چرا که همنوایی اروپا با آمریکا را نخواهیم پذیرفت.

https://siasatrooz.ir/vdccpsqs02bqx08.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی