پنجشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۲:۴۰
کد مطلب : 100851

مهم شدن مدیریت شهری با تاخیر چهارساله

دیروز بالاخره طلسم شانزده ساله شکست و شهردار پایتخت به جلسه هیئت دولت دعوت شد. اتفاقی که از سال...

دیروز بالاخره طلسم شانزده ساله شکست و شهردار پایتخت به جلسه هیئت دولت دعوت شد. اتفاقی که از سال ۸۲ (اگر حافظه‌مان درست کار کند) تنها یک‌بار و در دولت یازدهم رخ داد و شهردار وقت تهران یک مرتبه این فرصت را یافت تا در حضور کابینه یازدهم، از مشکلات و معضلات شهری و به خصوص پایتخت بگوید.
اما حالا ظاهرا قرار است شهردار جدید تهران به عنوان یک عضو ثابت در جلسات دولت حضور پیدا کند.
این اتفاق قطعا مبارک است و باید آن‌را به فال نیک گرفت. اینکه بالاخره دستگاه اجرایی کشور به این نتیجه رسیده که کلان‌شهرها با همه چالش‌های‌شان آنقدر مهم هستند که در مهم‌ترین دورهمی‌های دولت نماینده‌ای داشته باشند.
محمدعلی نجفی در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت درباره حضورش در جلسات هیئت‌ دولت، گفت: «در کشور ما ۷۶ درصد جمعیت شهرنشین هستند، بنابراین بسیار مهم است که برنامه‌‌های توسعه ملی که توسط دولت تنظیم می‌‌شود با برنامه‌های توسعه شهری که توسط شهرداری‌ها و به خصوص در کلانشهرها تنظیم می‌شود، هماهنگی وجود داشته باشد. شروع هماهنگی‌ها بین دولت و شهرداری‌ها این است که شهردار در جلسات و کمیسیون‌های تخصصی دولت حضور داشته باشد تا در جریان تصمیمات دولت قرار بگیرد، بنابراین حضور بنده در جلسات دولت به عنوان نماینده‌ همه شهرداران و شهرنشینان کشور است که معتقدم فرصت مغتنمی برای بنده و شهر تهران و سایر شهرهای بزرگ کشور است. شهرداری با تک‌تک دستگاه‌های اجرایی و خدماتی کشور ارتباط دارد و باید هماهنگی و هم‌افزایی بین شهرداری و دیگر دستگاه‌ها وجود داشته باشد، حضور بنده در جلسات هیئت دولت موجب می‌شود که این هماهنگی‌ها و هم‌افزایی‌ها خیلی سریع‌تر و بدون واسطه صورت بگیرد.»
سخنان شهردار جدید تهران کاملا درست و کارشناسی است. با این وجود سوالاتی در ذهن ما نقش می‌بندد که شاید لازم باشد (اگر دولت و شهرداری صلاح می‌دانند) درخصوص آن شفاف‌سازی صورت گیرد.
آقای نجفی به عنوان فردی که هم تجربه نشستن بر صندلی شورای شهر تهران را دارد و هم در طول دوران دولت یازدهم در انواع و اقسام سمت‌های دولتی حضور داشته و قطعا هم در جلسات کابینه حضور داشته و هم ارتباط خیلی نزدیکی با آقای روحانی داشته، این است که آیا این نظرات کارشناسی درخصوص مدیریت شهری را طی همین چند روزی که سمت شهرداری را پذیرفته به دست آورده یا پیش از این هم از مشکلات شهرنشینی و لزوم هماهنگی مدیران شهری و دولتی مطلع بوده است. با سابقه‌ای که از آقای نجفی سراغ داریم، قطعا این مسائل یک‌شبه در ذهن ایشان متبلور نشده است.
کاش شهردار تهران به این سوال پاسخ می‌داد که چطور در طی چهارسال قبل، این نکات مهم را به رئیس دولت یادآوری نکرده است؟ وقتی این‌همه مسائل ملی و شهری با هم در ارتباط و در هم تنیده‌اند، چرا باید دولتی که شعار خود را بر «تدبیر» و «اعتدال» استوار کرده، به این راحتی چنین تدابیری را نادیده بگیرد؟
اما موضوع اصلی به شخص رئیس‌جمهور برمی‌گردد. آقای روحانی ما فراموش نکردیم که شما چهار سال قبل و در مراسم تنفیذ به خدا پناه بردید از «تقدّم نفع شخصی و گروهی بر مصالح عمومی»
اما متاسفانه برخی رفتارهای چهارساله اخیر شما دقیقا خلاف خواسته‌تان و پناه‌تان به حضرت باری‌تعالی بود.
به قبلی‌ها کاری نداریم. اما شما که شعار عقلانیت، اعتدال، تدبیر و راستگویی دادید، طی چهارسال گذشته براساس کدام معیار پایتخت کشور و به طور کلی مدیران شهری را از داشتن نماینده در دولت محروم کردید؟
راستی اگر به فرض محال، شورای شهر پنجم که همه از دوستان و ارادتمندان شما و حتما از نخبگان مدیریت شهری هستند، باز هم برای یک دوره دیگر به شهردار قبلی تهران فرصت خدمت می‌دادند، یا شخصی را انتخاب می‌کردند که از نزدیکان شما نبود، آیا باز هم ضرورت حضور شهردار تهران در جلسات هیئت دولت احساس می‌شد یا باز هم آنقدر صبر می‌کردید تا یکی پیدا شود که «حرف‌شنوی» داشته باشد؟
هم ما می‌دانیم و هم قطعا خود شما می‌دانید که آن عدم دعوت‌های شهردار پیشین و نه این حضور از ابتدای شهردار جدید، هیچ‌ربطی به مسائل ملی ندارد و تنها جا برای حضور یک «خودی» باز کرده‌اید. این برق تیزی تیغ تقدم مواضع سیاسی و جناحی و حزبی و قربانی شدن مصالح ملی را همه دیده‌اند.
وقتی در جلسه دفاع از وزرای دولت دوازدهم فاجعه حوزه مسکن و مشکلات این حوزه را به اختلاف شهرداری تهران (و نه شهرداری‌های سراسر کشور) دوختید و یکی از مشکلات جناب ژنرال حوزه راه و شهرسازی را «ناهماهنگی با شهرداری تهران» خواندید مشخص بود که نگاه دولت محترم شما به مسائل و مشکلات کشور چقدر دقیق و کارشناسی‌شده بوده است!
حالا ما نشسته‌ایم و تماشا می‌کنیم که آیا با حضور یک شهردار «خودی» آیا مشکلات شهری حل می‌شود؟ بدهی‌های دولت پس از سال‌ها به شهرداری پرداخت می‌شود؟ سهم دولت از افزایش حمل و نقل عمومی به حساب مدیریت شهری واریز می‌شود؟ و آیا آقای وزیر راه شما دست از بهانه‌جویی برمی‌دارد یا نه؟
شهردار فعلی تهران «سوگلی» شماست و با عرض شرمندگی دیگر جایی برای بهانه‌جویی و چوب لای چرخ مدیریت شهری فرو بردن وجود نخواهد داشت. دیگر نمی‌شود همه مشکلات بی‌ربط را به شهرداری و شورای شهر ربط داد و با حمله‌های «گازانبری» به جای پاسخگویی، سعی در «لوله» کردن سیاهه سوالات و ابهامات مردم داشت. 

نویسنده: محسن رجبی

https://siasatrooz.ir/vdccpxqss2bqx48.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی