جمعه ۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۰
کد مطلب : 110473

موج عدالت‌خواهی مردم، ایران را متحول می‌کند، اگر ...

مسئولانی که خود را نه سرور بلكه نوکر مردم بدانند، در برابر رسانه ها پاسخگو باشند و شفافیت در هر امری را سرلوحه کار خود بدانند...

مسئولانی که خود را نه سرور بلكه نوکر مردم بدانند، در برابر رسانه ها پاسخگو باشند و شفافیت در هر امری را سرلوحه کار خود بدانند؛ تنها دولت و مجلسی که برخاسته از این خط فکری باشد در صدد حل مشکلات ریشه ای اقتصاد و زندگی مردم خواهد بود. برای لحظه ای چشمان خود را ببندید و چنین دولتی را تصور کنید. آیا اکثریت مردم آن را نمی خواهند؟
اگر مسئولان خود را در سطح مردم ببینند و قدرت را زمانی کوتاه برای آزمایش بدانند آیا بازهم گفته می شود مشکلات کشور یک شبه حل نمی شود؟ چهل سال زمانی کافی برای حل مشکلات اقتصادی و پیشرفت همه جانبه است اما شرایط کشور امروز چگونه است، در بحران تورم و رکود و بیکاری قرار دارد یا در رفاه و عدالت و زندگی سرشار از شکوفایی؟
مقامات دولتی، قضایی و مجلس در تمام این سال ها باید پاسخگوی کارهای انجام شده یا نشده باشند، اما گویی احساس بدهکاری ندارند. این روند با توجه به رشد فکری جامعه و تسهیل ارتباطات موجی را پایه ریزی کرده که خواستار عدالت و کارآمدی است. از ابتداي استقرار جمهوري اسلامي تاكنون مفاهيمي مانند چپ و راست سنتي و رادیکال، فضاي سياسي كشور را فراگرفته و تقریبا پست های حساس دولت و مجلس میان پیروان این مفاهیم دست به دست شده است. خط میانه ای هم بوده که البته در نهایت به خاستگاه چپ یا راست خود می گرایید، بدون هیچ تاثیری یا تغییری. دولت ها، شعارهای جذابي مانند سازندگی، توسعه سیاسی، هدفمندی یارانه ها و در نهايت اميد را براي مردم كشورمان مطرح كرده اند. اما باز، همان مقامات قبلی با ظاهر و شعارهای متفاوت همچنان در دولت و مجلس دیده شده و می شوند. نیازهای مردم بی پاسخ است و طوفان تورم، بیکاری و هزینه های هولناک مسکن و درمان روند صعودی را طی می کند. این روند در نهایت به یک نتیجه منجر شده و آن کاهش شدید سرمایه های اجتماعی کشور است. وقتی سرمایه های اجتماعی به صفر میل کند، بر حجم بی اعتمادی و نارضایتی افزوده می شود. شاهد مثال اینکه مردم در گرفتاری های اساسی خود مانند مسکن، درمان و بیکاری، تنها هستند و کمک های دولتی همانند نظام سلامت و مسکن اجتماعی بیشتر به شوخی شبیه اند تا حلال مشکلات. از طرف ديگر، برخی مدیران اجرايي که در این میان بیش از حل مشکلات، به فکر افزایش ارقام حقوق شان و تزاید شرکت ها و املاک خود در شمال تهران و البته ترکیه و دبی هستند، مصداق بارز نفرت مردم هستند. ازاین رو، اکثریت مردم با هر نوع نگرش و خاستگاه فکری نیاز به دولت و مجلسی دارند که در خدمت حل مشکلات کشور باشند.
اکثریت ملت ایران، انقلاب اسلامی و آرمان های آن را با جدیت قبول دارند و می دانیم که ناکارآمدی مدیران را هرگز به پای اسلام و انقلاب نمی نویسند. بنابراین موج مردمی یاد شده ، نه تغییر ایدولوژیک بلکه، تغیر این مدیریت ها و در پی آن رفع ناکارامدی ها را می خواهد. از این رو می توان از آن به موج تغيير در مديران ناكارآمد تعبیر کرد. اين وضعيت سبب شده مردم نا امید از چنین مدیرانی، در فکر یا عمل خود را محتاج مدیرانی ببينند که قلب شان برای حل مشکلات بتپد. تحمل شرایط سخت برای مردم غیرممکن نیست اما نبود عدالت و فاصله طبقاتی وحشتناک و درآمدهای بسیار بسیار دور از عدالت، موجب شده تا جامعه برای یک تحول آمده شود. موج عدالت محوری قطعا ایران را در می نوردد و این نکته ای است که افکار عمومی به شدت از آن استقبال و برای آن لحظه شماری می کند. این روندی نیست که با تظاهرات و با درگیری خیابانی به پایان برسد یا تنها در فضای مجازی باشد و با بستن تلگرام و فیلترینگ مسدود شود. این فرصتی فراروی نظام جمهوری اسلامی است تا از داشته هایش برای حل چالش ها استفاده کند. اگر به اين موج، مجال جولان داده نشود، جریان مطالبات به سمت آناني حركت مي كند كه خواهان دگرديسي ايدئولوژيك نظام هستند. در آن شرايط نه تنها كشور فرصت را از دست داده است بلكه در گرداب ناامني و درگيري اجتماعي فرو مي رود. حال آنکه اگر از فرصت تبدیل این درخواست عمومي به جریان سیاسی استفاده شود می توان به رونق اقتصادی و تقویت بنیه های حاکمیتی امید داشت. بخش خطیر ماجرا به روند شناسایی و تقویت نیروهای تازه نفس برای ورود به عرصه سیاست مربوط می شود که باب آن نباید مسدود شود. با ادامه روند فعلی این خطر وجود دارد که مردم به این باور برسندکه جناح های سیاسی نمی خواهند مشكلات كشور حل شود.
این بدترین حالت ممکن برای افکار عمومی است. تصور کنید اگر موشک و بمب کشورهای متخاصم به ایران روانه شود؛ در آن صورت بزرگترین خسارت تخریب سازه ها و امکانات است اما باورهای يك ملت را هرگز با موشک نمی توان تخریب کرد. تا زماني كه باورها و اعتماد يك ملت تخريب نشود آن ملت شكست ناپذير است.
حال اگر همان باورها از درون تخریب شود چه اتفاقی می افتد؟
موج تغيير، فرصت بزرگی است که اگر حمایت شود، ملت را از مسئولان ناکارآمد رهایی داده و کشور را به قدرتی اقتصادی با مردمی راضی و خشنود رهنمون مي سازد. اميدهای نسبی که به اصلاحات قضایی ابراهيم رئيسي ایجاد شده از اين ظرفیت همراهی مردمي حكايت دارد. مردمی که خواهان شکستن چرخه بسته مدیران اجرایی ناكارآمد و ورود مسئولاني است كه كارآمد و خدمتگذار مردم باشند. موفقیت رئیسی در قوه قضاییه می تواند به افزایش سرمایه اجتماعی منجر شود.

نویسنده: محمد پارسا نجفی

https://siasatrooz.ir/vdcd5z0fsyt0fo6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی