دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۲:۱۶
کد مطلب : 117269
وقتی گروسی تفاهمنامه اجرای پروتکل الحاقی را از ایران سوغات می برد

دور زدید اما ممنوع!

دور زدید اما ممنوع!

تصمیم دولت در آستانه اجرای قانون لغو تحریم‌ها که با ارائه بیانیه و تفاهم‌نامه با سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای همراه شد، موجب اعتراض مجلس شد و نمایندگان با ارجاع پرونده تخلف رئیس جمهور و مسئولین دولت به دلیل اجرا نکردن قانون لغو تحریم ها به قوه قضائیه موافقت کردند.
بدنبال بازی تبلیغاتی – رسانه‌ای بایدن در مورد اعلام آمادگی برای گفتگو با ایران و اقداماتی که حتی موجب جلب نظر مردم و مقامات ایران نشد، طرح موضوع گفت و گوی ایران و امریکا موجب شد تا هیجانی در جهان رسانه‌ای ایجاد شود. ماجرا از این قرار بود که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا در اظهاراتی مدعی شد که دولت بایدن درخصوص آزادی «زندانیان آمریکایی» در ایران با مقامات کشورمان تماس گرفته ‌است. وی در گفتگو با خبرنگار سی بی اس نیوز درباره آغاز مذاکرات برای بازگشت آمریکا به برجام گفت که «ایران همچنان پاسخی نداده است.»
به این ترتیب وی تلاش کرد تا با مظلوم نمایی امریکا را مشتاق گفتگو و ایران را سرسخت برای هرگونه تعامل و دیپلماسی نشان دهد.
این درحالی بود که سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: این خبر به طوری که عنوان شده صحت ندارد و گفت‌وگوی مستقیمی بین ایران و آمریکا در هیچ زمینه‌ای وجود ندارد.
در این میان مقامات کشورمان اعلام کردند که قرار است همه نظارت‌های فراپادمانی در ایران براساس مصوبه مجلس در روز ۵ اسفند لغو شود. کیوان خسروی سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در این باره گفت: همه نظارت‌های فراپادمانی از روز (سه‌شنبه پنجم اسفند) متوقف می شود اما این اقدام بر اساس قانون مجلس است و به منزله خروج ایران از برجام و قطع همکاری با آژانس به شمار نمی رود.
در این میان اروپایی‌های همیشه نگران هم بیکار ننشسته و سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران را رقم زدند تا بتوانند مانع خروج ایران از نظارت‌های فرا پادمانی آژانس یا همان پروتکل الحاقی شوند.
بامزه اینجاست که گروسی هم دست خالی از ایران برنگشت و با خود سوغاتی در چارچوب یک بیانیه مشترک را را به خوب به ارمغان برد.

اعتراض نمایندگان
اما از آنجا که این اقدام با مصوبات مجلس در تناقض آشکار بود، نمایندگان اعتراض خود را نسبت به این موضوع اعلام کردند.
بنابراین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست دیروز مجلس و در جریان بررسی بیانیه سازمان انرژی اتمی و آژانس بین المللی انرژی اتمی خواستار ارجاع تخلف دولت به قوه قضائیه مبنی بر استنکاف از قانون راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران شدند .
نمایندگان با ۲۲۱ رأی موافق، ۶ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۹ نماینده حاضر در مجلس با ارجاع پرونده دولت برای رسیدگی به استنکاف از قانون مصوب مجلس موافقت کردند.
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نشان می داد که دولت از اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها خودداری کرده است. بنابراین بر اساس ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس نمایندگان این موضوع را به قوه قضاییه ارجاع داده و خواستار برخورد با متخلفان شدند.
این در حالی است که دولت و نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کردند که قوه مجریه و سازمان انرژی اتمی هیچ تخلفی از قانون مجلس انجام نداده‌اند. مسئولین وزارت خارجه از جمله عباس عراقچی در برنامه نگاه یک صدا و سیما صراحتاً گفته بود که سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته هیچ ارتباطی با اجرای قانون خروج از پروتکل الحاقی ندارد.

نمایندگان چه گفتند؟
در همین حال دیروز ادامه بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ کل کشور که قرار بود در دستورکار پارلمان قرار گیرد و نمایندگان به بررسی آن بپردازند، با توجه به جلسه غیرعلنی مجلس و مذاکرات صورت گرفته در آن موقتاً متوقف شد و بررسی بیانیه سازمان انرژی اتمی و آژانس بین‌المللی در دستورکار قرار گرفت.
نمایندگان به خاطر نقض و استنکاف از اجرای قانون مجلس درباره اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها از حجت‌الاسلام حسن روحانی و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی طبق ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس شکایت کردند.
«محمدباقر قالیباف» ریاست مجلس با انتشار توییتی در صفحه شخصی خود تصریح کرد: «‏مطابق قانون مجلس، اجرای پروتکل الحاقی از روز ۵ اسفند به طور کامل متوقف خواهد شد و هر نوع دسترسی فراتر از پادمان مطلقاً ممنوع و غیرقانونی است. هر نوع همکاری فراپادمانی با آژانس در آینده نیز طبق ماده ۷ مستلزم تصمیم‌گیری مجلس است. ماده ۹ قانون، اجرای دقیق آن را تضمین خواهد کرد.»
وی ادامه داد: ما در مجلس شورای اسلامی بر اجرای قانون مصمم هستیم یعنی باید اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی کاملا متوقف شود که این شامل همه دسترسی‌ها و همه پیش بینی‌ها در قانون است، لذا هرگونه دسترسی بیشتر از پادمان ممنوع و غیرقانونی است.
رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی وظیفه خود را بر نظارت بر اجرای این قانون می‌داند که دو کمیسیون امنیت ملی و انرژی نیز از طرف مجلس موظف به نظارت میدانی و ارائه گزارش‌های مرتب هستند. طبیعتا هرگز تخلف از قانون را نمی‌پذیریم و براساس مصوبات مجلس شورای اسلامی امورات را پیگیری می‌کنیم.
قاضی زاده هاشمی نایب رئیس مجلس نیز با بیان اینکه مصوبه مجلس درباره اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها باعث گشایش‌های بسیاری خواهد شد، گفت: استنکاف دولت از اجرای این قانون دست قوه قضائیه برای برخورد را باز می‌کند.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما موافق گفتگو بوده‌ایم و قبل از اینکه این دولت روی کار بیاید نیز نظام در حال گفتگو با کشورهای ١+۵ بوده که در بین این کشورها آمریکا نیز حضور داشته است، افزود: منتها ما با این مدل گفتگوی بی‌نتیجه و از روی انفعال مخالفیم.
وی با تأکید بر اینکه اکنون عنصر زمان به نفع کشورهای متخاصم است، تصریح کرد: ما به تعهدات خود عمل کرده‌ایم اما آن‌ها عمل نکرده‌‌اند و نخواهند کرد زیرا ما دست و پا بسته نشسته‌ایم.
قاضی‌زاده هاشمی ادامه داد: حرف ما این است که ما این تعهداتی را که انجام داده‌ایم، به واسطه مصوبه مجلس تعلیق کنیم تا طرف مقابل به وظایف خود عمل کند در این صورت ما نیز دوباره به تعهدات خود عمل خواهیم کرد.
نماینده مردم در مجلس با تاکید بر اینکه کشورهای طرف مذاکره ایران بدعهدی دیگری نمی‌توانستند داشته باشند، گفت: اکنون به واسطه اقدامات طرف‌های مذاکره مردم در سختی هستند از این رو مصوبه مجلس نه تنها سختی را تشدید نمی‌کند بلکه باعث گشایش هم خواهد شد چون طرف مقابل را به صورت عملی سر جای خود خواهد نشاند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها به عمر دولت فعلی برای اجرا خواهد رسید یا خیر، افزود: به عمر این دولت می رسد زیرا دولت هنوز ٧،٨ ماه زمان دارد و اگر اجرای آن را به تعویق بیندازد قطعاً طبق قانون از سوی قوه قضائیه مجازات خواهد شد.
«مالک شریعتی نیاسر» نماینده مردم تهران نیز در حساب کاربری خود در توییتر با اشاره به بیانیه آژانس بین المللی انرژی اتمی از توقف رسیدگی به بودجه۱۴۰۰ خبر داد و نوشت: مجلس به دلیل تفاهم مشکوک دولت با آژانس و احتمال قوی نقض قانون اقدام راهبردی، از دستور رسمی خود خارج شد.
وی اضافه کرد: طبق قانون: ۱. با عدم انجام تعهدات طرف مقابل در لغو کامل تحریم ها، از امروز ۵ اسفند باید توقف نظارتهای فراپادمانی بدون راه فرار انجام شود. ۲. مجلس باید گزارش اقدامات فنی وسیاسی دولت را بشنود و اگر قانع نشد، افراد مستنکف از اجرای قانون (رییس‌جمهور و سایر مقامات ذیربط) مجازات شوند. ۳.تداوم هرگونه نظارت فراپادمانی به هرشکل، تخلف است و مجلس از حق ملت کوتاه نمی آید.
از سوی دیگر «زهره الهیان» دیگر نماینده مجلس هم در واکنش به توافق ایران و آژانس در حساب توییتری خود نوشت: نمایندگان یک صدا از تخطی دولت ازقانون لغو تحریم‌ها اعتراض کردند مسئولین دولت به واسطه عدم اجرای قانون طبق بند۹قانون لغو تحریم ها مجرم شناخته می شوند و بایدمجازات گردند.
«علی بابایی کارنامی» نماینده ساری نیز با بیان اینکه طبق فرمایش رهبر انقلاب تا لغو عملی تحریم‌ها هیچ شرطی پذیرفته نیست؛ تصریح کرده است: اگر قرار است قوانین مانند قانون اقدام راهبردی لغو تحریم‌ها نقض شود، تصویب سایر قوانین از جمله بودجه ۱۴۰۰ بی‌فایده است فلذا مجلس تا تعیین تکلیف اجرای این قانون پرداختن به بودجه را متوقف خواهد کرد.
«سیدمصطفی میرسلیم» نماینده تهران هم تاکید کرد: هرگونه مذاکره و توافق برجامی برخلاف مفاد مصوبه مجلس مردود است.
«محمد حسن آصفری» نماینده اراک نیز خاطرنشان کرد: دولت حق هیچ توافقی خلاف مصوبه مجلس مبنی بر ملزم کردن غرب به برداشتن تحریم‌ها درزمان مقررشده مجلس ندارد. توافق آژانس با سازمان انرژی اتمی مبنی بر دادن فرصت سه ماهه خلاف مصوبه مجلس است و طبق ماده هشت و نه مصوبه مجلس اجرا نکردن مصوبه جرم است.
«سیدنظام الدین موسوی» نماینده مردم تهران هم در رشته توییتی نوشت: «ظاهراً نگرانی دو روز پیش‌ام از احتمال تمدید مهلت ۲ماهه لغو پروتکل الحاقی پربی‌راه نبود. مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی از توافقی با دولت ایران گفته که مطابق آن گرچه پروتکل الحاقی لغو می‌شود اما تا ۳ماه دیگر فعالیت‌های نظارتی و راستی آزمایی آژانس پابرجا می‌ماند. دور زدن قانون؟! جناب آقای رییس جمهور! وزیر محترم امور خارجه! هفت سال فکر می‌کردید اگر از مواضع خود عقب نشینی کنید، طرف مقابل امتیازی به شما می‌دهد؛ که نداد. بیایید این هفت ماه باقیمانده اینطور فکر کنید که اگر محکم بمانید و عقب نشینی نکنید طرف مقابل به شما امتیاز می‌دهد؛ شاید داد. امتحان کنید.»
«احمدامیرآبادی فراهانی» نماینده قم هم نوشت: «قانون باید اجرا و عزت ملت ایران حفظ شود. آژانس بین المللی انرژی اتمی و اتحادیه اروپا و دیگران قابل اعتماد نیستند. مردم را فریب ندهید. تحریم ها باید لغو شود.»
بر این اساس تحلیلگران سیاسی بر این باورند که دادن مهلت سه ماهه به طرف غربی اشتباه محض است .
اینکه دولت در صدد است تا برای رسیدن به منافع حزبی و گروهی در ماه‌های پایانی عمر خود چوب حراج به منافع ملت بزند، پذیرفته نیست. مردم کشور به خاطر دو قطبی نشدن شرایط مدتها تصمیم غلط دولت را که فشار اقتصادی زیادی را برای آنان هدیه آورد تحمل کردند و دم نزدند .
از سوی دیگر چرا دولتمردان درباره تصمیم خود با مردم و نمایندگان آنها صحبت نکردند. اینکه دولت به خود اجازه می‌دهد تفسیر رأی کند از سوی مردم و نمایندگان آنها پذیرفتنی نیست و مردم کشورمان دیگر به قدرتهای غربی اجازه نمی دهند که معیشت آنها را به گروگان بگیرند.

https://siasatrooz.ir/vdcd950fnyt0fx6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی