جمعه ۱ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۰
کد مطلب : 117214

معمای حضور ناتو

همزمان با افزایش بحران های امنیتی در عراق استولتنبرگ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز پنج شنبه اعلام کرد...

همزمان با افزایش بحران های امنیتی در عراق استولتنبرگ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز پنج شنبه اعلام کرد که شمار نیروهای این ائتلاف در عراق از ۵۰۰ نیرو به ۴،۰۰۰ نیرو افزایش خواهد یافت. این اقدام ناتو هر چند که با نام کمک به امنیت عراق مطرح شده اما با مخالفت طیف گسترده ای از عراقی ها مواجه شده است. این سوال مطرح است که چرا عراقی ها با این طرح مخالفت دارند؟ بخشی از این مخالفت را در ماهیت ناتو می توان مشاهده کرد.
هر چند که ناتو ادعا دارد سازمانی فراگیر از کشورهای اروپایی و حتی غیر اروپایی است اما در عمل ناتو زیر مجموعه ارتش آمریکا بوده و ماهیت مستقلی ندارد. در حالی که مصوبه پارلمان عراق برای خروج نیروهای آمریکایی است این اقدام ناتو نوعی دور زدن پارلمان عراق برای بقا نیروهای امریکایی در عراق است. نکته دیگر رفتار و کارنامه ناتوست. ناتو در بوسنی و جنگ صربستان جنایت کشتار سربرنیتسایی ها را در دهه ۱۹۹۰ رقم زد در همین حال از ۲۰۰۱ تاکنون در افغانستان و از ۲۰۰۳ به صورت محدودتری در عراق حضور دارد و از سال ۲۰۱۱ نیز در لیبی اقدام نظامی کرد. در جمع این دخالت ها نتیجه جز استمرار بحران و کشتار غیر نظامیان کارنامه ای دیگر از ناتو باقی نمانده است.
ناتو نه تنها زمینه ساز امنیت نبوده بلکه خود عامل ناامنی و تشدید بحران بوده و حضور آن نمی تواند زمینه ساز بهبود امنیت در عراق شود. نکته مهم آنکه مقاومت مردمی در حالی عضو اصلی مبارزه با تروریسم در عراق بوده که در کنار جبهه مقاومت در سوریه و سایر مناطق در منطقه علیه تروریسم اقدام کرده که ناتو از مخالفان نیروهای بسیج مردمی بوده و این دشمنی چنان است که حتی به حمایت از آمریکا در ترور فرماندهان مقاومت سردار سپهبد قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و همرزمانشان در تروریسم دولتی آمریکا پرداخت. ناتو با چنین تفکر ضد مقاومتی قطعا نمی تواند حامی امنیت منطقه باشد بویژه اینکه بسیاری از اعضا ناتو همچون امریکا، فرانسه، انگلیس و ترکیه رسما به حمایت از تروریسم می پردازند. نکته دیگر روابط میان ناتو و رژیم صهیونیستی که در کنار طرح اخیر امریکا مبنی بر عضویت این رژیم در سنتکام ( نیروهای مرکزی آمریکا در خاورمیانه) زمینه ساز گسترش نفوذ این رژیم در عراق خواهد بود که خود چالشی امنیتی برای این کشور است.
نکته مهم آنکه عراق نمی تواند به ناتویی اعتماد نماید که ترکیه که عضو این پیمان می باشد را به جرم خرید اس ۴۰۰ از سوریه به تحریم تهدید می کند. ناتو ابزار غرب برای وابسته سازی نظامی عراق به غرب و مانعی بر سر استقلال دفاعی این کشور از جمله در تهیه تسلیحات است که پیامدهای سنگینی برای بغداد به همراه خواهد داشت. با توجه به آنچه ذکر شد حضور ناتو در عراق نه تامین کننده امنیت که برهم زننده امنیت این کشور خواهد بود چرا که غرب نشان داده نه راه حل بلکه محور بحران است و نمی‌توان آن را ناجی کشورها برای رسیدن به امنیت و ثبات دانست.

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdcdf50foyt0fx6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی