دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۲۷
کد مطلب : 91068
وقوع مجدد بحران گرد‌ و غبار در اهواز احتمال دارد

مردم جنوب كشور در انتظار و التهاب

مردم جنوب كشور در انتظار و التهاب

طي چند روز گذشته میزان گرد و غبار در هوای اهواز به ۱۰۰ تا ۱۵۰ میکروگرم بر متر مکعب رسید.در شرایط بحران این عدد، ۱۰ هزار میکروگرم گرد و غبار در هر متر مکعب را نشان می‌داد که ۶۰ الی ۷۰ برابر حد مجاز است.
موضوعي كه سلامت شهروندان اهوازي را تحت تاثيرقرار داده است و بايد با اتخاذ راهكارهايي از ادامه يافتن آن جلوگيري كرد.
نمايندگان مجلس در همين رابطه با اظهار نگراني از شرايط مردم اهواز تعلل در خرید مالچ پاش برای مهار ریزگردها در اهواز را اشتباه مسئولان خوانده و كارشناسان محيط زيستي نيز راهكارهاي همچون کاشت گیاهان گرمسیری در اطراف اهواز برای مقابله با ریزگرد‌ها را پيشنهاد مي كنند.
در اين شرايط و درحالي كه نگراني مردم جنوب ادامه دارد و اهوازي ها التهاب بازگشت گرد و غبار را دارند بايد ديد آيا انتظار مردم اين خطه و تمام ايران براي اتخاذ راهكارهايي اصولي از سوي مسئولان به سرانجام مي رسد يا خير؟!

مسئولان به داد اهوازی ها برسند
عضو هیئت رئیسه فراکسیون محیط زیست مجلس با ابراز نگرانی نسبت به سلامت مردم اهواز به دلیل افزایش بی سابقه ریزگردها در این شهر گفت: مسئولان ستاد بحران و هلال احمر باید هرچه سریعتر به داد اهوازی ها برسند.
کمال الدین پیرموذن در گفت وگو با مهر افزود: با توجه به خشکسالی و کمبود بارندگی در خوزستان مردم این شهر بار دیگر بمباران می شوند اما این بار معضلات زیست محیطی بر سر آنها فرود می آید.
به گفته وی، افزایش بی سابقه ریزگردها در اهواز به شدت سلامت مردم این منطقه را که همه وامدار آنها هستیم، به خطر انداخته است.
عضو هیئت رئیسه فراکسیون محیط زیست مجلس اظهار داشت: بنابراین وزارت کشور و ستاد مدیریت بحران از یک سو و هلال احمر و سازمان محیط زیست از سوی دیگر باید هر چه سریع تر اقدامات فوری برای کاهش میزان ریزگردها را در این شهر انجام دهند.
پیر موذن با بیان اینکه حل این معضل نیازی به اعتبارات هنگفت ندارد، تصریح کرد: دستگاه های مالچ پاشی که قیمت چندانی ندارد باید به این شهر ارسال و با مدیریت مناسب دست کم کانون های اصلی ریزگردهای داخلی تثبیت شود. وی در پاسخ به اینکه از سال ۸۸ هنوز اعتبار پیش بینی شده برای مهار کانون های ریزگرد در این استان تأمین نشده است، تأکید کرد: در حال حاضر با توجه کاهش شدید قیمت نفت نمی توانیم در زمینه تخصیص اعتبارات جدید کار چندانی انجام دهیم اما دولت می تواند با هزینه کمی چنین معضلاتی را مدیریت کند.
عضو هیئت رئیسه فراکسیون محیط زیست، تعلل در خرید مالچ پاش برای مهار ریزگردها در اهواز را اشتباه مسئولان خواند و اظهار داشت: مجلس با مسئولانی که در برابر سلامت مردم کوتاهی کنند، برخورد می کند.

کاشت گیاهان گرمسیری در اطراف اهواز برای مقابله با ریزگرد‌ها
مشاور رئیس سازمان محیط زیست گفت: کاشت گیاهان مناطق گرمسیری در اطراف اهواز منجر به مقابله با ریزگرد‌ها می‌شود. اسماعیل کهرم در گفت‌و‌گو با تسنیم در خصوص اتفاق اخیر مبنی بر گردو غبار شدید در اهواز اظهار داشت: اهواز ضرر موقعیت خود را می‌خورد به این معنا که در موقعیتی جبران‌ناپذیر و خشک بوده که اقدامات انسانی و خشک شدن تالاب هورالعظیم منجر به این امر شده است. وی با بیان این‌که تالاب هورالعظیم در زمان جنگ توسط صدام حسین خشک شده که در این راستا ۴ هزار نفر از مردم تالابی از خانه و زندگی محروم شدند، گفت: اکنون در مسیر قالب باد، ریزگرد‌های کف تالاب هورالعظیم برخاسته و موجب گرد و غبار شده است.
مشاور رئیس سازمان محیط زیست عنوان کرد: نه تنها ریزگرد ناشی از کف تالاب بلکه گرمسیری و کارخانه‌های تحمیل شده در این منطقه موجب مشکلات بسیاری شده است و گرد و غبار شدید در اهواز را به دنبال داشته است.
کهرم با اشاره به اینکه غیر از ریزگرد ناشی از تالاب هورالعظیم ریزگرد‌هایی از عراق نیز به این منطقه هنگام وزش باد می‌آید، گفت: مالچ‌پاشی به نظر من اقدام خوبی نیست چرا که هزینه‌ سرسام آور به دنبال دارد و همچنین به دلیل این‌که مالچ‌نفتی ترکیبی از نفت و شن و خاک است خود به مرور بعد از ۳ سال به دلیل آفتاب شدید خرد می‌شود و آلوده کننده بوده و تبدیل به ریزگرد می‌شود. وی افزود: مالچ‌نفتی پاشیدن را مطرح می‌کنند به دلیل این‌که مانند پتو تا ۳ سال باعث عدم ریزگرد می‌شود ولی باید توجه کرد که مجدد این ترکیب خود آلوده کننده می‌شود؛ در واقع چاقوی دو لبه است که یک سر آن منجر به جراحت و یک سر آن جراحی می‌کند.
مشاور رئیس سازمان محیط زیست اظهار داشت: اگر تحریم‌ها برداشته شود و کارخانه‌هایی که به این منطقه تحمیل شوند، خارج شده و دولت در این خصوص هزینه کند، می‌توان کمی از مشکلات را کاهش داد همچنین با کاشت گیاهانی گرمسیری از جمله گز و تاق در اطراف اهواز می‌توان با ریزگرد مقابله کرد.
کهرم با بیان این‌که این امر درست است که خشکسالی کانون‌های گردو غبار در خوزستان را فعال کرده است چرا که اگر خشکسالی نبود و آب فراوانی بود مشکلی نداشتیم، گفت: در ماه‌های سرد معمولا آلاینده‌ها برای این منطقه مانند بحران می‌شود و حتی باد یک متر بر ثانیه هم مشکل‌ساز خواهد بود. وی با اشاره به این‌که یک هکتار جنگل هفت تن ریزگرد را جذب می‌کند، ادامه داد: ۴۶ نقطه بحران ریزگرد وجود دارد که ۸ نقطه در عراق و مابقی در سوریه، عربستان، ترکیه و کشور ما است.

احتمال گسترش پدیده گرد غبار وجود دارد
مدیر پدیده گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه وضعیت هوای اهواز در شرایط عادی قرار دارد، گفت: ادامه عملیات تثبیت منابع گرد و غبار به دلیل عدم تامین اعتبار تاکنون با مشکل مواجه بوده که در این چند روز قول مساعدت به ما داده شده است.
ضیاالدین شعاعی در گفت‌وگو با ایلنا با اشاره به اینکه ایجاد وضعیت بحرانی در اهواز به دلیل وجود گرد و غبار در هوای این شهر بیشتر ناشی از منابع داخلی کشور بوده است، گفت: از ظهر جمعه ۱۰ بهمن ماه این بحران رفع شده و اهواز در شرایط عادی قرار دارد اما احتمال وقوع مجدد این بحران وجود دارد. وی ادامه داد: علت بروز پدیده گرد و غبار در این شهر در واقع خشکسالی، عدم بارش و خشکی زمین است و این خشکسالی هر چه استمرار پیدا کند، احتمال گسترش پدیده گرد غبار نیز بیشتر می‌شود.
مدیر پدیده گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در ۱۴ سال آینده با افزایش بحران گرد و غبار در کشور روبه رو خواهیم بود، اظهار کرد: علت ثانویه این پدیده نیز به تغییر جهت باد مربوط می‌شود. وی ادامه داد: بخشی از این گرد و غبار منشا خارجی دارد؛ در شرایطی که هوا سرد است به دلایل خاصی جریان معمول وزش باد این منطقه که از شمال غرب به سمت جنوب شرق است، معکوس می‌شود که روز سه شنبه این مساله موجب شد، غبارهایی از سمت عربستان و از جنوب شرقی تالاب‌های اهواز روی این شهر را فرا بگیرد.
شعاعی افزود: دیروز میزان گرد و غبار در هوای شهر اهواز به ۱۰۰ تا ۱۵۰ میکروگرم بر متر مکعب رسید که برای اهواز شرایط مطلوبی است، اما در شرایط بحران این عدد، حدود ۱۰ هزار میکروگرم گرد و غبار در هر متر مکعب را نشان می‌داد که ۶۰ الی ۷۰ برابر حد مجاز است. وی ضمن تاکید بر ضرورت بارش در این منطقه در مورد راهکار‌های حل این مساله گفت: باید در جهت تثبیت منابع تولید گرد و غبار یعنی اقداماتی همچون مالچ پاشی و جنگل کاری در منطقه تلاش کنیم که البته نیاز به تثبیت سطح وسیعی یعنی حدود۲۰۰ هزار هکتار زمین است. وی تصریح کرد: ما کار خود را برای تثبیت منابع شروع کردیم، اما در ابتدای کار با مشکل تامین اعتبار روبرو شدیم که البته در این چند روزه قول تامین این اعتبار برای حل مشکل را به ما داده‌اند.

https://siasatrooz.ir/vdcdjz0n.yt0f96a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی