?>?> عمر نوح و گنج قارون نداریم | سیاست روز
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۱۷
کد مطلب : 106892

عمر نوح و گنج قارون نداریم

برجام گویا همچنان کلید واژه ای است که نمی‌خواهد از ادبیات سیاسی جهان خارج و همچنان از واژگان کلیدی است که...

برجام گویا همچنان کلید واژه ای است که نمی‌خواهد از ادبیات سیاسی جهان خارج و همچنان از واژگان کلیدی است که هر روز از سوی محافل رسانه ای و سیاسی جهان مطرح می‌شود. براساس گزارش‌های منتشره قرار بر آن بوده تا ۱۳ آبان۱۳۹۷ یعنی روزی که آمریکا ادعای آغاز دور جدید تحریم‌ها را مطرح کرده، اروپا طرح جامعی برای ماندن برجام و البته اجرای تعهدات خود و آمریکا ارائه دهد.
برنامه ای که نام آن را ساز و کار مالی بین ایران و اروپا عنوان کرده اند. اکنون دو هفته از ۱۳ آبان می‌گذرد در حالی که اخبار قابل توجهی در این حوزه منتشر می‌شود. عراقچی عضو ارشد تیم هسته ای اعلام کرده است که اروپا به رغم آنکه ۶ ماه فرصت داشته اما اکنون می‌بینیم که نمی‌تواند ساز و کار مالی لازم بین ایران و اروپا را طراحی کند و همچنان هیچ کشور اروپایی حاضر نشده میزبانی این ساز و کار را قبول کند و اتریش و لوگزامبورگ نیز قبول نکرده اند که میزبان این ساز و کار باشد.
در همین حال موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ادعا کرده که تلاش برای راه اندازی این مکانیسم در جریان است اما نمی‌توان برای راه اندازی آن تاریخ مشخص کرد. در همین حال وزیر خارجه انگلیس دیروز در حالی به ایران سفر کرده که پیش و نیز در هنگام سفر نکاتی را مطرح کرده که جای تامل دارد؛ وی به جای آنکه سخنی از تعهدات عملی کشورش و اروپا در قبال برجام بگوید، ایران را به سرکوب مردم و زندانی کردن افراد بی گناه (بخوانید جاسوسان انگلیس) و نیز بحران سازی در منطقه متهم کرده است.
او ادعا کرده پیام سفرش به ایران روشن است و آن اینکه تا زمانی که ایران به برجام پایبند است اروپا نیز پایبند است و در عین حال وی ضمن متهم سازی ایران به نقض حقوق بشر خواستار آزادی دوتابعیتی‌ها انگلیس شده که به جرم جاسوسی در ایران زندانی هستند ولی در عین حال در حوزه منطقه ای خواستار آنچه پایان دخالت ایران در منطقه نامیده شده است.
مجموع این تحولات در حالی روی داده که در میان آن که چند نکته قابل توجه مشاهده می‌شود. نخست آنکه کشورهای اروپا اصل بازی با خرید زمان را در دستور کار قرار داده و با این عنوان که کل اتحادیه اروپا باید پذیرنده همکاری مالی با ایران باشند، برآنند تا عدم تعهدپذیری خود را توجیه کنند.
در پاسخ به سخنان خانم موگرینی این سوال مطرح می‌شود که زمانی که موضوع برجام مطرح بود آیا کل اتحادیه اروپا بر لزوم امضاء و اجرای برجام تاکید کرده بودند؟
اگر این طور بوده پس اکنون نیز تمام اروپا باید پذیرنده تعهدات در قبال برجام از جمله در حوزه ساز کار مالی میان ایران و اروپا باشد و اگر آن زمان چنین وفاقی نبوده پس اتحادیه اروپا متهم به دروغ گویی در قبال برجام است و باید پاسخ دهد که چرا به رغم عدم اجماع در اروپا برجام را امضاء و خواستار اجرای تعهدات ایران شده بود. اروپا باید برای این فریب کاری مجازات شده و هزینه‌های آن را نیز پرداخت کند.
دوم آنکه اروپا در حالی از ناتوانی و کم بودن زمان برای تدوین ساز کار مالی میان ایران و اروپا می‌گوید که همزمان کلمات قابل تاملی از سوی اروپا مطرح می‌شود که نمونه آن ا در سخنان وزیر خارجه انگلیس می‌توان مشاهده کرد. ادعای لزوم آزادی جاسوسان غربی از زندان‌های ایران، حذف توان موشکی ایران و عدم نقش آفرینی ایران در معادلات منطقه اساس این گفتارها است.
در این جا یک سوال مطرح می‌شود و آن اینکه اروپا آیا واقعا ناتوان در تدوین زمان بندی و مشارکت کشورهای عضو اتحادیه در ساز کار مالی است و یا اینکه به دنبال گروکشی از این موضوع برای زیاده خواهی‌های دیگر است.؟
اگر واقعا توان چینش ساختار مناسبات سازکار مالی را ندارد بهتر است وقت خود را به جای طرح زیاده خواهی صرف چینش این ساختار کند و اگر نیز به دنبال زیاده خواهی است که در این شرایط چه ضمانتی وجود دارد که بعد از این، خواسته‌های جدیدی مطرح نسازد و با عنوان اجرای ساز و کار مالی ایران و اروپا مطالبات جدیدی را نیز مطرح نکند.
در این میان اتحادیه اروپا اگر واقعا به دنبال توافق است باید در کنار مقابله با تحریم‌ها و تهدیدات آمریکا در مقابل زیاده خواهی‌ها و رفتارهای غیرسازنده کشورهایی مانند انگلیس که برجام را بهانه ای برای باج خواهی از ایران قرار داده اند قرار گرفته و اجازه استمرار چنین رفتارهایی را ندهند.
در مجموع در باب آنچه این روزها از سوی اروپا در قبال برجام و موضوع ساز و کار مالی ایران و اروپا صورت می‌گیرد این اصل مطرح است که اروپا در حال اجرای رفتارهایی مغایر با اصول مذاکره و روابط سازنده است و استمرار آن پیامدهای منفی هم در روابط ایران و اروپا و هم در جایگاه جهانی اروپا- که ادعا دارد به دنبال نقش مستقل از آمریکا است- خواهد داشت. در این میان این اصل از سوی ملت ایران مطرح است که تا همیشه منتظر وقت کشی‌های اروپا نخواهد ماند و در صورت استمرار این روند پاسخی قاطع به این رفتارها خواهد داد. اروپا باید این مهم را دریافته باشد که مثل عمر نوح و گنج قارون نداریم در حوزه سیاست هم کارهایی دارد و اروپا نباید توهم استمرار صبر ایران را داشته باشد.

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdcdn90fxyt0zj6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی