سه شنبه ۱۹ تير ۱۳۹۷ - ۲۲:۴۹
کد مطلب : 105127
اقتصاد مقاومتی راهکار پایان دادن به مشکلات کشور است

از ضایعات نساجی تا حلوا عسلی

حل مشکلات اقتصاد کشور واژه‌ای است که تقریبا هر روز به گوش می‌رسد خصوصا آنکه دو سال چشم انتظاری برای تحقق اهداف اقتصادی برجام به سراب مبدل شد و اصل عدم کارآمدی برجام برای همگان آشکار شد. آنطور که پیش‌بینی می‌شد تنها راهکار تحقق پایان مشکلات اقتصادی کشور رویکرد به مدل اقتصادی درون‌زاست که با نام اقتصاد مقاومتی شناخته می‌شود. اقتصادی که با تکیه بر داشته‌های درونی، نیروی کار جوان، اراده بلندملت ایران و برنامه‌ریزی صحیح قابل اجراست. آنچه در این میان به عنوان مانع تحقق این اصل مطرح می‌شود فراهم نبودن شرایط برای تحقق اقتصاد مقاومتی است که بخش عمده‌ای از آن را نبود سرمایه تشکیل می‌دهد. اما مروری بر وضعیت اقلیمی و ظرفیت‌های نیروی انسانی کشور نشان می‌دهد که بیشتر از سرمایه، درک صحیح از شرایط اقلیمی و اراده افراد است که ضامن به نتیجه رسیدن چنین اقتصادی است که نمونه‌های متعددی از آن را در اقصی نقاط کشور می‌توان مشاهده کرد. برای آشنایی بیشتر مخاطبان با این توانست‌ها چند الگوی موفق در حوزه اقتصاد مقاومتی که با سرمایه اندک و البته اراده‌ای قوی توانسته‌اند ناشدنی‌ها را شدنی کنند.
از ضایعات نساجی تا حلوا عسلی

تولید الیاف و پنبه از ضایعات نساجی
کارآفرین اصفهانی موفق شده با راه‌اندازی کارگاهی کوچک از دورریز پارچه‌ها ماهانه نزدیک به ۳۰ تن الیاف و پنپه تولید و به کشورهای همسایه صادر کند.
زندگی‌های روزمره که به سمت مصرف‌گرایی می‌رود، سبب شده میزان تولید مواد ضایعاتی هم روزبه‌روز افزایش یابد، از طرفی هرچه به سمت صنعتی شدن پیش می‌رویم با حجم وسیعی از ضایعات آن‌ها روبه‌رو می‌شویم، ضایعاتی که اغلب معضلات محیط زیستی فاجعه‌باری همچون آلودگی آب و خاک را به دنبال دارند و زخم‌هایی بر دل زمین می‌شوند که از بین بردن یا حذف آن‌ها بسیار دشوار است.
صنعت نساجی نمونه‌ای از صنایع به شمار می‌رود که دورریز و ضایعات آن سرسام‌آور است، هرچند آمار دقیقی از میزان کل ضایعات کارخانجات نساجی کشور در دسترس نیست اما آمار موجود در برخی از کشورها از جمله آمریکا ضایعات قبل از مصرف بالغ‌ بر ۷۵۰۰۰ تن در سال را نشان می‌‌دهد، همچنین گفته می‌شود سالانه بیش از ۴۰ درصد پنبه رشد یافته استحصال از فرآیند تولید پوشاک به ضایعات تبدیل می‌شود.
البته برای بازیافت ضایعات نساجی افرادی وارد کار شدند، در استان اصفهان هم در روستای «سهر» واقع در ۸۵ کیلومتری شرق اصفهان یک کارآفرین موفق شده با راه‌اندازی کارگاهی کوچک از دورریز پارچه‌ها ماهانه نزدیک به ۳۰ تن الیاف و پنپه تولید و به کشورهای همسایه صادر کند.
داستان روستایی که حالا چرخ تولیدش می‌چرخد و آواز آبادانی‌اش به گوش می‌رسد از این‌ قرار است که محمد قاسمی مکانیک و تعمیرکار دستگاهی نساجی تصمیم می‌گیرد از تهران به محل تولدش در این‌روستا بازگردد و کارگاهی را راه‌اندازی کند. محمد قاسمی با بیان اینکه در روستا بدون هیچ امکاناتی به همراه برادرم کار را شروع کردم، مطرح کرد: با ابتکار و خلاقیت و تلاش شبانه‌روزی قالب‌هایی را ساختم و بعد از چند سال موفق به ساخت دستگاه‌هایی شدم که نمونه خارجی آن‌ها را تعمیر کرده بودم.
وی افزود: با ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری توانستیم کارگاهی را راه‌اندازی کنیم که مواد اولیه‌اش خرده پارچه‌های کارگاه‌های خیاطی و ضایعات کارخانه‌های ریسندگی است.
این کارآفرین خلاق توضیح داد: در فرآیندهای ریسندگی و بافندگی، ضایعات به اشکال مختلف نظیر باقیمانده پارچه، ضایعات لبه‌گذاری پارچه‌ها روی‌ هم در فعالیت‌های بخش پوشاک نیز ضایعات مختلفی از جمله پارچه، نخ دوخت، نوار تزئین، نمونه ابتدایی و ضایعات برش ایجاد می‌شود.
محمد قاسمی با بیان اینکه ابتدا ضایعات جداسازی و دسته‌بندی می‌شود، تاکید کرد: در چند مرحله این ضایعات فشرده‌سازی و تبدیل به الیاف و پنبه می‌شود که در تولید ایزوگام، موکت‌های نمدی، لحاف و تشک و غیره به کار می‌رود.
هوش، خلاقیت، کارآفرینی و نبوغ فکری وی در راستای تولید دانش و نوآوری سبب شد تا در روستای کوچک «سهر» که ۱۳۰ نفر ساکن دارد ۱۵ نفر مشغول به کار شوند.
رضا قاسمی مدیر داخلی این کارگاه نیز با بیان اینکه ماهانه بیش از ۳۰ تن الیاف و پنبه در کارگاه تولید می‌شود، متذکر شد: الیاف و پنبه تولیدی برای عراق و افغانستان و پاکستان صادر می‌شود.
وی افزود: وجود این کارگاه در روستا سبب شده تا جوانان در کنار ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی شاغل هم باشند و همین‌جا در روستا تشکیل خانواده دهند و دغدغه بیکاری و ترک روستا را نداشته باشد، حتی تعدادی از جوانان روستاهای مجاور هم در کارگاه مشغول به کار شدند. این کارآفرین اصفهانی تشریح کرد: وجود این کارگاه و تلاش برادرم محمد سبب شد تا دیگر اهالی روستا هم با مشورت و راهنمایی به دنبال تولید و کارآفرین شدن باشند که قدم‌های خوبی هم برداشته‌ شده است. شهر اصفهان به علت وجود بیش از ۲ هزار واحد نساجی بهترین فرصت را برای کارآفرینان ایجاد می‌کند تا علاوه بر بازیافت ضایعات و بازگرداندن آن‌ها به چرخه تولید بلکه درآمدزایی، اشتغال‌زایی هم داشته باشند.

اقتصاد مقاومتی با پرورش قارچ
کارآفرین دارابی ایجاد اشتغال برای چند نفر را شیرینی کارش می‌داند و گوید: در ابتدا علاقه چندانی به پرورش قارچ نداشتم اما در حال حاضر با عشق و علاقه به این کار می‌پردازم و خوشحالم که توانسته‌‌ام برای چند نفر ایجاد اشتغال کنم.
در گوشه و کنار استان فارس جوانانی هستند که با سرمایه‌ اندک وارد عرصه تولید می‌شوند و یکی از دغدغه‌های اصلی آنها ایجاد اشتغال برای چند نفر دیگر است.
محمدحسین پیشرو، اهل شهرستان داراب، ۵ سال پیش با سرمایه اندک فعالیت خود را در زمینه پرورش قارچ آغاز کرده است و امروز با گذشت ۵ سال توانسته برای ۸ نفر به صورت مستقیم ایجاد اشتغال کند و در کنار آن برای ۵ نفر نیز به صورت موقت ایجاد اشتغال کرده است. پیشرو می‌گوید: شغل قبلی من کشاورزی بود که با بروز خشکسالی و کم‌آبی امکان کشت محصول وجود نداشت به همین دلیل تصمیم گرفتم که وارد عرصه پرورش قارچ شوم.
وی که در حال حاضر برای ۱۳ نفر به صورت دائم و موقت اشتغالزایی کرده است، می‌گوید: با سرمایه شخصی و گرفتن وام از بانک‌ها ۴ سالن پرورش قارچ راه‌اندازی کردم اما از آنجا که زیاد با این حرفه آشنا نبودم در سال‌های اول توان تولید قارچ درجه یک را نداشتم و با ضرر روبه‌رو شدم.
این کارآفرین موفق که به گفته خودش دوره پرورش قارچ را در کرج گذرانده است، می‌افزاید: بعد از اینکه فوت و فن پرورش قارچ را یاد گرفتم از آنجا که سرمایه نداشتم با نصف ظرفیت فعالیت داشتم و مجبور بودم که از ۴ سالن پرورش قارچ تنها از دو سالن استفاده کنم.
پیشرو با اشاره به دریافت تسهیلات ۶۰ میلیونی از بسیج سازندگی، می‌گوید: بعد از دریافت وام از بسیج سازندگی نه تنها ۴ سالن پرورش قارچ را فعال کردیم، ۲ سالن دیگر نیز اضافه کردیم و در حال حاضر با ۶ سالن در حال فعالیت هستیم و قارچ تولیدی ما یکی از مرغوبت‌ترین قارچ‌های استان فارس است.
این کارآفرین موفق ایجاد اشتغال برای چند نفر را شیرینی کارش می‌داند و می‌افزاید: در ابتدا علاقه چندانی به پرورش قارچ نداشتم و تنها برای امرار معاش وارد این کار شدم اما در حال حاضر با عشق و علاقه به این کار می‌پردازم و خوشحالم که توانسته‌‌ام برای چند نفر ایجاد اشتغال کنم.
رئیس بسیج سازندگی داراب با بیان اینکه سال گذشته تسهیلاتی که متقاضیان پرداخت می‌شد با سود ۱۶ درصد بود اما امسال سود تسهیلات ۱۰ درصد است، می‌گوید: از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۲۰ میلیون تومان تسهیلات از طریق بسیج سازندگی داراب به متقاضیان پرداخت شده و پرداخت این تسهیلات همچنان ادامه دارد.
سرهنگ محمدحسین تمدن با بیان اینکه در حوزه صنایع تبدیلی تاکنون به ۵ متقاضی برای راه‌اندازی گلاب‌گیری و تولید عرقیات تسهیلات پرداخت شده است، می‌افزاید: متقاضیان برای کمک به تولید داخلی دستگاه‌های صنعتی که برای این کار نیاز داشتند را از تولیدات داخلی تامین کرده‌اند.
رئیس بسیج سازندگی داراب با بیان اینکه امسال در حوزه اقتصاد مقاومتی برای پرورش گیاهان دارویی و احداث گلخانه به ۴ متقاضی تسهیلات پرداخت شده است، می‌گوید: در زمینه پرورش شترمرغ و پروش قارچ نیز به متقاضیان تسهیلات پرداخت شده است. سرهنگ تمدن می‌افزاید: در راستای ایجاد اشتغال برای بانوان نیز چند کارگاه خیاطی در جنت‌شهر داراب راه‌اندازی شده و با گرفتن سفارشات کلی مثل لباس فرم مدارس و... برای بانوان ایجاد درآمد شده است.

بذر و نشای استویا
جوان موفق فیروزآبادی با سرمایه اندک و پشتکار زیاد موفق شد نخستین و بزرگترین تولیدکننده بذر و نشای استویا در کشور شود.
صحبت از کارآفرینی افراد موفق که می‌شود عده‌ای تصور می‌کنند برای شروع یک کار باید سرمایه زیادی داشت اما جوان موفق فیروزآبادی نشان داد که با سرمایه اندک اما پشتکار زیاد می‌توان کاری کرد، کارستان تا افتخار نخستین و بزرگ‌ترین تولیدکننده بذر و نشا بذری استویا در کشور و نخستین کشت گیاه دارویی پروتئینی گندم سیاه در کشور نصیب استان فارس شود.
مجتبی قاسمزاده متولد سال ۶۹ است که با ۳ هزار متر زمین اجاره‌ای و ۵۰۰ هزار تومان در سال ۹۱ کشت گیاهان دارویی را آغاز کرده و امروز به یاری بسیج سازندگی استان فارس کارآفرین برتر و طلایه‌دار اقتصاد مقاومتی در استان فارس شده است.
وی رشته مکانیک خوانده بود و پیش از اینکه تصمیم به کشت گیاهان دارویی کند هیچ تجربه کار کشاورزی نداشته است اما در سن ۲۲ سالگی تصمیم می‌گیرد وارد عرصه کارآفرینی شود و کشت گیاهان دارویی را برای این کار انتخاب می‌کند.
قاسمزاده معتقد است که سرمایه کارآفرین منابع مالی او نیست بلکه پشتکار و تلاش است. وی درباره شروع کارش چنین می‌گوید: سال ۹۱ به همراه برادرم زمین ۳ هزار متری را اجاره کردیم و با ۵۰۰ هزار تومان شروع به کشت گیاه دارویی استویا ( برگ عسل) کردیم که برای نخستین بار در استان فارس کشت می‌شد.
«با شروع به این کار از مکانیک به کاردانی گیاهان دارویی تغییر رشته دادم و به کشت گیاه دارویی استویا پرداختیم» این را کارآفرین برتر استان فارس می‌گوید که با این کار موفق شده در طی سال‌های ۹۴ تا ۹۶ برای ۵ هزار نفر روز اشتغالزایی کند.
دو سال نخست مجتبی و برادرش فعالیت خود را علنی نکردند و پس از ۲ سال زمانی که نتیجه زحماتشان را گرفتند، به جهاد کشاورزی و بسیج سازندگی مراجعه کرده و موفقیت خود را اعلام کردند و گفتند که شهر فیروزآباد برای کشت گیاهان دارویی بسیار مناسب است و این آغاز ماجرای تبدیل این شهر به قطب گیاهان دارویی استان فارس بود.
مجتبی و برادرش برای توسعه کار به حامی نیاز داشتند و سپاه با واگذاری ۱۲ هکتار زمین به این جوان زمینه توسعه کشت گیاهان دارویی را در شهر فیروزآباد فراهم کرد. خسرو اسفندیاری، رئیس بسیج سازندگی شهرستان فیروزآباد می‌گوید: سپاه یک زمین ۱۲ هکتاری به اضافه چاه آب و ۳۰ میلیون تسهیلات اقتصاد مقاومتی و تسهیل شرایط گرفتن مجوزهای لازم زمینه ایجاد گلخانه و توسعه کشت گیاهان دارویی را فراهم کرد.
به گفته قاسمزاده ۸ هکتار از زمین تحت زراعت قرار گرفته و به طور مستقیم برای ۱۰ نفر اشتغالزایی شده است اما تعداد کارگران روزمزد این گلخانه و مزرعه از سال ۹۴ تاکنون بیش از ۵ هزار نفر روز بوده است.
فروش محصول و پیدا کردن بازار مناسب زنجیره دیگری از کارآفرینی است که برای این کار نیز حمایت بسیج سازندگی پشتیبان این جوانان بوده، سرهنگ اسفندیاری به گوشه‌ای از آنها اشاره می‌کند که از جمله می‌توان حمایت برای شرکت در نمایشگاه گیاهان دارویی تهران، نمایشگاه در سطح شهرستان، نمایشگاه در شیراز و همکاری برای فروش محصولات در سطح شهرستان را نام برد.
امروز مجتبی قاسمزاده به همراه برادر و تیمش که همگی از تحصیل‌کردگان رشته گیاهان دارویی هستند نه تنها در بازار داخلی موفق عمل کردند بلکه خیز صادرات گیاهان دارویی به دیگر کشورها را نیز برداشته و امسال سفارش محصولی از آلمان داشته‌اند.
کارآفرین برتر استان فارس از ضعف و کمبود حمایت دولتی و عدم ثبات در بازار گیاهان دارویی به عنوان سختی‌های راه تولید سخن می‌گوید. نبود صنایع تبدیلی نیز از دیگر مشکلات تولیدکنندگان گیاهان دارویی است که سبب شده محصول این کارآفرین برتر استان فارس تاکنون به صورت خام به فروش برسد.
قاسم‌زاده اعتقاد دارد برداشت گیاه دارویی از طبیعت، آسیب به طبیعت است پس برای اینکه مواد اولیه برای ایجاد صنایع تبدیلی به اندازه کافی وجود داشته باشد باید تولید را افزایش داد. ایجاد و راه‌اندازی صنایع تبدیلی یکی از اولویت‌های این کارآفرین برتر استان فارس است.
تبدیل شهرستان فیروزآباد به قطب تولید گیاهان دارویی در استان فارس نخستین و بزرگ‌ترین تولیدکننده بذر و نشا بذری استویا در کشور، نخستین کشت گیاه دارویی پروتئینی گندم سیاه در کشور، نخستین کشت گیاه دارویی پروتئینی کینوآ در استان فارس، تولیدکننده پیشرو و برتر منتخب در سومین نمایشگاه و جشنوراه ملی گیاهان دارویی و طب سنتی نهاد ریاست جمهوری، نخستین تولیدکننده گیاه دارویی علف لیمو در جنوب کشور، نخستین کشت پاییزه گیاه استویا در کشور، نخستین کشت آزمایشی گیاه پیرتروم (حشره کش ) در جنوب کشور، بزرگترین مرکز تکثیر و تولید گیاهان دارویی در جنوب کشور و کارآفرین و طلایه‌دار برتر اقتصاد مقاومتی بسیج سازنگی کشور و استان بخشی از افتخارات مجتبی‌قاسم‌زاده است.

اقتصاد مقاومتی با شیرینی حلوا ارده
کارآفرین زرقانی در کنار راه‌اندازی کارگاه تولید حلوا ارده، با ابتکار و خلاقیت موفق به تولید "حلوا عسلی"، "حلوا خرما" و "حلوا شیره انگور" شده و به گفته خودش در تلاش برای ثبت این ۳ ابتکار است.
توجه به توانمندی و ظرفیت هر منطقه و تعریف پروژه‌های تولیدی یکی از راهکارهای بسیج سازندگی استان فارس برای تحقق اقتصاد مقاومتی است. به گفته عبدالحمید اسماعیلی، رئیس بسیج سازندگی استان فارس در تعریف پروژه‌های اقتصاد مقاومتی در شهرستان‌ها نخستین فاکتوری که لحاظ می‌شود تناسب پروژه‌ها با توانمندی و ظرفیت شهرستان‌ها است.
"حلوا ارده" سوغات اختصاصی شهر زرقان استان فارس است و این شهر قطب تولید محصولات کنجدی در این استان محسوب می‌شود. ارده، روغن ارده، روغن کنجد، انواع حلوا ارده و انواع شیرینی‌های کنجدی از از جمله تولیدات این شهر محسوب می‌شود.
به گفته حامد خادمی رئیس بسیج سازندگی شهر زرقان، براساس تفاهم‌نامه‌هایی که بسیج سازندگی برای پیشبرد اهداف اقتصادی مقاومتی با ارگان‌های مختلف شهر زرقان منعقد کرده است به دنبال استعدادیابی افراد برای رونق تولید و کمک به بنگاه‌های اقتصادی در حال ورشکستگی هستند.
خادمی با تاکید بر اینکه با توجه به ظرفیت و پیشینه شهرزرقان در تولید حلوا ارده بسیج سازندگی این شهر در بحث صنایع تبدیلی به این حوزه پرداخته است، می‌افزاید: در این رستا یکی از کارگاه‌های بزرگ تولید حلوا ارده زرقان که در حال ورشکستگی و در آستانه تعطیلی بود شناسایی و با ارائه تسهیلات و تشویق و ترغیب آنها به تشکیل تعاونی به فعالیت مجدد آنها کمک شد.
محمدرضا حسنی ۳۷ ساله و اهل زرقان که با گرفتن تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی از بسیج سازندگی کارگاه تولید حلوا ارده‌ خود را مجددا فعال کرده است، می‌گوید: از سن ۱۷ سالگی و با شاگردی کردن در مغازه فروش حلوا ارده وارد این عرصه شدم و بعد از ۱۵ سال به صورت مستقل در این زمینه فعالیت خود را شروع کردم.
وی از سختی کارش می‌گوید و می‌افزاید: به دلیل نداشتن سرمایه کافی توانایی توسعه کارگاه را نداشتیم بنابراین در حال جمع‌ کردن کارگاه بودیم که با وامی که از طریق بسیج سازندگی دریافت کردیم دوباره کسب و کار خود را فعال کردیم.
به گفته حسنی در حال حاضر این کارگاه برای ۱۲ نفر به صورت مستقیم ایجاد اشتغال کرده است و علاوه بر زرقان در شیراز و مرودشت نیز دو فروشگاه محصولات کارگاه آنها را به فروش می‌رسانند به اعتقاد وی اگر دستگاه‌های برش و بسته‌بندی نیز برای کارگاهشان خریده شود برای ۶ نفر دیگر نیز به صورت مستقیم اشتغال‌زایی می‌شود. حسنی در کنار تولید حلوا ارده با ابتکار و خلاقیت موفق به تولید "حلوا عسلی"، "حلوا خرما" و "حلوا شیره انگور" شده و به گفته خودش در تلاش برای ثبت این ۳ ابتکار است.
توجه به صنایع کوچک و متوسط سبب ایجاد اشتغال و تحرک در جامعه می‌شود، بنگاه‌هایی که به دلیل نداشتن سرمایه با نصف ظرفیت در حال فعالیت‌اند و یا اینکه در حال تعطیلی هستند با تزریق اعتبارات و تسهیلات ارزان‌قیمت جان دوباره می‌گیرند و همین امر نقش زیادی در ایجاد اشتغال و از بین بردن رکود دارد.

گفت‌وگو: قاسم غفوری - مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdcdxk0f5yt0zf6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی