سه شنبه ۷ دی ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۲
کد مطلب : 97990

آنان که خاک ایران را با هنر قاچاق می‌کنند

آنان که خاک ایران را با هنر قاچاق می‌کنند

بیست سالی می‌شود که خاک ارزشمند جزایر جنوبی ایران به ویژه جزیره هرمز با دست‌درازی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به غارت می‌رود، اما هنوز منتظر تصویب لایحه در مجلس هستیم.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ خاک، عنصر حیات بخش زندگی را لنج به لنج چپاول کرده و به یغما می‌برند، اما هنوز منتظر تصویب لایحه حفاظت از خاک هستیم. با اینکه عامه مردم خاک را برای قاچاق و دزدی فاقد ارزش می‌دانند، اما ایران به لحاظ دارایی خاک شیرین یا همان خاک کشاورزی از چنان گنجی برخوردار است که برخی کشورهای همسایه به ویژه کشورهای جنوبی خلیج‌فارس، با به غارت بردن این منبع ارزشمند از برخی مناطق ما مثل جزیره هرمز، اراضی لم‌یزرع خود را غنا می‌بخشند.

تجارت خاک شیرین راهی پرسود و درآمد
تجارت قانونی و غیرقانونی خاک شیرین مانند بسیاری از تجارت‌ها راهی پرسود برای کسب درآمدهای هنگفت است، نرخ جهانی خاک نباتی برای هر مترمکعب حدود یک دلار است که وقتی این کالا قاچاق باشد، با قیمت کمتری به دست خریدار می‌رسد، اما پرسود بودن این کالا به فاکتورهای دیگری برمی‌گردد: اینکه این کالا فاسد شدنی نیست، حمل و نقل آسان و بی‌دردسری دارد، بنابراین وقتی فروش آن به طور گسترده و در حجم‌ سنگین انجام شود، پرسود خواهد شد، از طرف دیگر صادرات خاک کشاورزی معمولاً به صورت خام است که قیمت بسیار کمتری دارد و خریداران با خرید خاک خام و فرآوری آن، این خاک فرآوری شده را با قیمت بسیار بالاتری به بازارهای هدف می‌فروشند.
براساس اعلام رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال ۹۰، معادل ۷۵ هزار تن خاک به ارزش ۵۱۷ میلیون دلار و در سال ۹۱، معادل ۱۴۰ هزار تن خاک به ارزش ۲.۳ میلیون دلار با کد تعرفه ۲۵.۸ خاک با عنوان صادرات غیرنفتی صادر شده است. همچنین بر اساس گزارش رسمی خانه معدن ایران در سال ۱۳۹۰، حدود ۱۵۰ هزار تن انواع خاک‌های صنعتی از جمله فلوسپار، کائولن کلوخه و دانه‌بندی، به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس صادر شده است که به لحاظ اقتصادی اهمیت چندانی ندارد، در حالی که خاک فرآوری شده این گروه هم‌اکنون سهم قابل توجهی از تجارت دنیا را تشکیل می‌دهد.

تاراج خاک جزیره هرمز
حسن روحانی رئیس‌جمهور طی یکی از سفرهای خود گفت: در کشورهای جنوبی خلیج‌فارس خاک بسیار ارزشمند است، آن‌ها با لنج خاک ایران را به غارت می‌برند، برای مصارف کشاورزی یا سایر مقاصد، نباید خاک از بین رود و نابود شود، چرا که ۸ خاک بزرگ‌ترین سرمایه زندگی بشر بوده و باید حفظ شود.
معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز تصریح کرد: جزیره هرمز یکی از جاذبه‌های زیبای طبیعی ایران و از ظرفیت‌های ارزشمند استان فارس است که متأسفانه در این منطقه شاهد قاچاق خاک بوده‌ایم، از این سو بارها نگرانی خود را به صورت کتبی به سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور و به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده‌ایم.

لایحه حفاظت از خاک
خاک به عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته است، چراکه قانون‌گذاران ما در بهارستان طرح‌ها و لوایح ارائه شده مبنی بر حفاظت از خاک را هیچ‌گاه به سرانجام نرسانده‌اند و در مجلس دهم هم این موضوع هنوز در دستور کار قرار نگرفته است.
سازمان حفاظت محیط‌زیست به عنوان یک دستگاه نظارتی و طبق اصل ۵۰ قانون اساسی، باید در قالب وظیفه مطالبه‌گر خود از منابع خاکی کشور در مقابل قاچاق و تخریب صیانت کند.

https://siasatrooz.ir/vdcdzn0n.yt05n6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی