يکشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۳
کد مطلب : 112507
سیاست روز نگاه دولت به اقتصاد کشور را بررسی میکند؛

مظنه اقتصاد به روایت پاستور نشینان

مظنه اقتصاد به روایت پاستور نشینان

«ایجاد متوسط ۵۰۰ شغل در سال »،«افزایش ۲۸ میلیون تن محصولات کشاورزی» ،«خودکفایی در تولید بنزین و گازوئیل و گاز »و همچنین «ثبات در بازار ارز » و از همه مهمتر«کنترل تورم» تنها ۴نکته کلیدی در صحبت های رئیس جمهور در مجمع سال ۹۸ بانک مرکزی بود. اعداد و ارقام هایی که سالهاست محل بحث و جدل متولیان و کارشناسان اقتصادی است و هنوز بعد ازاین همه سال هنوز به یک نقطه مشترک نرسیده اند.

برشی از اعداد وارقام
روحانی در سخنان خود در مجمع بانک مرکزی گفت:«امروز با تلاش‌های انجام شده به طور متوسط سالانه ۵۰۰ هزار اشتغال خالص ایجاد شده و این کار بزرگی است که برغم همه سختی‌ها انجام شده در حالی که قبل از دولت ما اشتغال خالص در سال ۱۰ تا ۱۲ هزار شغل بوده است.» رئیس جمهور از شرایطی از «ایجاد ۵۰۰ هزار شغل در سال » صحبت به میان آورده است که از دید تحلیلگران اقتصادی و صد البته برخی از مدیران وی به ازا هر یک ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار شغل ایجاد شده ،می بایست رشد اقتصادی یک درصد رشد را شاهد بود.
علی ربیعی در زمانی که تکیه بر مسند وزارت تعاون ،کالر و رفاه اجتماعی را بر عهده داشت با ابراز امیدواری از اینکه در سال های ۹۵ و ۹۶ رشد اقتصادی بین پنج تا ۶ درصد را تجربه كنیم اینگونه عنوان کرد که «هر یك درصد رشد بیش از صد هزار شغل پایدار و هر دو شغل رسمی یك شغل غیررسمی به دنبال خود می آورد.»
با احتساب این گفته ربیعی و آمارهای اعلام شده از سوی رئیس جمهور در شرایط کنونی می بایست رشد اقتصادی کشور به ارقام مطلوبی در حدود ۳ درصد رسیده باشد . رقمی که آمار و ارقام های رسمی آن را تایید نمی کند.
براساس آنچه همتی رئیس کل بانک مرکزی در تاریخ ۲۸شهریور ماه ۹۸ در حاشیه نشست هیات دولت اعلام کرده است؛« دربهار ۹۸ اقتصاد ایران، رشد ۴ دهم درصد بدون بدون نفت را تجربه کرده و این در حالی بوده که در سال ۹۷ ،فعالیت اقتصادی بدون نفت منفی گزارش شده بوده است. «بر اساس گزارش بانک مرکزی در بهار ۹۸،بخش کشاورزی رشد بسیار خوب ۶.۵ درصدی را داشته و در کنار آن بخش صنعت و معدن نیز از رشد منفی خارج شده و به مرز صفر رسیده است و همین خروج از مدار منفی نکته خوشحال کننده ای است. »

سراب کاهش تورم
از سوی دیگر رئیس جمهور وضعیتی از نرخ تورم در کشور به تصویر کشید که شواهد ملموس جامعه تصویر دیگری را نمایان کرده است. رئیس جمهور براین اعتقاد است که « در بحث تورم نیز سال ۹۷ و اوایل ۹۸ شرایط سخت بود، اما از اردیبهشت امسال شاهد روند کاهشی بودیم که ان‌شاء الله این روند همچنان ادامه خواهد داشت.»
براساس آمار منتشر شده در ۶ دی ماه ۹۸ ؛تورم ۱۲ ماهه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها که سهم قابل توجهی در سبد مصرفی خانوار دارند، در آذرماه سالجاری به ۵۵.۷ درصد رسیده است به این ترتیب که شاخص کل تورم برای خانوارها در آذرماه ۹۸ نسبت به ماه قبل ۳.۲ درصد افزایش داشته است. طبق آمار موجود شاخص قیمت کالا و خدمات تفکیک شده هر استان در آذرماه ۹۸؛ بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان آذربایجان غربی با ٦.٣ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان کردستان با ١.٢ درصد افزایش بوده است و بر همین مبنا درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل تورم نقطه به نقطه برای خانوارهای کشور ٢٧.٨ درصد را نشان می دهد که بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان ایلام ٣٣.٩ درصد و کمترین آن مربوط به استان کردستان ٢٣.١ درصد است.
مستندات از این مهم پرده بر می دارد که نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به آذر ماه ١٣٩٨ برای خانوارهای کشور به عدد ٤٠.٠ درصد رسید ه که بر همین مبنا بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان ایلام ٤٨.٦ درصد و کمترین آن مربوط به استان قم ٣٥.٢ درصد بوده است.

وابستگی در عین خودکفایی
خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی چیزی که سرپرست وزارت جهادکشاورزی ازآن به یک امنیت یاد میکند موضوع دیگری بود که رئیس جمهور در خصوص آن اعداد و ارقام جالبی را عنوان کرد. روحانی با این مضمون که در تولید محصولات کشاورزی امروز رشد قابل توجهی را شاهد بوده ایم گفت :«سالانه به طور متوسط ۵ میلیون تن افزایش تولید محصولات کشاورزی داشته‌ایم؛ و در مجموع ۲۸ میلیون تن محصولات کشاورزی از ابتدای دولت ما تاکنون افزایش یافته است.»
این صحبت ها در حالی مطرح می شودکه در بازه زمانی یکسال گذشته محصولات کشاورزی در جرگه محصولاتی بودند که بیشترین نوسان قیمتی را تجربه کردند به این ترتیب در پاره ای از زمان ها سیب زمینی نایاب می شد و برخی موارد گوجه فرنگی و دست آخر هم افزایش قیمت پیاز اشک همه را درمی آورد. روحانی در حالی از افزایش تولید محصولات کشاورزی صحبت کرده که براساس برخی اطلاعات منتشر شده در شرایط کنونی در خصوص محصول استراتژیک گندم که تا چندی پیش به خودکفایی رسیده بودیم حال به شرایطی رسیدیم که باید نسبت به واردات آن اقدام کنیم.

داستان یک مشت دلار
قیمت دلار و نوسان آن در طول سالهای اخیر همواره به عنوان یک پاشنه آشیل دولت روحانی مطرح بوده و هست اما برآیند صحبت های رئیس جمهور در خصوص این پشت سبز کاغذی حکایت ازآن دارد متولیان توانسته اند نسبت به ثباتآن اقدام کنند.
رئیس جمهور در صحبت های خود در مجمع بانک مرکزی اینکونه عنوان کرد که «در این ۲ سال قیمت ارز با نوسان شدید مواجه بود و از ۱۰ هزار تومان، حتی تا ۱۹ هزار تومان افزایش یافت، اما خودمان را نباختیم و برنامه‌ریزی کردیم و رشد قیمت را مهار کردیم. امسال هم تکانه‌های شدیدی داشتیم، اما قیمت ارز نوسان زیادی نداشت.»
این سخنان رئیس جمهور در حالی مطرح شده که در بازه زمانی ۲۴آبان ماه سال جاری که قیمت بنزین یک شبه با رشد۳۰۰ درصدی مواجه شد تا امروز که روزهای پایانی دی ماه ۹۸ را سپری می کنیم (چیزی حدود ۲ ماه )قیمت ارز از رقم ۱۱ هزار تومان به مرز ۱۴ هزار تومان رسیده است و درپی ۲ هزار تومان رشد بها سایر بازارها نیز نوسان خاص خود را تجربه کرده اند . با وجود تمام این موارد سخنان رئیس جمهور در مجمع بانک مرکزی، از نقطه نظر اعداد و ارقام در میان این همه بحران اقتصادی ؛روزنه امید وروشنی از آینده مبهم پیش روی اقتصاد ایران را نشان داد اما با این وجود اقتصاددانان و تحلیلگران و صد البته مردم با دیده تردید به این ارقام و صحبت ها می نگرند و مدعی هستند که اگر این اعداد و ارقام واقعی بود در شرایط حال حاضربایستی شرایط معیشتی و اقتصادی کشوری نه صد درصد بلکه با نوسان اندکی بهتراز شرایط موجود می بود که نیست.

نویسنده: سارا علیاری

https://siasatrooz.ir/vdcdzx0f5yt0fk6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی